- Дата и час: 26 Ное 2024, 08:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 223, ал.2 НПК при ненамерен обвиняем
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
55 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: чл. 223, ал.2 НПК при ненамерен обвиняем
А аз искам да попитам на 1 обвиняем колко мерки за процесуална принуда могат да се вземат
- valerieva_d
- Потребител
Ми доста - забрана за напускане на страната, отстраняване от длъжност и т.н.
А това какво общо има с темата
А това какво общо има с темата
- perper1
- Младши потребител
street написа:Такива умници търсещи под вола теле направо ме мотивират ..
ще взема сега да слагам едни красиви мерки примерно от 500 лева , 1000 лева нека си ги обжалвате , губете си времето пука ми на "пуканката" и като ги потвърдят нека не се яви милия обвиняем и после бам "домашен арест"
не бил намерен.. че да вземе колегата да го обяви за ОДИ а ??? Кой знае за какво зверство е делото , щом се налага разпит пред съдя и искаш да го "събориш", а няма ли вариант умишлено да се крие а?
Всеки колега иска най-малкото телефон на обвиняемия , а в 90% от случаите те дават номер , който след няколко дни или е изключен или е неактивен, убеден съм ,че колегата провел разпита се е опитал многократно да го намери по телефон и след това е пуснал съобщението. Но е сгрешил според мен, аз бих пуснал директно призовка - не се яви -> ОДИ с принудително, намират ми го и веднага мярка поне 500 лева, нека ми се крие тогава , всеки тарикат стана в тая държава!
Хи-хи-хи тука лъха на милиционерщина
ОДИ, принудително и бля-бла глупости, след което отмяна, жалба по ЗОДОВ, за удоволствие жалба в инспектората на МВР и към Военна прокуратура срещу милиционера сътворил тази глупост да се установи, дали го е направил от некадърство или умишлено и съответните последици
Разпоредбата на чл. 223, ал. 1 и 2 са пределно ясни, особено втората алинея - дознателят е длъжен да осигури реална възможност на обвиняемия и негов защитник да участват в разпита.
В случая подобно нещо не е направено. Пращане на искане до кварталния да се разходи (през работно време разбира се) до някой, че да му даде нещо не е "осигуряване на възможност". Като им знам акъла и десет пъти да е ходил едва ли си е свършил работата както трябва. Аз такъв случай не съм виждал.
Така че искай си направо вадене на този протокол от доказателствата. А аз ако съм на твое място направо ще си пусна искане за връщане на делото на прокурора поради допуснато съществено процесуално нарушение. Ако са си базирали обвинението на този факт направо ще им го върнат.
А моля милиционерчетата във форума да не пишат глупости! Мярка за неотклонение подписка не е домашен арест и никой не е длъжен да си кеси денонощно в къщи, че да ги чака какво ще им скимне.
Вижте си закона
чл. 60 Подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Под местоживеене се разбира съответното населено място, а не конкретния адрес!
- alexdb
- Потребител
valerieva_d написа:А аз искам да попитам на 1 обвиняем колко мерки за процесуална принуда могат да се вземат
Върпосът е зададен глупаво - процесуална принуда и мярка за неотклонение са две абсолютно различни неща
Мерките за неотклонение са дадени в чл. 58 от НПК и може да бъде наложена една от тях.
Мерките за процесуална принуда също са в НПК. При тях може да се вземе и повече от една мярка в зависимост от случая и от наличните предпоставки
- alexdb
- Потребител
reg_reg1 написа:Благодарности на всички.
Наистина обвиняемия е привлечен лично на ДП. Е, не е бил търсен 2-3 седмици за да бъде уведомен за разпита. Точния текст до колкото си спомням от връчетиля изписан върху върнатото в цялост съобщние бе че "лицето е търсено многократно, но никой не отваря, на оставените съобщения не се явява, съседите отказват да получат съобщението". Нямаше отбелязани дати на посещението нито пък бройката на посещенията.
Да поискам ли разпит на връчителя като свидетел за изясняване на тези обстоятелства?
Не съм много сигурен ако изпълня препоръката да доведа свидетели, че подсъдимия е щъкал на ляво на дясно и за тово не е бил уведомен, ама така като гледам май нямам друг шанс така, че ще пробвам и това.
