начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Газов пистолет-проблем

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Газов пистолет-проблем

Мнениеот jo_jos74 » 26 Апр 2011, 20:26

Преди 2 години закупих газов пистолет. Ходя често сам на риболов и за всеки случай си го държа в колата. Преди 6 месеца полицайте го конфискуваха. Оказа се че самият пистолет е произведен(сериино) ,така че да стреля с едни патрони с малки съчми(не смятам че са боини). Сега обаче получавам призовка за досъдебно произвотство. Какво наказание мога да очаквам ? И другият ми въпрос е -на датата която е посочена в призовката ще съм в града ,но след това трябва да отсъствам за доста време ,как биха се развили нещата ако липсвам на посочения адрес? Да допълня , не съм съден до сега.
jo_jos74
Нов потребител

Re: Газов пистолет-проблем

Мнениеот jo_jos74 » 26 Апр 2011, 20:31

П.П. Мога ли да избегна каквито и да е производства,като им докажа че този модел се продава в този си вид свободно на БГ пазара. Въпреки ,че това би трябвало да го знаят по-добре от мен.
jo_jos74
Нов потребител

Мнениеот eliana » 02 Май 2011, 22:26

Здравей, няма да избегнеш наказателното производство , то вече е факт щом има досъдебно производство и си призован като обвиняем.Щом си подписал призовката трябва да се явиш- в противен случай принудително довеждане,общонационално издирване и задържане под стража-варианти много.
По делото ще има съдебно балистична експертиза на оръжието.Важното е дали е преработен пистолета, ако си махнал разпръсквача в цевта или си подменил цевта, оръжието се превръща в огнестрелно и престъплението е факт. Можеш да сключиш споразумение с Прокуратурата и да се разберете за условно осъждане.
По памет- мисля че има законоустановен минимум на наказанието за това престъпление, за това няма да можеш да се споразумееш за пробация.
eliana
Потребител

Мнениеот eliana » 02 Май 2011, 22:33

jo_jos74 написа:да стреля с едни патрони с малки съчми(не смятам че са боини

Без значение е дали са бойни или сачми, оръжието е огнестрелно .
Ще видиш ,че заключението на вещото лице ще е такова. без значение,че се води газов и в този вид се продавал.....Сподели какво се случва по това дело!
eliana
Потребител

Мнениеот rozablue » 03 Май 2011, 05:04

Е, как да няма значение в какъв вид се е продавал? Пазите ли си фактурата за покупка - какво пише там? Ако пише газов пистолет - трябва да привлекат към отговорност продавача, а не Вас.

Човекът отива в магазина и иска газов пистолет. Продават му газов.
Той го притежава с идеята,че е точно такъв.
Не е длъжен да разбира от оръжия и да знае, че всъщност номерът е друг.

А и той НЯМА НИКАКВА ВИНА, ако са му продали нещо друго, а не това ,което пише на фактурата и което той е искал.

Не го заплашвайте човека, а му дайте шанс да се измъкне от ситуацията,тъй като не е виновен.

Представете си документите за покупка и настоявайте,че през цялото време Вие знаете,че това е газов пистолет.
Ако някой следва да носи отговорност -това е продавачът.
rozablue
Потребител

Мнениеот eliana » 03 Май 2011, 06:07

Да, обаче ако сачмите са открити заедно с пистолета ,няма как да не знае.
Едва ли някой съхранява пистолет без боеприпаси. 8) :mrgreen:
експертизата ще покаже и дали е стреляно с него- в рамките на 2 години все е пушнал един път....предполагам, тогава няма как да не знае какво е купил. :D
eliana
Потребител

Мнениеот eliana » 03 Май 2011, 09:43

doc03 написа: ако откатната втулка е на резба и се развие, могат да стрелят с такива патрони

Съгласна съм ,но дори и да не е на резба имало начин да се отстрани с изпилване. / моите клиенти се надпреварват да ме "светват" как да си преправя
пистолета ако реша ,не че имам такъв на този етап /

doc03 написа:Проблемът е, че с тези револвери, още повече с преправен по този начин газов пистолет (поради достатъчната мощ на изстрела), може ДА СЕ УБИЕ ЧОВЕК.

