Здравейте, обръщам се към всички с огромна молба за помощ по страшно заплетен случай на самоуправсто, в който потърпевшият съм аз, като наемател и за който прокуратурата не иска да образува ДП.
Случаят е следният: като студент, живея в студентско общежитие и съм подписал догорор за наем, който изтече на 1.03.2010г. Тъй като знам че имам право на още 6м., подадох молба за заповед за продължаване на срока с 6м. съответно до 1.09.2010г. Поради неизвестни причини обаче, молбата ми не е разгледана и до сега (не че вече има значение, но ...)и съответно договора не беше продължен. Докато чакам обаче да ми разгледат молбата, аз продължих да си живея в наетата стая, без да е налице някакво противопоставяне от страна на управата на общеж. Единствено, при опит да платя месечен наем, ми казаха че ме няма въведен в компютърната система, но това не бе за дълго. Средата на юни, администратора на когото подадох молбата ми съобщи, че вече фигурирам в системата и мога да плащам наемите си ( странно защо нищо не спомена за молбата ми, но тогава не се замислих, важното беше че мога да продължа да ползвам жилищното помещение). Отивайки да платя наема си, на касата ми казаха че са се събрали 4 наема, които трябва да платя наведнъж. Това ме постави в затруднено положение да събера сумата и след разговор със главната счетоводителка, платих само един наем който приспаднаха за м. март (т.е. първия м. след крайния срок на договора. През следващия м. юли платих следващия наем, който приспаднаха за за април и така до септемврийския ( на 10.9.2010г. извърших плащането) - приспаднат за м. май. А междувременно подготвих молба за разсрочено плащане на останалите наеми.
На 13.09.2010г. обаче, вечерта установявам че патрона на жилището е сменен, като никъде няма информация какво се е случило. Портиерката каза че предишната смяна и е казала, "смениха патрона на ст. ...". Междувременно вътре остават, освен всичкото ми имущество и всичките ми лични документи. На другия ден ми се обясни че съм дължал наеми и договора ми бил изтекъл. Попитах: " Защо не ме предупредихте, знаете ми тел. има седем дневен срок за освобождаване ... вътре са ми документите?". Отговориха ми неясно че не били длъжни.
Подадох жалба до дежурния прокурор, както ме посъветва приятел студент по право. Резултата - предупредителен протокол на управителя и толкова, а аз си стоя без документи. Подадох жалба в делов. на СРП,( междувременно по молба на районния инсп. ме пуснаха да си взема л.к., а няколко дена след това пък, въпреки предупредителния протокол, изнесоха багажа ми от стаята) прокурора казва че няма достатъчно данни за престъпление тъй като нямало налице граждански спор за да има и самоуправство ( не знам какво има в предвид, но спора е ясен - не ми дават вещите и докум.). И освен това, незнайно на какви доказателства позовано, твърди че не съм плащал наеми и не съм предприел действия за продължаване на договора си за наем.
Молбата ми е за компетентно становище по случая, дали представлява самоуправсто и дали има смисъл да обжалвам по нататък?
Благодаря предварително на всички !
- Дата и час: 02 Дек 2024, 06:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Самоуправство - сложен случй
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Самоуправство - сложен случй
Самоуправство е, независимо от мнението на прокурора. Има си ред за опразване на наети стаи - по реда на закона.
В случая са реализирали директна намеса, което не е редно.
В случая са реализирали директна намеса, което не е редно.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Много странен случай, аз също съм живяла на общежитие преди години, но нямаше такива недоразумения.Определя се срок, пр. до 30 .07, докогато ти изтича наемният срок и трябва да напуснеш стаята и т.н.Без никакво предупреждение, без прекратяване на договора, без достъп до вещите ВИ, абсолютно незаконосъобразно! Защитавайте си правата!
- nk7702n
- Старши потребител
Според чл. 236 ЗЗД. Ако след изтичане на наемния срок използуването на вещта продължи със знанието и без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита продължен за неопределен срок.Т.е. Наемното правоотношение не е прекратено, то съществува и никой не го оспорва!
misho_ е дължал пари за предишни месеци и това също никой не го оспорва. Тогава кое е ОСПОРВАНОТО от другиго право, което чл.323, ал.1НК (самоуправството) изисква, за да се изпълни целия му състав?
Прав е прокурора, който е казал, че няма самоуправство, защото ЛИПСВА ПРАВЕН СПОР м/у двете страни по наемното правоотношение. Това е описано в Решение № 598 от 5.02.2003 г. на ВКС по н. д. № 485/2002 г., I н. о., докладчик съдията Пламен Томовю
Друг е въпроса, че е налице нарушаване неприкосновеността на жилището - чл. 170, ал.1 НК.
misho_ е дължал пари за предишни месеци и това също никой не го оспорва. Тогава кое е ОСПОРВАНОТО от другиго право, което чл.323, ал.1НК (самоуправството) изисква, за да се изпълни целия му състав?
Прав е прокурора, който е казал, че няма самоуправство, защото ЛИПСВА ПРАВЕН СПОР м/у двете страни по наемното правоотношение. Това е описано в Решение № 598 от 5.02.2003 г. на ВКС по н. д. № 485/2002 г., I н. о., докладчик съдията Пламен Томовю
Друг е въпроса, че е налице нарушаване неприкосновеността на жилището - чл. 170, ал.1 НК.
Говори, за да те видя! - Сократ
- winnerbg
- Младши потребител
Благодаря на всички за отзивчивостта !
Както повечето казвате, крещящо самоуправсто е, а за мен освен това е и болезнено самоуправство. Не така представя нещата адвокатът на другата страна обаче. Той твърди, че съм си тръгнал още на 1.03.2010г., като съм оставил нарочно вещите си в стаята, за да възпрепятствам работата на администрацията на общежитието, а те от своя страна са ме издирвали по всякакъв начин до дата 13.09.2010г., на която решили да сменят патрона за сигурност, до сформирането на комисия която да изнесе вещите ми.
Ако приемете твърденията ми от предния постинг ( за които аз имам свидетели, че съм си бил в стаята си, още повече че има и камери и портиери, да не говорим пък, че квитанцията за платен наем с дата от м. юли е писмено доказателство ) за абсолютната истина, то виждате с каква наглост се сблъсквам. Това ме води на мисълта, че и на мен ще ми трябва адвокат и то от ранга на техния.Със собствени сили няма да успея да ги преборя.
Това което казва winnerbg за нарушаване неприкосновеността на жилище по 170 (1) от НК, искам да попитам това важи ли за наети помещения, понеже не мога да разбера от текста на НК. И ако е така, имам ли шансове и основание за жалба, защото сега ме посъветваха да подам жалба за кражба, за това че са ми изнесли вещите и документите (паспорт и шоф. книжка)?
Както повечето казвате, крещящо самоуправсто е, а за мен освен това е и болезнено самоуправство. Не така представя нещата адвокатът на другата страна обаче. Той твърди, че съм си тръгнал още на 1.03.2010г., като съм оставил нарочно вещите си в стаята, за да възпрепятствам работата на администрацията на общежитието, а те от своя страна са ме издирвали по всякакъв начин до дата 13.09.2010г., на която решили да сменят патрона за сигурност, до сформирането на комисия която да изнесе вещите ми.
Ако приемете твърденията ми от предния постинг ( за които аз имам свидетели, че съм си бил в стаята си, още повече че има и камери и портиери, да не говорим пък, че квитанцията за платен наем с дата от м. юли е писмено доказателство ) за абсолютната истина, то виждате с каква наглост се сблъсквам. Това ме води на мисълта, че и на мен ще ми трябва адвокат и то от ранга на техния.Със собствени сили няма да успея да ги преборя.
Това което казва winnerbg за нарушаване неприкосновеността на жилище по 170 (1) от НК, искам да попитам това важи ли за наети помещения, понеже не мога да разбера от текста на НК. И ако е така, имам ли шансове и основание за жалба, защото сега ме посъветваха да подам жалба за кражба, за това че са ми изнесли вещите и документите (паспорт и шоф. книжка)?
- misho_
- Младши потребител
Ако има изричен отказ на СРП да образува наказателно производство, обжалвайте пред СГП като приложите писменни доказателства в подкрепа на тезата си. Посочете и какви доказателства искате да се съберат.
Къде сте сбъркали - като знаете, че сте под наем / или поне така твърдите - че срочния наемен договор се е трансформирал в безсрочен/ е трябвало всеки месец да си спестявате дължимата за наем сума, та като ви ги поискат , да не чупите пръсти.
Успех
Къде сте сбъркали - като знаете, че сте под наем / или поне така твърдите - че срочния наемен договор се е трансформирал в безсрочен/ е трябвало всеки месец да си спестявате дължимата за наем сума, та като ви ги поискат , да не чупите пръсти.
Успех
- dimist
- Потребител
misho_ написа:Както повечето казвате, крещящо самоуправсто е
misho, ако намериш цитираното от мен решение на съда ще разбереш защо твоя случай не е самоуправство.
misho_ написа:Той твърди, че съм си тръгнал още на 1.03.2010г., като съм оставил нарочно вещите си в стаята, за да възпрепятствам работата на администрацията на общежитието, а те от своя страна са ме издирвали по всякакъв начин до дата 13.09.2010г.
На тоя адвокат му кажи, че си се обърнал към полицията за съдействие, за да си вземеш личната карта. Ако не вярва да отиде на място и да се запознае лично с рапорта на въпросния инспектор. Питай го после според него нормално ли е да си оставиш личните документи половин година някъде, за да пречат на някого? Същия въпрос му задай и за другите ти вещи, без които не може човек в ежедневието -дрехи, обувки...
misho_ написа:170 (1) от НК, искам да попитам това важи ли за наети помещения
да -това се отнася и за наети помещения. Проблемът тук е друг. Това е от т. нар. престъпления от частен характер, т.е. прокуратурата не се занимава с тях. Ти трябва да заведеш дело пред съда и да изпълняваш ролята на прокурора ( ти да си този, който обвинява). Тук без адвокат трудно ще се справиш.
misho_ написа:посъветваха да подам жалба за кражба, за това че са ми изнесли вещите и документите
Недей да подаваш жалба за кражба, защото ще ти я отхвърлят, както стана със самоуправството. За да е налице кражба, Наказателния кодекс изисква дееца на престъплението да е имал за цел ДА СВОИ ОТКРАДНАТАТА ВЕЩ.От обясненията, които си дал по-горе не виждам никой, който да е искал да си присвоява твои вещи.
Очевидно си потърпевшия в случая и затова искам да ти дам добър съвет, но както и да тръгнеш да се защитаваш все ще ти е нужен адвокат. Можеш да получиш безплатна адвокатска защита, ако докажеш, че не разполагаш с достатъчно средства за да плащаш на адвокати.
Всъщност напиши ни - какво е твоето желание? Да останеш в квартирата? Някакво възмездие или ...?
- winnerbg
- Младши потребител
Това си е чиста проба самоуправство. Собственикът на стаята в случая осъществява едно свое право - правото да владее вещта си,но не по предвидения в закона ред. Друг е въпроса,че прокуратурата почти никога не образува дела за самоуправство,особено в последните няколко години. Обжалвайте отказа пред СГП
- the_emperor
- Нов потребител
the_emperor, чл.323, ал.1НК, предвижда в състава си ОСПОРВАНО от другиго право? Моля посочи, кое е това право! И кога и къде е оспорвано?
- winnerbg
- Младши потребител
Благодаря на всички за ценната дискусия която правите!
Искам да внеса още малко яснота с някои факти които съм пропуснал в началото. winnerbg пита, каде е оспорването на правото ( макар и предполагаемо ) на наемодателя да влезе в стаята ми и да ми изнесе вещите докато ме няма и без мое знание?!?
