- Дата и час: 26 Ное 2024, 08:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заплетен казус с досъдебно производство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
40 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Заплетен казус с досъдебно производство
Здравейте на всички,
Пиша тук с надеждата за помощ и компетентен съвет.
На 30 септември ми бе повдигнато обвинение цитирам " на неустановена дата месец август, при среща между двамата заплашил лицето X, че ако не си показал нещото пред камерата на компютъра ще разгласи..." . Доброволно предадох техника компютри и хард дискове на разследващите органи, защото го искаха. Законовия срок за разследване изтече и беше удължен с 4 месеца до 30 март. На 13 декември лично занесох Молба за разпореждане на прокурора с техниката, защото по думите на разследващия полицай експертизата е приключила. Още тогава ми каза, че експертизите са приключили, но е върната за доопраяне експертиза на хард диска. Мина се годината и си викам нова година нов късмет. Обадихме се на разследващия полицай и каза, че още чака дооправянето на експертизата. От тогава до сега преди 1 седмица научавам, че експертиза не е имало изобщо и разследващата се чудела дали е нужно изобщо експертиза, защото не са намерени улики за извършено престъпление. В момента делото е при прокурора и най-вероятно ще бъде върнато при разследващия полицай за предявяване. Въпроса ми е тези 6 месеца не са ли достатъчни за експертиза и ако след като бъдат предявени материалите по делото искат да изпратят техниката за експертиза и удължат отново срока за разследването мога ли да пусна жалби и къде ще има най-бърз ефект от жалбите.
Относно лицето,което ме е набедило е непълнолетно и ме е набедил в извършване на престъпление пред разследващ полицай. Мисля, че отговаря на условията и осъществява престъпния характер на чл. 296 от НК, защото лицето лъже пред разследващия полицай и в писмените обяснения, че съм го заплашвал да си показвал нещо, но това не е вярно. Може ли да се подаде жалба след като е непълнолетно, но има 14 годишна възраст и евентуално осъди лицето след като приключи досъдебното производство и прокурора прекрати делото с постановление, че няма доказателства за извършеното престъпление. Надявам се на компетентни съвети. Благодаря предварително!
Пиша тук с надеждата за помощ и компетентен съвет.
На 30 септември ми бе повдигнато обвинение цитирам " на неустановена дата месец август, при среща между двамата заплашил лицето X, че ако не си показал нещото пред камерата на компютъра ще разгласи..." . Доброволно предадох техника компютри и хард дискове на разследващите органи, защото го искаха. Законовия срок за разследване изтече и беше удължен с 4 месеца до 30 март. На 13 декември лично занесох Молба за разпореждане на прокурора с техниката, защото по думите на разследващия полицай експертизата е приключила. Още тогава ми каза, че експертизите са приключили, но е върната за доопраяне експертиза на хард диска. Мина се годината и си викам нова година нов късмет. Обадихме се на разследващия полицай и каза, че още чака дооправянето на експертизата. От тогава до сега преди 1 седмица научавам, че експертиза не е имало изобщо и разследващата се чудела дали е нужно изобщо експертиза, защото не са намерени улики за извършено престъпление. В момента делото е при прокурора и най-вероятно ще бъде върнато при разследващия полицай за предявяване. Въпроса ми е тези 6 месеца не са ли достатъчни за експертиза и ако след като бъдат предявени материалите по делото искат да изпратят техниката за експертиза и удължат отново срока за разследването мога ли да пусна жалби и къде ще има най-бърз ефект от жалбите.
Относно лицето,което ме е набедило е непълнолетно и ме е набедил в извършване на престъпление пред разследващ полицай. Мисля, че отговаря на условията и осъществява престъпния характер на чл. 296 от НК, защото лицето лъже пред разследващия полицай и в писмените обяснения, че съм го заплашвал да си показвал нещо, но това не е вярно. Може ли да се подаде жалба след като е непълнолетно, но има 14 годишна възраст и евентуално осъди лицето след като приключи досъдебното производство и прокурора прекрати делото с постановление, че няма доказателства за извършеното престъпление. Надявам се на компетентни съвети. Благодаря предварително!
- robin7
- Младши потребител
Re: Заплетен казус с досъдебно производство
Защо не получавам отговор.
По закон обвиняемия няма ли процесуални права??
ОБВИНЯЕМ
Обвиняем е лицето, срещу което е повдигнато обвинение.
