начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Заведение във ЕСобственост ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Заведение във ЕСобственост ?

Мнениеот toni_sf » 31 Яну 2011, 09:24

Пожелавам ти успех :D и не им се давай лесно
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 04 Фев 2011, 10:33

toni_sf написа:Пожелавам ти успех :D и не им се давай лесно
И сам да съм у транВАИО , па че се бутам ! :D В понеделник трябва да взема копия от документите на сградата /от общината/ ,и на ,,бегом,, при адвоката. Между другото установих ,че по проект ,на етажа на коИто се намира заведението е предвиден за магазини ,сауна и фризьорски салон /за заведение не се споменава нищо/! Аз лично смятам ,че за да се промени търговска част отредена за магазин ,да се превърне във заведение е необходима смяна на статута. Което съответно , изисква писмено съгласие на непосредствените съседи. Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Фев 2011, 15:21

до-tripio :D надявам се да не живееш анадола :wink: защото ще ти е трудно
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 05 Фев 2011, 08:51

toni_sf написа:до-tripio :D надявам се да не живееш анадола :wink: защото ще ти е трудно
Ам то, разликата между Булгаристан - Чалгария - България и Анадола е само в географските ширини! Поне така смятам аз ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот naughty » 05 Фев 2011, 13:47

tripio,

моля те ми пиши ЛС след 2-3 години, когато ще си узрял и на моето дередже (ще си продал апартамента)

Интересно ми е да гледам и други как се мъчат точно както и аз се мъчих.

Прочети малко за Дон Кихот, в частта с вятърните мелници.
naughty
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Фев 2011, 20:15

Той няма за какво да чете за Дон Кихот а ти сам виж тук кои трябва да четат , 600 разглеждания на темата и никой не посмя да каже нещо:)) затова сме в списъка на най необразованите в Европа особено биещите се тук с юридическо образование подрастващи или завършили :D и съм сигурен,че за тях не ти пука.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 06 Фев 2011, 21:48

Привет ! Попрочетох някоИ и друг закон и смятам ,че Правото е на моя страна ! Друг е въпросът с продажбата на апартамента ,защото в тази криза е почти невъзможно да се реализира. Жалко ,че не дадоха мнение професионалисти по темата ,но... От адвокат ,доктор и поп ,Бог да ни пази ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 07 Фев 2011, 07:12

Дано успееш но в първият си пост каза ,че сградата е на 7 етажа и първите два са маг. част ,ако живееш на третият нищо мисля,че не можеш да направиш щом така е по проект. И относно смяната на статута наистина трябва да има 100% съгласие на собствениците :D а това ,че си бил в чужбина ти си получил покана за ОС и да си присъствал пропуснал си сроковете за обжалване на това решение.Ще ти е трудна борбата но успех :wink:
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tino76 » 07 Фев 2011, 10:52

Да взема да се включа и аз та да демонстрирам будна гражданска съвест :lol:
От зад та напред - сградата е 7-етажна първите два са за заведения - предполагам партерен и първи етаж а човекът казва, че под него са направили пицария и има маси на терасата следователно той е на втория етаж.
Магданозе - Никакви оксиморони никакви мормони няма тука - чл.38/5/ЗУТ означава, че по арг.за противното при наличие на щум и замърсяване няма да може да се приложи нормата. Освен това цитираният член касае заварени жилищни сгради, а не нови такива, в които по проект изначално са предвидени кои помещения ще се ползват за търговска цел. Според мен приложима е хипотезата на ал.2 2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания.
Сградата, по думите на човека, е със смесено предн., което предполага наличието и на търговски обекти в нея. Какви са що са няма значение стига шумът да не е пряко и непосредствено следствие от дейността. В случая с пицарията шумът е косвено следствие , дължи се на клиентите. По-скоро на тях трябва да се прави забележка, а не на заведението. След като собственикът на имота е направил информиран избор, то няма от какво да се оплаква. Не може да се пречи на търговския оборот като се пускат непрекъснати жалби и т.н. Пътят , по който си поел трипио няма да те доведе до нищо. Гаранция. Но това, което аз бих те посъветвал е да изчакаш няколко месеца, придай си много изтормозен и измъчен вид, отиди налекар да те освидетелства, че страдаш от безсъние или нещо такова и съди заведението за нанесени неимуществени вреди на стойност 5милиона примерно. Един да ти дадат пак файда :) Останалото е загуба на време и хабене на нерви и пари. При наличен одобрен от органите проект и при твоето съгласие нямаш шанс. Даже и да има някакви допуснати неточности при проекта предполагам сроковете за обжалване са изтекли, а и даже и да не са е адски трудно да затвориш заведение. Това, което най-много можеш да направиш е да предизвикаш непрекъснати проверки и актове, но това само ще влоши положението.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот kontrol » 08 Фев 2011, 02:35

Защо е това оплакване, че нямало юридически мнения? Аргументи са изложили: wladi, magodeoz, nk7702n, tino76. Правилни, за Ваше съжаление, насоки е дал и naughty в т. 3 и сл. от първото си мнение.
Обърнете внимание особено на позицията на magodeoz (сградата е вече заварена в смисъл на съществуваща). Ако ще водите иска по tino76, предявете го като частичен (зарад ДТ) и си подсигурете доказателства за причинно-следствената връзка.