Всъщност съм пропуснал, че около средата на юни, бях предупреден устно от управата на блока( в неформален разговор в коридора, което ми прозвуча несериозно ), че ако не си тръгна или не си подновя договора ще ми сменят патрона, на което аз отговорих, че имам право на общежитие и съм подал молба, и съответно няма да си тръгна и че ако продалжават да ме тормозят, ще се оплача дори в МОМН ако се наложи. Според мен аз така съм оспорил тяхното право(предполагаемо и несъществуващо, според мен) да ме изгонят ако нямам договор.
Искам да попитам и относно жалбата за каражба ... winnerbg казва че за да има кражба трябва дееца да е имал за цел да ДА ПРИСВОИ ОТКРАДНАТАТА ВЕЩ. В разговор с управата на общ., след смяната на патрона, ми бе казано че вещите ми ще бъдат задържани до издължаване на сумата за наеми която дължа - т.е налице е деклариране на целта ми се струва.
Аз естествено имах възможност да платя веднага, но счетох че с добрия тон беше до тук, пък и поставете се на мое място - останал навън по тениска и без документи, и то против всякакви правилници и наредби.
Искам да внеса още малко яснота с някои факти които съм пропуснал в началото. winnerbg пита, каде е оспорването на правото ( макар и предполагаемо ) на наемодателя да влезе в стаята ми и да ми изнесе вещите докато ме няма и без мое знание?!?
Всъщност съм пропуснал, че около средата на юни, бях предупреден устно от управата на блока( в неформален разговор в коридора, което ми прозвуча несериозно ), че ако не си тръгна или не си подновя договора ще ми сменят патрона, на което аз отговорих, че имам право на общежитие и съм подал молба, и съответно няма да си тръгна и че ако продалжават да ме тормозят, ще се оплача дори в МОМН ако се наложи. Според мен аз така съм оспорил тяхното право(предполагаемо и несъществуващо, според мен) да ме изгонят ако нямам договор.
Искам да попитам и относно жалбата за каражба ... winnerbg казва че за да има кражба трябва дееца да е имал за цел да ДА ПРИСВОИ ОТКРАДНАТАТА ВЕЩ. В разговор с управата на общ., след смяната на патрона, ми бе казано че вещите ми ще бъдат задържани до издължаване на сумата за наеми която дължа - т.е налице е деклариране на целта ми се струва.
Аз естествено имах възможност да платя веднага, но счетох че с добрия тон беше до тук, пък и поставете се на мое място - останал навън по тениска и без документи, и то против всякакви правилници и наредби.
- misho_
- Младши потребител
misho_ написа:... че ако не си тръгна или не си подновя договора ще ми сменят патрона, на което аз отговорих, че имам право на общежитие и съм подал молба, и съответно няма да си тръгна...
Tова вече е друго. Значи наемодателите ти твърдят, че вече не съществува наемно правоотношение м/у вас, а ти твърдиш, че то съществува. Това е материалноправен спор. Сега когато обжалваш постановлението на прокурора пред по-горестощия прокурор опиши този "юнски" разговор така както го описваш тук във форума, а ако имаш и свидетел, който е присъствал на този разговор вмъкни и неговото име в жалбата си (като преди това го помолиш да ти съдейства, разбира се).
