начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Узаконявана на баня.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Узаконявана на баня.

Мнениеот gloxiniaviola » 26 Мар 2011, 03:50

Здравейте,
Имам казус с узаконяване на банята си, която е вече построена.Случаят е такъв.В наследствена къща на моят дядо имаше канализация, но липсваше нотариален акт.Потърсих нотариус за да ми издаде такъв и се оказа, че никога не е имало.Наложи се да потърся строителен техник от общината, който да огледа домът и да изложи становището си.На мястото дойде техник, който констатира, че е наложително да се оборудва баня и тоалетна.Пуснах си документите в общината, и съответно отидох при архитект за проект.Тъй като, правих основен ремонт който не нарушаваше цялостта на къщата нямаше проблем, но за банята ми обясниха, че такъв е необходим.Завърших сторежа и банята също, която е най скъпата ми инвестиция в имота.Тъй като, живея в чужбина се прибрах и оставих построената си къща в готово състояние.Междувременно моята адвокатка, която се беше заела с изготвянето на нотариалният ми акт ми издаде нов чрез нотариус на базата на показанията на трима свидетели и стари документи за покупка на земята и разрешително за строеж.
Проблемът ми е, че не знам кое е законно е кое не, дали съм нарушила закона или не в този случай, и съответно от къде да си търся развитието на случая с проекта.От общината не са ме търсили, нито архитекта който изготвя проекта за банята ми.Трябва да тръгна отнякъде, а незнам от къде.Платила съм всички такси в общината, и проекта си съответно за тази процедура и съм в патова ситуация.Притеснявам се да си потърся документите, защото вече банята ми е построена и най вероятно съм нарушила някой закон.Искам да подчертая,че се наложи бързото и изграждане без да имам търпението да изчакам документите тъй като, както вече казах живея в чужбина и на практика не ми беше по силите и възможностите да чакам дълго в България.
Предварително благодаря и се надявам скоро да чуя компетентните Ви отговори.
gloxiniaviola
Нов потребител

Re: Узаконявана на баня.

Мнениеот whiskey » 26 Мар 2011, 23:40

Никой освен главният архитект на общината или района където живеете може да ви издаде разрешение за строеж, най-малко вашата адвокатка. Честно казано не знам какво трябва да се направи в този случай. Единственото решение според мен е да си поискате разрешение за строеж на въпросната баня и да се надявате, че номера ще мине. Ако някой съсед обаче подаде жалба - спукана ви е работата.
whiskey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Мар 2011, 07:18

gloxiniaviola ,сам/а/ сте се вкарали в този филм. В никой нормативен акт не е казано, че за да се издаде нотариален акт за собственост по обстоятелствена проверка в/у сграда, то трябва тази сграда да отговаря на нормативните изисквания по които се изпълняват такива сгради в момента. В този смисъл общинарският техник пратен да констатира действителността и цялата общинарска пирамида стояща над него,би следвало да рледени, дали сградата е била жилищна спрямо нормите действали по време на изграждането и. Де толкова акъл у общинарите?...Затова, ако сте взели вече заветния нотариален акт, хич не се занимавайте с глупости, освен ако не е станало твърде късно и някой не е почнал да Ви преследва за незаконно строителство. Ако сте имали щастието да се разминете с този трап, идете си в чужбината, от която заради такава щуротия сте имали неблагоразумието да се върнете , живейте си там и идвайте тук, само ако там се случат фатални събития. Вярно съветът ми не е правно издържан, но пък е полезен.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот gloxiniaviola » 28 Мар 2011, 07:05

Истината е, че никой не ме преследва за моя щастие и никой не е подавал сигнали досега.Аз сама определено се вкарах в този цирк, защото исках да си узаконя всичко като почтен човек и гражданин викайки сама техника в къщата си.В общината обаче ме забавиха много, и както вече казах нямах много време за да изчакам цялата тази бюрокрацията да свърши.Надявам се да успея да намерия решение, защото спя спокойно, когато всичко ми е законно.Благодаря Ви все пак за съветите и отделеното време от Ваша страна.
gloxiniaviola
Нов потребител