Опс този пост съм го пропуснал . Виж си чл. 180, ал. 4 от НПК
Има ли подпис на трето лице - свидетел, че тоя дет е трябвало да връчи призовката е ходил и се е опитвал да я връчи на някой от изброените по-горе лица и те са отказали? Ами като няма - НЕРЕДОВНО ПРИЗОВАВАНЕ, демек разпита на свидетеля пред съда отива на кино
Последна промяна alexdb на 18 Окт 2012, 19:27, променена общо 1 път
- alexdb
- Потребител
alexdb написа:street написа:Такива умници търсещи под вола теле направо ме мотивират ..
ще взема сега да слагам едни красиви мерки примерно от 500 лева , 1000 лева нека си ги обжалвате , губете си времето пука ми на "пуканката" и като ги потвърдят нека не се яви милия обвиняем и после бам "домашен арест"
не бил намерен.. че да вземе колегата да го обяви за ОДИ а ??? Кой знае за какво зверство е делото , щом се налага разпит пред съдя и искаш да го "събориш", а няма ли вариант умишлено да се крие а?
Всеки колега иска най-малкото телефон на обвиняемия , а в 90% от случаите те дават номер , който след няколко дни или е изключен или е неактивен, убеден съм ,че колегата провел разпита се е опитал многократно да го намери по телефон и след това е пуснал съобщението. Но е сгрешил според мен, аз бих пуснал директно призовка - не се яви -> ОДИ с принудително, намират ми го и веднага мярка поне 500 лева, нека ми се крие тогава , всеки тарикат стана в тая държава!
ОДИ, принудително и бля-бла глупости, след което отмяна, жалба по ЗОДОВ, за удоволствие жалба в инспектората на МВР и към Военна прокуратура срещу милиционера сътворил тази глупост да се установи, дали го е направил от некадърство или умишлено и съответните последици
Разпоредбата на чл. 223, ал. 1 и 2 са пределно ясни, особено втората алинея - дознателят е длъжен да осигури реална възможност на обвиняемия и негов защитник да участват в разпита.
В случая подобно нещо не е направено. Пращане на искане до кварталния да се разходи (през работно време разбира се) до някой, че да му даде нещо не е "осигуряване на възможност". Като им знам акъла и десет пъти да е ходил едва ли си е свършил работата както трябва. Аз такъв случай не съм виждал.
Така че искай си направо вадене на този протокол от доказателствата. А аз ако съм на твое място направо ще си пусна искане за връщане на делото на прокурора поради допуснато съществено процесуално нарушение. Ако са си базирали обвинението на този факт направо ще им го върнат.
А моля милиционерчетата във форума да не пишат глупости! Мярка за неотклонение подписка не е домашен арест и никой не е длъжен да си кеси денонощно в къщи, че да ги чака какво ще им скимне.
Вижте си закона
чл. 60 Подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Под местоживеене се разбира съответното населено място, а не конкретния адрес!
Абе ти ми направи на мое дело подобен номер , ще видиш тогава милиционерщина
понякога много си въобразявате , ще сте ужасно велики адвокати , само дето не вдявате , че Сатъра и хляба е в милиционерчетата и докато не покажете уважение , като на колега юрист , ще се държим като милиционерчета . винаги правя реверанси и проявявам разбиране , пускам дори колеги на разпити , от колегиална гледна точка , но тръгнат ли ми с цигнаски номера ,- прошка няма...
какво си мислиш ти бе колега а?
Че не мога да ти напраскам една мярка 2-3 бона ли а , за това не ми трябва ни прокурор , ни съдия , ни никаква санкция - аз го решавам по вътрешно убеждение - това си ни пази от всякъде и с топ не можеш да бутнеш разследващ защо и как го е преценил ! Има си банкова сметка , има си срок!
да се чудите кога да обжалвате , кога и къде да бягате..
на мен най много да ми пискат от прокуратура , ако въобще го направят, ама като ви сложа един срок 5 дена луди ще станете..
Ай стига с надуването а ? драги ми юристе!!!! милиционерчета .... адвокатчета ..... аз викам аман от комплексарчета и "велики" юристчета!!!
