Здравейте колеги,
До този момент не съм се занимавала с наказателно право, но възникна следния казус, за който се нуждая от помощ. Ще съм благодарна за споделените идеи и се извинявам за липсата на вещина и опит при описване на фактическата и правна обстановка. А тя е следната - залюбен грък живее на семейни начала с нашенка от Добрич с нейн син от първи брак. През 2007 година решават да се женят, не се стига до сватба, но нашенката е изявила желание да си купят семейно жилище в БГ, тъй като имали намерение да живеят 6 мес. в БГ и 6 месеца в Гърция. Бъдещата булка "се договорила" с инвеститор, който да им изгради апартамент в сграда за 100 000 евро при първоначална вноска 35 000 евро. Младоженецът трябвало да замине спешно за Гърция, затова превел сумата по сметка на жената и нейния син, които да движели делата в БГ, за който превод има доказателство. Булката също заминала за Гърция, като оставили синът й, който вече бил пълнолетен, да ги представлява при подписване на договори за покупка на имота. След известно време майката поискала още пари, необходими за "доизграждането" на семейното жилище, както и за обзавеждане, като общата сума е около 75 000 евро. Това се случва ноември 2007 година. Апартаментът не бил закупен обаче, а измаменият младоженец до последно се надявал. През 2009 г. жената го напуснала, след като постоянно отлагала сватбата, той окончателно загубил дирите на булката си и се опитал да си търси правата в Гърция, където тя идвала, отвреме-навреме. Не постигнал нищо дори и с образуваното там изпълнително производство, затова се обърнал за помощ към БГ адвокат, демек мен. Моля за становище, дали това, което мисля да направя е правилно?
Мисля да подам сигнал до РП - Добрич, с което леко и внимателно да наведа прокурора към престъпление по 209 НК. С прокурорската преписка (дали да чакам обвинителен акт или с копие от входирания сигнал?) да заведа обезпечение на бъдещ иск с обезпечителна мярка възбрана на имот/и (оказа се, че булката и синът й притежават имоти) с основание завеждане на иск по чл.45 и чл.86 от ЗЗД в едномесечен срок от влизане в сила на наказателната присъда. Идеята ми е да не подплаша находчивите майка и син. След което, понеже 2012 г. ми изтича петгодишната погасителна давност, да конституирам измаменият грък като граждански ищец в нак. производство и накрая да чакам тежката дума на наказателния съд... дали съм на прав път? предварително се извинявам, че наказателното право не е силната ми страна...
- Дата и час: 26 Ное 2024, 12:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Измама
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Измама
Мда, " Блажени са вярващите" май е най - точният отговор. По никакъв начин няма да излезне тая измама по чл. 209 НК. Думите отлитат, написаното остава. Няма писмени уговорки, тоест няма нищо.Няма как да се докаже, че е осъществен съставът на престъпление.
- nk7702n
- Старши потребител
Така както излагате обстоятелствава, вероятно се касае за измама по смисъла на чл.209 НК, но следва да имате предвид, че гражданското право не е от силните страни на прокурорите. Но това е малкия проблем. Големия проблем е че има прокурори, които разбират от нак.право колкото от гражданско, поради което ако подадете Жалба до Прокуратурата даже няма да назначат Проверка а директно ще прекратят преписката под предлог че "... в случая се касае за гражданско-правни отношения, редът за уреждане на които е по ГПК...", позовавйти се на някаква междуведомствена/ на МВР и Гл.Пр./ Инструкция за извършването на предв.проверки. За това не си губете времето, а мислете как да защитите интересите на клиента си с някакво производство по ГПК, където подразбира се имате по-голям опит и знания, отколкото по наказателното.
- neutralen
- Активен потребител
След което, понеже 2012 г. ми изтича петгодишната погасителна давност....
Нямаш никакво време, beauty!
