начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Давност по съдебна глоба.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Давност по съдебна глоба.

Мнениеот Гост. » 02 Авг 2012, 18:08

nk7702n написа:....... Доста хора са се захванали за тая тригодишна давност, след като излезна решението на ВКС относно периодичните вземания, ама въобще не са наясно откога започва да тече тая давност и в кои случаи се прекъсва. Считат, че е изтекла, щом са изминали 3 години от падежа на вземането. Ами образуваното изпълнителвно дело, извършените действия от ЧСИ до момента, взимате ли ги в предвид? :roll:

Давността за периодичните платежи няма абсолютно нищо общо в този касус. 8) ( Монтана и Минесота ги дели чл. 162 ДОПК)
botsa написа:...........Човек е хванат през 2004г. за каране в нетрезво състояние и е осъден да заплати 1000лв. и 1г. отнемане на книжката.До тази година никой не го е потърсил за тези пари,книжката му е върната след изтичане на наказанието,а миналата година я е подновил без проблем.Също миналата година е вадил свидетелство за съдимост поради започване на работа и нищо не е изляло.Проблема идва от там,че е поръчител на некоректен платец,който е даден на ЧСИ,който му запорира заплатата и след като проблема с банката отпада ЧСИ му праща второ писмо за запор на основание чл.458 от ГПК присъединява държавата по удостоверение от НАП.Има ли право ЧСИто да го търси за тези пари,като е изтекла абсолютната давност и какви мерки може да вземе човека?Какво и къде трябва да подаде?И моля ви ако знаете някой адвокат,който има опит с ЧСИ нека да ме насочите,защото това не е единствения проблем,засяга много хора,а наистина се нуждаем от помощ?!Благодаря предварително!

Глобата е публично задължение и там давността е доста по-голяма. Когато са ви осъдили в съответния за тогава срок съдията е разпоредил да се издаде ИЛ и с цел принудително събиране на сумата е изпратен на АДВ( тогава!). И изпълнително дело повече от сигурно имате!...... и те, такива работи... ` начи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот botsa » 02 Авг 2012, 19:00

""Глобата е публично задължение и там давността е доста по-голяма. Когато са ви осъдили в съответния за тогава срок съдията е разпоредил да се издаде ИЛ и с цел принудително събиране на сумата е изпратен на АДВ( тогава!). И изпълнително дело повече от сигурно имате!...... и те, такива работи... ` начи.""
Аз "АДВ" незнам какво е,но както писах по-горе това се случва през през 2004г. и никой не го е потърсил или да е имам проблем с ваденето на каквито и да било документи-като длъжник не е излизал никъде.Такъв ИЛ също няма.
""Ами образуваното изпълнителвно дело, извършените действия от ЧСИ до момента, взимате ли ги в предвид?""
ЧСИ праща писмо на 01.06.2012г,не е ли той човека,който вади тези минали плащания?Все-пак от 2004г. до 2012г. все са минали давности и све...?!
botsa
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Авг 2012, 21:32

poli_g написа:
nk7702n написа:....... Доста хора са се захванали за тая тригодишна давност, след като излезна решението на ВКС относно периодичните вземания, ама въобще не са наясно откога започва да тече тая давност и в кои случаи се прекъсва. Считат, че е изтекла, щом са изминали 3 години от падежа на вземането. Ами образуваното изпълнителвно дело, извършените действия от ЧСИ до момента, взимате ли ги в предвид? :roll:

Давността за периодичните платежи няма абсолютно нищо общо в този касус. 8) ( Монтана и Минесота ги дели чл. 162 ДОПК)
botsa написа:...........Човек е хванат през 2004г. за каране в нетрезво състояние и е осъден да заплати 1000лв. и 1г. отнемане на книжката.До тази година никой не го е потърсил за тези пари,книжката му е върната след изтичане на наказанието,а миналата година я е подновил без проблем.Също миналата година е вадил свидетелство за съдимост поради започване на работа и нищо не е изляло.Проблема идва от там,че е поръчител на некоректен платец,който е даден на ЧСИ,който му запорира заплатата и след като проблема с банката отпада ЧСИ му праща второ писмо за запор на основание чл.458 от ГПК присъединява държавата по удостоверение от НАП.Има ли право ЧСИто да го търси за тези пари,като е изтекла абсолютната давност и какви мерки може да вземе човека?Какво и къде трябва да подаде?И моля ви ако знаете някой адвокат,който има опит с ЧСИ нека да ме насочите,защото това не е единствения проблем,засяга много хора,а наистина се нуждаем от помощ?!Благодаря предварително!

Глобата е публично задължение и там давността е доста по-голяма. Когато са ви осъдили в съответния за тогава срок съдията е разпоредил да се издаде ИЛ и с цел принудително събиране на сумата е изпратен на АДВ( тогава!). И изпълнително дело повече от сигурно имате!...... и те, такива работи... ` начи.