А пък на военна прокуратура освен да дадеш някой военен , друго не виждам - личи колко си зле за това не се обаждай, щото на военна не сме от 2009г. първо прочети тогава говори или пиши!
и прочети ЗМВР преди да пишеш .... разследващ полицай , не могат да го разследват , за това какво е решил по дело каквото и да е то!!! по разследването и решенията по делото имат думата само прокурора и разследващия - никой не може да им нарежда , забранява и наказва за това което са решили!
Последна промяна street на 18 Окт 2012, 19:38, променена общо 1 път
-
street - Потребител
street написа:alexdb написа:street написа:Такива умници търсещи под вола теле направо ме мотивират ..
Вижте си закона
Абе ти ми направи на мое дело подобен номер , ще видиш тогава милиционерщина
понякога много си въобразявате , ще сте ужасно велики адвокати , само дето не вдявате , че Сатъра и хляба е в милиционерчетата и докато не покажете уважение , като на колега юрист , ще се държим като милиционерчета . винаги правя реверанси и проявявам разбиране , пускам дори колеги на разпити , от колегиална гледна точка , но тръгнат ли ми с цигнаски номера ,- прошка няма...
какво си мислиш ти бе колега а?
Че не мога да ти напраскам една мярка 2-3 бона ли а , за това не ми трябва ни прокурор , ни съдия , ни никаква санкция - аз го решавам! Има си банкова сметка , има си срок!
да се чудите кога да обжалвате , кога и къде да бягате..
на мен най много да ми пискат от прокуратура , ако въобще го направят, ама като ви сложа един срок 5 дена луди ще станете..
Ай стига с надуването а ? драги ми юристе!!!! милиционерчета .... адвокатчета ..... аз викам аман от комплексарчета!!!
Пич знаеш ли колко ми пука от милиционери и милиционерщина. За разлика от теб аз не ги говоря нещата просто тъй. Един твой толкова "хитър" колега от 4 РПУ ми спретна подобен номер. Резултът към момента е, че СРС с определение обяви незаконност на Постановлението за ОДИ и задържането. После жалба в съда за доста голямо обезщетение. Овцата от СДВР беше толкова тъпа, че във възражението си се опита да прехвърли топката на Прокуратурата. Резултатът е, че Прокурора беше бесен и заяви в съдебно заседание, че не оспорва иска, счита го за обоснован, правилен и доказан, а действията извършени от дознателя като напълно незаконни (в този контекст е и определението на съда). Разбира се си взех копие от протокола и заедно с определението ги шитнах както посочих по-горе и във Военна прокуратура и в Инспектората. Нали се сещаш "хитрия ти колега" накъде върви? Ако докажат умисъл направо си го почват и като добавим "щетите в особено големи размери" .... Ако не е умишлено значи е некадърен - следователно ще изрия земята да го уволнят. А обезщетението ще си го прибера. Днес приключи в съда и делото - та това е повод за още един иск по ЗОДОВ.
Между другото известно ми е, че от 2008 г. не ви нищят от Военна, но .... си има нумер и чалъм, ама няма да те светна къв е, че да се пусне жалбата там.
А аз колега с някакви симьоновчета и пишман учили-недоучили няма как да бъда. Хич не ми дреме какво си мислиш и кви глупости ще сътвориш. Ако искаш уважение от мен спазвай закона до запетайката и ще го получиш. Ако ли пък не бъди сигурен, че за всяко минаване дори на милиметърче отвъд после ще съжаляваш горко
Последна промяна alexdb на 18 Окт 2012, 19:46, променена общо 1 път
- alexdb
- Потребител
С военна прокуратура , най-много да уплашиш някой редник от някое поделение ...
казах ти на военна не сме от 2009, ама явно толкова знаеш...
разследващ и прокурор лична отговорност по дела и решения по тях , не носят!
наказания се слагат за просрочване - което подобни на теб адвокати целят - да обатачват дела , ясни сте ми с вашите искания ....
точно силните адвокати нямат искания в досъдебното - те просто събарят всичко в съда или държат пропуските като коз....
ама ... какво ли да ти обяснявам....
явно си мноооо пекън!!!
И това с изриването на земята личи колко си злобен ! ти не си за тази работа пич....
не забравяй ,че рано или късно всичко се връща - а ти приемаш работата и проблемите по нея като лична обида и май си водиш лична вендета .... това е лошо честно казано и не професионално.
наказания се слагат за просрочване - което подобни на теб адвокати целят - да обатачват дела , ясни сте ми с вашите искания ....
точно силните адвокати нямат искания в досъдебното - те просто събарят всичко в съда или държат пропуските като коз....
явно си мноооо пекън!!!
И това с изриването на земята личи колко си злобен ! ти не си за тази работа пич....
не забравяй ,че рано или късно всичко се връща - а ти приемаш работата и проблемите по нея като лична обида и май си водиш лична вендета .... това е лошо честно казано и не професионално.
-
street - Потребител
street написа:С военна прокуратура , най-много да уплашиш някой редник от някое поделение ...
явно си мноооо пекън!!!
Казах ти, че си има нумер за Военната . А ти май бъркаш "решения по дела" с "извършени незаконни действия" и само да те светна - при извършено престъпление във връзка с работата си по конкретно дело не само наказателна отговорност носиш, ами и регресна носиш А иначе и варианта "непригодност" по ЗМВР върши работа Ей, вие милиционерчетата вече хептен на сериозно сте се взели, пък и комплексар до комплексар А теб като те слушам май си от тия "завареното положение" дет и университет не си помирисвал Айде със здраве, че се отклонихме от темата.
Ако момчето е пич и е попаднало на читав съдия тоя разпит дет е творил колегата ти е заминал отвсякъде
А искания в досъдебното трябва да се правят винаги и по много. Колкото повече, толкова по-сигурно, че хем ще ви се усложни живота, щото мисленето не ви е силна черта, хем е гарантирано, че ще се оакате повече
- alexdb
- Потребител
street написа:И това с изриването на земята личи колко си злобен ! ти не си за тази работа пич....
Няма лична вендета пич нещата са прости - справедливо спечеленото дело не е победа за теб, а справедливост за всички . А когато някой тарикат, щото се е докопал до малко властчица почне да си избива комплексите няма как нещата да не са лични. Да си спазва закона до буквата, да направи нещата така, както са написани, а не така, както на него му е по-лесно няма проблем. Ама не знам защото аз подобен случай не съм виждал На милиционерите все им крив закона, все това и онова им пречело, щото им ослужнявало живота, все много били претрупани с това и онова Сори, не пиша аз законите. След като от мен се очаква да ги спазвам, значи и те трябва да го правят! А не ми се говори каква фрапираща некадърност виждам в тази система при всеки досег с нея. Ми то във "Великото 4-то" от 20 милиционери ни един не може да ми каже правата по чл. 63 от ЗМВР, той тръгнал да ми се обяснява
- alexdb
- Потребител
Ех, това Четвърто РУП, прочу се .. Ще взема и аз да отида и да изпитам всички един по един кой колко знае
А, иначе за Военна прокуратура, не сте прав, колега. Наистина, жалбите се подават в Районна прокуратура, не вярвам някой да вземе по лични причини да се произнася по подадени от Вас жалби там.
А, иначе за Военна прокуратура, не сте прав, колега. Наистина, жалбите се подават в Районна прокуратура, не вярвам някой да вземе по лични причини да се произнася по подадени от Вас жалби там.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:Ех, това Четвърто РУП, прочу се .. Ще взема и аз да отида и да изпитам всички един по един кой колко знае
Не са лични - бюрократични са И няма да се произнасят, ами ще я препращат служебно А от там става една ама много готина бюрократична въртележка .
А 4-то днес ми е темичко защото просто ми е актуално в момента . Днес имах две дела точно по тяхните глупости и за това са ми дразнител. Хем ми е кеф, че благодарение на натворените от тях глупости нещата ми излазоха перфектно, хем ме е яд, че ми загубиха толкова много време за абсолютни глупости и че тия хора даже и заплати взимат за нищоправие Просто не е истина едно тяхно дознание да завърши с опрадвателна присъда и три проведени иска за вреди (за сега два успешно) А накрая пак нашите пари отиват за обезщетения
- alexdb
- Потребител
Е, все пак не е хубаво да се обобщават нещата. Чак цялото РУП .. Не може всички да са неможещи и нищоправци, нали!? Зад всеки казус си стоят отделни лица. По същия начин стоят нещата и в останалите институции, включително Прокуратурата. Навсякъде си има работещи и компетентни и неработещи и некомпетентни.
П.П. Бюрократична въртележка, значи...!? И какво печелите от това? Само забавяне във времето, предполагам!? Или нещо по - съществено?
П.П. Бюрократична въртележка, значи...!? И какво печелите от това? Само забавяне във времето, предполагам!? Или нещо по - съществено?
- nk7702n
- Старши потребител
Пич, света е малък да знаеш и особено България.
лично познавам колеги от 4-то
няколко , нищо ,че не съм там.
Аз ще попитам колко си велик, няма как да не те знаят щом си такъв ерудит...
Да знаеш само ... "който нож вади, от нож умира"
никой не ти е направил нещо нарочно лично на теб .. това е просто работа стават и грешки при около 80-100 дела на месец , ще те питам ти дали няма да сгрешиш ако имаш толкова ама едва ли - вероятни имаш 3-4 делца на месец и не ти плащат, а ти говориш с погнуса и нападки срещу някой .
Само да ти кажа ,че хич те няма... ще подаваш във военна , а те да препращат по компетентност ... за да станело въртележка и бюрокрация .. ти уж срещу това се бориш , а това правиш.. ами прати до Бойко и Цецо да стане или до ВКП или ВКС ....да стане въртележка.... само нещата си бавиш по тоя начин.. ако съм ти клиент и те чуя какви ги мислиш и говориш- няма и една стотинка да ти дам и бих те " уволнил" на момента.
Не си мисли ,че си толкова добър и ерудиран , щом си спечелил от нечия грешка . Грешки правят всички и ти също и утре някой ще се смее и спечели от твоята - това го запомни.
Искаш ли да ти кажа какво ще стане:
ще го препратят към Районна , от районна имат толкова работа ,че едва ли ще се занимават сериозно с тея глупости - жалби срещу полицаи " с лопата да ринеш " от който ти падне. Ще направят една измислена проверка - 3-4 обяснения , 1 -2 скръцване със зъби и до там! Защото ако тръгнат да уволняват за такива неща едва ли ще остане някой да работи , абсолютно всеки прави грешки - който не работи той не греши , но явно ти си някакво безгрешно светило на юридическата мисъл и да ти кажа в мвр работят доста компетентни разследващи - просто толкова много случаи едва ли са ти минали през главата , колкото има един разследващ на година .
И не забравяй "манджата" я готвим Ние - и ви я сервираме на Вас тъй ,че толкова какво сме наготвили - това сервираме , това и ядете!
Айде аман от злобари и разбиратели!
никой не ти е направил нещо нарочно лично на теб .. това е просто работа стават и грешки при около 80-100 дела на месец , ще те питам ти дали няма да сгрешиш ако имаш толкова ама едва ли - вероятни имаш 3-4 делца на месец и не ти плащат, а ти говориш с погнуса и нападки срещу някой .
Само да ти кажа ,че хич те няма... ще подаваш във военна , а те да препращат по компетентност ... за да станело въртележка и бюрокрация .. ти уж срещу това се бориш , а това правиш.. ами прати до Бойко и Цецо да стане или до ВКП или ВКС ....да стане въртележка.... само нещата си бавиш по тоя начин.. ако съм ти клиент и те чуя какви ги мислиш и говориш- няма и една стотинка да ти дам и бих те " уволнил" на момента.
Не си мисли ,че си толкова добър и ерудиран , щом си спечелил от нечия грешка . Грешки правят всички и ти също и утре някой ще се смее и спечели от твоята - това го запомни.
ще го препратят към Районна , от районна имат толкова работа ,че едва ли ще се занимават сериозно с тея глупости - жалби срещу полицаи " с лопата да ринеш " от който ти падне. Ще направят една измислена проверка - 3-4 обяснения , 1 -2 скръцване със зъби и до там! Защото ако тръгнат да уволняват за такива неща едва ли ще остане някой да работи , абсолютно всеки прави грешки - който не работи той не греши , но явно ти си някакво безгрешно светило на юридическата мисъл и да ти кажа в мвр работят доста компетентни разследващи - просто толкова много случаи едва ли са ти минали през главата , колкото има един разследващ на година .