Обвиняемият има следните права:
да научи в какво се обвинява и въз основа на какви доказателства;
да даде обяснения по обвинението;
да се запознае с делото и да прави необходимите извлечения;
да представи доказателства;
да участвува в наказателното производство;
да прави искания, бележки и възражения;
да се изказва последен;
да обжалва актовете на съда и на органите на досъдебното производство, които накърняват неговите права и законни интереси;
да има защитник.
В момента съм в тъч от обясненията на разследващия полицай.. първо уж техниката е на експертиза, после каза, че не е и ще иска разрешение от прокурора за да я върне, защото не е нужна експертиза, после пак се оказа, че уж се прави експертиза и сега каза, че няма експертиза и обмислят да правят или не. Това не е ли нарушение на закона, нямам никаква информация и съм разиграван. Да пиша ли подробно за случая с жалби до окръжна, районна прокуратура и Главния прокурор. Как мислите? Моля Ви, отговорете ми.
По закон обвиняемия няма ли процесуални права??
ОБВИНЯЕМ
Обвиняем е лицето, срещу което е повдигнато обвинение.
Обвиняемият има следните права:
да научи в какво се обвинява и въз основа на какви доказателства;
да даде обяснения по обвинението;
да се запознае с делото и да прави необходимите извлечения;
да представи доказателства;
да участвува в наказателното производство;
да прави искания, бележки и възражения;
да се изказва последен;
да обжалва актовете на съда и на органите на досъдебното производство, които накърняват неговите права и законни интереси;
да има защитник.
В момента съм в тъч от обясненията на разследващия полицай.. първо уж техниката е на експертиза, после каза, че не е и ще иска разрешение от прокурора за да я върне, защото не е нужна експертиза, после пак се оказа, че уж се прави експертиза и сега каза, че няма експертиза и обмислят да правят или не. Това не е ли нарушение на закона, нямам никаква информация и съм разиграван. Да пиша ли подробно за случая с жалби до окръжна, районна прокуратура и Главния прокурор. Как мислите? Моля Ви, отговорете ми.
- robin7
- Младши потребител
а Вашият адвокат на какво мнение е ?
- marek972
- Потребител
На мнение да изчакаме... Аз не виждам какво има да се чака. Ако чакаме до края на месеца ще се удължи разследването и ще има да чакам есента, а по думите на разследващия полицай още преди нова година в разговор с адвоката е съобщил, че ще се прекратява, защото няма доказателства никакви за извършено престъпление. Имам написани 6 жалби до всички Районното МВР, до РДВР и до МВР София, също до районна прокуратура, до окръжна прокуратура и до главния прокурор придружени с необходимите документи описващи и доказващи проблема. Аз мисля да внасям жалбите. Вие как бихте ме посъветвали?
- robin7
- Младши потребител
Днес внесох жалбите и лъсна първата издънка. Още при подаване на жалбата в прокуратурата се оказа, че молбата чрез полицейското управление до прокуратурата от преди 4 месеца не е стигнала до тях. Сега ще очаквам отговор на жалбите и защо молбата за разпореждане с вещите ми се е изгубила някъде и кой е виновния за това. Надавам се, че ще има най-после резултат.
- robin7
- Младши потребител
robin7 написа:Днес внесох жалбите и лъсна първата издънка. Още при подаване на жалбата в прокуратурата се оказа, че молбата чрез полицейското управление до прокуратурата от преди 4 месеца не е стигнала до тях. Сега ще очаквам отговор на жалбите и защо молбата за разпореждане с вещите ми се е изгубила някъде и кой е виновния за това. Надавам се, че ще има най-после резултат.
Ако жалбите са писани от адвоката Ви или най - малкото Ви е консултирал преди написването им, може и да има някакъв резултат, ама иначе... Не се знае.
- nk7702n
- Старши потребител
Аз си написах жалбите, все пак не е толкова трудно да подредя и изложа всички факти по казуса в съкратен вид.
Приложих всички нужни документи и са получени от всички институции. Вчера разследващата неочаквано се обадила на адвоката ми и му казала, че видяла жалбите. Също и, че е внесла делото в прокуратурата. Очаква се становището на наблюдаващия прокурор. Колкото до Молбата не, няма я. От деловодството в прокуратурата ми казаха, че задължение е на разследващия полицай веднага да предаде документа на прокурора, но това не е станало незнайно защо.. Мога да пусна жалбата тук, но не знам дали е позволено от правилата на форума. Надявам се, че до края на март ще приключи всичко. Явно за да си свърши някои работата все с жалби трябва...
