начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

отвод на следовател

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отвод на следовател

Мнениеот petia7777777 » 16 Апр 2011, 16:24

Ако има пропуски относно разследване може ли да се поиска отвод на следовател. Ако се поиска отвод сроковете за ДП отначало ли започват да текат?
petia7777777
Младши потребител

Re: отвод на следовател

Мнениеот street » 17 Апр 2011, 12:16

Не може за това да се иска отвод!
Ето тук в НПК е посочено кога може да се иска.

Основания и ред за отвеждане на разследващите органи

Чл. 53. [color=#FF0000](1) Разпоредбите на чл. 47, ал. 1 - 3 се прилагат съответно и за разследващите органи.
[/color]
(2) По основателността на отвода и самоотвода се произнася прокурорът.

(3) До решаването на отвода органът, срещу който е предявен, извършва само онези действия, които не търпят отлагане.

Чл. 47. (1) Заинтересованите лица могат да поискат отвод на прокурора в случаите на чл. 29, ал. 1, т. 1, 4 - 8 и ал. 2.

(2) В случаите по ал. 1 прокурорът е длъжен сам да си направи отвод.

(3) Отводът и самоотводът трябва да бъдат мотивирани.

А именно:

Чл. 29. (1) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател:

1. който е участвал в състава на съда, постановил:

а) присъда или решение в първата, въззивната или касационната инстанция, или при възобновяване на наказателното дело;

б) определение, с което се одобрява споразумение за решаване на делото;

в) определение, с което се прекратява наказателното производство;

г) определение, с което се взема, потвърждава, изменя или отменя мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство;

2. който е извършвал разследване по делото;

3. който е бил прокурор по делото;

4. който е бил обвиняем, настойник или попечител на обвиняемия, защитник или повереник по делото;

5. който е бил или може да встъпи в наказателното производство като частен обвинител, частен тъжител, граждански ищец или граждански ответник;

6. който е бил свидетел, поемно лице, вещо лице, преводач, тълковник или специалист - технически помощник по делото;

7. който е съпруг или близък роднина на лицата по т. 1 - 6;

8. който е съпруг или близък роднина на друг член от състава на съда.

(2) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

Нормите са препращащи затова съм ви ги копирал всичките и за по лесно оцветил ..
Последна промяна street на 17 Апр 2011, 12:20, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 17 Апр 2011, 12:19

Има си наблюдаващ прокурор за тая цел, ако нещо не ви харесва ,или смятате че има пропуски в разследването обърнете съм към него.
А ако не се обърнете , на по късен етап, ако сте страна по делото : обвиняем или пострадал , можете да направите искания , бележки и възражения , когато ви се предяват материалите по делото , но ако сте обикновен свидетел , нямате такива права..
това мога да ви кажа.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот petia7777777 » 17 Апр 2011, 18:43

благодаря за отговорите и насоките но от цитираното Чл. 29. (1) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател:

а) присъда или решение в първата, въззивната или касационната инстанция, или при възобновяване на наказателното дело;
тук става въпрос за възобновяване на наказателно дело и то е изпратено на същия дознател, които е направил пропуските за първоначалното спиране на наказателното производство в такъв случай редно ли е прокурора да го връща на същия дознател, не би ли трябвало на друг, това не ми е ясно
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот petia7777777 » 17 Апр 2011, 18:54

Още повече, че за това възобновяване имаше мотивирано искане защо искаме да се възобнови наказателното производство. На първа инстанция не ни уважиха искането, а на следващата го върнаха за доизясняване на случая. Сега на призовката за свиделел е посочено името на същия дознател и при първия разпит?
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот street » 17 Апр 2011, 20:05

То не е нарочно при него - те така се водят на дознателите "до гроб" т.е. щом той е почнал той ще си го води винаги, ако се възобнови пак е при него, защото го е работил преди това , при прокурорите не е така може ако е било възобновено да е при друг прокурор след това , но дознателя си остава същия.. получава се така ,защото когато се възобнови може да го няма наблюдаващия прокурор , който е бил (отпуск или нещо подобно) и го разпределят на друг - защото единствено прокурора - възобновява и се налага да се разпредели на друг, за да може да бъде възобновено

по принцип ,ако пуснете жалба до наблюдаващия прокурор и ако наистина съществени пропуски се установят , може да това дело да се изземе от прокурора и да се разпредели на друг разследващ дознател - това е напълно законно и възможно, но трябва да има основателна причина , а не само защото нещо просто не ви харесва. Няма как да кажете той не иска да разпита еди си кой и това да е причината.. има си и срокове, той може да прави всичко по делото в тоя срок , когато той си прецени..

