начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Учредяване право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Учредяване право на строеж

Мнениеот zloby » 20 Юни 2011, 12:45

Искаме с приятелката ми да получим право на строеж от нейната майка и брат/ те са съгласни/ - те тримата са наследници на парцела. Това право може ли да се даде на двама ни или е възможно само на един човек. И горе - долу каква е таксата за учредяванбе право на строеж - няма сделка, обезщетяване и т.н - просто хората са съгласни да строим в парцела.
zloby
Нов потребител

Re: Учредяване право на строеж

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2011, 15:02

Щом има съгласие всякак става, а за парите не съм в течение.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 20 Юни 2011, 15:43

Нямаше нужда да отваряте нова тема, можехте да си продължите в старата viewtopic.php?t=46839
Трябва да поискате данъчна оценка на правото на строеж, и да се консултирате с нотариус относно дължимите данъци и такси.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот zloby » 20 Юни 2011, 16:07

Таксата на нотариуса зависи ли от данъчната оценка на правото за строеж. И за какво ми е тази данъчна оценка - аз няма да обезщетявам наследниците на имота нито ще им плащам нещо за правото на строеж. Те просто ще си дадът съгласието...
zloby
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 20 Юни 2011, 16:31

1. Зависи. По принцип учредяването на право на строеж е под формата на договор, и е възмездна сделка. Много е вероятно нотариусът да Ви посъветва да напишете някаква сума, срещу която се учредява правото;
2. Данъчната оценка е най-вече за да се определи размера на местния данък, също и нотариалната такса, също и таксата за вписване;
3. "Простото даване на съгласие" при учредяване на право на строеж вече не е актуално (като правна норма, имам предвид).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот zloby » 20 Юни 2011, 18:44

magodeoz написа:Трябва да поискате данъчна оценка на правото на строеж, и да се консултирате с нотариус относно дължимите данъци и такси.

Всичко се оказа точно така, с тази разлика, че за да ми кажат същото в рамките на минута и половина, нотариуса ми взе 20 лева.
:o /все пак съм длъжен да спомена че имаше табелка с надпис на бюрото - " устен съвет - 20 лв". Забравих да взема фактура :lol:
ПП:
III. Нотариални такси според изразходваното време (лв./час).

14. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За устен правен съвет или консултация 8 лв.
Това може би вече е старо?
zloby
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 20 Юни 2011, 19:11

Нотариусът трябва да храни хамстерите, които отглежда вкъщи. Не му връзвайте кусур!
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация