- Дата и час: 26 Ное 2024, 11:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обида на полицай
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
45 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Обида на полицай
Здравейте. Имам питане по следния казус:
Полицай съм и по време на изпълнение на служебните си задължения бях обиден от лице в нетрезво състояние. Действията му наложиха неговото задържане и съставянето на АКТ по УБДХ. наложено му бе наказание от 10 денонощия задържане в поделенията на МВР. В самия АКТ лицето е написало, че признава вината си. Сега искам да заведа дело от частен характер по смисъла на чл.148 ал.1 т.3 от НК и питането ми е следното: възможно ли е да бъдат използвани материалите от делото по УБДХ, както и сведенията на възмутените граждани в процеса от частен характер?
Благодаря Ви предварително.
Полицай съм и по време на изпълнение на служебните си задължения бях обиден от лице в нетрезво състояние. Действията му наложиха неговото задържане и съставянето на АКТ по УБДХ. наложено му бе наказание от 10 денонощия задържане в поделенията на МВР. В самия АКТ лицето е написало, че признава вината си. Сега искам да заведа дело от частен характер по смисъла на чл.148 ал.1 т.3 от НК и питането ми е следното: възможно ли е да бъдат използвани материалите от делото по УБДХ, както и сведенията на възмутените граждани в процеса от частен характер?
- lifeguard469
- Нов потребител
Re: Обида на полицай
lifeguard469 написа:Здравейте. Имам питане по следния казус:
Не се надявайте, че можете да изградите защитната си позиция единствено на базата на тези материали.Всичко подлежи на самостоятелно доказване в хода на образуваното дело, за което Ви е нужен адвокат. Освен ако Вие самият не сте взел да адвокатствате.
Последна промяна nk7702n на 04 Апр 2012, 15:17, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
от 3 до 10 хиляди, дообре
Ако в изявленията си лицето е предявило и родителски претенции лично към Вас, може да потърсите и в други закони
А Вие понабихте ли го в районното ?
Ако в изявленията си лицето е предявило и родителски претенции лично към Вас, може да потърсите и в други закони
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:от 3 до 10 хиляди, дообре
Ти пък, какви въпроси..!? И на мен не ми е изобщо ясно как става точно усмиряването на буйстващи пияни, ама едва ли ще е с благи думи.
- nk7702n
- Старши потребител
Не, не това. Сумата и щението ми направи впечатление
Предвид, че лицето си е понесло 10 дни арест, по всяка вероятност и мануална терапия по пътя до районното, се сещам за една лирична интерпретация по Юго, в която Жан Валжан казва:
" Е.и си майката, Жавер
Е.и си майката, ти казвам,
Че ти си прост милиционер,
Със теб не искам да приказвам..."
Поезия, какво да кажа.
Предвид, че лицето си е понесло 10 дни арест, по всяка вероятност и мануална терапия по пътя до районното, се сещам за една лирична интерпретация по Юго, в която Жан Валжан казва:
" Е.и си майката, Жавер
Е.и си майката, ти казвам,
Че ти си прост милиционер,
Със теб не искам да приказвам..."
Поезия, какво да кажа.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Да, поезията е хубаво нещо, ама може човекът да е много тънкообиден, пък и да са били много "тежки" отправените думи...
- nk7702n
- Старши потребител
Към задържаното лице не са отправяни нито обиди, още по-малко пък е било "понатупано" което се доказва от медицинските прегледи който му бяха извършени при това от двама лекари, от който единия по негов избор и за негова сметка.
- lifeguard469
- Нов потребител
Не може да водите Наказателно Частен Характер Дело - Обидата на Дл.лице/какъвто е всеки полицай/ е престъпление от общ характер/чл.148 ал.1,т3 от НК/, което се разследва от Прокурора.
- neutralen
- Активен потребител
Да бе, да. Не става дума за телесни повреди, разбира се
Едни 3-10 хиляди са очевидно въпрос на мъжка чест, не на игра
Според мен лицето си е понесло и отнесло заслуженото, но ... както прокурорът прецени.
Едни 3-10 хиляди са очевидно въпрос на мъжка чест, не на игра
Според мен лицето си е понесло и отнесло заслуженото, но ... както прокурорът прецени.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
neutralen написа:Не може да водите Наказателно Частен Характер Дело - Обидата на Дл.лице/какъвто е всеки полицай/ е престъпление от общ характер/чл.148 ал.1,т3 от НК/, което се разследва от Прокурора.
ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!!!
Чл. 161. (1) НК За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, чл. 145, чл. 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг, брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.
Т.е. пишете тъжба до съответния райноен съд срещу този човек, като го обвинявате за извършено престъпление по чл. 148, т.1/обида нанесена публично/ и по т. 3 / на дл. лице/ НК
Пискайте с тъжбата си да се изиска и преписката по УБДХ. Показанията на гражданите по УБДХ, обаче няма да могат да се ползват по вашето дело. За това трябва да се разпитат наново. В тъжбата си поискайте съдът да допусна до разпит като свидетели хората които са чули как ви обиждат. тези които ще се явят по ваша молба / като колегите например/ поискайте да бъдат допуснати при режим на довеждане, тези които няма де се явят ако ги помолите , поискайте съда да ги призове като посочите адресите им още в тъжбата си.
Може да искате и обезщетение. За това напишете в тъжбата си " предявявам срещу .............граждански иск за заплащане на сумата от .............лева представляваща обезщетение зе причинените ми от гореописаното престъпление неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на деликта ...... /датат когато са ви обидили/ до окночателното изплащане на сумата".
- reg_reg1
- Потребител
neutralen написа:Не може да водите Наказателно Частен Характер Дело - Обидата на Дл.лице/какъвто е всеки полицай/ е престъпление от общ характер/чл.148 ал.1,т3 от НК/, което се разследва от Прокурора.
И тук не познахте, neutralen! Намерете си особената разпоредба в този смисъл в НК.
- nk7702n
- Старши потребител
reg_reg1 написа:... до окночателното ...".
Пише се "окончателното" ... , но както и да е.
Интересно, на каква сума ще оцени неимуществените вреди, предполагам - на 10 хил. лв.
И ще станете, с колегите барабар, за посмешище на целия град.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
nk7702n, това да не е викторина, че да познавам отговора. Вие някога занимавалили сте се с наказателно право, и изобщо занимавали ли сте се с право. Цитираната от reg_reg1 особена разпоредба на чл. 161 от НК се отнася за обида и клевета между РОДНИНИ. Но даже Полицая и Пияния гражданин да са роднини, престъплението пак ще бъде от Общ характер с оглед качеството на Дл.лице на обидения полицай.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:nk7702n, това да не е викторина, че да познавам отговора. Вие някога занимавалили сте се с наказателно право, и изобщо занимавали ли сте се с право. Цитираната от reg_reg1 особена разпоредба на чл. 161 от НК се отнася за обида и клевета между РОДНИНИ. Но даже Полицая и Пияния гражданин да са роднини, престъплението пак ще бъде от Общ характер с оглед качеството на Дл.лице на обидения полицай.
Я, пак си прочети чл. 161 ал.1 от НК от Особената разпоредба в Глава 2 от НК, а именно ал.1 предл.3 във вр. с чл. 146 - 148а от НК!?
П.П. Не е сигурно аз доколко съм се занимавала с право, ама на теб ти личи отвсякъде колко си компетентен!
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n, права си - делата по чл.146 - 148а са НЧХД. Но подхода ти не е правилен. Когато съм писал че са престъпления от Общ характер, съм имал нещо предвид. Вижда се как reg_reg веднага даде верния отговор и аз веднага разбрах, че съм сгрешил. Не беше необходимо да доказваш колко съм некомпетентен - всеки може да сгреши. Това беше причината да ти отвърна на нападките, за което сега се извинявам.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:... Но подхода ти не е правилен.....
Не само. Смисълът, духът на закона не е спазен. Ще поясня по-после.
В друга тема изясних въпросът за честта на пагона и плазмодиите.
За тези 3-10 бона, предмет на щение които са, ченгето е на работа, служебно лице е. Това е глоба, наказание, не е за прибиране в джоба на ченгето. Работа на прокурора, и на съда, в полза на държавата.
Отвратително е агресивното пиянство, няма оправдание.
Но, по-отвратителни са активните мероприятия и ангажирането на системата за собствени облаги.
Ще доизясня.
А сега, изпратих жена ми за ... бира
Последна промяна emilgrigorov на 04 Апр 2012, 21:34, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:reg_reg1 написа:... до окночателното ...".