Мнениеот gloxiniaviola » 28 Мар 2011, 07:12

julyanvonemona
Благодаря за съчувствието и ползотворните думи.Много мило от ваша страна и благодаря за чисточовешкия съвет.В България наистина е трудно да си почтен и да си вършиш работата добре,затова сме навън ние младите хора търсейки преспектива, стремейки се към по- добро бъдеще.Много усмивки от слънчева Италия и хубава седмица.
Последна промяна gloxiniaviola на 28 Мар 2011, 09:30, променена общо 1 път
gloxiniaviola
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Мар 2011, 08:53

В България наистина е трудно да си почтен и да си вършиш работата добре
.
Никак не е трудно - просто стоките почтенност и професионализъм тук не се ценят!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот gloxiniaviola » 28 Мар 2011, 09:28

julyanvonemona за съжаление е така и все по тежко става при вас.Дано имате здрави нерви и силна воля,защото във вашия професионализъм не се съмнявам.Много четох във форума и виждам, че хората който го посещават са компетентни.Благодаря отново и искам да дам добрата си новина, че проекта ми със строителното разрешително е излязло в срок и стои при моят архитект.Не съм си го потърсила.Много съм доволна от развръзката на казуса ми и се радвам, че комуникарах с вас ,макар и за малък период от време.Успех ви пожелавам на вас и whiskey и много усмивки.Отново бих искала да благодаря за вниманието от ваша страна.:)))) Успешна седмица
gloxiniaviola
Нов потребител

Мнениеот markitanet » 30 Мар 2011, 15:04

:)
markitanet
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Мар 2011, 16:37

Много хубав сайт, markitanet, поздравления!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот malizia » 03 Юни 2011, 18:20

Нещо не разбрах защо си ходила при архитекти за проекти и глупости след като къщата изобщо не е имала нотариален акт. Не можа ли да си направиш банята пък тогава да вадиш актове?
malizia
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 10 Юни 2011, 12:24

julyanvonemona написа:gloxiniaviola ,сам/а/ сте се вкарали в този филм. В никой нормативен акт не е казано, че за да се издаде нотариален акт за собственост по обстоятелствена проверка в/у сграда, то трябва тази сграда да отговаря на нормативните изисквания по които се изпълняват такива сгради в момента. В този смисъл общинарският техник пратен да констатира действителността и цялата общинарска пирамида стояща над него,би следвало да рледени, дали сградата е била жилищна спрямо нормите действали по време на изграждането и. Де толкова акъл у общинарите?...Затова, ако сте взели вече заветния нотариален акт, хич не се занимавайте с глупости, освен ако не е станало твърде късно и някой не е почнал да Ви преследва за незаконно строителство. Ако сте имали щастието да се разминете с този трап, идете си в чужбината, от която заради такава щуротия сте имали неблагоразумието да се върнете , живейте си там и идвайте тук, само ако там се случат фатални събития. Вярно съветът ми не е правно издържан, но пък е полезен.

Само за "протокола" - изискването жилището да е оборудвано с вътрешен санитарен възел и баня съвсем не датира от чл. 40 на ЗУТ. Та строителният техник е знаел добре какво прави.
Само за справка, един интересен документ:

http://reocities.com/SoHo/veranda/7580/uc17.html

Все пак, поговорете с архитекта на общината. Обяснете му/й, че сте го направили от незнание и от вопиюща нужда, а не от наглост. Все пак и там са хора. Ако да е спалня - ще спи човек в хола, ако да е кухня - ще си поръчва готова храна. Все ще се дочака излизането на разрешителното за строеж (което си е една време- и нервоотнемаща процедура). Но с тоалетната е съвсем друг казус. Не търпи пустия му г** и не съобразява нуждите си със законово-нормативната уредба, скици, визи и разрешения за строеж.
Няма ли тоалетна - жилището е неизползваемо. Каква ще е тази *жилищна* сграда, в която не може да се живее и един ден.

Ако срещнете съчувствие и разбиране - ще намерят решение на проблема Ви, особено ако нямате завистливи и заядливи съседи, които да жалят.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Юни 2011, 20:19

teogeo
Та строителният техник е знаел добре какво прави.
:!: :?:
Мене ако питаш си е питал оная работа. Доказателство за това е чл.119 ал.6 ППЗТСУ нещо което е посочено и в препратката която сам сте публикувал.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация