начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Кой е прав аз или прокурора

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой е прав аз или прокурора

Мнениеот donna » 01 Юни 2011, 16:23

Случая е следния : имаме хора пострадали от лихвар , схемата е следната срещу определена сума ,която ти дават в заем прехвърляш имота с покупко продажба на поставено лице и паралелно се подписва и предварителен договор за прехвърляне на имота обратно и нали се сещате чл.209 ЗЗД .Сумите по този заем се внасят по сметка на поставеното лице.
Във въпросният имот живее болната от деменция майка на пострадалите хора. Лихварят издебва когато жената е излязла и слага катинар ,заключва и допълнително слага някво устроиство да звъни ,ако се опиташ да отвориш чуваш звън . В този имот остава цялата покъщнина на жената , личната и карта , лекарствата ....жената не иска да живее при децата си , ходи по пътищата реве пред вратата на заключения имот и т.н.
Жалба по случая има в ОП , както и втора жалба с описания случай с молба да се отвори имота и жената да влезе до завършване на гражданското дело.
След като заключва лихваря си вади заповед за незабавно изпълнеие и тя се връчва на доверителите ми и както казах те не живеят в тоя имот въпреки че е бил техен ,а само тяхната майка , която сега ходи по улиците.
Изпълнеието е спряно от съда /вярно постановлението още е обжалваемо /, има и обезпечение на бъдещ иск възбрана вписана.
Вчера бе пусната втората жалба с оглед жената да си влезе в имота до приключване на делото и към нея бях прикрепила невписаната още обезпечителна заповед на бъдещия иск и днес като взех копие с вписването отивам в прокуратурата , да донеса и едно копие на вписанат вече възбрана.
Намирам там клиента ми , на които госпожица / госпожа прокурора /не и зная статута пък и не ме интересува/обяснява ,че нищо не може да се направи докато не приключи гражданското дело , на което аз и казвам ,че не е така документи има вътре в имота ,лекарствата са там и го пиише в жалбата , спряно изпълнеие и молим да се направи нещо да се отключи имота жената да влезе .

Отговори ми се че не може щото собственика , демек лихваря можел да прави квото си иска , ми викам по тая логика той като не е извадил жената по законния ред и доверителите ми не живеят в имота и заключил имота що му е тая заповед за незебавно изпълнеие ,и защо съда е спрял изпълнеието , казах ,че искам да се разпита тоя лихвар и поставеното лице купувач по НА , тя ми отговори ,че няма и това пред клиента , не си мислете ,че е писан протокол за разпит на свидетел няма такова нещо . Попитах ,че по тая логика и ние може да влезем в имота да пуснем бабата там , и това престъпление ли ще бъде ,че да знаеме кво да правиме . В отговор на това каза ,че ще си пише квото иска и да разпитва когото прецени и да се оправял със случая кварталния щото за нея това си е чисто гражданско право , пък сме писали ,че искаме тая баба да се допусне в имота и не сме писали изрично да и се върне личната карта и лекарствата в петитума на жалбата /в жалбата е описан целият случаи подробно от А до Я /. Е ОТИВАМЕ ПРИ КВАРТАЛНИЯ , да видим какво тя щени каже стискаите палци !
donna
Старши потребител

Re: Кой е прав аз или прокурора

Мнениеот eliana » 01 Юни 2011, 17:37

за мен това си е чисто самоуправство- да изхвърлиш някого от жилището,в което живее ,без изпълнително дело и въвод във владение.без значение,че е собственик- това е чуждо жилище,не може да влиза вътре. един шут на вратата и си влиза обратно в жилището. дори в нотариалния акт да пише,че владението се предава незабавно, жената е трето лице,не е длъжник,нали така?
никой не може да я извади просто така. още повече с деменция.....няма ли кой да я защити тази жена ?
eliana
Потребител

Мнениеот donna » 01 Юни 2011, 17:56

Да жената е трето лице . Хората са възмутени от държанието на прокурора , от МВР поискаха една молба за съдеиствие и поне да го извикат оня да и даде личната карта и лекарствата.
Бабата я видях днес , плачеше по улиците , а що се отнася до самоуправството ,аз го заявих в прокуратурата , ама никои не пожела да ме чуе.
donna
Старши потребител

Мнениеот system » 01 Юни 2011, 18:49

Самоуправство няма. За да е налице такова, необходимо е самоволно осъщественото право да е оспорвано от другиго и това оспорване да е км датата на осъществяване на самоуправните действия. Доколкото разбрах от поста, действията по спиране на изпълнението и предявяването на иск (което е на практика оспорването на правото на дееца) са извършени след като той вече е заел имота. Към датата на това заемане пострадалите лица не са заявили или показали по никакъв начин, че оспорват правото на деца върху имота (каквото право той няма на осн. чл. 209 от ЗЗД, който си посочила в поста си), но претендира, че го има, а това поставя случая в графата "предполагаемо право".
По-скоро може да се мисли за чл. 170 ал. 1 от НК, като чл. 209 от ЗЗД обосновава "чуждото" жилище като признак относно обективната страна на това престъпление.
Допълвам, че поствам това мнение неподготвен, без да съм проверил съдебна практика (обективни причини - отпуск :D )
system
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Юни 2011, 19:04

system написа:Самоуправство няма. За да е налице такова, необходимо е самоволно осъщественото право да е оспорвано от другиго и това оспорване да е км датата на осъществяване на самоуправните действия...

Подкрепям. Ако ще търсим ОХ престъпление, аз бих се насочила към
donna написа:В този имот остава цялата покъщнина на жената...

и евентуално чл. 206. Трудна работа, но самоуправстовото е немислима. Поне за мен, от НП гледна точка, а за преследавния реално резултат - няма как да се получи по този път. Житейски несправедливо, но законово - немислимо. По отношение личната карта - сигнал по ЗБЛД.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот eliana » 01 Юни 2011, 20:20

Ако третото лице / бабата / не оспорва нищо,тогава няма проблем. Но тя оспорва това право и не е излезнала доброволно от жилището. Самият факт ,че заявява нежелание да се изнесе от там е оспорване.Защо мислите,че няма самоуправство? Как се предава владение?
eliana
Потребител

Мнениеот 1968 » 01 Юни 2011, 21:13

Дори и да се приеме, че е престъпление по 323, прокуратурата от доста години няма правомощия да възстановява старо фактическо положение в бързи и неотложни случаи.С новия ЗСВ преди години това правомощие отпадна.
1968
Потребител

Мнениеот donna » 01 Юни 2011, 22:54

И така в момента имаме баба на улицата , която отказва да живее при децатата си ,болна е и не зная кви и се привиждат, ходи по улиците ,бяга от дома на децата си ,лихваря я изгонва слага катинари и т.н. Прокурора , не желае да извърши дори проверка на тая не и се работи това си е факт предвид държанието и отказва да разпита и лихваря /защо ли/, лекарства лични карти и т.н. в заключеното жилището , жената да мре ли ,ми да издигнем в култ всички лихвари и престъпници ,аз лично стигам до там в разсъжденията си . Самоуправство срещу бабата има , то и наемател ако изгониш по тоя начин има ...
Дано от МВР поне да помогнат с документите и лекарствата , че прокурора и това отказа/питам се на тая що и плащат заплата / ....ама има ли смисъл да се занимаваме се пита , лудата баба е махнe катинарите и патроните, ЩОТО ТЯ ПРАВИ ОПИТИ ДА ВЛЕЗЕ и познайте как може да спреш луд човек , ми ще я съдят , тя луда невменяема е ...Пък същата тая прокурорка тогава да прекратява преписката , ама тогава може да реши ,че лудата баба е извършила самоуправни действие и въпреки ,че е луда да поиска някоя пробация , еи тва ще стане :D :D :D
Последна промяна donna на 02 Юни 2011, 07:55, променена общо 3 пъти
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 01 Юни 2011, 23:10

1968 написа:Дори и да се приеме, че е престъпление по 323, прокуратурата от доста години няма правомощия да възстановява старо фактическо положение в бързи и неотложни случаи.С новия ЗСВ преди години това правомощие отпадна.

