начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

паралелни мярки за задържане под стража

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

паралелни мярки за задържане под стража

Мнениеот sofi82 » 07 Яну 2012, 14:24

Здравейте, приятеля ми е в затвора има условна присъда 3 години и влязла в сила присъда 8 месеца в общ режим в открит тип. Сега му предстои кумулация тъй като подписа споразумение по друго дело, но там мерките му се дублират защото той е лежал 8 месеца в ареста и 5 месеца в корпуса на затвора след като получи 8 месеца по предното дело. По документи обаче има лежано в ареста 1 година и 2 месеца, споразумението което е подписал е за 1 година и 3 месеца. Всъщност 5 месеца е бил с 2 мерки хем си е изтърпявал наказание хем се е водил следствен в ареста. Въпроса ми е в делото за кумулация колко трябва да му приспаднат 8 месеца или 14 месеца. А освен това той има 5 месеца в началото като го преместиха в затвора тежък режим, а в присъдата която получи трябваше да лежи в общ режим в открит тип, тези 5 месеца тежък режим могат ли да му ги приспаднат от новата присъда тъй като тя е тежък режим? Много е объркана ситуацията благодаря за всички отговори които получа :)
sofi82
Нов потребител

Re: паралелни мярки за задържане под стража

Мнениеот boynin » 07 Яну 2012, 18:17

Кумулация се допуска за престъпления, които са извършени преди влязла в сила присъда за, което и да е от тях. Определя се едно общо най-тежко наказание и се приспада престоя в затвора и предварителния арест по тези престъпления.
Трябва да уточните кога е извършил всяко едно от деянията, за които има влезли в сила присъди. 3г условно явно е нарушил изпитателния срок, като по време на този срок е извършил новите престъпления. Затова за всяко деяние трябва да знам кога е извършено и кога е влязла присъда за него.
boynin
Младши потребител

Мнениеот sofi82 » 07 Яну 2012, 20:08

присъдата от 8месеца е извършена юни 2007 влязла в сила присъда декември 2010, тя е в общ режим в открит тип и условната влиза в същия режим, 1 година и 3 месеца чрез споразумение за периода септември 2008- април 2010 влезе в сила декември месец 2011 по последната присъда е в строг режим, има дублиране на мерките и се губят едни 5 месеца където беше хем в задържане под стража хем реално беше в затвора в строг режим
sofi82
Нов потребител

Мнениеот rama » 07 Яну 2012, 20:50

След като е подписал споразумение, човекът е имал адвокат. Какво казва адвокатът по твоите въпроси?
rama
Потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 07 Яну 2012, 20:56

Вижте, тия пет месеца, през които е бил с две мерки за неотклонение, ще бъдат зачетени като 5 месеца лишаване от свобода. Дори и с десет мерки да е бил в продължение на 5 месеца, това са пет месеца, освен ако не успее да докаже, че се е намирал в десет ареста едновременно. Също така няма значение че е бил в затвора с присъда и едновременно с мярка за неотклонение. Отново са пет месеца.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот sofi82 » 07 Яну 2012, 21:11

ами адвоката е подал жалба за други нарушения в Стразбург и тия 5 месеца отиват към жалбата. Интересува ме обаче може ли 2-те присъди да се акумулират с условната и режима му кога може да падне от строг в общ
sofi82
Нов потребител

Мнениеот anelia_a » 08 Яну 2012, 21:54

здравеите!и аз имам подобен проблем.ситуацията е следната.мъжа ми е бил задържан през 2001 година след което е пуснат под гаранция и за същото дело е осъден през 2002 с условна присъда.сега през 2011 е осъден на ЛС.въпросът ми е може ли времето което е бил задържан през 2001 да се приспадне от сегашната присъда.
благодаря предварително на отговорилите!
anelia_a
Нов потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 08 Яну 2012, 23:48

Възможно е, при положение, че престъплението за което е осъден по втората присъда е извършено преди 2002 година, когато е влязла в сила първата присъда.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот anelia_a » 09 Яну 2012, 11:21

второто престъпление е извършено през 2011,но просто не сме знаели за това задържане през 2001 4е не е било приспаднато от условната тогава.при това положение какво става с лежаното през 2001?
anelia_a
Нов потребител

Назад към Наказателно право