misho_ написа:winnerbg казва че за да има кражба трябва дееца да е имал за цел да ДА ПРИСВОИ ОТКРАДНАТАТА ВЕЩ. В разговор с управата на общ., след смяната на патрона, ми бе казано че вещите ми ще бъдат задържани до издължаване на сумата за наеми която дължа
Има разлика м/у това да задържиш една чужда вещ с цел да се удовлетвориш и да си присвоиш чужда вещ. В гражданското право е позволено да задържаш чужди вещи с цел удовлетворяване на накърнено материално право. Когато не изплащаш задълженията си към своя наемодател, ти накърняваш правото му на парично вземане по договора за наем. Но това да задържаш чужди вещи с цел удовлетворяване на накърнено материално право е допустимо само в предвидените от закон случаи.В твоя случай законът не позволява на наемодателя ти задържане на вещите ти. Т.е. той нарушава закона. Нарушава също и правото ти на собственост в/у вещите ти, но това право на собственост се брани по гражданскоправен ред, а не по наказателноправен. В този случай си много близко до второ самоуправство от страна на твоя наемодател, но ти не оспорваш, че дължиш пари.Т.е. ето я липсата на спор, който ти е нужен , за да е налице престъплението "самоуправство".
- winnerbg
- Младши потребител
ЗДравейте на всички,
Най-накрая, слеД 2 месеца, ми ДаДоха достъп до цялата преписка. Обаче сега възникнаха още повече въпроси ...
1. С постановлението за възлагане на проверка на органите на полицията, прокурора постановява реДица оперативно слеДствени Действия, като накрая заДължително иска Да бъДе ДоклаДван резултатът от проверката, преДи тя Да приключи за Да се избегне повторно връщане на преписката за ДоразслеДване. И още нещо, изрично иска Да се ДоклаДва ако възникнат пречки за изпълнението на указанията( съжалявам, но нещо не успявам Да прикача файла с постановл.)
Какво се получава обаче, нищо от ДаДените указания не е изпълнено, което е най-вероятно и причината за отказа от обр. на ДП (межиувременно прокурора е сменен, иначе е близко До ума че щеше Да върне пр.), тъй като просто няма никакви Доказателства които Да са събрани и приложени - еДинствено Договора за наем и моите показания и еДна молба от аДвоката преДставляващ управата на общеж. Тук искам Да помоля за съвет как Да се оплача от това че разслеДващите полицаи не са си свършили работата, което сега ми се изяснява, че би трябвало Да запоДозра, преДвиД отношението което имаха към мен?
И също към кого Да се обърна за съДействие за Да си взема поне Документите, преписката приключи и всеки си мълчи, а аз съм без паспорт и ш.книжка?
2. Искам и Да знам може ли инпектората към ВСС Да провери преписката и как се поДава жалба До него, тъй като на практика, проверка не е извършена и вече имам съмнение за преДубеДени Действия на разслеДващите полицаи.
Най-накрая, слеД 2 месеца, ми ДаДоха достъп до цялата преписка. Обаче сега възникнаха още повече въпроси ...
1. С постановлението за възлагане на проверка на органите на полицията, прокурора постановява реДица оперативно слеДствени Действия, като накрая заДължително иска Да бъДе ДоклаДван резултатът от проверката, преДи тя Да приключи за Да се избегне повторно връщане на преписката за ДоразслеДване. И още нещо, изрично иска Да се ДоклаДва ако възникнат пречки за изпълнението на указанията( съжалявам, но нещо не успявам Да прикача файла с постановл.)
Какво се получава обаче, нищо от ДаДените указания не е изпълнено, което е най-вероятно и причината за отказа от обр. на ДП (межиувременно прокурора е сменен, иначе е близко До ума че щеше Да върне пр.), тъй като просто няма никакви Доказателства които Да са събрани и приложени - еДинствено Договора за наем и моите показания и еДна молба от аДвоката преДставляващ управата на общеж. Тук искам Да помоля за съвет как Да се оплача от това че разслеДващите полицаи не са си свършили работата, което сега ми се изяснява, че би трябвало Да запоДозра, преДвиД отношението което имаха към мен?
И също към кого Да се обърна за съДействие за Да си взема поне Документите, преписката приключи и всеки си мълчи, а аз съм без паспорт и ш.книжка?
2. Искам и Да знам може ли инпектората към ВСС Да провери преписката и как се поДава жалба До него, тъй като на практика, проверка не е извършена и вече имам съмнение за преДубеДени Действия на разслеДващите полицаи.
- misho_
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|