Здравейте,
Веднага бих искал да кажа, че нямам никакви познания по право.
Моля извинете ме ако ползвам неправилни термини и понятия
Имам следния въпрос и моля за вашата помощ:
Става дума за преписка, която е решена от прокурор.
Постановлението е: Обвинителен акт (от края на месец април)
Моля кажете ми сега къде се намира преписката и как да разбера статуса на случая? Дали е в съда и т.н., мога ли да получа някаква информация за това какво следва и къде да се обърна.
Доколко разбирам трябва да има наказателно дело, но как да се уверя?
Познати ми казаха че ако е в съда, би трябвало да получа призовка, но нямам нищо.
Аз съм потърпевш, става дума за средна телесна повреда.
Дали има възможност извършителят да е сключил някакво споразумение, аз да не съм информиран и всичко да се потули или изпусна някакви срокове за следващата си постъпка и загубя право да си търся правата?
Възнамерявам да водя дело по частен пат за щети, но ми казаха че трябва да изчакам решението на съда преди това и чак тогава да действам по частен път.
Моля за вашето мнение/компетентен съвет и как да процедирам сега, къде да издиря статуса на случая? Какво да направя
Благодаря ви много предварително за отделеното време
- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Къде е преписката след като е постановен обвинителен акт?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Къде е преписката след като е постановен обвинителен акт?
Проверете в деловодството на прокуратурата относно наказателното производство.Трябва да посочите номера на прокурорската преписка .Възможно е да има сключено споразумение и да няма обвинителен акт.Заключителното постановление е с мнение за изготвяне на обвинителен акт, но такъв все още няма ,нали ?Когато има изготвен обвинителен акт,той се внася в съда и от там ще ви изпратят призовка. Граждански иск в наказателния процес може да се предяви ,но по-добре е да си наемете адвокат и да се конституирате като частен обвинител.Гражданския иск- след приключване на наказателното дело.
може да проверите и в деловодството на съда в азбучника по имената но подсъдимия.
може да проверите и в деловодството на съда в азбучника по имената но подсъдимия.
- eliana
- Потребител
Най-добре проверете в съда по местоизвършване на престъплението. Ако има образувано дело въз основа на обвинителен акт по данните на извършителя може да разберете дали има образувано дело. Споразумението между прокурора и обвиняемия също се внася в съда, който го одобрява - и пак се образува наказателно дело. Така че, при всички случаи проверката е в съда където са и документите, които са ви необходими,за да си търсите правата по съдебен ред.
- abstract
- Потребител
Много благодаря за поясненията.
Разбирам, че справката трябва да се направи в съда:
- Моля кажете къде се този регистър, където по имената на извършителя мога да видя дали има наказателно дело? В Деловодство „Наказателно отделение” на съда ли е?
Адреса (за София) това ли е: бул. „Драган Цанков” № 6 (Основна сграда), ет. 1, 4
Ref: http://www.srs.justice.bg/60-Указател
- Може ли тази справка да се направи online (имам само номера на прокурорската преписка) или само на място?
Понеже деянието е извършено началото на Март, разбирам че срока за е 6 месеца от датата на деянието, за образуване/подаване на молба за Граждански Иск. Тук е голямото ми притеснение: Какво ще се случи ако наказателното дело (да речем че го има, просто още не знам) приключи без обвинение и санкция след ШЕСТТЕ месеца? Губя ли правото си за граждански иск (т.к. Гражданския иск трябва да е след приключване на наказателното дело.)? Трябва ли от сега да предприема някакви действия?
Благодаря още веднъж за помощта
Разбирам, че справката трябва да се направи в съда:
- Моля кажете къде се този регистър, където по имената на извършителя мога да видя дали има наказателно дело? В Деловодство „Наказателно отделение” на съда ли е?
Адреса (за София) това ли е: бул. „Драган Цанков” № 6 (Основна сграда), ет. 1, 4
Ref: http://www.srs.justice.bg/60-Указател
- Може ли тази справка да се направи online (имам само номера на прокурорската преписка) или само на място?
Понеже деянието е извършено началото на Март, разбирам че срока за е 6 месеца от датата на деянието, за образуване/подаване на молба за Граждански Иск. Тук е голямото ми притеснение: Какво ще се случи ако наказателното дело (да речем че го има, просто още не знам) приключи без обвинение и санкция след ШЕСТТЕ месеца? Губя ли правото си за граждански иск (т.к. Гражданския иск трябва да е след приключване на наказателното дело.)? Трябва ли от сега да предприема някакви действия?
Благодаря още веднъж за помощта
- nikolay_n
- Нов потребител
Щом имате номера на прокурорската преписка, идете в Прокуратурата и проверете докъде е стигнало ДП, дали има внесен в съда ОА. Граждански иск може да се предяви както в рамките на нак. производство, така и самостоятелно по гражданскоправен ред. За оформяне и подаване на молба за конституирането Ви като граждански ищец ще Ви бъде необходим адвокат, за да може съдът да допусне това искане.
- nk7702n
- Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|