-
Melly - Старши потребител
beauty написа:Здравейте колеги,
До този момент не съм се занимавала с наказателно право, но възникна следния казус, за който се нуждая от помощ. Ще съм благодарна за споделените идеи и се извинявам за липсата на вещина и опит при описване на фактическата и правна обстановка. А тя е следната - залюбен грък живее на семейни начала с нашенка от Добрич с нейн син от първи брак. През 2007 година решават да се женят, не се стига до сватба, но нашенката е изявила желание да си купят семейно жилище в БГ, тъй като имали намерение да живеят 6 мес. в БГ и 6 месеца в Гърция. Бъдещата булка "се договорила" с инвеститор, който да им изгради апартамент в сграда за 100 000 евро при първоначална вноска 35 000 евро. Младоженецът трябвало да замине спешно за Гърция, затова превел сумата по сметка на жената и нейния син, които да движели делата в БГ, за който превод има доказателство. Булката също заминала за Гърция, като оставили синът й, който вече бил пълнолетен, да ги представлява при подписване на договори за покупка на имота. След известно време майката поискала още пари, необходими за "доизграждането" на семейното жилище, както и за обзавеждане, като общата сума е около 75 000 евро. Това се случва ноември 2007 година. Апартаментът не бил закупен обаче, а измаменият младоженец до последно се надявал. През 2009 г. жената го напуснала, след като постоянно отлагала сватбата, той окончателно загубил дирите на булката си и се опитал да си търси правата в Гърция, където тя идвала, отвреме-навреме. Не постигнал нищо дори и с образуваното там изпълнително производство, затова се обърнал за помощ към БГ адвокат, демек мен. Моля за становище, дали това, което мисля да направя е правилно?
Мисля да подам сигнал до РП - Добрич, с което леко и внимателно да наведа прокурора към престъпление по 209 НК. С прокурорската преписка (дали да чакам обвинителен акт или с копие от входирания сигнал?) да заведа обезпечение на бъдещ иск с обезпечителна мярка възбрана на имот/и (оказа се, че булката и синът й притежават имоти) с основание завеждане на иск по чл.45 и чл.86 от ЗЗД в едномесечен срок от влизане в сила на наказателната присъда. Идеята ми е да не подплаша находчивите майка и син. След което, понеже 2012 г. ми изтича петгодишната погасителна давност, да конституирам измаменият грък като граждански ищец в нак. производство и накрая да чакам тежката дума на наказателния съд... дали съм на прав път? предварително се извинявам, че наказателното право не е силната ми страна...
Ако ,се съберат от обективна страна достатъчно док.материал за тези преддоговорни отношения имащи сила на предварителен договор би могло да е достатъчно за съставяне на постановление.
-
Pause - Активен потребител
Пътят няма да е наказателноправен, Pause! Сега погледнах по - подробно, че бързах преди това, парите са прехвърлени по банков път.
- nk7702n
- Старши потребител
Колега Pause, напоследък доста адвокати решават, че като подтикват прокуратурите за образуване на дела по различен повод, това ще им донесе полза при гражданските спорове. Аз не споделям това мнение, най-вече, когато иде реч за нещо като измама. Адски е трудно да се докаже измама, без значение по какъв начин е направено плащането, защото "булката" във вашия случай ще каже, че много го е обичала и просто се е случило нещо и са се разделили. Не губете време и действайте по гражданскоправен ред, дано поне в основанието за превода да пише нещо съществено. това е моето мнение.
- igito
- Младши потребител
Единственият разумен начин е иск за неоснователно обогатяване.
Други възможности може да има около някакъв договор за поръчка, който да е в алтернативно отношение.
Други възможности може да има около някакъв договор за поръчка, който да е в алтернативно отношение.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Ех, Ванко, Ванко, май само ти ме разбра.
-
Melly - Старши потребител
Колеги, благодаря Ви за отговорите! Наистина, не звучи добре тази работа с доказването... за жалост! Знаех си, че идеята ми да осъдим виновната за "измама" звучи твърде хубаво, за да е истина... Наистина, не разполагаме с достатъчно доказателствен материал за целта, а няма време за губене! Благодаря, че споделихте опита си! Успешен ден!
- beauty
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|