начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

ПРОИЗНАСЯНЕ НА ПРОКУРОР ПО СИГНАЛ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОИЗНАСЯНЕ НА ПРОКУРОР ПО СИГНАЛ?

Мнениеот diw64 » 25 Мар 2012, 21:16

Сезирах прокуратурата със сигнал. След около два месеца на Интернет страницата на прокуратурата излезе информация, че преписката е решена от прокурор.
Очаквах да получа прокурорско постановление за резултатите от проверката. След месец чакане се обадих в деловодството на съответна прокуратура. Отговориха ми, че няма да бъде издадено прокурорско постановление, защото прокурорът не бил длъжен да се произнася с постановление по сигнала ми и материалите били вече сдадени в архив в ОД на МВР, съгласно разпоредбите на Инструкция Iз-673.2011г. за провеждане на предварителните проверки. От деловодството отказаха да ми дадат и каквато и да е неофициална информация за резултатите от преписката и решението на прокурора.
Въпросът ми е следния: след като дадена преписка е решена от прокурор, законно ли е да не се произнесе прокурорът с постановление по сигнала на гражданина и същият да не бъде запознат с резултатите от извършената проверка официално?
На практика се оказва се, че поради липсата на официална информация от сезираната чрез сигнала ми държавна институция, аз не мога да се възползвам от правото си да обжалвам резултатите от проверката пред по-горна инстанция.
diw64
Младши потребител

Re: ПРОИЗНАСЯНЕ НА ПРОКУРОР ПО СИГНАЛ?

Мнениеот kremen » 26 Мар 2012, 09:41

Редно е да Ви уведомят за резултата от извършената проверка, дори и постановлението на прокурора да не подлежи на обжалване. Що не Ви уведомяват доброволно - поискайте го "доброзорно" - чрез следващия по раг прокурор. Опишете случая така, както е описан тук, посочете номера на преписката пред прокуратурата и поискайте отговор. Успех.
kremen
Младши потребител

Мнениеот Pause » 26 Мар 2012, 13:04

Във всички случай на отказ от образуване на ДСП прокурорът е длъжен да се произнесе с постановление Чл213 ал.2 НПК. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот diw64 » 26 Мар 2012, 19:34

И защо е така? Как може някаква си наредба да противоречи на закон, в случая на НПК? И как според наредбата ще могат гражданите да обжалват решенията на прокурорите, щом нямат официален документ, който да обжалват?
diw64
Младши потребител

Мнениеот Pause » 26 Мар 2012, 20:05

Според мен ,служителката може и да "лъже" но никой не и защитава това право.Като се има впредвид ,че досъдебното производство не е публично и може ,още да не е завършила двумесечната ориентировъчна проверката по случая с което прокурорът да прекрати ДСП с постановление. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот diw64 » 26 Мар 2012, 21:25

Каква двумесечната ориентировъчна проверката по случая ще върви в момента, след като материалите от проверката са вече сдадени в архив!?!
diw64
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 26 Мар 2012, 22:47

Каквото и да е станало по проверката, инициирана по Вашия сигнал, имате право да го разберете. Ако няма да Ви представлява особено затруднение, драснете два реда до прокуратурата в този смисъл - Моля да бъда уведомен за резултата по проверката. Убедена съм, че няма да Ви бъде отказано. По телефона едва ли някой би Ви дал информация - все пак бихте могли да сте всеки, включително и злонамерен (не казвате какво е естеството на сигнала Ви).
Не е Наредба, а е Инструкция - каква е била причината за генерирането, не знам, но общо-взето, при нас само сменихме имената на част от актовете. Поне аз не съм установила противоречие със закон или кодекс, ама знае ли човек?!?... С резолюцията не се отказва образуване на ДП, а се прекратява самата преписка - тъй като изобщо ситуацията няма нищо общо с каквото и да е престъпление (кучето на комшията лае силно; забавиха ми заплатата; разпоредете жената да изпълнява съпружеските си задължения и т.н.). А самата тя също подлежи на инстанционен контрол. Най-лошото (или най-хубавото) в цялата работа е, че прокурорските актове много рядко са окончателни и влизат в сила - каквото и да е постановил прокурора, може да се жали нагоре, не сте изпуснал срок. Дали имате правен интерес от обжалване, кой - крив, кой - прав, това са други въпроси.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Pause » 27 Мар 2012, 20:06

