начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

14% вярват на съда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вярно ли е?

да
5
45%
не
1
9%
може би да
1
9%
може би не
0
Няма гласували
все ми е тая
4
36%

Общо гласове : 11

14% вярват на съда

Мнениеот glagol » 03 Май 2012, 20:09

Има ли правомощия да "правораздава" съд, чийто суверен не му вярва? В името на чий народ издават присъдите?
Последна промяна glagol на 11 Май 2012, 20:32, променена общо 1 път
glagol
Младши потребител

Re: 14% вярват на съда

Мнениеот REVOLUTION » 03 Май 2012, 20:29

Да има.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Май 2012, 20:52

Направо се обединявайте със "съдебния заседател" от тази тема viewtopic.php?f=13&t=50855
Уволнявайте ги всички съдии и започвайте да правораздавате на мегдана по Ваше усмотрение. Бъдете твърди и бързи, преди и Вас да Ви уволнят. Болезнено и членовредително.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 03 Май 2012, 21:54

Едно революционно, едно категорично и едно емоционално мнение по темата. Според мен заглавието на темата е невярно - моите наблюдения сочат че 50 % от хората вярват на съда, щото решението е в тяхна полза. Останалите 50 % не вярват на съда, защото са загубили делото. Мнението на хора, които не са си имали работа със съда не е меродавно, щото когато се стигне до съд, техните мнения ще попаднат в първата или втората категория мнения, посочени по-горе.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Май 2012, 00:34

А не е ли възможно някои хора да са имали повече от едно дело пред съд и тогава процентите няма да са 50%-50%? Доста елементарна логика, според мен.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Май 2012, 09:25

doc03 написа:... При това повечето хора, които не вярват на съда в същност не вярват нито на полиция, нито на прокуратура, нито на съда. Не вярват в институциите в родната ни република. Най-вече защото институциите, по-точно служителите им, са зависими. Политически, икономически, морално и т.н. И в същност доста често, навсякъде, "хората" виждат как бързо и лесно се преодоляват дилеми - и морални, и психологически. Виждат и как се взимат обективни и безпристрастни решения. Ами - трудно. Трудно, защото почти винаги има друга дилема ...

+1
Преди няколко седмици видях полицай, на натоварено кръстовище, който просто си вършеше работата - оправяше кашата. Без злобно отношение, спокойно, безпристрастно.
По същото време ми направи много добро впечатление присъствието на полицаи в едно изпълнително дело. Отново - много професионално.
Познавам и много съдии, които никога не са си и помисляли да решат нещо, което е в противоречие със съвестта им и закона. Камо ли - да вземат или някой да им нареди ... забрави просто. И не са добре материално - както и повечето в България.
Та, има хора.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Май 2012, 23:46

Аз смятам, че не може да се определи въобще в проценти какво е доверието на хората в съда. В момента политическият натиск върху съдебната система е твърде голям, но това изобщо не означава, че можем да правим категорични и еднозначни изводи.Пък и ако човек не вярва в съдебната система и в правоохранителните органи, как би могъл да живее нормално в тая държава!? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 07 Май 2012, 08:40

Споделих обсъжданата тема с мой познат, на което той ми отговори - вярват само хората, които не са си имали работа със съда. Тези, които са имали работа със съда, изобщо не му вярват. Което според мен е вариант на моята теза за 50те процента.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Май 2012, 10:08

Много ми е интересно с тия убеждения какво правите сред юристите, Neutralen? Как един юрист може да защитава правата на даден субект по съдебен ред, след като не вярва на съда? :roll: Все пак, човек се хвърля в някаква битка, когато вярва ,че би могъл да постигне определен резултат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Май 2012, 11:00

Пусне някоя новина центъра за изследване на демокрацията и настава .... паника.
От друга страна доверието в медиите не е спаднало драстично ( н`екви 3 %), ако и от Европа да твърдят( предполагам профита), че у нас свободата на словото е ....химера. :lol: И ситуацията от 2008 насам добива мрачни измерения. Парадокси на манипулацията.

Българинът, пак от там ( ЦИД), не вярва на репресивния апарат, но като му влезе камъче в обувката- все към него се обръща с апел.

А статистиката твърди( щото си е твърдение :wink: ), че нашенецът формирал мнение по тея въпроси от ... разказано от роднини и приятели :D , малцина имали личен опит.

Та, така - ЕЖК, ако е некомпрометирано мнение- здраве му кажи.

п.п. `секи ден имам работа със съда, но такива цифри ме озадачават. Сериозно.

