начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Относно Изплащане на обезщетение

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно Изплащане на обезщетение

Мнениеот juliyana » 07 Авг 2012, 22:35

Здравейте!
Обръщам се към вас с надеждата,че ще може да ми помогнете поне-малко.
Става въпрос за мой близък,който беше осъден за причиняване на автомобилна катастрофа със смъртен случай.Присъдата е условна с изпитателен срок,както и заплащане на обезщетение на близките на пострадалият в размер на 60 хил.лв.(с лихвите към този момент говорим за сума над 80хил.лв).Питането ми всъщност е свързано точно с изплащането на тази сума,тъй като за моят близък е непосилно да заплати това задължение,а застрахователната компания отказва да изплати полагащото се обезщетение .Мотивът за отказа е, че е представен изпълнителен лист срещу виновния водач и съгласно практиката на ВКС осъждането на застрахования водач, с влязло в сила и подлежащо на изпълнение съдебно решение, преклудира правото на пострадалото лице да търси обезщетение пряко от застрахователя.Обърнахме се за помощ и към Комисията по финансов надзор,но за жалост се оказа,че това не било в техните правомощия,и че в случая е налице гражданскоправен спор,който е извън компетенциите на КФН и който следва да бъде отнесен за разглеждане и решаване от компетентния съд съгласно действащото законодателство. Консултирахме се и със Застрахователен адвокат,който ни каза,че няма опция ние да съдим застрахователите,да бъде изплатено обезщетението на трето лице. Друг момент,е че близките на пострадалия не желаят да водят дела срещу застрахователите(не им се занимавало),а искат парите от моя близък,което за нас е проблем.
Също така искам да попитам Съгласно Кодекса за застраховането правата по застрахователния договор в конкретния случай се погасяват с петгодишна давност, считано от датата на настъпване на застрахователното събитие,има ли опция преди да изтече потърпевшите да го възобновят наново за още пет години?
Моля,дайде ми съвет как да постъпим!
juliyana
Нов потребител

Re: Относно Изплащане на обезщетение

Мнениеот chinchilla » 08 Авг 2012, 18:58

Не съм юрист, но от прочетеното стигам до извода ( може би необоснован), че вашия близък, след като е убил човек, в предизвикано ПТП, за което той е виновен и е осъден (условно), сега гледа да НЕ плати и кръвнината.
Мнението ми може да е доста крайно, но, ако зависеше от мен, на вашия познат, щяха да му отнемат всичкото недвижимо и движимо имущество, а той да престои поне едни 5-6 години зад решетките. Вие сте стъгнали да хитрувате за сметка на опечаленото семейство, което граничи с .....нямам думи да го нарека, вие също трябва да отидете да полежите, като съучастник.
Ако не съм пресял, обаче информацията правилно, моля да бъда извинен, за крайното мнение.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот juliyana » 08 Авг 2012, 19:14

Точно така е! Никой не е поискал да измами някого или да хитрува.Потърсихме КФН за да могат да накарат по някакъв начин застрахователната компания да плати....но уви..отговора беше,че са й съставили (уж) акт.Не можели да помогнат с нищо повече и че трябва да си търсим правата си по съдебен ред.
Най- жалкото е,че всяка година трябва да си правиш принудително ГО и накрая при една такава случка няма плащане от застрахователя.
juliyana
Нов потребител

Мнениеот juliyana » 08 Авг 2012, 22:09

Така,като чета май е необходимо да внеса малко яснота относно самия случай и нека тогава потребител Chinchilla се изказва със своето "Компетентно Мнение".В самата ситуация става въпрос за блъснат пешеходец на извънградски,НЕОСВЕТЕН път,където няма ограничение на скоростта.И много интересно как един съд приема,че "виновния водач" не е бил длъжен и е нямало как да знае,за да съобрази своята скорост с внезапното излизане на пешеходеца на пътното платно,а в последствие същия този съд си променя мнението на 360 градуса.И също така много интересно е как са направени 3 експертизи,като разликата в скоростта и при трите с която се твърди,че се е движел моя близък е над 10км.Искам да те попитам според тебе скорост от 50км извън населено място,където пак подчертавам НЯМА ОГРАНИЧЕНИЕ НА СКОРОСТТА,защото пътя е почти магистрален,на теб ти се казва,че си се движил с превишена скорост!!!Що за глупост е товаааа....Според заключението на последната експертиза,скоростта с която е трябвало да се движи ,за да не блъсне пешеходеца е 20км.Аз искам да попитам,кой нормален човек кара с 20км,и то на извънградски път??????Няма да влизам в по-големи подробности,защото има още много нередности,които няма смисъл да излагам тук.И пак към теб потребител Chinchilla,чувал ли си израза "Без вина -Виновен"Е повярвай ми тази ситуация е точно такава.За жалост в нашата мила държава всичко става с многоооо парииии,купуват се дела,съдии и т.н.всичко е един омагьосан кръг и само човек,който се е сблъскал с нещо подобно,може да ме разбере за какво говоря!!!
И сега може би е време да помоля само за КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ,НЕ МИ СЕ ЧЕТАТ ГЛУПОСТИТЕ НА НЯКОЙ,КОЙТО НЕ Е ЗАПОЗНАТ С ТАЗИ МАТЕРИЯ!!!
juliyana
Нов потребител

Мнениеот juliyana » 08 Авг 2012, 22:41

Възрастта на жертвата е около 40год,а относно алкохол в кръвтта-няма и при двете страни.Като страничен ефект,което може би му е повлияло,за да вземе решение излезе на пътя така внезапно е ,че малко преди това се е хвърлил в крайпътната нива със своя автомобил и може би дезоориентиран излиза на пътя да търси помощ!!!
juliyana
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2012, 22:44

doc03 написа:.....Цитирах за да остане.
Още някой е прозрял "нЕкои" неща, свързани със справедливост и правосъдие ...
Но ... вероятно адвокатът на пострадалата страна е бил ... добър :)

Страничен въпрос - възрастта на жертвата ? и промили в кръвта на жертвата ?
(Не че нещо ще се промени за Вас, просто питам.)