И ако наистина искате нещо да се получи - по добре контактувайте с прокурора , а не с дознателя - няма смисъл с него - той просто изпълнява прокурорските разпореждания , но всичко да е писмено до прокурора.

Но жалби сами не си пишете , нека това го направи някой колега. Не казвам ,че сте неука или нещо такова , просто си има определен , начин на изразяване терминология и един вид "Тон" в жалбите и писмата. Просто няма как да го направите сама..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 17 Апр 2011, 20:08

И ако искате кажете точно какви са пропуските , ще ви кажа направо има ли смисъл да правите нещо по случая или не ..
може наистина да се прави целенасочено такива случаи има и затова по добре кажете за какво иде реч , защото "пропуски в разследването" може да са според вас , но според прокурора или дознателя да не са , както и според закона...
това последното не е заяждане , но просто хората искат понякога нещо да стане на тяхната и наричат това пропуски в разследването..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 17 Апр 2011, 20:15

petia7777777 написа:благодаря за отговорите и насоките но от цитираното Чл. 29. (1) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател:

тук става въпрос за възобновяване на наказателно дело и то е изпратено на същия дознател, които е направил пропуските за първоначалното спиране на наказателното производство в такъв случай редно ли е прокурора да го връща на същия дознател, не би ли трябвало на друг, това не ми е ясно

нее малко бъркате тълкуването , то го има в закона ама, такъв случай мисля ,че само на теория може да има , но е длъжно да е законово установено - няма как.

То е все едно някой който е участвал в състава на съда, постановил: еди си какво ..
след това по неведоми пътища да стане дознател и да води същото дознание - демек ще е предубеден...
но аз за сега не съм виждал и чул Съдия или Съдебен заседал да стане Дознател :mrgreen: обратното да , но това е просто нерелано на практика, но все пак трябва да бъде записано в закона няма как..

Дознателя не е участвал в състава на съда все пак...

Чл. 29. (1) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател:

2. който е извършвал разследване по делото;

Това е същото обърнато на обратно, което е по вероятно да се случи на практика , което не е като при вашия случай. Все пак един Дознател може да стане Съдия и след това той трябва да си направи отвод, ако му се падне дело , което той е разследвал докато е бил Дознател..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот petia7777777 » 17 Апр 2011, 20:48

ами същия дознател преди година когато вземаше първите ми обяснения ме склоняваше да не подавам сигнал официално защото ставаше въпрос за служител на мвр и то в малък окръжен град,да съм поговорила с него и да се разберем по друг начин. След това се оказа,че оглед и отпечатъци на местопрестъплението не са били направени защото е било влажно и е нямало годни доказателства. Като веществени доказателства бяха взети само бельото ми но не и другите дрехи по които имаше кръв и други следи от въпросните събития . Извършителя бил разпитан но не му се повдигнало обвинение тъй като казал по късно че ще се разберем в последствие Като за това съм била уведомена но не лично а чрез хазяина които доказахме,че умишлено не ме е оповестил и странното в случая че при разпита взеха данните от постоянния ми адрес а не на времения на които бях на квартира. Когато се доизлекувах от случилото се а се мина доста голям период от 6месеца, и потърсихме яснота по случая с адвокатката ми излязоха тези факти. Още повече, преди да напусна въпросното градче и болница, тъй като бях подложена на натиск от колеги на въпросния, човека който дойде да ме прибере и да се прехвърля в болнично заведение по постоянен адрес чу заканите на следователя, как ако не оттегля жалбата си ще стане страшно за мен. Той самия не предприе действия да бъда освидетелствана до последния момент в който разбра, че ще напусна болничното заведение и чак тогава извика съдебен лекар да ме освидетелства 32часа след събитието? Всичко това както и други действия ги описахме в жалбата която депозирахме в съда, само, че при първата ни жалба незнаехме кой е приел документите по уведомлението, че наказателното производство се прекратява. След като установихме обстоятелства ги довнесохме към жалбата, и така иска ни стана допустим , започна възобновяване на ДП. Тези дни получих призовка но се втещтих като прочетох, че пак при същи следовател трябва да се явявам като свидетел, обадих се на адвокатката ми и тя ми обясни, че ще дойде с мен и ще прецени дали да не му поискаме отвод. Но в разговора си с нея не разбрах ако има такова искане сроковете за цялата процедура отново ли започват да текат.
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот petia7777777 » 17 Апр 2011, 21:00

Ще упомена и в кой град става цялата история това е Кюстендил ако някой може да ми препоръча добър адвокат по този вид дела ще му бъда много благодарна, не че оспорвам уменията на адвокатката която съм наела но тя до колкото разбрах е повече по административните дела и няма много опит с наказателните, а наех нея защото тя бе първата която намерих в първата кантора в която отидох. Не съм от този район и живея в друг областен град и за това така се получи да наема първия срешнат.
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот street » 17 Апр 2011, 21:12

Не започват отново сроковете , просто се разпределя на друг дознател.Това което пишете тук според мен може да послужи за довод , за да поискате отвод + бонус дисциплинарно накзание за разследващия, той няма право да казва това и да ви стряска по тоя начин. Още повече води разследване срещу негов колега ;) - това може да е основание и още повече, ако се познават и са в едно районно - но послушайте адвокатката , много е права. В наказателните дела , не трябва да се бърза , трябва да се изчака подходящия момент и тогава да се действа.
Просто ме е срам от тоя мой "бивш" непознат за мен колега - заради такива индивиди плюят всички в полицията, аз съм работил същото като него но напуснах преди около година и половина..
имал съм 2 случая като вашия единия си беше чиста лъжа - и се прекрати , но по другия както се казва си скъсах "г*за" и извършителя влезе 3 години ефективно и 10.000 лв. обезщетение поне знам, че съм си свършил работата и някой мръсник е наказан... По тоя последния случай , бях взел всичко с огледа - дори гащите от задника му , завивки, следи от кокаин, и какво ли още не 2 торби с материали, но просто съм гледал да постигна максималното.

А между другото за отпечатъците е вярно - наистина не могат да се изземат ако е влажно и мокро - това е истина.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 17 Апр 2011, 21:16

petia7777777 написа:Ще упомена и в кой град става цялата история това е Кюстендил ако някой може да ми препоръча добър адвокат по този вид дела ще му бъда много благодарна, не че оспорвам уменията на адвокатката която съм наела но тя до колкото разбрах е повече по административните дела и няма много опит с наказателните, а наех нея защото тя бе първата която намерих в първата кантора в която отидох. Не съм от този район и живея в друг областен град и за това така се получи да наема първия срешнат.

Това е много лошо ...
може би разбира нещичко , но няма да може да помогне много, има ужасно голяма разлика , между административно дело и накзателно.. Аз просто не познавам някой в тоя Район иначе с радост бих ви насочил към някой..

http://ksak.lex.bg/

това е Адвокатска колегия в гр.Кюстендил , защо не идете и да ги питате там поне да ви насочат към адвокат работещ по наказателни дела , не мисля че ще ви откажат , вие няма да искате служебен , а просто някаква насока..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот petia7777777 » 17 Апр 2011, 22:08

много ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори. Във вторник съм призована ще посетя и тази адвокатска колегия. :oops:
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот petia7777777 » 19 Апр 2011, 17:50

Направихме отвод на следователя, самия наблюдаващ прокурор го прие без възражения, вероятно ще има и дисциплинарно наказание. :D
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот street » 20 Апр 2011, 22:21

Радвам се ,че се е получило..
както казах има и бонус към отвода ;)
А сега напред и с малко повече вяра , щом прокурора не е възразил , значи няма страшно... ;) т.е. С вас е ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот petia7777777 » 21 Апр 2011, 17:22

оказа се, че полицай/кварталния/ е давал лъжливи обяснения които мога да докажа с документи, не съм се допитвала до адвокатката за това, но можем ли да го подведем и него под отговорност за даване на лъжливи обяснения а те са, че аз много преди това съм пускала оплаквания срещу въпросния обвиняем и всичко сега е с цел да му навредя, той имат в предвид писмени сигнали, а аз такива не съм пускала никога може ли да ги изискаме и да видим всъщност дали съществуват такива наистина и да поискаме графологична експертиза защото,никога нищо не съм писала срещу въпросния преди инцидента и това са лъжливи обяснения а най-жалкото в случая е, че служител на мвр го твърди. Немога да ви опиша до какъв цирк се стигна .............. просто не мога да го проумея ...........
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот street » 21 Апр 2011, 21:23

Разбира се че цирка ще е голям - и то много голям. Причината е , защото сте изкарали кирливите ризи на поне 2 полицаи и то пред прокурор , а това няма как да се скрие от никого, вероятно прокурора ще направи предложение до сътоветната дирекция на полицията за наказание на полицаите , ако и не е извършено и престъпление по служба , което е още по гадно за тях , направо следва разследване , наказание , дисциплинарно уволнение и присъда... затова е станал цирка не за друго..

Ако искате можете за лъжесвидетелсво , но показанията трябва да са написани на "разпит на свидетел" пред разследващ орган, а не на "обяснение" свалено от кварталния- има голяма разлика . Ако е дал обяснения на "разпит на обвиняем" пред разследващия няма как да се получи, защото има право да лъже образно казано...
това мога да ви дам като съвет, вие преценявате другото, но искам да ви кажа ,че .. лъжесвидетелството е много , много трудно доказуемо престъпление , ако и да кажа почти невъзможно..
Водил съм такова дело... И ако лъжеца се откаже от показанията си делото "отива в канала" , затова според мен няма смисъл...

Вие си преценявате , аз смяатм че нещата са такива на практика.
Успех!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот petia7777777 » 22 Апр 2011, 03:07

:roll: ще видим продължението следващата седмица, случая става много интересен :wink:
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот usra_ovcova » 15 Май 2011, 22:13

petia7777777 написа::roll: ще видим продължението следващата седмица, случая става много интересен :wink:

мина почти месец...
какво стана по случая ?
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот petia7777777 » 16 Май 2011, 02:03

по случая в четвъртък ме викат по местоживеене на разпит от следователка където вече живея и няма да се разкарвам пак до другия областен град. Предния път когато писах се връщах от среща с адвокатката ми която е съпруга на тамошния областен прокурор и ме увери, че ще направят отвод и да чакам. Не съм се обаждала от тогава на нея, до миналата седмица когато получих призовка за явяването при следователка в града който живея и като погледнах на призовката за кое досъдебно производство става на въпрос и звъннах да я питам какво става. Тя в последствие ми обясни че и тя е била бясна на тамошната съдиика която и казала, че ще направи отвод но в последствие при нея отишъл следователя за който искаме да се направи отвод и спряли процедурата. Моята адвокатка същевременно споделила на съпруга си и пуснала някакво възражение до някъде си /така и не я разбрах говореше много бързо/ сега незнам какво става в четвъртък трябва да се ява при следователката и адвокатката ми обеща, че в сряда преди разпита ще намери време да се видим и да обсъдим случващото се ....................
Някой в форума може ли да ми каже какво става или найстина не Америка е страната на неограничените възможности а всъщност е България, защото найстина незнам какво става всъщност, адвокатакта още на първата среща ми каза хонорара си 500 лева за мен бяха много но веднага на следващата среща и ги платих със заем от познати, вече не знам на кого и в какво да вярвам?????????
Помагайте моля Ви на границата на отчаянието съм..........
petia7777777
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право