Пропуснала съм кредита на доверие към здравеопазването... но ситуацията там е идентична както при репресивния апарат.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 07 Май 2012, 11:15

poli_g написа:.....

+1
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот rozablue » 08 Май 2012, 21:31

"Когато започна процесът срещу Андерш Брейвик, прокурорите и назначените от съда психиатри се изредиха да се ръкуват с масовия убиец. Всички се усмихваха. Един от лекарите дори леко се поклони. Човекът, убил 77 души, им отвърна с усмивка.

Почти на никого в Норвегия това не направи впечатление.

Добре дошли на процеса за най-тежкото престъпление в страната. Норвежки стил, драма в съдебната зала, комбинираща едно от най-жестоките убийства в мирната история на Европа от Втората световна война насам с тотална учтивост, говореща много за спокойната увереност на норвежците в честността на собственото им общество и правораздаване."
rozablue
Потребител

Мнениеот rozablue » 08 Май 2012, 21:36

nk7702n написа:Много ми е интересно с тия убеждения какво правите сред юристите, Neutralen? Как един юрист може да защитава правата на даден субект по съдебен ред, след като не вярва на съда? :roll: Все пак, човек се хвърля в някаква битка, когато вярва ,че би могъл да постигне определен резултат.

Вяра в съда -не; вяра в закона. Съдът трябва да доказва,че заслужава да му се вярва. Българският съд очевидно не се справя добре с това,след като многократно и отвсякъде му го повтарят.
rozablue
Потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Май 2012, 21:59

rozablue написа:
nk7702n написа:Много ми е интересно с тия убеждения какво правите сред юристите, Neutralen? Как един юрист може да защитава правата на даден субект по съдебен ред, след като не вярва на съда? :roll: Все пак, човек се хвърля в някаква битка, когато вярва ,че би могъл да постигне определен резултат.

Вяра в съда -не; вяра в закона. Съдът трябва да доказва,че заслужава да му се вярва. Българският съд очевидно не се справя добре с това,след като многократно и отвсякъде му го повтарят.

Кой на кого какво повтаря? Да не би да имате впредвид изказванията на представители на изпълнителната власт срещу съдебната система ? Защото не смятам, че публичността и показността в проявите, както и медийните изяви са някакъв верен барометър за общественото доверие и нагласа. И какво значи да вярвате в закона? Нима законите не са създадени от хора, които защитават определени партийни и коалиционни интереси? Следите ли как се изменятт законите изобщо при смените в правителствата в хронологичен ред? Какво означава това " българският съд не се справя?" А кой се справя в тая държава най - добре - правителството, административните органи или някой друг?
Последна промяна nk7702n на 08 Май 2012, 22:09, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nasso_5 » 08 Май 2012, 22:05

Съдията няма оправдание...Сигурна работа,привилегии,добри пари...
Някой ще каже :какви пари бе? някакви си 2-3000лева на месец...
Аз пък ще кажа:пари ли?...6години едно гражданско дело не може да прескочи 1 инстанция...КОРУПЦИЯ
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот rozablue » 08 Май 2012, 22:09

Кой на кого какво повтаря? Да не би да имате впредвид изказванията на представители на изпълнителната власт срещу съдебната система ? Защото не смятам, че публичността и показността в проявите, както и медийните изяви са някакъв верен барометър за общественото доверие и нагласа. И какво значи да вярвате в закона? Нима законите не са създадени от хора, които защитават определени лобистки интереси? Следите ли как се изменятт законите напоследък изобщо? Какво означава това " българският съд не се справя?" А кой се справя в тая държава най - добре - правителството, административните органи или някой друг?[/quote]

След като не вярвате в закона-няма какво да правите в съда. Спомняте си сигурно-имаше един много известен филм с Кевин Костнър -който е полицай по време на сухия режим и лови нарушители.
Докато законът съществуваше - той ги ловеше много яко, влагайки всичко от себе си. В един момент,законът беше премахнат - и той се почерпи с приятелите си също.

Само защитата на закона такъв,какъвто е, е основание да се влезе в съда.
Ако не харесвате законите или считате ,че те са лобистки - има ред,по който да се борите за това, например,участвайки в партия,влизайки в парламента ,чрез НПО и пр.

Но като юрист, Вие сте длъжен да спазвате закона и да изисквате и защитавате спазването му,такъв какъвто е.
Що се отнася до това,кой говорел против съдебната система - не сме ли още под наблюдение на ЕС по този въпрос, да не говорим, че непрекъснато ни атакуват с доклади с негативни оценки. И те съвпадат напълно с мението,което съществува в обществото сега.
rozablue
Потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Май 2012, 22:14

nasso_5 написа:Съдията няма оправдание...Сигурна работа,привилегии,добри пари...
Някой ще каже :какви пари бе? някакви си 2-3000лева на месец...
Аз пък ще кажа:пари ли?...6години едно гражданско дело не може да прескочи 1 инстанция...КОРУПЦИЯ

Мда, корупцията... Много удобно обяснение на процента на доверие. И как го изчислиха тоя процент, някой може ли да ми обясни?
Корупцията засяга много по - широк спектър от обществения ни живот, много лесно е да си кажем, съдебната система ни е виновна и да си затворим очите за всичко останало.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Май 2012, 22:22

rozablue написа:Кой на кого какво повтаря? Да не би да имате впредвид изказванията на представители на изпълнителната власт срещу съдебната система ? Защото не смятам, че публичността и показността в проявите, както и медийните изяви са някакъв верен барометър за общественото доверие и нагласа. И какво значи да вярвате в закона? Нима законите не са създадени от хора, които защитават определени лобистки интереси? Следите ли как се изменятт законите напоследък изобщо? Какво означава това " българският съд не се справя?" А кой се справя в тая държава най - добре - правителството, административните органи или някой друг?

След като не вярвате в закона-няма какво да правите в съда. Спомняте си сигурно-имаше един много известен филм с Кевин Костнър -който е полицай по време на сухия режим и лови нарушители.
Докато законът съществуваше - той ги ловеше много яко, влагайки всичко от себе си. В един момент,законът беше премахнат - и той се почерпи с приятелите си също.

Само защитата на закона такъв,какъвто е, е основание да се влезе в съда.
Ако не харесвате законите или считате ,че те са лобистки - има ред,по който да се борите за това, например,участвайки в партия,влизайки в парламента ,чрез НПО и пр.

Но като юрист, Вие сте длъжен да спазвате закона и да изисквате и защитавате спазването му,такъв какъвто е.
Що се отнася до това,кой говорел против съдебната система - не сме ли още под наблюдение на ЕС по този въпрос, да не говорим, че непрекъснато ни атакуват с доклади с негативни оценки. И те съвпадат напълно с мението,което съществува в обществото сега.[/quote]

Кой е казал така просто и еднозначно : " Аз не вярвам в закона"? Опитах се просто да Ви обясня колко е наивно изказването Ви, че не вярвате на съда, пък вярвате в закона. Както законите са създадени от хора, така и в съда работатят хора. Колкото еднито може да са корумпирани, толкова и другите. А процентът очевадно не отговаря на процента на обществено доверие и това е абсолютно популистко, ама хора като Вас вярват сляпо на медиите и изказванията в публичното пространство, без да гледат на нещата в дълбочина.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nasso_5 » 08 Май 2012, 22:33

Докато съдията е "зрител" ще е така......Седи и дреме....ТЕНИС ...Елементарни дела се бавят с години,защото съдията "дреме"....
Не бил длъжен,нямал право.....НА първа инстанция може едно дело да мине за година...
Втората го оправя...Но,нали въпроса е да се забатачът доказателствата и да умрат свидетелите от старост...
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Май 2012, 22:35

Не ми се влиза в диалог, ама да се изкашлям на мегдана, защото нещо бъркате.
Адвокатът не защитава закона( опазил ме Шефа от това тежко бреме), а защитава с всички допустими от закона средства правата и законните интереси на своите доверители. Основанието да се влезе в съдебна зала е резултат от накърнени интереси, като крайната цел е защитата им. Но, защита на закона никога не ми е била цел ( не мога да влияя, а и коя съм аз, на 12 дузини матрьошки).

Отделно, пак не сте прави, така щото магистратът работи с норми- хубави, лоши( последните поне 10-тина години все по-недъгави)- каквито такива, не ги създава той, а трети бърка гозбата ( тези трети са важни, останалите сме просто изпълнители).
О, да- и магистратите не защитават закона, а го прилагат.

п.п. Насо, и проф. Кушлев взимал( така се твърди, пък и самият той го потвърди в интервю) по 7хилки ежемесечно, години наред, въпреки съмнителните резултати на поверената му комисия. Някаква статистика по този въпрос да се поднесе?
Някъде бях чела, че българинът обича да бъде манипулиран ( тя и темата, освен, че е провокативна, е именно такава). Трябва да има основание и в това твърдение.
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право