начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

търся съвет как да се справя с тази съдебна система

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

търся съвет как да се справя с тази съдебна система

Мнениеот valentin_ » 26 Апр 2011, 13:49

Здравейте, аз съм един от /сигурен съм/ безбройните разочаровани от българското правосъдие и съдебната система в тази страна.
Ще се опитам накратко да изложа своя казус и ще бъда благодарен, ако някой ме поъветва как трябва да постъпя.

Водя НЧХД за нанесена лека телесна повреда на сина ми и влачат делото вече две години. Днес разбрах, че отново е отложено за началото на юни и вече съм не само бесен, но и със страшно объркана смесица от негативни усещания, разочарован, обезверен и каквото още се сетите в тази посока. Та казуса с няколко думи е такъв: на 01.06.09г на сина ми бе нанесен побой, пред много свидетели, от двама хашлака, на негова възраст,/тогава той беше на 16 години, вследствие на който му бяха избити двата горни предни зъба. Когато го заведох на стоматолог хирург в същия ден, мнението на лекаря бе, че зъбите трябва да се махнат тъй като бяха измъкнати от венците и вкарани навътре и че дори да се варнат на мястото им и венците да ги обхванат зъбите ще бъдат мъртви. По моя молба и настояване той се съгласи да се направи опит да се заддържат в устата му. Зъбите бяха шинирани и венците ги обгърнаха и се закрепиха въпреки, че изследвания показаха че са мъртви и се наложи да се извадят нервите и да бъдат пломбирани. Активното лечение продължи около 6 месеца, като ще се налагат и други интервенции тъй като мъртвите зъби с времето потъмняват. Води се първоначално досъдебно производство за средна телесна повреда, тъй като съдебното медицинско гласеше това. Съда реши, че се касае за лека телесна повреда щом зъбите са останали в устата и от там се започна една сага, която не знам всъщност кога и как ще приключи. За мен като некомпетентен юридически човек се води пародия на процес изпълнена с много грешки и нарушения от страна на съда. Минаха три заседания като в първото бяха изслушани свидетелите, но не беше назначен сл. защитник на единия обвиняем и не присъстваше прокурор, затова се назначи второ като тези пропуски уж бяха отстранени. Назначена бе експертиза за установяване механизма на нанесените удари и евентуално установяване на причинителя на телесната повреда. Отделен е въпроса за учудването и разочарованието ми че за двойна експертиза бе определена такса от 400лв. и резултата от експертизата бе, че бяха преписали в страница и половина с леки промени, първото съдебно медицинско. Съдийката така и не се произнесе с решение, а върна делото моята адвокатка да си поправела тъжбата и обвинението да бъдело срещу двамата поотделно. Това при положение, че експетризата заявява, че не може по безспорен начин да се докаже кой удар е избил зъбите, при положение, че всички свидетели твърдят че са видели нанасянето на ударите, при положение, че и двамата извършители правят самопризнания, че са нанасяли удари, но и двамата твърдят че другия е избил зъбите.
Не се получи кратко, но не знам как да обясня случая по-друг начин. Истината за мен е, че в малкия град всички са шуробаджанаци по някакъв начин и съдийката не иска или не знае как да реши случая. Не мога да повярвам че това е толкова сложен процес.
Моля ви за съвет какво трябва да направя. Да искам отвод на съдийката, да търся разглеждането на делото от друг съд ли или какво, на какво всъщност имам право и какво трябва да направя за да бъдат осъдени виновните и да си търся справедливо обезщетение.
valentin_
Нов потребител

Re: търся съвет как да се справя с тази съдебна система

Мнениеот valentin_ » 26 Апр 2011, 18:03

Виждам, че едва ли ще получа тук някакъв съвет и сигурно проблема е в мен, че така нахвърлян моя случай едва ли е достатъчно ясен за да може да се даде някакво мнение. Затова бих задал друг въпрос. Възможно ли е в този сайт да вляза в контакт с адвокат занимаващ се с наказателни дела от района на Бургас и/или такъв, който би поел моя случай?
valentin_
Нов потребител

Мнениеот eliana » 26 Апр 2011, 19:40

valentin_ написа:Съда реши, че се касае за лека телесна повреда щом зъбите са останали в устата

а имаше ли съдебномедицинска експертиза и какво е заключението-лека или тежка?
eliana
Потребител

Мнениеот valentin_ » 26 Апр 2011, 20:36

Съдебно - медицинското свидетелство, което ми направиха на втория ден след случката заявяваше - средна телесна повреда - "луксация на предни горни зъби и трайно разстройство на здравето изразяващо се в затруднено хранене във фазата на отхапването" - цитирам по памет в момента, затова и дознанието се водеше за средна телесна повреда. Но съда реши, че е лека и затова се наложи да заведа наказателно дело от частен характер. Гражданския ми иск не бе приет за съвместно разглеждане, затова ще трябва да го претендирам отделно. Ама като гледам как аз още не мога да се справя с наказателното дело две години, докато дойде време да приключим и с гражданския иск, и синът ми да бъде овъзмезден за причинените страдания /защото всяка манипулация беше за него много болезнена/ може да имам и внуци вече.
valentin_
Нов потребител

Назад към Наказателно право