И не забравяй "манджата" я готвим Ние - и ви я сервираме на Вас тъй ,че толкова какво сме наготвили - това сервираме , това и ядете!
-
street - Потребител
street написа:Пич, света е малък да знаеш и особено България.
Пич дори и от снимчицата ти се вижда що за комплексарче си. А разсъжденията ти само го потвърждават. Сори братле, но не съм аз виновен, че очевидно не ставаш за нищо и за това си избиваш комплексите в милицията.
Обръщам ти внимание на няколко елемента от дискусията:
Първо, човека е помолил за съвет във връзка с прилагането на чл. 223, ал. 2 от НПК. Въпросът е формулиран достатъчно ясно и предполага ясен отговор и позиция. Ти обаче по наглия милиционерски начин почваш да ръсиш глупости и да избиваш комплексите си все едно някой ти е длъжен да ти облекчава живота.
Ами виж сега закона е ясен - обвиняемия не е призован редовно, следователно действията извършени от дознателя са порочни. Ама пратил той искане до кварталния, ама оня се разходил веднъж-дваж през работно време, не намерили човека, не си оформили документите и айде обвиняемия злоупотребявал с права, айде щял да го пуска за ОДИ, щял принудително довеждане да му иска и какво ли не беше още - виж си постовете! А случайно да ти е минало през акъла, че повечето хора работят и че ако се опиташ да търсиш някой в тях в делничен ден през работно време ще го намериш точно толкова, колкото ще те намерят теб във вас?!
А фактите са видни - свършил ли си е дознателя работата? Не. Кварталният свършил ли я е? Не. Защо не са връчили призовката на съсед? А защо ако тоя съсед и всички там описани в закона не са я искали? А защо като не са я искали не е оформена както казва закона - с подпис на трето лице? виж. чл. 180, ал. 4 НПК! Ами щото?????
И за това ако този пич си изиграе картите както трябва ще се позове, че това е съществено, но отстранимо процесуално нарушение пред съда и знаеш последиците. А то си е баш такова. Сори, ама ако съда не му обърне внимание на втора инстанция ще падне първоинстанционното решение.
А ти вместо да изразиш критична позиция почваш със заплахите ОДИ и задържания!!!! Щял да иска принудително довеждане!!!??? За какво бе пич? Кое ти е правното основание???? Камо ли за процесуално действие на което обвиняемия има ПРАВО, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ да се яви. Ти даваш ли си сметка, че по същество тези неща които ги пишеш - барабар със заплахите и даване на акъл към колегите ти как "да заобикалят" според теб, а в действителност умишлено да газят закона, което е злоупотреба с власт и си е престъпление отвсякъде, защото е умишлено? Явно ама хич не си даваш сметка за това. Ето за това теб и тебеподобните ги наричам милиционери, защото не сте мръднали и на милиметър да се превърнете в полицай. После седиш и се чудиш що всички ви псуват и ви се смеят.
А мен не ме мисли. Просто гледай да не ми се мяркаш на пътя с тези милиционерски номерца. И понеже го удари на лични нападки и разни предположения ще ти отговоря и на тях.
Първо когато почнах да се занимавам с право съм водил по 50-60 дела на месец и то на най-високо ниво пред съд. Бачкал съм по 14-16 часа на денонощие без почивен ден, просто ведомството беше такова. После и в частния бизнес беше така. И вече 15 г. по-късно, като си гледам бележките от онзи период не установявам да съм направил грешка или поне не такава, която да ми коства загуба на делото от глупост.
Аз отдавна нямам и 3-4 делца на месец, но причината далеч не е тази, която се опитваш да изтъкнеш. С наказателни делца се занимавам много рядко и по изключение. А за останалите много отдавна си ги подбирам за да са ми интересни. Аз материални проблеми нямам. От доста време печеля на месец повече от годишната ти заплата и то без да се зоря. Изобщо не твърдя, че съм добър, даже напротив, но има много мераклии да работят с мен. Сигурно защото никога не губя. Ти много трудно можеш да ме наемеш. Нито можеш да си го позволиш финансово, нито можеш да ме убедиш, че си жертва на произвол и дискриминация и да ми предложиш интересен казус, който да ми е предизвикателство.
А в нак. право съм си направо лаик. Но от скромните 50 случая в тази област за последните десетина годинки съм имал възможност да се нагледам на такива чудесии от теб и колегите ти, че съм се чудел да се смея ли или да плача. За мое очудване обаче съм си спечелил и 50 дела, като най-важното е, че 45 от тях съм си ги спечелил още на първа инстанция (на която много рядко си давам кой знае колко зор по обясними причини).
А какво ще стане с колегата ти още не съм решил. Вашите си го проверяват, а сигнала още не е отишъл в компетентната прокуратура, защото още аз не съм решил какво да се случи на колегата ти. А съм го пуснал във Военна просто хем да си спазя сроковете, хем да приключи делото, по което този е творил глупостите си. А то днес приключи, та когато започнат "формалната проверка" оправданието, че го правя за отмъщение или да си изкарвам дивиденти за още висящо съдебно производство няма да върви. Просто ми се губи още един детайл - тези глупости от лична комплексарщина ли ги е спретнал или под диктовката на някой друг. Скоро сам ще си каже и тогава ще преценя колко да нетегна пружината. А нещата може да минат с едно скръцване на зъби, ама може и с нещо друго. Все пак "случайно" мога да дам доказателства, че това е извършено умишлено. Какво да се прави, когато си избиваш комплексите е хубаво да се прави с акъл, ама .... А тогава знаеш къде отива. Пък и все пак имам необходимия потенциал и мога да си окигуря правосъдие и справедливост. Друг е въпроса докъде ще реша да стигна.
А като го ударихме на метафори с манджите нали знаеш какво става с готвача, който готви кофти манджи? Първият път му ги одържат от заплатата, втория път също, а като заведението почне да остава празно бият шута на готвача.
- alexdb
- Потребител
neutralen написа:Хареса ми написаното от eurolinker. То е нагледен пример за погрешни съждения и изводи, поради липсата на достатъчно правни знания.
1. никой в темата не е правил граматическо тълкуване на думата "може".
2. предмет на тълкуване не е думата "може", а разпоредбата на чл.56 ал.1 от НПК.
Въпросът ми е - коя е правната норма от НПК, която, при наличието на двете предпоставки по чл.56 ал.1 от НПК, дава право на разсл.органи и съда, да решат на обвиняемия да не се налага мярка за неотклонение ?
Макар и със закъснение от почти три месеца, нека приведа още един довод в полза на незадължителното вземане на мярка за неотклонение - т. нар. историческо тълкуване, при което изясняваме смисъла на нормата след съпоставка с преди действащата разпоредба. Текстът на отменения НПК по отношение на мерките за неотклонение е следният:
Наказателно-процесуален кодекс (отменен)
........................
Чл. 146. Спрямо обвиняемия по дело от общ характер [url]се взема [/url]една от следните мерки за неотклонение:
...............
Текстът на действащия НПК е следният:
Наказателно-процесуален кодекс
......................
Чл. 56 (1) Спрямо обвиняемия по дело от общ характер [url]може да се вземе [/url]мярка за неотклонение.
Разликата в редакциите на отменената и действащата норма означава, че волята на законодателя е била да премахне задължителното вземане на мярка за неотклонение в наказателното производство.
- system
- Активен потребител
system написа:neutralen написа:Хареса ми написаното от eurolinker. То е нагледен пример за погрешни съждения и изводи, поради липсата на достатъчно правни знания.
1. никой в темата не е правил граматическо тълкуване на думата "може".
2. предмет на тълкуване не е думата "може", а разпоредбата на чл.56 ал.1 от НПК.
Въпросът ми е - коя е правната норма от НПК, която, при наличието на двете предпоставки по чл.56 ал.1 от НПК, дава право на разсл.органи и съда, да решат на обвиняемия да не се налага мярка за неотклонение ?
Макар и със закъснение от почти три месеца, нека приведа още един довод в полза на незадължителното вземане на мярка за неотклонение - т. нар. историческо тълкуване, при което изясняваме смисъла на нормата след съпоставка с преди действащата разпоредба. Текстът на отменения НПК по отношение на мерките за неотклонение е следният:Наказателно-процесуален кодекс (отменен)
........................
