начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Моля за съвет - има ли престъпление или не

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет - има ли престъпление или не

Мнениеот nnikolov33 » 01 Мар 2012, 18:19

Здравейте!

Възникна ми сложен по моите разбирания проблем и молбата ми е, ако можете да ме посъветвате как трябва да постъпя в тази ситуация. Финансово съм доста притеснен към момента и за съжаление не мога да се обърна към адвокат. Ще се опитам да разкажа подробно за какво става дума.

В началото на миналото лято започнах нова работа и си наех квартира. Имах подписан договор за наем. Всичко беше нормално. Плащах си редовно наема първите няколко месеца. Във фирмата, където работех, нещата започнаха да не вървят добре. Работата намаля и работодателят започна да бави плащането на заплатите. И аз от своя страна започнах да се бавя с плащането на наема. Единият месец закъснях с 2 седмици. Във фирмата ставаше по-зле, но се надявах, че ще се оправят нещата. Тъй като следващия месец не ни платиха заплатите, не успях да си платя и наема. Опитах се да обясня на хазяина положението си, но той не прояви разбиране. Вече не бях платил и втори наем. Един ден дойдоха от съда и ми оставиха документи за дело. Ужасих се, когато прочетох, че това е от хазяина ми, който ме съди за това, че не съм си платил двата наема, но сумата беше почти тройно по-голяма, с някакви добавени лихви и такси. Неприятностите обаче тепърва започнаха. Няколко дни след това, когато се прибирах вечерта към квартирата, опитах да си отключа входната врата, но не успях - явно патронът беше нов. Веднага звъннах на хазяина да го питам какво се случва, но той с арогантен тон ми каза, че когато имам пари да му се издължа, тогава да го търся. А всичките ми вещи - дрехи, книги, телевизор, хладилник, компютър и други, каквито има във всяко домакинство, останаха в квартирата и не можех да си ги взема. Мой приятел ме посъветва да се жалвам веднага в полицията. Така и направих. Там ме разпита подробно полицай и ми каза, че можели само да извикат хазяина и да му съставят предупредителен протокол. След десетина дни ми се обадиха от полицията и отново ме извикаха. Казаха ми, че са предупредили хазяина писмено да ми отвори квартирата, за да си взема вещите. Естествено, след това му се обадих, но той веднага ме прекъсна и ми каза по телефона да не го занимавам, ако няма да му нося пари. След това отново бях на разпит в полицията и разказах за разговора по телефона. Те ми отговориха, че техните правомощия са изчерпани и трябвало прокурор да реши какво да се прави в случая. Питах ги какво означава това, а те казаха, че всички документи ги изпращат на прокурора и да чакам отговор от него. Всичко това се случи през месец ноември миналата година. От тогава не мога да си ползвам личните вещи и се принудих отново да живея с родителите си. Очаквах, както казаха от полицията, да получа някакъв отговор и да ми бъде разрешен проблема. Точно преди два дни получих писмо от прокурора и цитирам - в случая се касае за гражданскоправен спор. Престъпление няма и не мога да си взема вещите. И какво се получава? След няколко месеца чакане съм отново в задънена улица, дори не знам нещата ми дали изобщо стоят в квартирата все още, защото хазяинът може и да ги е продал. А ако има нов наемател, може да ги е преместил или изхвърлил. Докато чаках отговор от прокурора, обсъждах с приятели сложната ситуация, в която се намирам. Те ми казват, че това било престъпление. Но все пак не са юристи, за да ме насочат правилно.

Молбата ми е да ме посъветвате как конкретно мога да си защитя правата в случая и какво да направя, за да си получа вещите, ако ги има изобщо. От полицията казват, че нямат правомощия. Прокурора казва, че няма престъпление. А след един месец ще ме съдят и по това дело, че не съм платил двата наема. Благодаря ви!
nnikolov33
Нов потребител

Re: Моля за съвет - има ли престъпление или не

Мнениеот Pause » 01 Мар 2012, 19:03

Здр.
Следва да заведете гр.дело по Чл.108 ЗС.И да докажете ,че сте собственик на вещта с документи ,както и това че ответникът ви владее вещта неоснователно със свидетели.
Искът е осъдителен ,и така ...
Естествено ,че няма престъпление при тази фактическа обстановка.
Наема си е наем,вещите са си ваши. :wink:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот nnikolov33 » 02 Мар 2012, 11:42

Благодаря ви за коментарите.