Ако стреля с газов патрон до три метра,пак може да убие човек- от инфекцията която ще му бъде причинена,така че .....доколкото ми е известно,най-често убийствата се извършват със законно притежаваните бойни пистолети. Това е проблема,че МВР на едни дават , а на други не и започват да преправят газовите,а оттам и проблеми със закона за няма нищо.
eliana
Потребител

Мнениеот 1968 » 03 Май 2011, 12:12

Има един-два решени казуса по въпроса, дори и до ВКС стигнаха.Преди им викаха "змиийски" патрони.Доста време съответното оръжие и тези боеприпаси нямаха нормативна регулировка.Един жокерр /да ме прощават колегите прокурори/ - съобрази във времето момента на придобиване.
1968
Потребител

Мнениеот eliana » 03 Май 2011, 12:38

doc03 написа:На "Вашите клиенти" защо им е да стрелят с проектили по хора ? Или ще ходят на лов за дребен дивеч, м ?

Моите клиенти не са стреляли по никого, носят ги за всеки случай, затова и са ми клиенти -на мен и на прокуратурата.
doc03 написа:Малко йезуитско, ама ако стреляте над 3 метра, надали и ще го засърби даже.... но .... явно eliana е със завидна компетентност относно оръжията

не се подигравай на моите компетентности- това за трите метра съм го чувала от лекари в ръцете на които са умирали хора простраляни по този начин.
doc03 написа:И апропо... Кога поискахте да Ви разрешат притежание на бойно оръжие и защо Ви отказаха ? И дали и на кого е отказано оръжие, при доказана необходимост ?

Не съм искала ,защото предварително знам ,че няма да получа такова:
трябва ми СПД ,че имам цял списък за отстрелване , като почнеш от благоверния.... :D Сериозно, не ми се налага и не съм кандидатствала за оръжие. но ако ми се наложи ще тичам при клиентите ,че по-бързо става... :D
eliana
Потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Май 2011, 13:04

Всъщност, хубаво е, когато човек не разбира от нещо, просто да попита хора, които знаят и могат наистина да му дадат вярна информация. Не е нужно да се подценяват жените, според мен и те могат да се научат да стрелят не - по - лошо от мъжете, ако им се обясни и им се покаже всичко както трябва.
Аз лично, съм пробвала преди години с обикновена пушка със сачми по мишена, ама пет - шест пъти и нищо не уцелих, нямаше и кой да ми обясни нещата и така си остана / както виждате, жива съм :mrgreen: и нямах никакви наранявания / Кой е казал, че не може да се научи човек, стига да реши.
А относно тази статистика за убийствата и самоубийствата, май по - правдоподобно звучи коментарът на Док, защото инцидентите са често срещано явление у нас с какви ли не уреди и т.н., а пък и при убийствата е логично човек да се стреми да прикрие следите си и да използва нерегистрирано или крадено оръжие.
Интересно ми е само по какъв ред е започнато ДП - чл. 338 или 339 от НК?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот eliana » 03 Май 2011, 15:52

:D добро инфо :D чао! между другото , аз съм силно алергична , дори към лак за нокти , от спрейове и газ бягам като дявол от тамян, така че стоя далеч от това.Чао!
eliana
Потребител

Мнениеот eliana » 03 Май 2011, 19:23

Какви???????? :shock: :D
eliana
Потребител

Мнениеот josefin » 05 Май 2011, 14:06

Благодарение на "експерти" по оръжията и балистиката като последните двама скоро ще криминализират не само носенето на спрей а и хвърлянето на камък.

Към автора - много зависи с какви патрони е бил снаряден пищова ти към момента на изземването. "Змийски" не се продават свободно. Ако е бил с газови и не си пипал нищо по цевта, искай при експертизата да се извърши сравнение с друг такъв на същата фирма. В България се продават няколко турски модела /май на "Екол"/, които фабрично са без разпръсквачи или прегради в цевта - последната просто е около два пъти по-тясна от ширината на патронника. Има и практика по подобни случаи, но не ми се рови.
josefin
Младши потребител

Мнениеот eliana » 05 Май 2011, 15:10

josefin написа:Благодарение на "експерти" по оръжията и балистиката като последните двама скоро ще криминализират не само носенето на спрей а и хвърлянето на камък.

Може да не съм "експерт " по оръжията и балистиката, :D ,но съм чела доста заключения на такива експерти и за да не съм голословна, в близките дни
ще кача такова заключение да си го прочетете,за да не се налага повече да спорим,огнестрелно ли и е или не . Що се отнася да конкретното дело , ще има експертиза,знаел-не знаел ....въпрос на доказване, нали не мислите,че тук във форума ще му решим конкретния казус на базата на предположения и две три споделени изречения и кой знае колко спестени факти. 8)
eliana
Потребител

Мнениеот josefin » 05 Май 2011, 15:33

Не си правете труда, чел съм достатъчно подобни заключения.
Мнението ми беше провокирано от "градските легенди" по-горе. Ако беше форум за журналистика, бих ги разбрал - на всеки втори изстрел с ГСО в страната съответства "прострелян", който след преглед е освободен. Та в тоя дух са камарите от трупове на починали след инфектиране от обгазяване. /Извинявам се, в случай че на пазара има патрони с хепатит на прах, краста и други страхотии/.
Колкото до doc - видно е че има интерес към оръжия и боеприпаси, но следва да наблегне на четенето преди да пише. Иначе се получава като във вица за един представител на съветските северни райони.
josefin
Младши потребител

Мнениеот eliana » 05 Май 2011, 15:45

Мога да ви кача заключение и от съдебно медицинска експертиза ако искате . :D
eliana
Потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Май 2011, 16:55

Човекът може да е изкарал някое от заболяванията, или да се страхува да не изкара някой ден. :mrgreen:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот josefin » 05 Май 2011, 21:39

Ех, добре:
doc-и, всеки пистолет или револвер, който се продава в България може да стреля с наречените от тебе REP муниции, стига стрелеца да си ги намери. Личния ми опит е с 22LR /нищо че изглежда смешно/, 9 пара и 38 спешъл. В калибрите за ГСО – 8мм и 9 мм такива просто не се произвеждат – всичко е ръчна изработка, съответно потенциални клиенти;
„Велодог“ не е характеристика на боеприпас. С термина се обозначават множество произведени в края на 19 – ти и началото на 20-ти век бойни револвери. Характерните им особености са малък размер, сгъваем спусък, символична цев и ексцентричен калибър, чиито патрони в момента са колекционерски обект /ако ти изпаднат такива-свиркай, ще се уговорим за цена/. Повече по темата в чичо Г. Англосаксонските ти автори са наистина тривиални;
„...има револвери, на които си пише, че са "Rep" и до 2001г. се срещаха у нас на пазара свободно. Имат си преграда и всичко, но преградата е обтекаема за съчмите и те излитат без проблем.“ Това просто няма как да го коментирам – чупи всякаква логика + известния “тъпомер“;
Газовите патрони не са снарядени с аналог на БОВ. Иначе си отиваха директно в 339 от НК.;
„...Особено ако задържиш с другата ръка затвора на пистолета, за да не се губи налягане за изхвърляне на затвора.“ - На това искам да присъствам. Газовия пищов е по твой избор, аз ще осигуря медицински екип за моя сметка.
И единственото ценно - „А правилното решение е да си вземете законно огнестрелно оръжие, от подходящата марка и модел обаче, за да може да си го зареждайте и с "Реп" патрони, и със стоп патрони и с газови и т.н.“ - с уточнението, че е възможно само с револвер.

Еliana, наясно съм че човек мре трудно. Както и с факта че в нашата република вещо/и лице/а може да установи/ят невероятни обстоятелства с оглед материалния интерес :wink:
josefin
Младши потребител

Мнениеот josefin » 05 Май 2011, 21:51

nk7702n написа:Човекът може да е изкарал някое от заболяванията, или да се страхува да не изкара някой ден. :mrgreen:

С хепатита съм се разминавал засега. Крастата я цитирах, щото съм я "карал" - в началото на 90-те докторите я имаха за полова болест. Та предпочитам пълнител с газови пред повторение :mrgreen:
Наблягай на тренировките - жена ми се справя перфектно с пистолет и карабина, явно не е трудно. Друг е въпроса колко е целесъобразно...
josefin
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Май 2011, 22:10

Интересна информация, не знам колко е вярна, разберете се с Док, все пак подобрихте тона си, това е хубаво. В крайна сметка тук, предполагам, повечето хора се появяват да научат нещо полезно, не да бъдат поругавани, че не разбират нищо. Пък и по - горните постове бяха в доста шеговит тон, не беше чак толкова на сериозно.
nk7702n
Старши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право