Чл. 146. Спрямо обвиняемия по дело от общ характер [url]се взема [/url]една от следните мерки за неотклонение:
...............
Текстът на действащия НПК е следният:Наказателно-процесуален кодекс
......................
Чл. 56 (1) Спрямо обвиняемия по дело от общ характер [url]може да се вземе [/url]мярка за неотклонение.
Разликата в редакциите на отменената и действащата норма означава, че волята на законодателя е била да премахне задължителното вземане на мярка за неотклонение в наказателното производство.
Защо водите безсмислени дебати?
Законът е пределно ясен "може да се вземе мярка..." в чл. 56 е ясна може не е равнозначно на "задължително" или винаги. Между другото има прецеденти на обжалване на мярка "подписка" с правно основание ЕКЗПЧ, съдът ги гледа и се произнася, като в някои случай при съответните факти по делото ги е отменял. Мярката за неотклонение не е средство за репресия, а способ за обезпечаване на разследването при опасност от възпрепятстване на определени действия на разследващите от обвиняемия. Дори и т.н. "опасност от извършване на ново престъпление" е доста спорна. Предмет на конкретното наказателно производство е единствено и само предполагаемите извършени от обвиняемия престъпления, а не някаква съмнителна превенция в бъдещ период. Защото ако се преекспониря тази опасност да извърши ново престъпление (изнън контекста на пряката връзка с конкретното нак. преследване, обект на нак. производство) нещата стават абсурдни - реално всеки потенциално има опасност да извърши престъпление. Следва ли превантивно да се арестува или да му се налага мярка?
- alexdb
- Потребител
Много наивно обяснение.
Наложената Мярка за неотклонение, когато се обжалва се отменя от Съда, "когато от доказателствата по делото НЕ МОЖЕ да се направи основателно предположение, че "обвиняемия" е извършил престъпление", а не защото, "обвиняемия", може да се укрие, да извърши друго престъпление и т.н. - няма отменена мярка на обвиняем на това основание/чл.57 от НПК/.
Виж в този смисъл това което съм написал на 26.Юли, и 1.Авг. в тази тема.
Така наречените "обвиняеми" в няко и случаи даже се освобождават от Съда от "задържане под стража" именно поради липса на доказателства по делото, а не защото няма опасност да се укрият или извършат други престъпления.
Наложената Мярка за неотклонение, когато се обжалва се отменя от Съда, "когато от доказателствата по делото НЕ МОЖЕ да се направи основателно предположение, че "обвиняемия" е извършил престъпление", а не защото, "обвиняемия", може да се укрие, да извърши друго престъпление и т.н. - няма отменена мярка на обвиняем на това основание/чл.57 от НПК/.
Така наречените "обвиняеми" в няко и случаи даже се освобождават от Съда от "задържане под стража" именно поради липса на доказателства по делото, а не защото няма опасност да се укрият или извършат други престъпления.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Много наивно обяснение.
Неутрален, всички предпоставки, касаещи наложената мярка за неотклонение, се преценят в съвкупност, а не поотделно. По същия начин се поддържа и защитната позиция при обжалване!
- nk7702n
- Старши потребител
Че аз да не казвам обратното - прочети какво съм написал на 26.Юли и на 1.Авг. по тази тема. Това което съм написал днес е по повод на написаното от последния участник.
Предпоставките по чл.56 ал.1 от НПК са КУМУЛАТИВНО дадени - когато са налице ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на обвиняемия се взема една от мярките за неотклонение по чл.58 от НПК.
Всички други тук твърдят, че дори и да са налице горните предпоставки, на обвиняемия може да не се вземе мярка за неотклонение. И ти ли не можеш да разбереш за какво става дума.
Предпоставките по чл.56 ал.1 от НПК са КУМУЛАТИВНО дадени - когато са налице ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на обвиняемия се взема една от мярките за неотклонение по чл.58 от НПК.
Всички други тук твърдят, че дори и да са налице горните предпоставки, на обвиняемия може да не се вземе мярка за неотклонение. И ти ли не можеш да разбереш за какво става дума.
- neutralen
- Активен потребител
55 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|