начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелс

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелс

Мнениеот mrkiril » 20 Май 2012, 14:58

Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелски показания ? Без други доказателства само и единствено на свидетелските показания .
Доказателства ли са свидетелските показания ?
mrkiril
Младши потребител

Re: Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свиде

Мнениеот nk7702n » 20 Май 2012, 15:18

mrkiril написа:Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелски показания ? Без други доказателства само и единствено на свидетелските показания .

Нали вече Ви беше отговорено в другата тема, че може? Сигурно не Ви харесва осъдителната присъда, ако не сте изпуснал срока, обжалвайте!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот mrkiril » 20 Май 2012, 15:40

Явно бъркате хората . Регистрирах се преди малко .
Последна промяна mrkiril на 20 Май 2012, 15:42, променена общо 1 път
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 20 Май 2012, 15:40

mrkiril написа:Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелски показания ? Без други доказателства само и единствено на свидетелските показания .

Да може!
Даже е желателно.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот mrkiril » 20 Май 2012, 15:44

Доказателства ли са свидетелските показания ? Знам че е тъп въпрос но имаме спор .
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Май 2012, 15:51

Да, доказателства са. А каква точно е темата на спора?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот mrkiril » 20 Май 2012, 19:29

Темата на спора е двата въпроса . Благодаря на всички.
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот mrkiril » 20 Май 2012, 19:51

Аз съм на вашето мнение.
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот nasso_5 » 20 Май 2012, 23:08

чл.121,ал.4 от конституцията от 1991г. установява общо задължение актовете на правораздаванет да бъдат мотивирани.(това с още по -голяма сила важи за съдебните решения,чрез който приключва процесът на правораздаване.
Мотивите са съществен и централен елемент от съдебните решения-чл.236,ал.2 ГПК и чл.305,ал.3 НПК...
Те обясняват логическия път на расъждение на съдията,по който той е решил юридическия спор.
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот Гост. » 20 Май 2012, 23:36

Абе, не знам.... нещо не схващам принципния въпрос, а още по-малко категоричността на отговорите.
Без нищо друго?, па макар и косвено, само на едната дума... не бих била така категорична.
Казал Иван, че видял Хасан да изнасилва/блудства с Айшето, ама последната не потвърждава това твърдение, напротив отрича го категорично, липсват други, какви да е, доказателства за твърдяното престъпление - е, малко тегаво да си изкара мотивите магистрата, га чете осъдителна. :lol:

Казал Иван, че пили с Драган, последния го спират при управление на МПС, отказва да бъде тестван с техническо средство( що не? да не е задължително - едното неизпълнение на разпореждане да не е като да си навлечеш сериозности), отказва кръвна проба...
Ми, няма ли експертиза ( че е сложна), ако и Иван да твърди, че са пили по две бири( всички пият само по две :lol: )- нЕма да излезе и 343б.

Не ми се сочат други примери, ама като да е невъзможен категоричен отговор.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 6erifa » 21 Май 2012, 00:58

Единствено и само на свиделски показания няма как да стане. Те се използват за достигане на самата обективна истина. Трябва да се докажат твърденията на въпросния свидетел от този който поддържа обвинението - демек прокурора :)
6erifa
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Май 2012, 01:02

6erifa написа:Единствено и само на свиделски показания няма как да стане. .....

`начи, не казвай голЕма дума, че с двама кошаревци и един експериментатор ( деликатно чувствителен на темата възходяща от първа по права линия, примерно) такова че-хе може да ти се спретне, че да се питаш от къде ти дойде.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 6erifa » 21 Май 2012, 01:15

..... за справка делото Соло ...
6erifa
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Май 2012, 09:21

Всъщност свидетелските показания са доказателствени средства, не доказателства. Доказателствата са фактически данни, които са свързани с обстоятелствата по делото, допринасят за тяхното изясняване и са установени по реда, предвиден в НПК. Съгласно НПК, доказателствата се установяват чрез гласни, веществени и писмени доказателствени средства, събрани или изготвени чрез способите, предвидени в същия закон. Свидетелските показания са каласически гласни доказателствени средства, а способът за тяхното приобщаване към доказателствената съвкупност е разпит на свидетел. Показанията на всеки един свидетел подлежат на оценка поотделно и в съвкупност с останалия събран по делото доказателствен материал /който може да се състои и само от показанията на други свидетели/. Принципно е възможно осъдителна присъда да се основава само на свидетелски показания. Въведено е едно изключение обаче, което касае и обвинението - обвинението и присъдата не могат да почиват само на показанията на свидетели с тайна самоличност или на служители под прикритие. Вече спецификата на всяко едно обвинение и използваните доказателствени средства за установяване на обстоятелствата, включени в предмета на доказване, е друг въпрос. Самият предмет на доказване обаче включва една по-широка група обстоятелства от тази, за която ми се струва, че се отнася въпроса - например тези, които имат значение за отговорността на обвиняемия, включително и относно семейното и имущественото му положение. Пример за такова обстоятелство е съдебното минало на дееца. То се установява с писмено доказателствено средство - справка съдимост. Изхождайки от тази позиция - предмета на доказване, дори заради едната справка съдимост - да, не може само на свидетелски показания :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 21 Май 2012, 09:47

lexy21 написа: Самият предмет на доказване обаче включва една по-широка група обстоятелства от тази, за която ми се струва, че се отнася въпроса - например тези, които имат значение за отговорността на обвиняемия, включително и относно семейното и имущественото му положение. Пример за такова обстоятелство е съдебното минало на дееца. То се установява с писмено доказателствено средство - справка съдимост. Изхождайки от тази позиция - предмета на доказване, дори заради едната справка съдимост - да, не може само на свидетелски показания :wink:

A може ли осъдителната присъда да почива само на свидетелски показания без справка съдимост? :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Май 2012, 10:02

REVOLUTION написа:A може ли осъдителната присъда да почива само на свидетелски показания без справка съдимост? :D

То казват, че в България всичко можело, ама това горното не съм го виждала :P
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 21 Май 2012, 11:09

lexy21 написа:
REVOLUTION написа:A може ли осъдителната присъда да почива само на свидетелски показания без справка съдимост? :D

То казват, че в България всичко можело, ама това горното не съм го виждала :P

Ок , аз само принципно питам. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 6erifa » 22 Май 2012, 00:09

Очевидно само lexy21 знае като професионалист за какво става въпрос. От това което тя написа излиза че НЕ може единствено и само по свидетелски показания да бъде осъден човек. Ако не съм разбрал правилно ме поправете.
6erifa
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 22 Май 2012, 00:53

Вижте, достатъчно от писалите в тази тема знаят за какво става въпрос, просто аз бях по - подробна и то не заради тях. Очевидно подходът ми е бил грешен, защото на тях не казах нещо, което не знаят, а Вие не ме разбрахте - ако нещата се поставят на простата плоскост - ДА, може единствено и само по свидетелски показания да бъде осъден човек.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 29 Май 2012, 18:10

И аз съм категоричен че може и не един и два пъти съм бил свидетел на такива осъдителени присъди. Свидетелските показания сами по себе си са доказателствени средства. В повечето случаи по преценка на съда те водят до осъдителни действия.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право