sunshine_75 написа:Каквото и да е станало по проверката, инициирана по Вашия сигнал, имате право да го разберете. Ако няма да Ви представлява особено затруднение, драснете два реда до прокуратурата в този смисъл - Моля да бъда уведомен за резултата по проверката. Убедена съм, че няма да Ви бъде отказано. По телефона едва ли някой би Ви дал информация - все пак бихте могли да сте всеки, включително и злонамерен (не казвате какво е естеството на сигнала Ви).
Не е Наредба, а е Инструкция - каква е била причината за генерирането, не знам, но общо-взето, при нас само сменихме имената на част от актовете. Поне аз не съм установила противоречие със закон или кодекс, ама знае ли човек?!?... С резолюцията не се отказва образуване на ДП, а се прекратява самата преписка - тъй като изобщо ситуацията няма нищо общо с каквото и да е престъпление (кучето на комшията лае силно; забавиха ми заплатата; разпоредете жената да изпълнява съпружеските си задължения и т.н.). А самата тя също подлежи на инстанционен контрол. Най-лошото (или най-хубавото) в цялата работа е, че прокурорските актове много рядко са окончателни и влизат в сила - каквото и да е постановил прокурора, може да се жали нагоре, не сте изпуснал срок. Дали имате правен интерес от обжалване, кой - крив, кой - прав, това са други въпроси.

+1 :D
Може резултатите от проверката да не са открили признаци на престъпление Чл.24т.1 НПК.И затова да не сте уведомена прокурорът в този случай не образува НП и следователно не се произнася с постановление.Най добре ,вървете и проверете на място в деловодството сигнала си това е прекия път.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 28 Мар 2012, 18:52

diw64 написа:Сезирах прокуратурата със сигнал. След около два месеца на Интернет страницата на прокуратурата излезе информация, че преписката е решена от прокурор.
Очаквах да получа прокурорско постановление за резултатите от проверката. След месец чакане се обадих в деловодството на съответна прокуратура. Отговориха ми, че няма да бъде издадено прокурорско постановление, защото прокурорът не бил длъжен да се произнася с постановление по сигнала ми и материалите били вече сдадени в архив в ОД на МВР, съгласно разпоредбите на Инструкция Iз-673.2011г. за провеждане на предварителните проверки. От деловодството отказаха да ми дадат и каквато и да е неофициална информация за резултатите от преписката и решението на прокурора.
Въпросът ми е следния: след като дадена преписка е решена от прокурор, законно ли е да не се произнесе прокурорът с постановление по сигнала на гражданина и същият да не бъде запознат с резултатите от извършената проверка официално?
На практика се оказва се, че поради липсата на официална информация от сезираната чрез сигнала ми държавна институция, аз не мога да се възползвам от правото си да обжалвам резултатите от проверката пред по-горна инстанция.

До колкото разбирам, сте уведомили прокуратурата със сигнал, тъй като се касае за евентуално съставомерно наказуемо обществено-опасно деяние, което съгл. НК - е от общ характер. В случая, прокуратурата, не е длъжна да Ви запознава с резултатите от извършените проверки - в детайли. Достатъчно е, че сте информирани за крайния резултат по случая (което са и направили, на Интернет страницата на прокуратурата).

Ако се съмнявате за обективността на съотв. прокурор, при решаването на случая, можете да подадете отново сигнал - до по-горестоящата прокуратура, до Главния прокурор или ВКП, или до Инспектората при ВСС. Това, само по себе си, ще доведе, до нови проверки по случая.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право