ЗУЕС не изключва ЗУТ (и обратно – обичайното безпокойство от такъв тип обект).
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 09 Фев 2011, 12:11

:D Значи в няколко теми се посочи и как се връчват покани за провеждане на ОС и в закона си го пише как се приемат решения, така,че този който не е присъствал губи да е бил там и да си е казал мнението, и трябва да доказва , тук не важи мнението за мълчалив отказ или :wink: както се базиках за мълчаливо съгласие ,то явно е точно тук когато не се явиш за решаване на проблеми от общ характер.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 18 Фев 2011, 08:54

naughty написа:tripio, бях в идентично положение и си скъсах нервите цели 5 години.
Ще се убедиш, че:

1) корупцията е всесилна
2) няма държава
3) нищо не можеш да направиш

но ще ти отнеме 3-4-5 години да узрееш. После ще си продадеш апартамента, както направих и аз.
Привет ! Този отговор ще се окаже наИ-точният ,за огромно съжаление. Пуснах молба до общината за издаване на плана на цялата сграда ,но получих устен отказ /писмен ми отказаха/,че нямат право да ми предоставят копие от документа. От три месеца официалният достъп от улицата до жилищната част е затворен с метална ограда /до блока строят супермаркет/! От тогава насам ,преминаваме през частен имот ,но от няколко дни и този достъп е затворен ,та в момента се изявяваме като циркови артисти /скокове ,ходене по тесни стенички и т.н./ ! Строители на супера се оказаха не коИ да е ,а 2-ма депутати -андонов и захов /съответно от Сандански и Петрич/! Пуснах жалба до раИонна прокуратура ,въпреки обяснението на прокурора ,че това не е тяхна работа :roll: !Всички описани тук събития се развиват в идеалният център на гр. Петрич /на около 50м. от кметството/ ! Моля се ,в наи-скоро време да ни превземат талибаните ,та всичко да си доИде на мястото ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Фев 2011, 22:25

:D Да така е за съжаление, но Вас не Ви ли превзеха гърците преди години що бизнес направиха там що бебета. :D А сега като буден гражданин чакате талибаните , :wink: но може и да Ви хареса де.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот simeonova1 » 23 Фев 2011, 16:03

Здравейте,
И ние живеем в сграда с 1 и 2 етаж предназначени за нежилищни нужди с акт 16 от 2008. Сега собственикът на т.нар. магазин и няколко офиса / на шпакловка и замазка/ търси съгласие на 100 % от собствениците за преустройството им в ресторант и прилежащи офиси. Доколкото ми е известно съгласно чл. 38 ал. 5 от ДР на ЗУТ , нашето съгласие не се изисква и тъй като той е юридически компетентен, у нас некомпетентните възниква въпросът защо го прави? Факт е, че се обикаля по апартаментите с готови списъци и се събират подписи, срещу общи приказки.
Въпросите ми са няколко:
Възможно ли е да смята да прави промени, в разрез с чл. 185 ал. 2 и 3 и ние да установим това постфактум?
Възможно ли е да дадем съгласието си за конкретен вид ресторант напр. Бърза закуска, с определено работно време и без право на разполагане на маси и столове на двора и на тротоара или го даваме само общо и по принцип?
Възможно ли е да поискаме да представи проект, от който да е видно какво точно възнамерява да направи, как смята да реши вентилацията на обекта и шумоизолацията на оборудването, което ще постави?
Ако той предостави такъв, възможно ли е да имаме контрол върху това, точно този проект да бъде изпълнен, без да бъде изменян?
До момента сме събрали много примери за това как приказките и действията се разминават, както и за нашата наивност и не искаме този път пак да бъдем измамени
Още нещо, в момента той е собственик на парцела, върху който е построена сградата и предлага да ни прехвърли идеални части от парцела, след като му дадем съгласие, което е смущаващо.
Предварително благодаря за компетентните ви отговори.
Поздрави
simeonova1
Нов потребител

Мнениеот kirile » 23 Фев 2011, 16:51

Не подписвайте нищо ! Това е най-сигурният вариант да не бъдете измамени !
kirile
Потребител

Мнениеот tripio » 24 Фев 2011, 09:54

Привет ! ,,Симеонова1,, ,аз също писах в този форум с надеждата да получа ПРАВНА помощ . Както сама можеш да се убедиш от написаното по темата ,никоИ до сега не е прочел задълбочено изложените от мен факти ! Всеки бърза да напише нещо /сякаш са на състезание по писане на отговори /! За съжаление живея в малък град ,и не мога да намеря ,,читав,, местен адвокат с коИто да се консултирам :cry: . Аз на ваше място бих подписал при положение ,че се изготви договор със строго упоменати клаузи ,чрез които да се избегнат бъдещи конфликти и за двете страни ! Нека бъдем човеци :!: ! Апропо - учудва ме фактът ,че ,,тонисф,, още не се е изходил и по твоят въпрос :lol: ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Фев 2011, 12:42

до-tripio За разлика от много други :D Тони е написал,че не е юрист и не дава правни съвети :wink: и за разлика от други Тони се занимава само със ЗУЕС , защото това му е работата и може би прави грешка когато се опитва да бъде добрият самарянин защото в процеса на работата си е минал през много препятствия и е видял много неща . :D Но не търпи наглост, лъжи, лицемерие.Вие написахте ,че в ПЕТРИЧ не можете да намерите читав адвокат :D а защо Ви трябва след като толкова сте компетентен .И правилно няма да получите тук безплатна юридическа консултация . :wink: А и след като сте се консултирали с адвокат защо още търсите помощ от форума или сте ТомаНеверни .И за това Тони още не се е изходил по въпроса на г-жа Симеонова защото много добре знае какво трябва да се направи и въпроса е зададен към юристи а не към професионален домоуправител голяма разлика има в това.И сам казахте ,че сте били навън там бихте ли си позволили такова поведение.Лек живот и успех Ви желая в борбата.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Фев 2011, 18:55

Уважаеми tripio, ето въпросите, които зададохте (дотук) по темата. На повечето Ви беше отговорено, но повторението, както е известно, е майка на знанието. Правописът и пунктуацията са Ваши.
Законово ли е съществуването на заведение ,отворено без моето съгласие като непосредствен съсед /собственик/?

Законно е, при положение, че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Имат ли право да използуват общи части на сградата за разполагане на столове и маси ,климатици ,тенти и т.н. отново без да имат съгласие от моя страна?

Имат, доколкото не пречат на останалите да използват общите части според предназначението им.
Тук отново възниква въпрос- имат ли право да променят статут на магазин в заведение ,без мое съгласие , при положение че от 2008 /акт16/ до 2010 съм бил извън страната ?

Имат, ако променят предназначението (има си дефиниция за това упражнение) на помещение с нежилищно предназначение поначало. Вашето отсъствие не е от значение.
Тони ! Въпросът ми е ,какво може да се направи при възникнали възражения ? Поздрави !

Тук не става ясно срещу какво, и на какво основание, са възраженията.
...и попаднах на някаква разяснителна статия относно ЗУЕС. В нея пишеше ,че когато става въпрос за ЕС ,на 1-во място е ЗУЕС и чак тогава ЗУТ или ЗС ! Вие как мислите?

Следва да знаете, че всеки закон си има приложно поле, определено още в преамбюла му. В случая законите, които цитирате, не влизат в противоречие, а просто уреждат различна материя.
Аз лично смятам ,че за да се промени търговска част отредена за магазин ,да се превърне във заведение е необходима смяна на статута. Което съответно , изисква писмено съгласие на непосредствените съседи.

Това, макар и да не е формулирано като въпрос, също може да се коментира. Писменото съгласие от непосредствените съседи се изисква в точно определени случаи, а в други - не се изисква. Вашият случай е от вторите.
И, накрая - да изразиш съчувствие е едно, а да помогнеш конструктивно за решаването на даден проблем - съвсем друго. Ако търсите първото, сте объркал(а) форума, а ако търсите второто - това едва ли може по принцип да стане във форум, без детайлно запознаване с фактическата обстановка и документацията по случая. Отговорите тук са принципни, и не могат да имат универсално приложение.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот tripio » 27 Фев 2011, 07:36

Привет ! ,,Мгадеоз,, ,предполагам ,че повечето които се обръщаме с въпроси към знаещите в този форум ,е поради причината ,че сме незнаещи /аз лично съм бавноразбиращ/ ! За това ,искам да Ви помоля да проявявате търпение към нашият контингент ,което ще рече - по-подробни разяснения и отговори ,дори на глупави /за Вас/ въпроси. Отново искам да благодаря ,на всички опитали се да ми окажат съдеИствие по моят правен въпрос ,и наИ вече за последният отговор на ,,магадеоз,,! Бъдете живи и здрави !
tripio
Младши потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост