Здравейте,
имах дело, което продължи малко повече от 5 години. Най-накрая делото приключи с решение на съда (за мен изключително некомпетентно водене на делото и лошо тълкуващ състав). Става дума за ПТП с пострадали, двама участника в ПТП-то. Решението на съда е за лишаване правоуправление на единият водач за срок от 2 години. Понеже водачът съм аз, аз имам и въпроси. Делото бе разгледано края на 2009-та година. Днес обаче дойдоха от КАТ и ми взеха книжката. Предполагам, че самият срок за лишаване, започва да тече от днес, а не от 2009-та. Въпросът ми е... Има ли практика, някък си да искам да ми бъде намален срока (от 2 години)? Мойте факти са следните: Вече съм женен и с дете, колата ми е нужна. В момента съм прекрасен водач и нямам нарушения. Деянието е настъпило преди 7 години, когато нито съм мислил да се женя, нито да имам дете и колата някък си ми е била за друга цел.
Важно ми е да знам, дали има начин да се преразгледа това решение и поне да бъде намален срока.
Друг въпрос около това дело. Мога ли след вече минало доста време, да съдя държавата. Имам основателни причини да го правя. Пак казвам, делото се проточи повече от 5 години, а влезлите в сила действия от закона са на повече от 7 години. Делото бе връщано от съда 7 пъти за грешки и честно да си кажа, грешно си остана.
Искам да кажа, че много не съм наясно и не съм компетентен в областа. Не ме погвайте с критики. АКо някой има да попита нещо за доизясняване, че споделя.
Днес сутринта ми взеха книжката на вратата. Живея далече, а с детето трябва да ходим на лекар. Силно объркан съм и няма кой да помогне. Колата ми е много нужна и имам нужда да знам всички факти.
Ще съм изключително благодарен да получа съдействие.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Решение на съда - питане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Решение на съда - питане
Не мисля ,че има смисъл изобщо да съдиш държавата , просто ще дадеш едни пари на адвокат и не се знае какво ще стане.. Ако искаш пробвай , но все пак си решаваш, просто е 50 на 50 шанса ти да осъдиш държавата..
колкото до наказанието
можеш да го намалиш..
ангажирай адвокат и обжалвайте решението:
изложи си мотивите, може да споменеш за детето, и това ,че всичко е било преклено забавено във времето, напиши и още нещо, според мен имаш шанс за намаляване но не знам преди колко време е решението на съда защото има срок за обжалване ,ооо сори чак сега погледнах че решението е 2009г. защо чака до сега ??(сори за критиката , ако го приемеш за такова.. )
при тея обстоятелства .. просто няма как да обжалваш минали са повече от 2 години трябвало е тогава сега няма как да се получи , ще трябва да си го изтърпиш..
да срока започва да тече откакто ти е отнето или върнато СУМПС.. така е .
И все пак не губи надежда...
иди при някой адвокат , но такъв който се занимава с ПТП-та и с Административно право - може и да измисли нещо ,знам ли ..
колкото до наказанието
можеш да го намалиш..
ангажирай адвокат и обжалвайте решението:
изложи си мотивите, може да споменеш за детето, и това ,че всичко е било преклено забавено във времето, напиши и още нещо, според мен имаш шанс за намаляване но не знам преди колко време е решението на съда защото има срок за обжалване ,ооо сори чак сега погледнах че решението е 2009г. защо чака до сега ??(сори за критиката , ако го приемеш за такова.. )
при тея обстоятелства .. просто няма как да обжалваш минали са повече от 2 години трябвало е тогава сега няма как да се получи , ще трябва да си го изтърпиш..
да срока започва да тече откакто ти е отнето или върнато СУМПС.. така е .
И все пак не губи надежда...
иди при някой адвокат , но такъв който се занимава с ПТП-та и с Административно право - може и да измисли нещо ,знам ли ..
-
street - Потребител
Мда. Сетила се Мара да се побара .... След изминали почти 2 години от произнасянето на СР, си изтървал всякакви срокове. Нищо не можеш да съдиш или жалиш. Записвай жена си на шофьорски курс, ако все още няма книжка, защото ако тарикатееш и караш без СУМПС, ще натрупаш хубав джакпот от глоби.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
kuzdov написа:Мда. Сетила се Мара да се побара .... След изминали почти 2 години от произнасянето на СР, си изтървал всякакви срокове. Нищо не можеш да съдиш или жалиш. Записвай жена си на шофьорски курс, ако все още няма книжка, защото ако тарикатееш и караш без СУМПС, ще натрупаш хубав джакпот от глоби.
