- Дата и час: 26 Ное 2024, 08:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Повреждане на чуждо имущество. Казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Повреждане на чуждо имущество. Казус
Здравейте!
Собственик съм на автосервиз, който се занимава с автобояджийски и тенекеджийски услуги.
През месец Юли 2012г. беше докаран автомобил за цялостно пребоядисване.
Клиента НЕ остана доволен и е пуснал жалба в полицията срещу мен!
АЗ не съм боядисвал или ремонтирал автомобила по какъвто и да е било начин, имам назначен майстор, на трудов договор, който извърши ремонта!
В момента клиета иска да му бъдат дадени 850лв, а на нас ни е дал 250лв!
Оперативният работник, при когото е ЗМ-то ми каза, че е най-добре да се обезщети клиента, за да се приключи преписката, т.е да се дадат исканите пари.
Моето положение е, че в момента изтърпявам условна присъда и се притеснявам да не стане, така че да ме задържат или осъдят ефективно!
Моля, дайте съвета си какво да направя ? Дал съм данните на автомотьора, съгласен съм да върна взетите от мен пари - 250лв, но не съм съгласен да дам 850!
Като цяло ми се струва, че това не е в компетенцията на полицията и би следвало да се заведе като частно дело, но не съм сигурен.
Вашето мнение за излизане от ситуацията какво е и какво ще стане, ако клиента не изтегли жалбата си ?
Възможно ли е да ме подведат под наказателна отговорност за повреждане и унищожаване на чуждо движимо имущество?
Благодаря Ви предварително!
Собственик съм на автосервиз, който се занимава с автобояджийски и тенекеджийски услуги.
АЗ не съм боядисвал или ремонтирал автомобила по какъвто и да е било начин, имам назначен майстор, на трудов договор, който извърши ремонта!
Оперативният работник, при когото е ЗМ-то ми каза, че е най-добре да се обезщети клиента, за да се приключи преписката, т.е да се дадат исканите пари.
Моето положение е, че в момента изтърпявам условна присъда и се притеснявам да не стане, така че да ме задържат или осъдят ефективно!
Моля, дайте съвета си какво да направя ? Дал съм данните на автомотьора, съгласен съм да върна взетите от мен пари - 250лв, но не съм съгласен да дам 850!
Като цяло ми се струва, че това не е в компетенцията на полицията и би следвало да се заведе като частно дело, но не съм сигурен.
Вашето мнение за излизане от ситуацията какво е и какво ще стане, ако клиента не изтегли жалбата си ?
Възможно ли е да ме подведат под наказателна отговорност за повреждане и унищожаване на чуждо движимо имущество?
- bestman
- Потребител
Re: Повреждане на чуждо имущество. Казус
Е какво е посочил клиента в жалбата си до полицията?
Как толкова лошо сте боядисали колата , та чак сте я повредили?
При положение , че не сте извършил вие "боядисването ", то може да носите гражданска отговорност , но не и наказателна.
Как толкова лошо сте боядисали колата , та чак сте я повредили?
При положение , че не сте извършил вие "боядисването ", то може да носите гражданска отговорност , но не и наказателна.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Здравейте,
само не ми е ясно Господин разследващия полицай,къде вижда състав на престъпление.От моя скромен опит,или аз съм прекалено тъп,тук ми намирисва на живо изнудване от страна на клиента.Дай да му боядисаме колата,ако може и някой лев да му дадем.Ама не се учудвам.
само не ми е ясно Господин разследващия полицай,къде вижда състав на престъпление.От моя скромен опит,или аз съм прекалено тъп,тук ми намирисва на живо изнудване от страна на клиента.Дай да му боядисаме колата,ако може и някой лев да му дадем.Ама не се учудвам.
- antoan01
- Младши потребител
Благодаря Ви за отговора!
Полицаят ми каза, че сестрата на клиента ми е съдия.
Поиска да се разберем с клиента пред него, т.е каза "Каквото искате се разбирайте, пред мен. Не ме интересува какво ще бъде, за мен е важен крайният резултат и той е да няма жалба!"
Но питам аз какво ще стане, ако клиента "реши", че не му трябват вече 850лв, а 3-4-5 хиляди лева?
Точно така при ОР е!
250-те лева са взети за закупуването на боя, шприц, кит и други необходими материали.