Договорът ми за наем е стандартен, на две страници. Няма такива клаузи, че хазяинът може да ми задържа вещите като залог, ако не съм платил наема. Но аз не съм и сигурен дали са налични нещата, защото той може и да е продал една част от тях, поне уредите. Няма как да разбера това, защото хазяинът отказва да разговаря с мен, ако не му нося пари, а от полицията нищо не казаха по въпроса. Освен това, не знам дали е важно в случая, но договорът ми за наем не е прекратен, поне не съм получавал или подписвал документ за това.

Казвате, че няма престъпление. Това означава ли, че например приятел, който ми дължи 100 лева, аз мога да му взема скъпия мобилен телефон без негово съгласие и да го продам евентуално или да го държа като гаранция, че ще ми върне парите?
nnikolov33
Нов потребител

Мнениеот nnikolov33 » 02 Мар 2012, 12:11

Какво частно дело? Директно към съда ли трябва да се обърна, както е посочено в първото мнение и да доказвам, че аз съм собственик на нещата си? А ако ги няма тези вещи вече, ако са продадени? Това от съда ли ще се разбере, кой ще отиде на място да провери? Да разбирам ли, че съветът ви е повече да не занимавам полицията?
nnikolov33
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Мар 2012, 12:45

Чл.323 ал.1 от НК - самоуправство. Чл.206 ал.1 от НК - обсебване.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот nnikolov33 » 02 Мар 2012, 14:02

А към кого трябва да се обърна за това самоуправство и обсебване? От полицията казаха, че прокурора ще реши, а той казва, че е "гражданскоправен спор". Към съда ли трябва директно да подам жалба? Все някой трябва да има правомощия да разреши проблема.
nnikolov33
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Мар 2012, 15:35

Следва да подадете Жалба до по-горестоящия Прокурор срещу постановлението на прокурора отказал образуване на досъдебно производство под предлог, че се касае за "граждански правоотношения", но едва ли ще се справите, в смисъл да обосновете правилно жалбата си.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kleines » 02 Мар 2012, 16:32

Най-бързо и лесно - отивате с ключар, сменяте пак патрона и си вземате вещите.
kleines
Потребител

Мнениеот anatoli_antonov » 02 Мар 2012, 16:51

Обжалвай пред горестоящия прокурор в срок. :roll:
anatoli_antonov
Нов потребител

Мнениеот nnikolov33 » 02 Мар 2012, 17:05

Това за ключаря ми е идвало като идея в началото, но не мисля, че е правилният начин. После сигурно аз ще го отнеса, а допълнителни проблеми точно в този момент не са ми нужни. Освен това може да има нови наематели или да живее някой от роднините на хазяина, а моите неща отдавна да са изнесени от там и разпродадени.

А за жалбата до горния прокурор сигурно няма да се справя сам, но може и да се пробвам, ако това е единственото разрешение. Отпада ли в този случай жалбата да я изпращам до съда директно? Това значи ли, че според вас има извършено престъпление самоуправство и обсебване? И ако е така защо полицията отказва да работи, нали тя е компетентният орган, когато има извършено престъпление?! За мен си е чиста кражба това или както е модерно да се нарича сега - противозаконно отнемане.
Последна промяна nnikolov33 на 02 Мар 2012, 17:12, променена общо 1 път
nnikolov33
Нов потребител

Мнениеот fighter » 02 Мар 2012, 17:07

Не ми стана ясно какви точно документи от съда са ви връчили? Искова молба или друго? Вие прочетохте ли внимателно всичко?
Прочетете Закона за задълженията и договорите!
fighter
Потребител

Мнениеот nnikolov33 » 02 Мар 2012, 17:24

Не са при мен сега документите от съда, за да ви кажа и цитирам точно, но хазяинът е завел дело срещу мен за трикратно по-голяма сума от тази, която му дължа. Трябваше да изпратя до съда писмо дали приемам, че дължа въпросните пари и това направих, но категорично написах, че не съм съгласен със сумата. Посочих също така, че не мога да си взема нещата от квартирата, но отговор нямам получен.
nnikolov33
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Мар 2012, 17:55

Колкото юристи, толкова мнения. За съжаление Вие не можете да се ориентирате кое е правилното, камо ли да се защитите. От последното Ви изказване разбирам, че хазяина Ви е завел в съда Заповедно производство за неплатения наем и срещу Вас е издадена Заповед за изпълнение по която Вие сте направили Възражение с изпратен Ви от съда формуляр. До тука добре, но очевидно хазяина ви няма да се откаже и ще предяви Иск в съда и вече нещата ще станат сложни за Вас, тъй като исковото производство е много сложно и човек без юридическо образование не може да се защити.
neutralen
Активен потребител

Назад към Наказателно право