Пише се "окончателното" ... , но както и да е.
Интересно, на каква сума ще оцени неимуществените вреди, предполагам - на 10 хил. лв.
И ще станете, с колегите барабар, за посмешище на целия град.
Съда ще ви присъди обезщетение "по справедливост" Т.е. всичко е супер субективно и зависи единствено и само от становището на съответния съдия, който ще ви разгледа делото. Е, ако не ви хареса може да жалите пред Окръжния съд и да си искате цялата сума пък каквото той реши.
За това нямам представа колко точно ще ви присъди съда. Много е важно да знаете, че съда няма право да ви даде повече пари от тези които сте поискали. Например, ако поискате 5 00лв, но съда прецени че обезщетението ви следва да е 6 00 лв, то ще ви присъди 5 00 , а не 600 лв. За това по тези дела в тъжбата се пише че се иска огромна сума - например 5 000 лв, а пък съда колкото даде, както казах има и горна инстанция.
В предишния си пост забравих да ви кажа нещо много важно. Трябва да напишете в тъжбата си следното изречение "Моля да ми бъдат присъдени всички разноски които съм направил в настоящото наказателно производство".
Така ако спечелите делото, подсъдимият ще бъде осъден да ви заплати парите които сте платили за адвокат /ако сте си наели такъв и сте приложили по делото договор в който е посочено че сте заплатили адвокатско възнаграждение - а не че само е уговорено/, държавната такса която трябва да платите когато си занесете тъжбата в съда - 12 лв, и депозитите за свидетелите които ще искате да бъдат призовани /ако поискате съда да призове свидетели то той ще ви каже колко пари да внесете по сметка на съда, които следва да се платят на свидетелите ако поискат за загубен работен ден и пътни - всеки съд си определя различни суми така че не мога да ви кажа колко пари на свидетел ще ви искат, някъде към по 20 лв може да е, но може и по 50 лв- според зависи от съдията/.
Хубаво е да си наемете адвокат. Поразпитайте колегите си разследващи полицаи кои са най добрите адвокати във вашия град. Много е важно да попаднете на добър адвокат, защото както в този форум четете напълно противоположни мнения по вашия казус - и сега се чудите кой казва истината и кой ръси пълни глупости, по същия начин може да попаднете на някои "адвокати", че да се чудите да се смеете ли или да плачете. Моят съвет е да не чакате на указания от настоящия форум, а да си наемете проучен адвокат.
Срокът за подаване на Тъжбата е 6 месеца от както са ви обидили.
Няма да си проверявам печатните грешки, все някой колега ще ви напише как трябва да се пише съответната сбъркана от мен дума.
Последна промяна reg_reg1 на 04 Апр 2012, 21:46, променена общо 1 път
- reg_reg1
- Потребител
reg_reg1 написа:emilgrigorov написа:... Няма да си проверявам печатните грешки...
Няма лошо, до сега трима юрисконсулти при мен съм ги уволнил за неграмност. Отказвам да изведа систематично правило, както се подразбира.
Собственото облагодетелстване на служебно лице, ползващо активно мероприятие, отива към един друг съд, и дискредитиране на една така наречена съдебна система, дет не сте стигнал до това ниво на мисли, ама ... пак карай.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:
Собственото облагодетелстване на служебно лице, ползващо активно мероприятие, отива към един друг съд, и дискредитиране на една така наречена съдебна система, дет не сте стигнал до това ниво на мисли, ама ... пак карай.[/quote]
Е, това наистина не мога да го разбера
- reg_reg1
- Потребител
reg_reg1 написа:... Е, това наистина не мога да го разбера
Ми, помисли малко. Те, на пияницата са му е.али майката. Сега, съвкупно, целта е нещо върху заплатата. Ако си мислиш, че целят гражданско порицание, повярвай ми, дълбоко си се объркал.
Уф, защо ли са ми толкова елементарни (виж лиричното отклонение по-горе).
Между другото, Академията Симеоново и трите ЦСПС (Пазарджик, Варна и Казанлък) ще отпаднат във времето. Кой знае, може и с поредната революция. Това котило произвежда повече безработни от всеки друг отрасъл на икономиката. Извратено мислене.
P.S. Съжалявам, но умея да си играя с българския език както намеря за добре, много съм добър просто.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
45 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|