С една дума - няма за какво да се притеснявам нали така?
Поиска да се разберем с клиента пред него, т.е каза "Каквото искате се разбирайте, пред мен. Не ме интересува какво ще бъде, за мен е важен крайният резултат и той е да няма жалба!"
Но питам аз какво ще стане, ако клиента "реши", че не му трябват вече 850лв, а 3-4-5 хиляди лева?
Точно така при ОР е!
250-те лева са взети за закупуването на боя, шприц, кит и други необходими материали.
С една дума - няма за какво да се притеснявам нали така?
- bestman
- Потребител
Ами ако кажете накратко в какво се изразява оплакването на жалващия се , може и да Ви отговорим.
- REVOLUTION
- Активен потребител
bestman написа:Здравейте!
На мен лично не ми стана ясно по кой състав се води тая преписка? Очевидно е, че се касае за евентуални вреди, които човекът би следвало да си претендира по гражданскоправен ред, или в краен случай, ако се констатира някакво увреждане на автомобила - по частен наказателноправен ред. Явно пострадалият наистина е много важен човек.
- nk7702n
- Старши потребител
Кой състав? - не мога да разбера въпросът Ви!
В момента има ЗМ (заявителски материал), който е при ОР (оперативен работник към полицията)
Относно това в какво се жали "пострадалият" :
- Че не му е пребоядисан автомобила качествено, че заради това некачествено пребоядисване е принуден да потърси друг сервиз, който да му вземе пари, за да извърши качествено услугата.
- че са му взети 250лв за нещо, което е извършено некачествено.
Какво ще рече "гражданскоправен ред" и "частен наказателно правен ред" ?
НЕ би ли следвало тази претенция да се заведе частно дело и да си съди фирмата, за това, че не е извършено качествено пребоядисването ?
- защо пуска жалба директно срещу мен?
- защо полицията не "дърпа" работникът,а мен?
- защо полицията "забравя", че имам фирма, която се занимава с това, а не съм просто някакъв гаражен майстор?
Какво ще стане според Вас? Има ли основание да се образува дело от общ характер по чл.216 от НК?
Каква е процедурата, след като приключи работата на оперативният работник? Срокът е 1 месец, а след това, той трябва да прецени дали да образува дознание, нали така?
В момента има ЗМ (заявителски материал), който е при ОР (оперативен работник към полицията)
Относно това в какво се жали "пострадалият" :
- Че не му е пребоядисан автомобила качествено, че заради това некачествено пребоядисване е принуден да потърси друг сервиз, който да му вземе пари, за да извърши качествено услугата.
- че са му взети 250лв за нещо, което е извършено некачествено.
Какво ще рече "гражданскоправен ред" и "частен наказателно правен ред" ?
НЕ би ли следвало тази претенция да се заведе частно дело и да си съди фирмата, за това, че не е извършено качествено пребоядисването ?
- защо пуска жалба директно срещу мен?
- защо полицията не "дърпа" работникът,а мен?
- защо полицията "забравя", че имам фирма, която се занимава с това, а не съм просто някакъв гаражен майстор?
Какво ще стане според Вас? Има ли основание да се образува дело от общ характер по чл.216 от НК?
Каква е процедурата, след като приключи работата на оперативният работник? Срокът е 1 месец, а след това, той трябва да прецени дали да образува дознание, нали така?
- bestman
- Потребител
Попитах по кой член от НК, отговорил сте по чл. 216, май, или!? Аз не виждам да е налице чл. 216 от НК и считам, че пострадалият следва да се защити чрез предявяване на иск за вреди срещу фирмата / по гражданскоправен ред, щом няма нещо друго, освен некачествено боядисване и завишена цена на услугата /. Ако е налице някакво увреждане на автомобила при боядисването - чрез наказателно дело от частен характер, а не по общия ред.
- nk7702n
- Старши потребител
Незнам по кой член е, написах това, което ми каза ОР.
Каза ми, че нещата вървят към това, да ме обвинят за повреждане и унищожаване на чуждо движимо имущество, което е чл. 216 от НК.
Е, значи ме успокоихте - не може да се занимава полицията с мен !
Благодаря Ви !!!
Успех
Каза ми, че нещата вървят към това, да ме обвинят за повреждане и унищожаване на чуждо движимо имущество, което е чл. 216 от НК.
