Здравейте,
искам да попитам, ако някой знае дали е влязъл закон за приравняване на присъдите и кога ще влезе. Благодаря предварително
- Дата и час: 26 Ное 2024, 11:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
приравняване на присъди
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: приравняване на присъди
Няма такова понятие. Какво точно питате?
-
lexy21 - Активен потребител
И за много се изненадах, реших, че съм пропуснала някое изменение в НПК! Може би, имахте впредвид някаква кумулация на наложени наказания?
- nk7702n
- Старши потребител
Здравейте отново,
благодаря за коментарите.
Работата е там, че и аз не съм много наясно как точно да задам въпроса, защото не съм юрист и ми липсва яснота относно правната терминология.
Не става въпрос за кумулация.
Доколкото ми е известно се очаква промяна/допълнение/нов закон или каквото ще е там, свързано със закона за изпълнение на наказанията, според което ще се приравнява времето за изтъртърпяване на наказание с времето, което би било, ако през това време се полага труд. Т.е. времето се счита за отработено, независимо дали се полага труд или не. Това се отнася само за първа присъда. Пак по непотвърдена информациия, така е в някои други европейски страни.
Та, въпросът ми е, първо, наистина ли има такъв законопроект и, второ, кога ще бъде обнародван. И дали това, че времето се смята като отработено, ще доведе до намаляване на общото време за изтърпяване на наказанието.
благодаря за коментарите.
Работата е там, че и аз не съм много наясно как точно да задам въпроса, защото не съм юрист и ми липсва яснота относно правната терминология.
Не става въпрос за кумулация.
Доколкото ми е известно се очаква промяна/допълнение/нов закон или каквото ще е там, свързано със закона за изпълнение на наказанията, според което ще се приравнява времето за изтъртърпяване на наказание с времето, което би било, ако през това време се полага труд. Т.е. времето се счита за отработено, независимо дали се полага труд или не. Това се отнася само за първа присъда. Пак по непотвърдена информациия, така е в някои други европейски страни.
Та, въпросът ми е, първо, наистина ли има такъв законопроект и, второ, кога ще бъде обнародван. И дали това, че времето се смята като отработено, ще доведе до намаляване на общото време за изтърпяване на наказанието.
- lyubaspasova
- Нов потребител
Това е много интересно, дали има някаква истина и на какво основание биха го направили, защото така - работещите се явяват един вид онеправдани. Не мислите ли ?
- leti11
- Младши потребител
Уважаеми колеги, така зададен, въпроса е много неясен, но ще се опитам да отговоря за "приравняването". Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража/ЗИНЗС/, когато осъденият на "лишаване от свобода" изтърпява наказанието си ефективно т.е. в затвор или поравителен дом, той може да полага труд. При изчисляване срока на изтърпяното наказание л.с. два работни дни се смятат за три дни лишаване от свобода. При това положение има определени изключения, които не коментирам ,но това е основния принцип. При изпълнение на наказание "пробация" такава възможност в момента няма, но има законопроект за нов НК, който предвижда да се въведе подобно преизчисляване и за това наказание. Кога ще се внесе в НС и кога ще влезе в сила не е ясно. Законопроекта е качен на сайта на МП.
Дано да съм бил полезен, ако правилно съм разбрал въпроса.
Дано да съм бил полезен, ако правилно съм разбрал въпроса.
- L_Tabakow
- Младши потребител
Здравейте! Бих искала, ако мога да обърна вниманието ви към тази стара тема от 2011 год. Не знам дали такава лудост като "приравняване" на присъдите на работящите и неработящите в един затвор (момичето по-горе е обяснило добре, мисля, за какво става дума) би било обосновано да се направи, въпреки че и аз самата бих била облагодетелствана, по определена причина, от това ... Та, въпросът ми беше: Възможно ли е въобще това? Понеже приятелят ми е в ОЗ Пловдив и там се е разпространил следния слух: отпадали "кръстчетата", които се пишат на работящите и всички затворници щели да "лежат" 2 за 3 дни. Според мен такова чудо не може да се направи, тъй като най-малкото е нечестно към тези, който работят. Те все пак трябва да имат някаква привилегия, освен "трудът краси човека". Според мен трябва работата да е задължителна, а не избирателна и ... ама това са други теми, както и да е. Ако някой може да ми помогне с някаква информация, ще бъда благодарна, понеже не мога да го убедя, че такова нещо не съществува като намерение на законодателната власт ... и цяла вечер чета из нета ... накрая попаднах на този форум ... отначало се смях, че има и други заблудени, после видях, че е минала 1 година от пост-а... Е, ако някой иска да ми каже нещо ... благодаря!
- yana_h
- Нов потребител
Това за жалост се говори отдавна, но не е приложено и е само затворнически слух. Идеята на законопроекта, според затворниците е ,че тъй като няма работа за всички ,тоест администрацията изкарва на работа само определени хора ,другите се чувстват онеправдани. От там и слухът, че ще приравняват всички присъди....а от ЗИНЗС и ППЗИНЗС пък става ясно ,че администрацията на затвора е ДЛЪЖНА при желание от страна на затворника да му осигури работа... каквато няма. От тук и многото искови молби от затворници за нарушени човешки права...
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|