начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Процесуални нарушения ли са?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Процесуални нарушения ли са?

Мнениеот robin7 » 31 Мар 2012, 21:23

Здравейте,
Процесуални нарушения ли са: Задържането на веществени доказателства без те да са във връзка с обвинението. При протокола за доброволно предаване са допуснати грешки. Както във серийните номера на компютърните системи, така и на единия компютър липса сериен номер. Не са описани елементите на компютрите, което мисля е задължително хард диск, дъно .. модели и серийни номера. Не са искани документи за собственост на тези вещи. Не са описани подробно вещите и не са запечатани по надлежния ред, както изисква НПК. Обвинението е: На неустановена дата месец август, при среща между двамата заплашил лицето X, че ако не си показал нещото пред камерата на компютъра ще разгласи за негови снимки пред неговите познати... Мисля, че обвинението не е относимо към веществените доказателства или ако е относимо и има значение съществено ли нарушение е неизземването на компютъра на другата страна "пострадалия". Получих постановление за отказ да ми бъдат върнати вещите и мисля да обжалвам, защото са допуснати цитираните според мен процесуални нарушения на НПК. Моля някой който е по компетентен да даде мнение и съвет. Благодаря!
robin7
Младши потребител

Re: Процесуални нарушения ли са?

Мнениеот Pause » 01 Апр 2012, 09:36

Според мен ,е така но не съвсем понеже дори да има допуснати грешки при действието по разледването – съставения протокол по доброволно предаване полицайте могат да бъдат свидетели на това действие и да го повторят в делото.По вероятна причина е ,да не се върне вещта – компютъра ви е че това ще затрудни разкриването на обективната истина.Ами, обжалвайте. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот street » 01 Апр 2012, 10:05

Pause написа:Според мен ,е така но не съвсем понеже дори да има допуснати грешки при действието по разледването – съставения протокол по доброволно предаване полицайте могат да бъдат свидетели на това действие и да го повторят в делото.По вероятна причина е ,да не се върне вещта – компютъра ви е че това ще затрудни разкриването на обективната истина.Ами, обжалвайте. :D

Зле . зле зле си!
и съвети даваш...
първо се пише полицаИте а не полицаЙте - опитай се да го изговориш
второ при протокол за доброволно предаване - НЯМА СВИДЕТЕЛИ - има двама Р.П. и предаващия!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот Pause » 01 Апр 2012, 10:15

street написа:
Pause написа:Според мен ,е така но не съвсем понеже дори да има допуснати грешки при действието по разледването – съставения протокол по доброволно предаване полицайте могат да бъдат свидетели на това действие и да го повторят в делото.По вероятна причина е ,да не се върне вещта – компютъра ви е че това ще затрудни разкриването на обективната истина.Ами, обжалвайте. :D

Зле . зле зле си!
и съвети даваш...
първо се пише полицаИте а не полицаЙте - опитай се да го изговориш
второ при протокол за доброволно предаване - НЯМА СВИДЕТЕЛИ - има двама Р.П. и предаващия!

А ,не предназначението на форума не е за съвети ,а ти как го тълкуваш дреме ми на шапката. :lol:
Няма ама ,има Чинова много добре се справила. :lol:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот robin7 » 01 Апр 2012, 10:33

Е добре могат да го преправят протокола да, но кои може да е сигурен, че след като входовете на компютрите не бяха запечатани какво се е случвало дори и да ги запечатат сега, съмнението остава защото според мен НПК изисква това. Също и след като моите вещи могат да са относими към делото, защо компютъра на "пострадалия" не е взет за да се разкрие "обективната истина" . Това за мен са доста сериозни нарушения.

Чл. 109. Като веществени доказателства се събират и проверяват предметите, които са били предназначени или са послужили за извършване на престъплението, върху които има следи от престъплението или са били предмет на престъплението, както и всички други предмети, които могат да послужат за изясняване на обстоятелствата по делото.