Е, значи ме успокоихте - не може да се занимава полицията с мен !
Благодаря Ви !!!
Успех
- bestman
- Потребител
doc03 написа:Хайде, милиционерите във форума, дайте малко светлина - прав ли съм или не.
Може ли бившите негри?
Прав си. Ако действително човекът се жали от това, което е описано. Жалка история - и за сестрата, и за жалбоподателя, и за ОР-то, и за "шефчето" му, и за всеки български гражданин, който дори няма нищо общо със случая. Толкова жалка, колкото и често срещана. Аз също бих набила сигнал и предизвикала проверка. Най-малкото, за да се ограничи тази пандемия.
-
lexy21 - Активен потребител
doc03 написа:Не е жалка, друго е.
жалък
Тълковен речник
жалка, жалко, мн. жалки, прил.
1. Който предизвиква съжаление, състрадание – нещастен, окаян; мизерен, нищожен, невзрачен.
2. Който буди презрение, отвращение.
Синонимен речник
(прил.) окаян, плачевен, злощастен, за съжаление, за окайване, клет, нещастен
(прил.) незначителен, нищожен, мизерен, безславен, презрян, недостоен, долен, омразен
(прил.) смешен, за присмех
(прил.) жалостен, достоен за съжаление
(прил.) лош, противен, безполезен, безсмислен
(прил.) долнокачествен
(прил.) злочест, тъжен, печален, скръбен
(прил.) низък, отхвърлен, низвергнат
(прил.) подъл
(прил.) просяшки
(прил.) сърцераздирателен
(прил.) тесен, сбутан, беден
П.П. Пък аз го пия чисто
-
lexy21 - Активен потребител
Здравейте,
от многото приказки,не мога да разбера къде е тоя сервиз.И аз имам кола за боядисване.
Пък да си набутваш работниците,малко е измекярско,нали все пак ти изкарват парички,но това е мое мнение.
от многото приказки,не мога да разбера къде е тоя сервиз.И аз имам кола за боядисване.
Пък да си набутваш работниците,малко е измекярско,нали все пак ти изкарват парички,но това е мое мнение.
- antoan01
- Младши потребител
Е, Док, сложи си ръка на сърцето, и кажи, не съм ли бил прав. Вярно, в процентите може и да бъркам, ама ...
Тия дни още 3 случая имам, дето ни изправиха на нокти, ама не са за пред хората, че са мноооого дебели
Тия дни още 3 случая имам, дето ни изправиха на нокти, ама не са за пред хората, че са мноооого дебели
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
bestman написа:Благодаря Ви за отговора!
Въх,въх,въх,въъъъъъъхххх
Обаче пич,учи се,учи се и гледай какво става.Тия в тяхното семейство явно знаят на всичко цаката,така да се каже.Ето,и сестра му вероятно е д*хала точно на когото трябва
Другият вариант е да е отличничка и да се е представила мн.добре на конкурса.По какво е съдия не ти ли каза? По бракоразводни дела или по земеделски земи?
П.П. А пък сигурно ако брат му,недай си Боже, беше и прокурор,то адвоката ти щеше да се надриска от страх
- svettoslav
- Активен потребител
И какво повече да се иска от полицията? Не виждате ли,че правилно е разпределена доказателствената тежест в "процеса"? Аз лично нямам възражения по доклада на милицията!
Обаче като е съден човек,как нещата са със съвсем различно усещане от питащия значи .Винаги се има едно на ум(ако е истина питането,де).
И сега ако каже,че и условната е за деяние по чл.216 -за стрОшена кола ръзбийш ли ,че паднем.
Обаче като е съден човек,как нещата са със съвсем различно усещане от питащия значи .Винаги се има едно на ум(ако е истина питането,де).
И сега ако каже,че и условната е за деяние по чл.216 -за стрОшена кола ръзбийш ли ,че паднем.
- svettoslav
- Активен потребител
Бе и аз съм съден, имам едно на ум винаги, но, ако ме изнудва някой толкова явно, предпочитам в затвора да вляза, ама ще се боря до край и ще мина през всички инстанции преди това. И не дай си боже осъдят ли ме, глобите ще ги платя по една стотинка, поне душевна ч.......я да си напрвя.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|