начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Ефективна присъда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ефективна присъда

Мнениеот nadq20 » 06 Сеп 2012, 13:17

Здравейте искам да попитам следното нещо:
Значи на 02.11.2007г. има влязла в сила присъда по член 343б,ал.1 от НК, условна-1 година лишаване от правоуправление с 3 години изпитателен срок,която ясно се вижда,че вече е изтърпяна.Искам да знам сега,когато се прави същото престъпление по същия член може ли прокурора да изисква ефективна присъда,въпреки,че от предишното деяние е минало време и през изпитателния срок не е направено никакво нарушение?
nadq20
Младши потребител

Re: Ефективна присъда

Мнениеот Гост. » 06 Сеп 2012, 13:59

nadq20 написа:на 02.11.2007г. има влязла в сила присъда по член 343б,ал.1 от НК, условна-1 година лишаване от правоуправление с 3 години изпитателен срок,която ясно се вижда,че вече е изтърпяна.Искам да знам сега,когато се прави същото престъпление по същия член може ли прокурора да изисква ефективна присъда

Не.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nadq20 » 06 Сеп 2012, 14:18

Както винаги отзивчива!!!Благодаря ти.
Сега евентуално да очакваме същата присъда нали :roll:
nadq20
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 06 Сеп 2012, 14:35

Сега, евентуално не, а задължително- този водач спира или алкохола или водачеството. Тези две неща не вървят ръка за ръка, освен ако не иска един ден да се види на държавна ясла за определен срок.
Толкова за отзивчивостта ми.

Какво ще иска обвинението, какво ще пледира защитата и какво ще присъди съда е в сферата на вероятностите, защото трябва да се установят и други обстоятелства. Привилегиите са до време.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот chinchilla » 06 Сеп 2012, 18:07

Аз спрях водачеството ::))
След като бях осъден ефективно за изтекла книжка на 9 мес (чл 58) ефективни 6, които излежах под формата на дом арест и 30-тина дни затвор.
Сега, до работата са ми точно 3 километра и ходя пеша като Маугли , и чакам да ми отпаднат по давност
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот svettoslav » 06 Сеп 2012, 21:11

chinchilla написа:Аз спрях водачеството ::))
След като бях осъден ефективно за изтекла книжка на 9 мес (чл 58) ефективни 6, които излежах под формата на дом арест и 30-тина дни затвор.
Сега, до работата са ми точно 3 километра и ходя пеша като Маугли , и чакам да ми отпаднат по давност

Бравус! Ти успокояваш питащия ли? :?
Че прокурора може да иска ефективна-може,какво му пречи?Аз не виждам да е незаконно и да му се даде такава.Въпрос на "индивидуализация на наказанието" / по повод последното вж. проф.д-р Иван Ненов-Наказателно право-обща част,идз. "Софи-Р",1992г. стр.282-296/
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 06 Сеп 2012, 21:27

На "индивидуализация..." за малко да ме скъсат на държавния,още помня.Момяна като скочи от стола и като ми се облещи в неин стил :evil: :evil: :twisted: :twisted: :evil: :evil: :shock: :evil: :evil: :shock: :evil:

-Ама кво ми говорите Виеееее.... :evil: :shock: :evil: :evil: :?: :!:
..и я фтасах-нещо,според нея,явно съм объркал последователността на подвъпросите,което си е направо за 2-йка :lol:

Ама фанах тройкатааааааа,фанах я точно тъй както днеска на плажа една силиконова боска,ръйш ли! Ама то други и без това нема.За пръв път на живо и аз да видя. :P Ей,обаче ,не мое се отрече,че пълни окото,мааму стара...,но пък,как да кажа,не съм вегетарианец,дет се вика, друго си е,друго си е,...с мръвчица да се пооблажиш..като знам с кво ги тъпчат тия,ужас,ужас
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 06 Сеп 2012, 22:26

Не го успокоявам, ами напротив...опитвам се да му отворя очите, какво може съвсем реално да стане, ако не се кротне.
Нека не върви по моя безотговорен път.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот svettoslav » 06 Сеп 2012, 22:46

Тъкмо,бе,може да се видите,да му попреподаваш малко "компютърни нАуки" :)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 07 Сеп 2012, 09:10

Ехее, моя път мина от там и зави на обратно. Не мисля да хващам по тази пряка повече ......
Като вица...

Коя е най- дългата улица в София ?
ами...ген. Столетов.
Преди 20 години тръгнах по нея и още ходя ::))
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nadq20 » 07 Сеп 2012, 12:18

То това е ясно,че трябва да спре да пие или по-скоро да не се качва на колата след като е пил,но така се случи.
След условната преди години не се е качвал пил.Този път след 4 бири и проверка на дрегера отчете 2,14 ,което е просто невъзможно!Искаше кръвна проба и нарочно го мотаха и не го заведоха веднага,а след 2 часа,при което на кръвната отчете 1,5.
Човека по принцип е много отговорен,грижи се за семейството си и не се занимава с глупости.
nadq20
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Сеп 2012, 13:08

doc03 написа:Четири бири - 2 литра.
Отговорен е човека ..., факт.

Той е отговорен, само че проблемът му е, че счита бирата за газирано, а не за алкохол и се надява дрегерът да покаже по - малко от реалното. :?
Аз пък имах спор с един познат дали времето за пълно разграждане на алкохола е 4 или 8 часа. Аз казах, че е четири, а той - осем. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот chinchilla » 07 Сеп 2012, 15:29

За 8 часа то ще изтрезнее човека хех. Те не напразно дават врмее да отидеш до първа градска за 45 мин.
Според мен дори 4 часа са много, но зависи какво и колко си пил. Концентрата се разгражда по един начин, бира, вино и ликьори - по друг начин.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Сеп 2012, 16:50

chinchilla написа:За 8 часа то ще изтрезнее човека хех. Те не напразно дават врмее да отидеш до първа градска за 45 мин.
Според мен дори 4 часа са много, но зависи какво и колко си пил. Концентрата се разгражда по един начин, бира, вино и ликьори - по друг начин.

Аз говоря за пълно разграждане на всякакъв вид алкохол, не да гадаем какво и колко някой е пил. Има си някакъв период на разграждане и отделяне на алкохола от организма, а именно - 4 часа. Никак не са много тия часове, в противен случай за по - малък интервал от време рискувате да получите нов интересен резултат от дрегера или кръвната проба. А пък, ако човек предварително е планувал да излиза с колата, какво му пречи да пийне, след като се прибере в къщи? Не е кой знае колко трудно изобщо да не консумира алкохол, а не да чака да премине действието му. :!:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nadq20 » 07 Сеп 2012, 21:56

Отговорен е да!Наложило се е-случило се е,няма да го оправдавам,защото съм много против карането на кола да става дори и след 1 изпита бира!Условната от 2007 г. е когато е бил "млад и зелен" и се е правил на гъзар пред приятелите си,но си е изтърпял присъдата!Не мисля,че има безгрешни хора и заради 1 грешка на млади години да носиш отговорност цял живот и да те сочат с пръст.....нито е убил човек,нито е ударил кола....както и да е,живи и здрави ще видим какво ще стане.Мерси на всички отговорили
nadq20
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Сеп 2012, 22:47

doc03 написа:Няма установено време за разграждане на алкохола, ей, хора, запомнете това.
Зависи от възраст, пол, раса, здравословно състояние, ензимен дефицит, с храна или без е пито, каква е храната, чист и качествен ли е алкохола или не, смесвани ли са напитки, умора, напрежение, настроение и много-много други фактори :!:

Алкохол по вид и количество (в милилитри) и приблизително времето му за разграждане
(Данните са усреднени за здрав мъж, европеец, 80 килограма, възраст 28 години, употребяващ алкохол до три пъти седмично.)

Водка
50 1-1,5 ч.
100 3-3,5 ч.
200 6,5–7 ч.
250 8–9 ч
500 15–18 ч.
Коняк
100 3,5–4 ч.
Смес твърд/лек алкохол
100-150 4–5 ч.
Вино
200 3-3,5 ч.
300 3,5–4 ч.
400 4,5–5 ч.
Бира (4,0%)
500 < 1 ч. .......

