начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Престъпление срещу кредиторите

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Престъпление срещу кредиторите

Мнениеот portokal » 02 Ное 2009, 22:20

Но пък като са възникнали в качеството на търговец, все имат някаква връзка с търговската дейност- явно такава е логиката на 608? Или не?

Да. Според мен от публичните задължения се изключват само онези, които ЕТ има в качеството си на гражданин, т.е. идеята е само, щом мен не могат да ме обявят в несъстоятелност за неплатен данък сгради на личната ми вила с басейн и аудито ми и за глобите, наложени ми от КАТ, и ЕТ Пешо да не могат за задълженията в качеството му на "обикновено" ФЛ, нищо повече. Може да греша, разбира се.
Последна промяна portokal на 02 Ное 2009, 22:22, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 02 Ное 2009, 22:21

Честно казано, в момента не се сещам как едно търг, дружество може да е натрупало публ. задължения, без да са свързани с търг. дейност. Този текст в тази му част не ми е много ясен, признавам си :oops:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот portokal » 02 Ное 2009, 22:23

За дружество и аз не си представям, но може и да грешим.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 02 Ное 2009, 22:26

.
е. идеята е само, щом мен не могат да ме обявят в несъстоятелност за неплатен данък сгради на личната ми вила с басейн и аудито ми, и ЕТ Пешо да не могат за същото

Именно, сега не мога пример да измисля, но тогава къде е логиката като не могат мен - понеже не съм търговец- да ме обявят в несъстоятелност заради ЧД вземане, ЕТ Пешо да могат, без да се дири връзка .Предполагам, защото Пешо, щом има задължение като ЕТ, значи все му е свързано с Т дейност - и тогава явно Калахан е прав, и за двата вида вземания трябва да отпадне връзката с Т дейност, не стига ли да е в търговско качество?Или и на частните вземания трябва да се сложи връзка :)
Не, не съм в състояние в материята за несъстоятелността да давам препоръки за развитие на правото :lol:
Несвързано с Т дейност на търговско дружество ПП задължение- свързвам :) само с имуществена санкция по някой закон, който някак си не е свързан или поне непряко с регулиране на търг.дейност - Закон за защита от дискриминация :lol: :oops: , дискриминиран кандидат за работа - по този закон нали се налагат и имущ.санкции :) Държавни такси по дело :) , което не е търговско? Може ли да е ?
Последна промяна kpavlova на 02 Ное 2009, 22:38, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот portokal » 02 Ное 2009, 22:38

Не знам, може би не се предполага обикновените ФЛ, и в частност ЕТ-то Пешо в качеството му на ФЛ, да дължат частни държавни вземания, знам ли... (да "дължат вземания" звучи тъпо, ама няма как иначе да се изразя). :roll:

Мисля, че в търговско качество и във връзка с търговската дейност би трябвало да е едно и също.
Последна промяна portokal на 02 Ное 2009, 22:41, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 02 Фев 2012, 21:07

Попаднах на темата,докато се ровя за пракитка по 227 НК. Никаква не намерих за непредпазлив банкрут.
kpavlova написа:Несвързано с Т дейност на търговско дружество ПП задължение- свързвам :) само с имуществена санкция по някой закон, който някак си не е свързан или поне непряко с регулиране на търг.дейност - Закон за защита от дискриминация :lol: :oops: , дискриминиран кандидат за работа - по този закон нали се налагат и имущ.санкции :) Държавни такси по дело :) , което не е търговско? Може ли да е ?

Това обаче ми хареса като идея за казус.Все пак може да се намери връзката. Нямаше да кандидатства за работа,ако този субект го нямаше.А него го има за да упражнава търговска дейност.Имущ.санкция-също,както и д.такса,доколкото са следствие ,най-макло от съществуването на Т-ца,който е такъв за да "търгува".

Така че май
portokal написа:Мисля, че в търговско качество и във връзка с търговската дейност би трябвало да е едно и също.
.

Явно,че се има предвид връзката с търговското качество.Така и ЧДВ на търговеца.Тоест "на търговеца","в това му качество","като следствие от търг. му дейност" или "във връзка с нея" или пък се ползува друга формулирока,да речем-ЧДВ е резултат на търг. дейност на ТД/ЕТ,щом търговеца е едно от необходимите условия за същото и т.н.