Много ти благодаря за информацията, за първи път чувам, че има ДОПК от теб и че глобата е публично задължение. :mrgreen:
Аз си говорех по принцип за тригодишната давност, защото много хора се позовават на нея по казуси по изпълнителни дела във връзка с вземания на мобилни оператори, Топлофикация и т.н Някъде да си видяла да говоря за глобата и за принудителното и събиране и какъв е редът? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Авг 2012, 21:36

Наскоро имах едно прекратяване на изпълнително дело поради изтекла давност за дължима съдебна глоба, не бях те срещнала тогава, ама някак отвътре ми дойде да се позова на разпоредбите на ДОПК и взех, че убедих Публичния съдебен изпълнител да прекрати делото. Вече имам произнасяне по моето възражение. Така че, не се притеснявай, знам къде се намира и Минесота, и Монтана. :lol:
Последна промяна nk7702n на 02 Авг 2012, 22:20, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Авг 2012, 22:15

:roll: Моля. Радвам се, че съм разсеяла една, поредната, заблуда у теб.
Поне географски се ориентираш, но трябва още работа.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Авг 2012, 22:21

poli_g написа::roll: Моля. Радвам се, че съм разсеяла една, поредната, заблуда у теб.
Поне географски се ориентираш, но трябва още работа.

И при теб трябва много работа, само че над негативните емоции. Оставям те да поработиш сама над себе си! :wink:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Авг 2012, 22:25

Не помня да съм искала разрешение за такива действия! Вече съм ти обяснила този постулат!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот botsa » 05 Авг 2012, 11:56

Абе вие двамата защо не се вземете,я как хубаво се разбирате,а и вечерите няма да са ви скучни......
Та по темата,да си призная не ви разбрах.....
botsa
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Авг 2012, 12:14

botsa написа:Абе вие двамата защо не се вземете,я как хубаво се разбирате,а и вечерите няма да са ви скучни......
Та по темата,да си призная не ви разбрах.....

:lol: :lol: :lol: Щото сме еднополови, пък това при някои е съществена пречка.
А, по темата какво точно не разбрахте, толкова много неща бяха казани? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот botsa » 06 Авг 2012, 18:50

Това със "взимането" си беше шега,за която се извинявам :) !
Ами нищо не разбрах от вашият диалог,защото съм една обикновенна продавачка и тези съкращения и думи ама хич немога да ги свържа.По-надолу в "" съм сложила странните неща за мен,а сега и това:
"Ами образуваното изпълнителвно дело, извършените действия от ЧСИ до момента, взимате ли ги в предвид?"Какви извършени действия от ЧСИ той само пари иска ама много и къде отиват незнам,абе някак си процедурата не ми е ясна,а и по-простичко ми обяснете...а дали ми е нужен адвокат?
:D :D :D личи си,че имам нужда от помощ....
botsa
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 06 Авг 2012, 22:08

Имате нужда от доста добър адвокат, който да разбере дали има спиране и прекъсване на давността, дали са налице основания за прекратяване на изп. производство и т. н. Тук във Форума това едва ли ще стане.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот botsa » 07 Авг 2012, 16:34

Да,благодаря ти!Исках да съм сигурна,че сме за адвокат.Наистина някой трябва да ни обясни как стават тези работи.
botsa
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Авг 2012, 20:20

botsa написа:Това със "взимането" си беше шега,за която се извинявам :) !
Ами нищо не разбрах от вашият диалог,защото съм една обикновенна продавачка и тези съкращения и думи ама хич немога да ги свържа.По-надолу в "" съм сложила странните неща за мен,а сега и това:
"Ами образуваното изпълнителвно дело, извършените действия от ЧСИ до момента, взимате ли ги в предвид?"Какви извършени действия от ЧСИ той само пари иска ама много и къде отиват незнам,абе някак си процедурата не ми е ясна,а и по-простичко ми обяснете...а дали ми е нужен адвокат?
:D :D :D личи си,че имам нужда от помощ....

Сега поглеждам темата. Неутрален ме е изпреварил. Извършените действия са именно тези за събирането на парите по изпълнителното дело. Затова имате нужда от адвокат, да разбере дали имате изтекла погасителна давност и да възрази срещу тези действия.
П.П. Няма проблеми за шегата , и аз се пошегувах. Приятен ден!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот mariancheto » 12 Авг 2012, 21:43

Здравейте!Интересувам се дали има някакъв начин за измъкване от тази ситуация,т.е "да се скатая"Писмото,което получих на 26.07.2012г.накратко звучи така:
Днес,26.07.2012г.подписаният...публичен изпълнител при ТД........след като разгледах изпълнително дело..../2006г.по описа на дирекция образувано срещу.....разпореждам:Допускам присъединяване в производство по събиране на публични вземания по изпълнително дело..../2006г.по описа на ........-НП.../2007г.На основание чл.217г,ал.2 от ДОПК.
Дали пък не е изтекла давността?!?Моля за съвета ви.
Благодаря!
mariancheto
Нов потребител

Предишна

Назад към Наказателно право