Приложих всички нужни документи и са получени от всички институции. Вчера разследващата неочаквано се обадила на адвоката ми и му казала, че видяла жалбите. Също и, че е внесла делото в прокуратурата. Очаква се становището на наблюдаващия прокурор. Колкото до Молбата не, няма я. От деловодството в прокуратурата ми казаха, че задължение е на разследващия полицай веднага да предаде документа на прокурора, но това не е станало незнайно защо.. Мога да пусна жалбата тук, но не знам дали е позволено от правилата на форума. Надявам се, че до края на март ще приключи всичко. Явно за да си свърши някои работата все с жалби трябва...
- robin7
- Младши потребител
Щом се очаква произнасяне на наблюдаващия прокурор, значи още нищо не се знае. А, това, че сте изложил всички обстоятелства и сте приложил /според Вас/ всички необходими документи, изобщо не означава, че сте свършил всичко необходимо по казуса. Може да имате чисто човешка преценка на тези факти, но по - важни са правните доводи и чисто юридическите действия, които следва да извърши адвокатът Ви.
П.П. Не се надценявайте! Количеството на подадените жалби, както и голямото по обем съдържание не е никаква гаранция за успех.
П.П. Не се надценявайте! Количеството на подадените жалби, както и голямото по обем съдържание не е никаква гаранция за успех.
- nk7702n
- Старши потребител
Съгласен съм с вас, но още от самото начало беше ясно за мен самото обвинение и какъв ще е резултата. Преди нова година разследващия полицай беше говорил с адвоката и беше казал, че ще се прекратява производството, защото няма никакви данни за извършено престъпление. Жалбите ги писах съвсем издържано без излишни неща, погледнато от правна страна. Вече всеки как ги възприема е различно, но мисля, че ще имат ефект. Щом се появи вечно неоткриваемия разследващ... Жалбите ги писах и подадох аз, защото адвоката са в много близки приятелски отношения с прокурора и до този момент само го молеше, а той вечно се оправдаваше, че има работа. Становището на разследващия полицай е ясно, но мен и не ме изненадва то нямаше друг изход просто обвиненията са повече от парадоксални. Понякога си мисля, че някой прокурори са си сбъркали професията. Едно постановление не могат да напишат.
- robin7
- Младши потребител
Дано да имате успех! Все пак, проблемът не е в това, че прокурорите не могат да напишат едно постановление, а в натовареността им. Нали не мислите, че се занимават само с пет - шест досъдебни производства? Понякога се забавят с произнасянето.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря за отговорите ВИ,
Напълно съм наясно с това, но работа винаги има не съм чул, че някой прокурор няма работа...
Въпроса е в това, че материалите по делото са едни твърдения на "пострадалия" и една комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза на това лице. Няма свидетели или каквито и да е други доказателства, а само тези твърдения, който сами по смисъл не могат да бъдат доказани, дори и да бяха истина. Как може да се доказва съдържание на видео-разговор по скайп, който не е записан по никакъв начин за жалост за да се види истината... Според мен делото трябваше да се приключи още в законовия двумесечен срок. Самите разследващи и прокурори си се натоварват когато има възможност да приключат бързо подобни казуси.
Напълно съм наясно с това, но работа винаги има не съм чул, че някой прокурор няма работа...
Въпроса е в това, че материалите по делото са едни твърдения на "пострадалия" и една комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза на това лице. Няма свидетели или каквито и да е други доказателства, а само тези твърдения, който сами по смисъл не могат да бъдат доказани, дори и да бяха истина. Как може да се доказва съдържание на видео-разговор по скайп, който не е записан по никакъв начин за жалост за да се види истината... Според мен делото трябваше да се приключи още в законовия двумесечен срок. Самите разследващи и прокурори си се натоварват когато има възможност да приключат бързо подобни казуси.
- robin7
- Младши потребител
А, за какво деяние става въпрос? Относно бързината не съм съгласна, все пак работата на разследващите е да събират относимите доказателства, а не да претупват нещата и наказателните производства да се прекратяват. Вашият интерес е разбираемо да бъде такъв, да очаквате прекратяване.
