начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Досъдебно производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Досъдебно производство

Мнениеот ellie92 » 01 Окт 2012, 14:06

Здравейте. Имам някой въпроси и мнозина ще ме посъветват да се консултирам с адвокат, но ако имах възможност нямаше да пиша тук. Получих писмо с което ме уведомяват, че е започнало досъдебно производство.

Ето как изглежда:

На основание чл. 75 ал.2 от НПК, Ви уведомявам, че по повод подадена от Вас жалба Районна прокуратура е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 122 вр 1л. 130 ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.
С настоящото писмо Ви уведомявам, че при условията на чл. 75 ал.3 от НПК, т.е. при изрично искане от Ваша страна и посочване на адрес за призоваване в страната, можете да участвате в досъдебното производство и да се ползвате от правата, дадени Ви в чл. 75 ал. 2, чл. 76, чл. 84 ал.1 и чл. 227 от НПК.

Как мога да участвам на кого трябва да кажа или да пиша, на прокурора ли ?. Трябва ли ми адвокат след като прокурора е обвинителя ? Какво трябва да направя ако искам да участвам както като частен обвинител и да предявя граждански иск ?
ellie92
Нов потребител

Re: Досъдебно производство

Мнениеот ellie92 » 03 Окт 2012, 13:51

Ако може някой юрист да погледне молбата дали съм пропуснала нещо ще съм му благодарна. Част от информацията я взех от тук http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=50106

Ето линк на молбата:

http://dox.bg/files/dw?a=a3745a3fcb
ellie92
Нов потребител

Мнениеот street » 03 Окт 2012, 17:23

Като гледам молбата , по добре иди и дай някой лев на адвокат да ти я напише (което не те ангажира после да го упълномощаваш -може само молбата ти да напише).Според мен не трябва да е до съда , а до районното за присъединяване по делото, защото Д.П. е все още на производство. В съда нито знаят за това дело , нито все още е влязло , а и дали ще влезе в съд, още не се знае...
Нека си седи по досъдебното молбата ти и ако влезе в съд, там ще те викнат като свидетел и пострадал - като си в съдебно заседание там ще си предявиш устно иска , но само да ти кажа ,че 5000 лева са невероятно много , никой няма да ти даде толкова , най-много 1000 и то с голям зор, но и те ми се виждат много да ти кажа честно.

п.с.
не преписвай молби от нета ,защото всеки случай си е отделен сам по себе си , нито знаеш кой и с колко акъл е бил този който е писал молбата. Аз поне на такива интернет писания не вярвам много, много...
Аватар
street
Потребител

Мнениеот ellie92 » 04 Окт 2012, 11:24

Да, знам че са много, но разбрах че така трябва, то е ясно че по малко ще дадат. А и има още едно престъпления като имуществени щети счупване на лаптоп за 1000 лв. но нямам документи за него, затова не съм го писала.
ellie92
Нов потребител

Назад към Наказателно право