Не говорим за бързи и неотложни случаи , искаме всичко да си мине по каналния ред , по законовия . Докато трае проверката хората все някси ще удържат тая жена ...но докато приключи гражданското дело за имота /152 във връзка с 209 ЗЗД /, ми това са 3 инстанции ,ако се стигне до обжалване .
Говорено е и със социалните , още преди време , места в социалните домове няма ...
donna
Старши потребител

Мнениеот 1968 » 02 Юни 2011, 09:05

Казуса ти попада точно под тази хипотеза на стария ЗСВ и така възстановявахме старо фактическо положение преди.Затова казвам, че прокурора няма да ти реши проблема.Няма начин за разпореди каквото и да било по случая.
1968
Потребител

Мнениеот donna » 02 Юни 2011, 10:21

1968 написа:Казуса ти попада точно под тази хипотеза на стария ЗСВ и така възстановявахме старо фактическо положение преди.Затова казвам, че прокурора няма да ти реши проблема.Няма начин за разпореди каквото и да било по случая.

1968 колегиалност :D , какво ще чакаме делото че да си вземе лекарствата и личната карта ли/нима няма престъпление ,че неща от първа необходимост не може да ги вземе , я си представете ,че страдаше от болест от която ,ако не си вземе лекарстваат умира и тогава ли нямаше да има престъпление / . Обясни ми и как се удържа луд човек , тя с деменция не помни , връща си се там , ако не може да влезе стои , ляга спи пред вратаат , дърпа я ....аз за това питам тая баба да не се намери с една пробация :wink:
Ако изхвърля наемателя си е саумоуправсктво , а за лихваря изхвърлил, като заключил дома болна баба ,че и луда не е. :wink:
Фак е ,че колежката ти е нещо в разрез с етичния ви кодекс дето аз за проклетия съм го чела :wink: /не може да се говори така на хората / , аз питам има ли право да откаже да извърши проверка и на какво основание , да откаже да разпита лихваря и поставеното лице и на какво основание , пък чак тогава да се произнася ,е още не се е произнесла , но вчерашнаат случка я описах /, тя да се произнася както си ще /нали имам право да жаля/, ама така и е по лесно, нали е на заплата къв е и проблема .
В края на краищата дори и да не може да възстановява фактическо владение , за лекарствата , документите и вещите следва да се произнесе :D , аз може да напиша малинки и глогинки в тая жалба, но по тия малинки и глогинки следва да има проверка ...друг е проблема с многото преписки и малкото хора , но това си е организационен проблем , работаат трябва да се върши , а аз не съм адвокат на прокуратурата .
donna
Старши потребител

Мнениеот lucius_seneca » 02 Юни 2011, 11:05

Колежке твърде емоционална сте.
Подходете по-професионално.Създавайки конфликт с колеги от магистратурата проблема няма да се реши.
Нито прокурора нито вие сте виновни, че вашите клиенти, преди да ви станат такива са забъркали една каца с л....на!Поради тази причина искат или не те ще си "сърбат" забърканото от тях в тази каца.
Не изпадайте в положението и вие да сипвате и забърквате в същата каца...
Ако вие желаете можете да се карате с прокурори, съдии, разследващи органи, но не виждам как по този начин помагате.

А пък с бабата не може да бъде "озаптена", еми поискайте и едно настаняване в лечебно заведение ако е болна - ПММ по НПК.Така ще разберете безплатно дали наистина от медико-психиатрична гледна точка има данни за болестно състояние, което след това да бъде ползвано в едно гражданско дело.
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Юни 2011, 11:25

lucius_seneca написа:Колежке твърде емоционална сте.
Подходете по-професионално.Създавайки конфликт с колеги от магистратурата проблема няма да се реши.
Нито прокурора нито вие сте виновни, че вашите клиенти, преди да ви станат такива са забъркали една каца с л....на!Поради тази причина искат или не те ще си "сърбат" забърканото от тях в тази каца.
Ако вие желаете можете да се карате с прокурори, съдии, разследващи органи, но не виждам как по този начин помагате.

А пък с бабата не може да бъде "озаптена", еми поискайте и едно настаняване в лечебно заведение ако е болна - ПММ по НПК.Така ще разберете безплатно дали наистина от медико-психиатрична гледна точка има данни за болестно състояние, което след това да бъде ползвано в едно гражданско дело.

Само не разбрах защо да са по НПК- до тук , от изложеното, няма данни бабата не е извършила общественоопасно деяние. :roll:
Може по ЗЗ... ако целта на занятието е тази, ала не ми се чини това да се иска- не се преследва точно тази цел.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 02 Юни 2011, 11:30

lucius_seneca написа:Колежке твърде емоционална сте.