Това според мен са неотстраними нарушения поради факта, че дори и сега да искат да изземат компютъра на "пострадалия" вероятно няма и следа от контакт с мен. Вече сме 6 месеца след образуване на ДП.
Така ли е?
robin7
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 01 Апр 2012, 12:58

придържай се към предната си тема, няма нужда да разводняваш форума ....

viewtopic.php?f=13&t=50274
marek972
Потребител

Мнениеот robin7 » 01 Апр 2012, 19:30

Получих отговор на жалбите замазали са положението само. Имало изготвена една компютърно-техническа експертиза, но прокурора е назначил нова. Молбата за разпореждане да ми бъдат върнати вещите от преди 4 месеца сега е стигнала в прокуратурата заради деловоден проблем. Адвоката ме натиска да съм занесъл отговорите на жалбите и да е внесъл опровержение някакво. Аз съм на мнение да не се поддавам и да бия шута на този адвокат, така или иначе нищо не прави + това ме заплашва за да трупа точки пред прокурори и разследващи. Утре ще подготвям жалба до Районния съд за да обжалвам постановлението за отказ, защото адвоката ми каза, че ще ми правят на инат и нарочно ще ме въртят заради жалбите. Сега много важно за мен е някой да ми даде съвет описаните по горе нарушения на НПК. Прав ли съм и ако визирам тези нарушения съда ще отмени ли постановлението за отказ, защото според мен "обективната истина" няма как да се търси в компютърните системи. Мисля, че обвинението не е относимо към задържаните вещи, но дори и да е относимо смятам, че след като компютъра на другата страна не е иззет за справка и евентуално експертизи няма как да се разкрие "обективната истина". Прав ли съм?
robin7
Младши потребител

Мнениеот robin7 » 02 Апр 2012, 20:04

Вече 2 пъти се удължава срока за разследването с мотив експертиза. Трябваше до сега да е приключило всичко. Правена е една експертиза и има заключение, а то е, че НЯМА относима информация на тези компютри към обвинението още в далечната 2011 на 9 декември. Предвид тези и другите обстоятелства мисля, че съда може да отмени постановлението за отказ. След като има една правена експертиза.. Още повече, че по делото има само един разпит, и тази прословута експертиза - няма свидетели, няма нищо друго. Утре ще се запознаем с материалите и дано имаме успех. Благодаря за отговора.
robin7
Младши потребител

Мнениеот robin7 » 09 Апр 2012, 14:51

Ето, че има малка светлина в тунела и ми стана ясно, защо толкова ме мъчиха да си оттегля жалбите. Потърсиха ме по повод моите жалби от ГД "Криминална полиция". Казаха, че има заповед за проверка на случая и ме питаха потвърждавам ли си жалбата. Поговорихме си за проблемите, писах какво искам да добавя на лист изискване било и ми казаха, че ще получа писмо по повод проверката. Междувременно подадох и жалба чрез Прокуратурата до Съда против постановлението за отказ и чакам отговор.
robin7
Младши потребител

Мнениеот robin7 » 29 Апр 2012, 01:08

Здравейте приятели,
Пак сме на задънена улица. По жалбата ми за връщане на задържаните вещи съдията потвърждава решението за отказ на прокурора, като мотив изтъква, че условието е те да не затруднят разкриване на обективната истина. За мен решението е смешно, защото именно той е човека, който може да реши дали ще затрудни или не разкриване на обективната истина, а именно да гледа за спазване на закона 7 месеца минаха няма никакви доказателства по предявените обвинения, а те още се шматкат. От лице в съда разбрах, че прокурора е говорил със съдията. Предвид и нарушенията направени от прокурора и разследващия полицай ще искам отвод на прокурора въпреки, че това не е кой знае какво, защото нищо не му пречи да се разбере и с колегата си след отвода. Въпросите ми са:
Как мога да поискам отвод на прокурора с мотив нарушенията, който е извършил и предубедеността си?
Ако поискам отвод на разследващия полицай- разследването от начало ли започва?
Моля, отговорете ми. Предварително благодаря
robin7
Младши потребител

Мнениеот nejurist » 09 Окт 2012, 14:01

Извинете, процесуално нарушение ли е непризоваването на жалбоподател по административно дело и отлагането на заседание по причина, че жалбоподателят не се е явил, не е редовно призован?
nejurist
Нов потребител

Назад към Наказателно право