- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
смяната на IMEI, криминилизирана ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
смяната на IMEI, криминилизирана ли е?
Интересува ме в закона смяната на IMEI, криминилизирана ли е? Става въпрос за мобилни телефони. Ако може и член да цитирате. Благодаря Ви.
- 6erifa
- Младши потребител
Re: Странен въпрос
Доколкото е възможно да се смени индтификационният номер на мобилен апарат - не, не е противозаконно. Ако обаче смените този код без съграсието, разрешението, знанието и прочие официалности на производителя на машинката, то това е противозаконно. Вероятно ще намерите отговора в закона за авторските и сродните права и в глава "Компютърни престъпления" на Наказателният кодекс.
Ако пък се окаже, че смяната на този код е "самоинициатива" на машинката, тоест - дала е дефект, то отговорност носи производителя... Вариянтите, както виждате са много, затова за да получите конкретен отговор - задайте конкретен въпрос
Ако пък се окаже, че смяната на този код е "самоинициатива" на машинката, тоест - дала е дефект, то отговорност носи производителя... Вариянтите, както виждате са много, затова за да получите конкретен отговор - задайте конкретен въпрос
- kremen
- Младши потребител
Благодаря за отговора. Да речем например - намирам телефон, сменям IMEI-а........ това как се тълкува?
- 6erifa
- Младши потребител
Ами преди да сменяте каквото и да било, трябва да сте наясно дали телефонът е изгубен, или изхвърлен... Щото ако е изгубен, преди смяната има друго едно нещо (бездействие), което как ли ще се тълкува?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Re: смяната на IMEI, криминилизирана ли е?
Аз пък разбирам ,че искаш да питаш ако крадеш телефони и им смениш ИМЕИ дали ще носиш наказателна отговорност.... айде тука слабоумни не пишат много моля... тея с намираниците на телфони и смяна на ИМЕИ някъде другаде ако може.....
-
street - Потребител
Не е незаконно да смениш имеи. Би могло евентуално да стане проблем, ако (99 процента съм сигурен, че ти не можеш сам да си смениш имеи) так където го дадеш са пишман майстори и на нокиа примерно ти сложат имеи от самсунг, или обратното. Трябва имеи да е на една и съща марка.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
Не е незаконно, ама ако телефона не е гепен, а същността на въпроса, чинчила, си е баш в това. Намерен, свит... все едно, не е твой
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Не съм юрист, ама от намерен, до откраднат има бая разлика.
Естествено, стана ми ясно, и от какво е провокирана темата... на всички е ясно, че питащия е, или намерил, или откраднал телефон....и се чуди как да си го остави за него.
Има едно нещо, което 90 процента от хората не знаят обаче..а то е, че дори със сменен имеи, телефона може да се намери точно за 2 дни стига един път да влезе в нета.
Всеки телефон си има собствен мак адрес, той може да бъде сменен единствено хордуерно, тоест да се отвори телефона и да му се смени трансмитера ( лан картата) ,която, ако нямаш същата марка и модел, а трябва да си взимаш, от друг телефон, което само по себе си обезмисля хватката, щото тоя друг телефон трябва да го купиш
Естествено, стана ми ясно, и от какво е провокирана темата... на всички е ясно, че питащия е, или намерил, или откраднал телефон....и се чуди как да си го остави за него.
Има едно нещо, което 90 процента от хората не знаят обаче..а то е, че дори със сменен имеи, телефона може да се намери точно за 2 дни стига един път да влезе в нета.
Всеки телефон си има собствен мак адрес, той може да бъде сменен единствено хордуерно, тоест да се отвори телефона и да му се смени трансмитера ( лан картата) ,която, ако нямаш същата марка и модел, а трябва да си взимаш, от друг телефон, което само по себе си обезмисля хватката, щото тоя друг телефон трябва да го купиш
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
chinchilla написа:Не съм юрист, ама от намерен, до откраднат има бая разлика.
-
teogeo - Активен потребител
А смятате ли че е възможно не знам как да го обясня но да се прикачи грешен имей към друг телефон. Имам клиентка която полицията притиска че е ползвала такъв скъп краден телефон. Честно да си призная възможно е да лъже и да прикрива някого но не е невъзможно и нещо да се е случило- примерно някаква грешка в разпечатката или прикачване на чужд имей не знам. Ако имате няккави идеи моля за помощ.
засега ще вадим справка от оператора да видим дали напасват нещата но тя отрича тотално да е ползвала друг телефон или да е давала телефона са на друго лице, като е имало кратки периоди в които е оставяла телефона си на работа но пък разпечатките по ИМЕЙ са в продължение на 1 месец, така че това не е извинение.
засега ще вадим справка от оператора да видим дали напасват нещата но тя отрича тотално да е ползвала друг телефон или да е давала телефона са на друго лице, като е имало кратки периоди в които е оставяла телефона си на работа но пък разпечатките по ИМЕЙ са в продължение на 1 месец, така че това не е извинение.
- pitasht
- Активен потребител
pitasht написа:А смятате ли, че е възможно (не знам как да го обясня), но да се прикачи грешен имей към друг телефон. Имам клиентка, която полицията притиска, че е ползвала такъв скъп краден телефон. Честно да си призная, възможно е да лъже и да прикрива някого, но не е невъзможно и нещо да се е случило- примерно някаква грешка в разпечатката или прикачване на чужд имей не знам. Ако имате няккави идеи моля за помощ.
Засега ще вадим справка от оператора, да видим дали напасват нещата, но тя отрича тотално да е ползвала друг телефон или да е давала телефона са на друго лице, като е имало кратки периоди в които е оставяла телефона си на работа, но пък разпечатките по ИМЕЙ са в продължение на 1 месец, така че това не е извинение.
Едно от нещата, които ми идват на ум е - не смесвайте IMEI на апарата и ICCID на самата SIM-карта.
Нали се сещате, че на един апарат могат да се слагат различни сим карти? Проверката какво показва - че от този телефонен номер, от сим-карта с този ICCID, или от апарат с този IMEI ... е станало нещото?
Речник:
- SIM / Subscriber identity module - модул за самоличност на абоната
- ICCID / Integrated circuit card identifier - идентификатор на карта с интегрална схема, на практика това е уникалния номер на всяка сим-карта - телефонния номер се добавя в последствие.
- IMEI / International Mobile Station Equipment Identity - Международен идентификатор на мобилно оборудване, среща се и като MEID (Mobile equipment identifier)
Също е интересно - какво "ползване" се доказва? Защото
- едно е да се доказва, че от конкретен апарат, с конкретна сим-карта е извършено гласово повикване, изпратено съобщение (само текстово или мултимедийно), осъществен е интернет достъп ...
- и съвсем друго - че щом е налице еди-какво си съдържание - значи сте ползвали въпросното устройство.
Че аз мога да изпратя съобщение или да вляза например във вашия фейсбук-профил от мое устройство. Това означава ли, че вие работите в момента на това устройство?
Да не стигаме до кражби на самоличност и прочие - все пак съвременните телефонни апарати са преди всичко компютри и съвсем малко - телефони.
- jhoro
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|