Това за различните часове на разграждане и факторите, които оказват влияние звучи интересно, ама дали все пак няма някаква максимална продължителност на разграждане на всички видове алкохол? Чувала съм, че е 4 часа . Ясно е, че в различна степен се отразява едно и също количество алкохол на различните хора според възраст, напрегнатост, стрес, умора и т.н. и това води до различни промили, които се определят при проверка с дрегер, ама чак пък такава разлика в продължителността на разграждане? :roll:
Това проучване откъде е ? :?:
nk7702n
Старши потребител

Ефективна присъда

Мнениеот mirasp » 08 Сеп 2012, 20:27

Здравейте !Аз имам следния казус имаме ефективна присъда ,която изтече ,но в същото време имаме и задържане под стража по друго дело интересува ме режима под който човека е настанен в затворническо общежетие дали пада след като е е само със задържане вече и по принцип докато изтърпяваше присъда беше и със задържане това законосъобразно ли е?
mirasp
Нов потребител

Мнениеот chinchilla » 10 Сеп 2012, 10:07

Мярката "Задържате под стража" ,до колкото ми е известно по презумпция се изпълнява в условията но Строг режим. Не знам дали е законо установено точно как трябва да се изпълнява, но след като е изтърпял ефективната си присъда, ще го преместят в друг отряд на затвора просто, или, ако до сега е бил в общежитие тип Кремиковци, или Казичене, ще го преместят в корпуса на централния - при следствените. Ефективна и мярка задържане по закон не може да има. Щом влезе ефективната в сила и изпълнание, трябва мярката да му падне автоматично. Това, обаче обикновенно при недоглеждане не става, след което на задържания в документите по делото си пише задържане под стража от - до и се приспада. Бил съм свидетел на момчета в същото положение, дори, когато са в затвора не претендират да им падат мерките, защото при недоглеждане, лежи един за два - изтърпавя си ефективната присъда, след това ,като го осъдят по другото дело му смятат лежаното по него, без оглед, че вече е изтърпял предишна ефективна присъда. Всъщност, от 10 случая в 7 се получава това "един за два" ,както се изразяваме ние.
И всъщност, това беше една много актуална тема в централния сред затворниците.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 17 Сеп 2012, 22:03

chinchilla написа:... Ефективна и мярка задържане по закон не може да има. Щом влезе ефективната в сила и изпълнание, трябва мярката да му падне автоматично. Това, обаче обикновенно при недоглеждане не става, след което на задържания в документите по делото си пише задържане под стража от - до и се приспада. Бил съм свидетел на момчета в същото положение, дори, когато са в затвора не претендират да им падат мерките, защото при недоглеждане, лежи един за два - изтърпавя си ефективната присъда, след това ,като го осъдят по другото дело му смятат лежаното по него, без оглед, че вече е изтърпял предишна ефективна присъда. Всъщност, от 10 случая в 7 се получава това "един за два" ,както се изразяваме ние.
И всъщност, това беше една много актуална тема в централния сред затворниците.

Автоматичното отпадане на мярката се случва само при положение, че е наложена по делото, по което е наложена ефективна присъда, която подлежи на изпълнение и то едва след като бъде изпълнена от прокурора - след групиране или кумулиране. При положение, че мярката и присъдата са по различни дела, нищо не отпада автоматично. А законова пречка едно лице да е с мярка Задържане под стража и Лишаване от свобода в един и същ период от време не намирам. Определения на Районен и Окръжен съд в противната посока мога да намеря и напълно споделям изложените в тях мотиви.
Не мога да се съглася и с възможността за приспадане на един и същ период като лишаване и като задържане - т.нар. "един за два". Тъй като в поста Ви явно се касае за преустановена практика, това може да е било възможно при положение, че прокурорът/съдът е приспадал без съответни справки от затвора, което в настоящия момент или по-скоро от 10 години насам не се върши. Впрочем сигурен съм, че и преди това не е вършено.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2012, 17:07

Да, просто не са направени справки и хората минават между капките. Иначе, за двете мерки - тоест присъда влязла в сила и мярка задържане , не съм юрист, но съм сигурен, че при влизането наприсъдата в изпълнение, мярката би следвало да бъде изменена в подписка автоматично, което ръзбира се не се прави. Пример давам веднага с не безизвестния киро монтански, когото убиха началото на тази година мисля. Започнал изтърпяването на друга присъда и, мярката му задържане под стража по делото за наглите беше автоматично изменена в подписка. След излежаването на присдата си, беше пуснат и подписката му остана неизменена, тай като не е нарушавал мярката за неотклонение. Даже по този повод беше станал цирк из медиите
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Наказателно право