Че и при втори АУАН след евентуалното НП (влязло в сила) бонус има... освен глобите
НК
Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) Същото наказание се налага и на този, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние.
-
street - Потребител
А защо мисля, че има срок за отнемане на книжката след влизане на сила решение. Нещо ме кара да мисля, че други са пропуснали също сроковете. Какво правим в този случай. Ако КАТ са изпуснали срока да ми отнемат книжката, какво правим?
btw, не ми е приоритет да се съдя с който и да е. Просто за мен като нормален гражданин, не е нормално преди 7 години да е извършено деянието и чак сега да си понасям наказанието.
Критиките за забавяне на обжалване са приемливи. Преди решението на съда съм плащал по 500лв на адвокат, за 1 заседание. Минахме няколко. Бях зле с парите и детето ми беше приоритет в случая.
Разковничето на въпросът ми е, мога ли да намаля наказанието (отнемане книжката за 2 г). Ако да, от къде и как да започна процедура.
btw, нямам желание да карам без СУМПС .
btw, не ми е приоритет да се съдя с който и да е. Просто за мен като нормален гражданин, не е нормално преди 7 години да е извършено деянието и чак сега да си понасям наказанието.
Критиките за забавяне на обжалване са приемливи. Преди решението на съда съм плащал по 500лв на адвокат, за 1 заседание. Минахме няколко. Бях зле с парите и детето ми беше приоритет в случая.
Разковничето на въпросът ми е, мога ли да намаля наказанието (отнемане книжката за 2 г). Ако да, от къде и как да започна процедура.
btw, нямам желание да карам без СУМПС .
- shmurhel
- Нов потребител
Казано накратко - Присъдата е влязла в сила, не може да се ожалва и да се иска намаляване на наказанието.
Изпълнението на наказанието не е закъсняло - срокът за това е две години от влизане в сила на присъдата. Щом е от края на 2009, евентуално е влязла в сила началота на 2010г., т.е. подлежи на изпълнение отвсякъде.
По въпроса за нуждите на семейството - много хора са лишени от право да управляват МПС и ако това беше приетно изживяване нямаше да е наказание. Ползвайте обществен транспорт, такстита и т.н. - като хората без автомобили.
Изпълнението на наказанието не е закъсняло - срокът за това е две години от влизане в сила на присъдата. Щом е от края на 2009, евентуално е влязла в сила началота на 2010г., т.е. подлежи на изпълнение отвсякъде.
По въпроса за нуждите на семейството - много хора са лишени от право да управляват МПС и ако това беше приетно изживяване нямаше да е наказание. Ползвайте обществен транспорт, такстита и т.н. - като хората без автомобили.
- blossom1
- Младши потребител
Благодаря за клишираните отговори. Благодаря на тези, които се свързаха с мен и ми обясниха, че има начини, които никой не изрази.
Явно трябва по-дълбоко да се погледне на нещата, за което съм благодарен на някои от вас.
Явно трябва по-дълбоко да се погледне на нещата, за което съм благодарен на някои от вас.
- shmurhel
- Нов потребител
Ако мислиш да правиш искане за възобновяване на производството, както най-вероятно са те светнали, забрави.
- 1968
- Потребител
След действията, обещавам да драсна за да ви кажа резолтат.
- shmurhel
- Нов потребител
Коя беше причината съдебното прозиводство да протече за 5 години и по кой състав от НК беше.Предполагам, че няма смъртен случай, но дай квалификацията все пак.
- 1968
- Потребител
1968 написа:Коя беше причината съдебното прозиводство да протече за 5 години и по кой състав от НК беше.Предполагам, че няма смъртен случай, но дай квалификацията все пак.
Малко ми е съмнително ,че питащия казва всичко...
като се замисля 2 години лишаване - хич не е малко..
че и 5 години разследване?!...
нещо ми намирисва тука , ама ...
-
street - Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|