Имаше латинска поговорка , че тогата не прави съдията/ жалко ,че не си я спомням на латински-помогнете/ , а адвоката?
Май в новият закон за адвокатурата няма да е само този бисер на скудоумието , Вие колеги , как мислите ?
Съдебната система обществото по цвета и модела на тогите ли я оценява?
Що не ни сложат и перуки?
И цвички, а може и " сини" прашки, както се пее в песента.........
- Дата и час: 18 Дек 2024, 17:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тогата ли - прави АДВОКАТА ?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Тогата ли - прави АДВОКАТА ?
Определено тогите не промениха съдиите и прокурорите, та нашего брата адвоката ли? Само не ми се връзва някой от все още кретащите "дядовци"-адвокати как ще се оправят с тогите, а може би за това са мечтали цял живот?! Еле, юпитата как ще се възгордеят и ще вирнат брадичките!!! Ще бъде голям цирк!
- boba
Определено циркът ще е голям. То и без тогите е цирк, ама .............
Нямам нищо против задължението да сме в тоги, макар че уважението към закона и институциите се гради по друг начин. И тоя сив цвят откъде го измислиха, а и кой знае какъв ще е моделът.
Дали ще можем да скрием под тогата изродените си мисли и грозните си пороци? А бедността?
А някой замислили се от законотворците ни, че адвокатът е постоянно в движение, пътуваме и в други населени места, понякога по цял ден в автобус или влак и как ще изглеждат тогите след това. Можеха простичко да запишат в закона, че адвокатът трябва да се явява в съда с представително облекло. Вие как мислите?
Нямам нищо против задължението да сме в тоги, макар че уважението към закона и институциите се гради по друг начин. И тоя сив цвят откъде го измислиха, а и кой знае какъв ще е моделът.
Дали ще можем да скрием под тогата изродените си мисли и грозните си пороци? А бедността?
А някой замислили се от законотворците ни, че адвокатът е постоянно в движение, пътуваме и в други населени места, понякога по цял ден в автобус или влак и как ще изглеждат тогите след това. Можеха простичко да запишат в закона, че адвокатът трябва да се явява в съда с представително облекло. Вие как мислите?
- 6veda
- Младши потребител
Не тогата - а ТОЯГАТА, прави съдията !!!
То , за колегите адвокати , също може да важи / тоягите под тогите / ,
, ама за колежките...............????
То , за колегите адвокати , също може да важи / тоягите под тогите / ,
, ама за колежките...............????
- пи4
6veda, я вземи да си смениш ника, защото след тази загуба с пет парцала не искам да виждам шведи, дори по телевизията, камо ли някой да пише с такъв ник в Лекса :-)
- not an addict
Колеги, негативно се изказвате за тогите. НО аз определено съм "за". Даже имаше дискусия в този форум миналата година. Не смятате ли, че поне малко чрез нея правилото за равенство на адвоката със съдията (чл.10 ал.1 от ЗА) ще се доближи до реалното си прилагане? Дори смятам че е много важно! Ами я ми кажете как се чувствате по наказателни дела от общ характер? И съдиите, и прокурора-в тоги! Не стига, че се борим едновременно и с двете инстанции, и че с тези тоги те наистина изглеждат така сякаш са заедно, и внушават много по-голям респект, в сравнение примерно колежка с къса пола!!!!!! Убеден съм, че с въвеждането на тогите уважението към адвокатите ще се повиши, а и самочувствието на самите адвокати! Крайно време беше!
- Иван
Ако една тога ще ти помогне да си вдигнеш самочувствието-добре!Но не забравяй,че по дрехите посрещат,а по ума изпращат.....
- Андреа
Точно такова включване очаквах най-напред. Лично на мен точно по тази причина не ми трябва тога. Но не ви ли се е случвало клиент да ви пита: Брей, какви са тия с тогите? Аз мисля, че колкото и да е добър адвоката, не е равнопоставен пред съдията и пред прокурора, които са с тоги. Самия клиент ще се чувства по-спокоен, и по-добре защитен, ако и адвоката е с тога, не мислите ли?
- Иван
Уважението на клиентите се постига само с труд,а не с тога.Лично според мен е достатъчно да изглеждаш добре,но да вършиш работата си още по-добре
- Андреа
а не се ли замисляте откъде точно идва традицията да се носят тоги? Дрехите, като много други вещи, са амулети, т.е. те осигуряват връзка с определени енергии, свързани с конкретната дреха. Затова шаманите са замятали кожа от диво животно, булката се облича в бяло, съдиите и другите лица, свързани с правосъдието - с тоги. Смята се, че тогите предразполагат и дори стимулират чувството за справедливост, мъдрост, проницателност. Нима ще отречете , че всеки един си има дреха, която го кара да се чувства най добре! Тогата задължава! /перифраза на "Благородството задължава"/. Ета защо намирам тогата за внушителна, ангажираща и помагаща!
- magda
- Младши потребител
Абе, госпожа, то ако на тогите разчитаме да внушиме престиж и уважение...
- 444
Никът ми няма нищо общо с шведи, нито с футбол.
- 6veda
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|