начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Дело за телесна вреда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за телесна вреда

Мнениеот northpole » 07 Юни 2012, 12:37

Здравейте,

уча в чужбина и в момента се намирам в средата на учебния семестър. Миналата седмица узнавам, че баба ми е завела дело срещу мен с насрочено вече първо заседание за 18.06.2012 за нанесена телесна вреда, по чл. 130 от НК и иска обезщетение от 1500 лв+поемане на разноските по делото. Узнавам го след като в къщи е идвала жената от съда, за да ми връчи призовка, но тъй като ме няма, е оставила "Съобщение", че трябва да отида в общината и да получа призовката си от оттам.

Баба ми, която март месец проникна със собствен ключ в нашето жилище, с каква цел е неизвестно и след като ме видя (не знаеше, че съм се прибрала във ваканция; тя видя, че всички останали членове на семейството ни излязоха), започна да ми държи сметка какво правя в собственото си жилище.
Тя беше обута с терлици и чехли и се подхъзна на найлон в коридора на нашия дом и падна. Като стана, устната й беше разкървавена, но тя сама се подхлъзна, а и в този момент нахълта леля ми и започна да ме заплашва, обижда и да ме блъска с ръце, при което ме събори на земята и се нараних. Извадих си медицинско удостоверение, защото мислех аз да заведа дело срещу нея за влизане в чужд дом, кражба и нанасяне на телесни вреди. Ходих до полицията, но се въздържах да я подам, защото исках по мирен начин да се разберем. А сега изведнъж се оказвам обвиняема за нещо. Аз и да исках не можех да се преборя с двете. Жалбата, която аз исках да заведа, я е завела тя.

1) редовно ли съм призована? Ако да, какво трябва да правя? Ако не, какво да предприема?
На кого и докога мога да съобщя, че не съм я получила, никой от членовете на семейството ми не е подписвал нищо?

2) трябва ли да отида да получа призовката? В какъв срок?

- На жалбата трябва ли да отговарям? В какъв срок?

- ако не успея да дойда за насрочената дата 18.06.2012, какво трябва да представя и докога. Не ми е възможно да дойда в близките месеци.

- мога ли да отхвърля жалбата, като неоснователна, направо абсурдна? А да подам насрещната, която мислех? Нещата, за които тя претендира, всъщност трябва да ги искам аз.

- вместо сега да се съсредоточа върху изпитите си, трябва да зарежа всичко и да загубя нерви, време, енергия и пари, заради една скучаеща пенсионерка. Мога ли да предява искане за обезщетение за неимуществени и психологически вреди?

- мога ли да откажа да се явявам на скроени и измислени обвинения?

Моля кажете ми в какъв ред да действам?
northpole
Нов потребител

Дело за телесна вреда

Мнениеот northpole » 07 Юни 2012, 12:41

Здравейте,

уча в чужбина и в момента се намирам в средата на учебния семестър. Миналата седмица узнавам, че баба ми е завела дело срещу мен с насрочено вече първо заседание за 18.06.2012 за нанесена телесна вреда, по чл. 130 от НК и иска обезщетение от 1500 лв+поемане на разноските по делото. Узнавам го след като в къщи е идвала жената от съда, за да ми връчи призовка, но тъй като ме няма, е оставила "Съобщение", че трябва да отида в общината и да получа призовката си от оттам.

Баба ми, която март месец проникна със собствен ключ в нашето жилище, с каква цел е неизвестно и след като ме видя (не знаеше, че съм се прибрала във ваканция; тя видя, че всички останали членове на семейството ни излязоха), започна да ми държи сметка какво правя в собственото си жилище.
Тя беше обута с терлици и чехли и се подхъзна на найлон в коридора на нашия дом и падна. Като стана, устната й беше разкървавена, но тя сама се подхлъзна, а и в този момент нахълта леля ми и започна да ме заплашва, обижда и да ме блъска с ръце, при което ме събори на земята и се нараних. Извадих си медицинско удостоверение, защото мислех аз да заведа дело срещу нея за влизане в чужд дом, кражба и нанасяне на телесни вреди. Ходих до полицията, но се въздържах да я подам, защото исках по мирен начин да се разберем. А сега изведнъж се оказвам обвиняема за нещо. Аз и да исках не можех да се преборя с двете. Жалбата, която аз исках да заведа, я е завела тя.

1) редовно ли съм призована? Ако да, какво трябва да правя? Ако не, какво да предприема?
На кого и докога мога да съобщя, че не съм я получила, никой от членовете на семейството ми не е подписвал нищо?

2) трябва ли да отида да получа призовката? В какъв срок?

- На жалбата трябва ли да отговарям? В какъв срок?

- ако не успея да дойда за насрочената дата 18.06.2012, какво трябва да представя и докога. Не ми е възможно да дойда в близките месеци.

- мога ли да отхвърля жалбата, като неоснователна, направо абсурдна? А да подам насрещната, която мислех? Нещата, за които тя претендира, всъщност трябва да ги искам аз.

- вместо сега да се съсредоточа върху изпитите си, трябва да зарежа всичко и да загубя нерви, време, енергия и пари, заради една скучаеща пенсионерка. Мога ли да предява искане за обезщетение за неимуществени и психологически вреди?

- мога ли да откажа да се явявам на скроени и измислени обвинения?

Моля кажете ми в какъв ред да действам?
northpole
Нов потребител

Re: Дело за телесна вреда

Мнениеот sunshine_75 » 07 Юни 2012, 15:04

Някой Ваш близък да потърси консултация с адвокат. Възможно е да го упълномощите, включително и за делото. Всичко друго би било несериозно като съвет.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Юни 2012, 15:05

sunshine_75 написа:Някой Ваш близък да потърси консултация с адвокат. Възможно е да го упълномощите, включително и за делото. Всичко друго би било несериозно като съвет.

+1
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот northpole » 08 Юни 2012, 21:17

Там е работата, че няма близък, който да свърши тази работа. Затова всеки Ваш съвет би ми помогнал.

Трябва ли да пътувам сега за България, за да оставя да ме въвлекат в дела или мога да поискам отлагане, докато се освободя и ми е възможно да дойда?

Поздрави
northpole
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Юни 2012, 21:36

Ако искате да защитите правата си, трябва да упълномощите адвокат, който да Ви представлява по делото.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот izumeniq » 14 Юни 2012, 04:39

Според мен да и платиш исканата сума е най добрия вариант за теб. Ще си спестиш доста неприятности и разходи. Така си мисля защото версията ти не ми звучи много убедително(макар че може да е истината)и в крайна сметка съдът може да отсъди в полза на баба ти. Съжалявам ако не ти харесва преценката ми.
izumeniq
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 21 Юни 2012, 13:26

sunshine_75 написа:Някой Ваш близък да потърси консултация с адвокат. Възможно е да го упълномощите, включително и за делото. Всичко друго би било несериозно като съвет.

Аз предлагам този "близък" да е баба й.

П.П. Извинете,колеги,но тези неща стават лично.Кой е този близък и какво би могъл да каже на адвоката,при условие,че се касае за нещо,което следва лично да се изложи пред него.Или нещо от сорта "..Кажи му на адвоката,че не съм я набила...тя сама се подхлъзна ". А той задълбочено ще премисли,че се касае за неизбежна отбрана,като нападението,което се отблъсква, е влизането без основание в чуждо жилище....

Ще дойде в БГ(което вероятно веднага е станало),ще разкаже на когото трябва какво е станало и ще си упълномощи когото трябва.

Подсъдим си по наказателно дело все пак!
izumeniq написа:Според мен да и платиш исканата сума е най добрия вариант за теб. Ще си спестиш доста неприятности и разходи. Така си мисля защото версията ти не ми звучи много убедително(макар че може да е истината)и в крайна сметка съдът може да отсъди в полза на баба ти. Съжалявам ако не ти харесва преценката ми.

Между другото, "Изумения" също излага добра алтернатива. :lol:
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право