Колега от гражданско право нищо не разбирате , състоянието на тая жена няма нищо общо с иск с основание 152 във връзка с чл.209 ЗЗД /вие въобще не сте разбрали за какво става дума , нито се съсипвам , нито съм в същата каца , ВИЕ КАКВО ЗАПЛАШВАТЕ ЛИ МЕ , КАКВО ОЗНАЧАВА ПОСТА ВИ ЩОМ НЯКОИ Е МАГИСТРАТ АЗ ТРЯБВА ДА СТОЯ С НАВЕДЕНА ГЛАВА И ДА МУ СЕ КЛАНЯМ ЗАРАДИ ПОЛОЖЕНИЕТО КОЕТО ЗАЕМА ЛИ /, хората я гледат жената , никои не иска да я настанява по закона за здравето , може да бъде настанена в специализирано заведение с оглед състоянието от социалните , но места няма .
С никого не съм се карала , интересно как стигнахте до тоя извод , аз изрично заявих ,че не съм адвокат на прокуратурата .

А между другото току що си получих книжата по едно дело , дето съда е забравил да ми прикачи иска, сега пиши молби искаи исковата молба да ти връчат и сроковете текат .... :D :D :D :D :D
Последна промяна donna на 02 Юни 2011, 11:44, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот damme » 02 Юни 2011, 11:33

Имал съм подобен случай и наистина преждепишещите са прави,че тук самоуправство не е налице. Съветвам Ви да помислите да подведете това под друг подходящ състав.
Относно "своеволията" на представителя на държавното обвинение не се учудвам, защото често се сблъсквам с подобен род държание. Но затова пък периодично пускам сигнали.....не че има голям ефект,но пак е нещо.
damme
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Юни 2011, 11:37

Действително по ЗЗ ще да са тези мерки, ако бабата не е извършила някое деяние, за което да има образувано ДП.
Не знам, на мен същи ми изглежда като самоуправство по смисъла на НК. Относно оспорването, как към момента на заключване на имота бабата да оспори, като нея я е нямало. А всичките действия, които са предприети от лихваря - заключване, поставяне на бутон за звънене, си сочата на осъществяване насамоволно осъществяване на право, не по установения ред, и то оспорвано от бабата, щом протестира, лежи пред вратата и т.н.
Струва ми се, че би трябвало поне по отношение на вещите на бабата Прокуратурата да се произнесе.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 02 Юни 2011, 11:46

Подкрепям за чл. 170, ал. 1 от НК. И все пак- квалификацията не се дължи от жалбоподателя, да откаже извършването на проверка по случая е немислимо... Ако го направи- жалиш.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот donna » 02 Юни 2011, 12:08

Молбата до МВР е пусната , дано поне да си вземе лекарствата и личната карта , мисля че на 7 число даваха пенсията , да успее и нея да вземе , а как ще я спреме да ходи по улиците и спорния имот , това на идея си го нямам.
Ами чакаме постановлението ,ще го жалим разбира се , това което ви разказах е случката от вчера ...
Които каквото иска да ми каже , както иска да ме заплашва тука ,пък ако ще и извън форума , няма да се учудя ,ако ми се случи предвид факта ,че имам лошия навик да казвам истината и да не се подмазвам , но това за което писах е нечовешко и нико няма право да се държи по тоя начин .
donna
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Юни 2011, 12:33

Тя може единствено да бъде спряна с принудително лечение по ЗЗ, ама дали това е целта ти? Иначе, става сравнително бързо.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот eliana » 02 Юни 2011, 12:37

nk7702n написа:Действително по ЗЗ ще да са тези мерки, ако бабата не е извършила някое деяние, за което да има образувано ДП.
Не знам, на мен същи ми изглежда като самоуправство по смисъла на НК. Относно оспорването, как към момента на заключване на имота бабата да оспори, като нея я е нямало. А всичките действия, които са предприети от лихваря - заключване, поставяне на бутон за звънене, си сочата на осъществяване насамоволно осъществяване на право, не по установения ред, и то оспорвано от бабата, щом протестира, лежи пред вратата и т.н.
Струва ми се, че би трябвало поне по отношение на вещите на бабата Прокуратурата да се произнесе.

Съгласна.
А ще има ли самоуправство ако бабата направи същото по обратния ред ?И лихваря нама да знае и да оспорва ? Той си е заключил вратата,о бабата също е била със заключена врата. За нея обаче това е жилище,докато той живее на друго място.
eliana
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право