Интересно е предвиждането на "щети" по чл.227в-чл.227д НК. Интересно би било някоя статия поне да се види,при тая суша от пракитка ,сигурно има такива от по-изявени спецове.

Но ,какво иде тууук.. :? По 227б,каквото и да прави,дори поведението му да покрива примерно изброените в т.1-8 на ал.1 чл.227в обстоятелства,не носи н.отговорност за тези "щети"(вероятно неудовлетворените вземания),макар ида действа умишлено.Така излиза,щото няма открито ПН,въпреки спрелите плащания.

Особеното сред тия институти е изискването в чл.227в и г НКда има открито ПН. Само тук това е важно.Тук банкрутът бил умишлен. Много хубавус наистина :oops: А по чл.227д, макар и съзнателно да си харчи парици за семейни нужди или да ги превежда в др. банкови сметки-там банкрутът бил непредпазлив. Това последното форма на вината ли е:? .Вероятно да... И не може да бъде подведен по умишления Б защото нямало открито ПН.

Все пак добре е,че я има възможността да предавиш претенции(поне на книга) с Гр. иск в дело по банкрута.
А човек ако се замисли... в колко ли от случаите при осъществен състав по 227б няма да е налице и такъв по 227 д ?? :? Май не много,май.

Не съм се занимавал с такива работи,ама това май е единствения начин да вземеш някакви пари от отговорния за дейността на Т/ца. Този,който баш си ги дължи. Гпр. отговорност няма,т.к имаме ограничена такава и незнамси каква онакава..(взел Колю-дал Колю-пари нема...)

И как така ние най-нагло и беззаконно, с някакъв си наказателен закоМ (227 ал.3 ) принуждаваме огр. отговорния дружник(а може и да не е такъв,а само си управлява човечеца) с дадено му от закона чувство за граждансаправна /търговска безнаказаност) изведнъж да плащааа,като го стимулираме още по-нагло и с ал.4.Че разпоредбата даже не се прилага понвтоооооооорно.

И както се е казало ... "Смърт на длъжниците-свобода на народа"..Затова "Само БКП" и никой друг.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 02 Фев 2012, 21:16

Не случайно пиша естествено,май се налага да погваме скоро едни бизМисмени...големи бизмисмени значи.А накрая като дойде време-разделно с парички за държавата и работниците-тех ги неемааааа(паричките,паричките,не работниците :lol: те са си там, и вземанията са им там).

Днеска по обяд случайно засичам-колега дознател и от дума на дума и такива делца имали при тях...

Иии,викам му,какво става по делата ,как я карате като цяло(нещо от сорта) ?
-А! Амиииии,прекратяваме ги :P Ееех,колко весело,значи..прекратявали ги :lol: ...сладури!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 02 Фев 2012, 21:40

Интересно как да се уредят отношенията м/у съдружниците,при условие-осъден управител да заплати щетите на кредиторите при предявения ГИ по НОХД срещу него.
Ако изхождаме от това "който е виновен-той плаща" ,което си е парвилното положение,работата е ясна.Няма право на регрес за неосонвателно обогатяване,дори да е съдружник.При ЕООД ако не е собственик-дали пак така?
До доказване на противното сигурно . Но ако и собственика, и формалния управител взаимно причиняват щетата-работата е солидарна,доколкото първият би бил помагач по 227 д ал.3 :oops: Въпросът е да се докаже.

П.П. Това сега го измислих,а вече съм почти мРътво пиян :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 02 Фев 2012, 21:47

Ами черпят ме тука едни крЪдитори,да съм се откажел от делото и т.н. срещу скромна яхтичка,в гаранция е още.
Но ние сме принципни хора,не се даваме на кредиторите толкова лесно :lol: Щом дават една - и още може .
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 03 Фев 2012, 12:27

И като седя и пак тъпея пред тая сложна алинея... май е налице парадокс.Умишлено,съзнателно поведение,при това резултат на преследвана ясна цел-да увредиш кредиторите,е квалифицирано от закона като непредпазливо деяние :? . Пълен "шаш". Не че е изключено априори и проявена непредпазливост относно някое поведение по т.1-3 на 227д ал.1 -напр. участвувал в рискови сделки(проявил самонадеяност) или пък не водил търговските дела с грижата на добър търговец(къде небрежно,къде самонадеяност).То пък като че и да е възможно рисковите сделки да не се вписват в липсата на грижа :shock:

Но при наличие на ясен умисъл,няма никаква логика престъплението да е непредпазливо.Умишлено си е, по арг, от чл.11. И щом не са налице условията на ал.3-няма как да е непредпазливо. Как да кажеш,че е такова,при явната противност-харчи наляво и надясно,за лични и чужди нужди,превежда парите на други "техни" фирми,докато опразни сметката...и пей сърце. И щом нямало открито ПН-деянието било непредпазливо. :oops:
Още малко ..и "случайно" да не излезе?

Щом иска или допуска щетата за кредитора,какво да говорим
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Фев 2012, 18:56

Открих,че бачи Лазар Груев през 2002-та година е писал по този раздел. Книжката не знам дали се намира още ,но е само 5.30 лв. Нищо не са 5 кинта,даже малко ми се виждат,което ме навява,че явно не е се е посветил бачи Лазар на ексцеса относно умисъла на някои от съучастниците при непредпазливия банкрут :lol: .
Сигурно щеше да й иска поне 20 кинта.Но пък щеше да си струва.Макар че 5 кинта през 2002г. са си горе-долу 10 сегашни :!:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Фев 2012, 20:38

То да го попитаме бачи Лазар тогава какво дири това умишлено престъпление по 227д ал.2 сред тия ми ти непредпазливи банкрути там.

(2) С наказанията по ал. 1 се наказва и търговец, който е обявен в несъстоятелност, без да е изпълнил задълженията си по предшестващ оздравителен план.

Ако съзнателно не предприема предписаните действия-категорично умишлено деяние. Естествено идва и въпроса, в случай че все пак е положил някаква грижа,но е проявил и небрежност да кажем,относно някакво дължимо поведение или пък самонадеяно сключвал и други сделки,поел е риск,независимо от предписанието на плана,какво е това нещо? Ами непредпазливост явно е.Е, да,ама това деяние не се нарича непредпазлив банкрут(ал.1 и 3),което поне да накара някого да се замисли над евентуална непредпазливост без да изключва умисъла(както при ал.1/3).
И какво иде накрая? Тук си е умишлено,доколкото е отделно перстъпление от това по ал.1 и съгл. чл.11 ал.4 при провена небрежност/самонадеяност следваше да си има отделен от ал.2 състав,визиращ такава вина.

А бозата щеше да е още по-мътна,ако например в ал.2 се казваше не "с наказанието по ал. 1 се наказва...", а "за непредпазлив банкрут се наказва и..." И ако беше така,то и това ли деяние е само непредпазливо?
Явно за законодателя невниманието е по-важно от умишленото увреждане,него няма нужда да го преследваме :lol: За него само ще беседваме :shock:

Естествено, що да не не подмине и нуждата от настъпила вреда в ал.2 :?: Сигурно бачи Лазар би казал,че тя вредата е предвидена в ал.1 и няма нужда още веднъж да се визира в ал.2. И именно в ал.1 е залегнало и основанието за отговорността на дееца.А деянието по ал.2 е друго,умишлено явно,което касае само неизпълнения план за Оздр.