- nk7702n
- Старши потребител
Става въпрос за чл. 158 а ал. 1 от НК. Квалификацията не е точна с това се съгласиха адвоката и разследващия орган, но казаха, че нека да мине разследването и ако е нужно тогава ще направят преквалификация. А относно постановлението за привличане на обвиняем просто ми стана смешно начина по който е написано: На неустановена дата месец август, при среща между двамата заплашил лицето X, че ако не си показал нещото пред камерата на компютъра ще разгласи за негови снимки пред неговите познати... Значи ние не поддържахме контакт с това лице на 18 август това лице ми писа на скайпа ми с въпрос защо съм го блокирал и му отговорих, че не искам да си имам работа с него и да не се занимава с мен. Познаваме се от много дълго време с лицето. Той ме помоли цитирам " да не го заебавам" моля да ме извините, но в правото е много важно точността. И още тогава ме помоли на следващия ден да се срещнем. Срещата беше за 10-20 мин. в който ми разправяше в какво състояние са и, че техните нямат пари за да си купи необходимите неща за училище. Сподели ми и за здравословен проблем, аз като честния келеш се вързах и се съгласих да помогна. До 2 септември често ми пишеше в скайп това лице. След това изобщо не се вписваше. На 29 септември 2011 г. получих обаждане да се явя в полицията и така ето го казуса. В последствие разбрах, че въпросния се хвалел наляво-надясно, че ме осъдил и, че съм в затвора, а веднъж бях на кафе и случайно мина покрай масата ни и ми се изсмя... Твърденията на лицето са безпочвени и не са истински. Класическо набедяване... Лошото е ,че лицето не е пълнолетно и при един евентуален последващ процес трудно би получил някакво наказание.
- robin7
- Младши потребител
Много странно звучи, Вие да му помогнете финансово, пък той след това да Ви набедява в престъпление. Щом се познавате отдавна, нямахте ли представа що за човек е и дали би му хрумнала идея да подава жалба срещу Вас?
- nk7702n
- Старши потребител
Честно казано, проблема май не е от него, а от майка му. Познавам го много добре. Жалбата не е пусната от него, а някаква си психоложка от училището му се обадила. Той бил разстроен нещо и не знам какво точно и казал, но жената в последствие е казала, че аз нямам вина. Странното е, че първоначално казал на разследващия полицай, че аз съм казал, че техните били разведени на някой негов приятел. При въпрос: Какво е виновен той, че вашите са разведени той почнал да говори тези неща. За мен нямам конкретно обяснение по случая версиите са две: С майка му имахме малко по остро конфликтни отношения, може от там да е проблема или нещо да е изперкал, че да демонстрира такова поведение да ми се подиграва. Уж той е пострадал, ама не виждам с какво след като аз съм в такава ситуация... и на мен се изсмива..., моята техника е задържана и аз съм обвиняем все още. Криворазбрано правосъдие. Евентуално след като приключи разследването и се установи, че няма извършено престъпление какви са шансовете да се търси наказателна отговорност на непълнолетно лице и какво най-много може да получи като наказание за престъплението "набедяване" пред разследващия полицай, който е орган на властта?
- robin7
- Младши потребител
Ако не е осъждан, ще му се наложи по - леко наказание като непълнолетен - пробация или условно наказание" лишаване от свобода".Все пак, имате право да си защитите правата след прекратяване на настоящото наказателно производство . Ангажирайте си колега адвокат, за да сте сигурен в положителния резултат. Успех от мен!
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря Ви,
Първоначално бях на мнение да не се занимавам, но след като научих за поведението което демонстрира и пред мен случката вече съм убеден, че ще държа да си получи наказанието. Парадоксалното е, че в писмените обяснения пред разследващия полицай написал, че съм му пращал SMS съобщения, а той няма телефон и други подобни глупости. Само това, че лицето не е пълнолетно ме притеснява да не се размине с възпитателни мерки.. Благодаря за отговорите ще пиша като има развитие.
Поздрави!
Първоначално бях на мнение да не се занимавам, но след като научих за поведението което демонстрира и пред мен случката вече съм убеден, че ще държа да си получи наказанието. Парадоксалното е, че в писмените обяснения пред разследващия полицай написал, че съм му пращал SMS съобщения, а той няма телефон и други подобни глупости. Само това, че лицето не е пълнолетно ме притеснява да не се размине с възпитателни мерки.. Благодаря за отговорите ще пиша като има развитие.
Поздрави!
- robin7
- Младши потребител
robin7 написа:в писмените обяснения пред разследващия полицай написал...
това няма как да го е направил ...
- marek972
- Потребител
То е ясно, че е е неточно казано, защото той вече е бил свидетел и не е писал той, а разследващият, ама както и да е.
- nk7702n
- Старши потребител
Да, простете и аз не съм писал и за мен писаха , но май няма значение писал ли е не е ли след като има невярна информация набедяваща мен в престъпление като знае, че това не е вярно има пряк умисъл Нали от неговата гнусна уста е излязла въпросната информация и се започва проверка... Пък накрая се подписва на това, което е диктувал. Когато производството бъде прекратено поради липса на данни за извършено престъпление прокуратурата служебно ли му повдига обвинение или ще трябва да подам жалба?
- robin7
- Младши потребител
40 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|