Глупости, да ме прощаваш- обезщетение за 40г. мъж, глава на семейство- навярно баща, син, съпруг... в размер на 60000.00лв. ти се види добро изпълнение на колегата?
Ти на колко оценяваш своя живот, м? Или- каква е справедливата според теб цена за живота ти и как тази сума ще репарира страданието от загубата за роднините ти.
Като помислиш по тея два прости въпроса, тогава ще обосноваваш мисли за "нЕкои неща".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот juliyana » 08 Авг 2012, 23:04

Въпросният човек няма нито жена,нито деца,но това няма значение Не мисля,че има сума,която може да бъде достатъчна за такава загуба,но се съгласете,че това е решение на нашата съдебна система......не ние а те определят това,колко струва един човешки живот!!!!!!!!!!!!
juliyana
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2012, 23:13

doc03 написа:Не знаех нито възраст, нито обстоятелства.
Затова попитах.
Има обстоятелства, които необяснимо се игнорират в този вид дела. И си остават тайна.
Никой не знае от къде какво ще му дойде. Парашутист да ти падне пред колата - виновен си.

П.П. Моят живот държавата го е оценила на 6000 лева.
Адвокатът ми - не знам на колко ще го оцени. А за колко ще се пребори, като му дойде времето е друг въпрос.

П.П.П. За "нЕкоите" неща имах предвид рЕзките завои в нЕкои дела.

..... пак си позволих да споделя мисли, без да съобразя, че не съм от тези, чието мислене винаги е правилно.

Няма нищо тайно. Няма и привилегии!
Не те питам за обезщетението, което ще получат по застрахователната полица наследниците ти, а по принцип- ей, така щото ми стана интересно, като заговори за "нЕкои неща".
И няма други въпроси- зададох прост такъв, на който избягваш отговор.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот juliyana » 08 Авг 2012, 23:15

Искам да попитам защо говорим за страданието само на едната страна.Затова,че той(ориентиран или дезориентиран) е решил да излезе на пътя и по-някакъв начин сам да постави живота си в опасност,другите ли трябва да бъдат виновни?????Както се казва неможе да черпиш облаги,от своето собствено виновно поведение!
juliyana
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Авг 2012, 00:08

doc03 написа:Когато споменах "нЕкоите" неща, нямах предвид сумата. (Пустите му пари). Не беше финансово мнението ми. Имах предвид решаването на делото, и по-точно един от въпросите, които се разглеждат при тези дела - "могъл ли е да избегне или да предвиди настъпването ...".

Най-сетне, явно трябваше да питам, както питам и колегите ти: " кои документи?" ( да няма някакво ново форумно хоби, налагащо абстрактни отговори 8) )
Не сумата е проблем, като цифрово изражение ( там тарифа няма- прилага се по справедливост, но това е субективно понятие, колкото и да опитват да избегнат субективизма магистратите), а неуместния ти намек, който прозира в началото на темата за "справедливостта, правораздаването, и още нещо".
Точка.

Мотивът за отказа е, че е представен изпълнителен лист срещу виновния водач и съгласно практиката на ВКС осъждането на застрахования водач, с влязло в сила и подлежащо на изпълнение съдебно решение, преклудира правото на пострадалото лице да търси обезщетение пряко от застрахователя.

Това е неверно твърдение, но обяснението ще ви бъде дадено от вашия адвокат, следователно най-добрия съвет е да си потърсите такъв.
Всъщност, какво казва ВКС в едно ново ТР от 2012г., а то е противно на написаното, не ползва вас, а роднините на пострадалото лице.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 09 Авг 2012, 01:13

Докторе, защо ти е на баир- лозе?

Хайде пак- кои документи, м?
Кой начин?! - дали на всяко дело се присъжда обезщетение по 52 в такъв размер ( всекиму своето според доказаното), или дали изобщо се присъжда( ако не в наказателното, има и граждански дела за тези работи, има и извънсъдебни споразумения- все ще се намери точния път, за да предявиш претенцията си), дали всеки деятел бива наказван( аз до сега не съм чула някой да се е отървал без наказание) или не?
Можем да се обзаложим, че в конкретния случай има наказание по чл. 42а за не-повече от 1г. ( преко сили ЛС, но с чл. 66) , лишаване от правоуправление, и разбира се - обезщетение.
Та, кое, казваш, не ти харесва в крайния акт? Че трябва да се репарират вредите? Или, че дори да плати някаква сума гаранционния фонд, все пак ще ги търси чрез регресен иск от причинилият ги?

п.п. апропо, съвсем скоро ще приемат на второ четене новия НК и тогава наказанията няма да са в тези размери, за които говорим тук- при смърт по непредпазливост- без екстри и споразумения, независимо обстоятелствата, ще се наказва с ЛС от 3 до 10 години.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот maria01 » 09 Авг 2012, 11:57

Да кажа и аз накратко какви са възможностите по този казус: 1. Пострадалите да заведат дело срещу застрахователната компания ако не е изтекла 5 год. давност и оттам да си искат парите - бавно, но сигурно.
2. вашият близък да им изплати сумата и след това да съди застрахователя за това, което е платил.
maria01
Потребител

Назад към Наказателно право