Няма лошо,но ако "непредпазливия банкрут" беше действително само "непредпазлив",то тогава при умишлено увреждане няма как да си искаш париците,доколкото няма престъпление,няма и вреда от него... :shock: А ако пък после не изпълни плана и бъде обявен в Н, при проявена небрежност-пак няма никой вкъщи-както наказателно ,така и Г.О!
И следното уникално нещо!.Значи ако приемем налудната идея,че по ал.1/3 е само непредпазливост вината,то тогава,най-абсурдно и ненормално,нелогично и откачено,излиза така,че след Плана за Оздр. в ал.2 всякакви съзнателни действия,вкл. всички визирани в т.1-3 на ал.1,довели при това до явна вреда,дори желана от дееца,нямат абсолютно никакво значение-вреда НЯМА.Ако приемем,че ал.2 е умишлено-тогава поне Н.О. се следва.
А така като гледам в ал.2 няма предвидена Н.О. за управители и представляващи :shock: Странно.Явно за з/нодателя тези представляващи са май че "интерес-непредставляващи" :shock:
Сега обаче се секам,че 227в е уредил умишленото поведение след откриване ПН и настъпили вреди. Явно 227 д, ал.2 си остава непредпазлива и безвредна :roll: А ако действа умишлено? То тогава ще се пъгълне от 227в,но пък само тогава,когато съзнателното поведение се покрива с признаците на 227в. Ако си дреме съзнателно и причини вреди на Кр.- несъставомерно ? Не ми се вярва нещо.

Съгл. ал.4 пък лицата по ал.1-3 не се наказват ако удовлетворят кредиторите.По ал.2 няли няма вреда съставомерна? Какво да удовлетворява на баба си кюлотите? :? Явно ще следва да плаща някакви вземания от ПН на кредиторите там,макар и например вредата да е настъпила от деяние по ал.1,на друго лице,действало умишлено(ааа,чакай, то пък не може умишлено :lol: ,обърках се)още преди откриване ПН и спирането му с оглед План за Оздр. Та така,че ал.2 май е "на просто извършване". Е те тия не бяха ли умишлени? Да не се появиха нови,бе ?- :P "непредпазливи на просто извършване и отвреме -навреме - на по-сложно извършване и затруднено довършване".

П.П.Айде на бозатаа,прясна,пряснааа,от 96-та,само днеска,не ме изпускатееее :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Фев 2012, 22:41

Сега погледнах ТЗ.Значи ПН се прекратява,а не се спира,щом е приет плана,съгл. чл.707 ал.1 ТЗ. /действително в момента не съм се задълбочавал в ТЗ/,което може да има значение при въпроса за съотношението на ал.2 на 227д към 227в. И да няма въпроси на поглъщането на ал.2,доколкото същата касае поведение след прекратяването на ПН(тоест,приема се,че изобщо липсва,т.к е прекратено ,а не спряно).А чл.227в се отнася за умишлен банкрут при откритото ПН(без периода на действието на плана,доколкото тогава ПН нямаме).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 10 Фев 2012, 22:21

Имало статия на адв. Филко Ризов в Сп "Адв. преглед" по чл.227д и 227е НК .Брой 11 от 2000г.

Пундрелник,живот и здраве,дано в колегията да имат скътана някоя бройчица.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Фев 2012, 12:52

адв.Ф.Розов го открихме.Не знам само Л.Груев като е ...коз коджа ми ти професор.. защо тия текстове стоят все още така :!: :?: :!: Айде,адв.Ф.Розов може да е публикувал статия,която никой от ония,които творят законите да не е чел.Но пък ,от друга страна,доста други хора,имащи връзка с таквизи люде,няма как да не са я видели.Още повече,че това е сериозен проблем.

Доста интересна е статията,може да я пусна,като я сканирам.

Чак буди смях да си кажа право констатацията на колегата във вр с чл.227 д ал.3 НК- " тук следва да се спрем на едно з-нодателно изключение,което според нас се дължи на недоразумение ..." :lol: "...Субект на П. по този текст може да бъде само ЕТ....."

Бачи Филко Розов обаче е затаил някъде констатацията си за субективната страна на чл.227д ал.2 НК.Надълго и нашироко обяснява че можело чрез бездействие,можело и с действие.А умишлено може ли :?:

Относно чл.227 е ал. 1 също много деликатно,сякаш се обяснява в любов на словосъчетанието "Съединението прави силата",само отбелязва това законодателно (не)съвършенство.Абсолютно невярно е обаче,че деянието можело да бъде извършено и с евентуален умисъл.

Иначе статията разглежда доста проблемни гледни точки и много подробно бръща внимание на възможни казуси по текстовете.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Фев 2012, 14:53

За съжаление не мога да го кача файла.Ще пробвам пак,ама с мойта компютърна Грамотност..кой знае
svettoslav
Активен потребител

Предишна

Назад към Наказателно право