начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Укриване на данъци

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Укриване на данъци

Мнениеот silvito79 » 01 Фев 2011, 15:41

Здравейте,

Обръщам се към вас с наистина голяма молба да ми помогнете.Вече 3 години не мога да спя, консултирала съм се с няколко адвокати специалисти, но са ми казвали доста различни неща.Така, че реших да пусна и тук темата.Надявам се някой да ме просветли малко.

Става въпрос за следното.Преди няколко години, имах получени преводи от чужбина от интернет дейност, които не декларирах(Не ги декларарирах не защото не исках, а защото нямаще как.В края на годината питах и се оказа че трабвало да имам регистрация по булстат, да съм плащала осигуровки всеки месец, и т н...).

Сумите са много малки наистина, общо са около 3000 лв(обаче са получавани в период от около 1 година, и в началото бяха наистина малки - под 50 100 лв на месец), което води до укрити данъци за около 300 лв, но ако се заядат и решат да начислят и осигуровките, сумата от укритите данъци и осигуровки, заедно с лихвите може да стане и малко над над 3000 лв.

Сега обаче си имам фирмичка за съшата дейност и там нещата вървят и се развиват добре.За сега нямам много големи пичалби но знам ли след нямалко години.В фимара всички данъци за си платени редовно.

Основния ми въпрос е дали когато се говори за укриване на данъци по НК, се вземат и осигуровките и лихвите към натрупаната сума.За това човек може ли да бъде съден и евентуално осъден?И въобще какъв е сценария в най-тежкия случай?

Нчкои адвокати ми казват, че можело да се вземат и осигуровките, а други че се вземали само данъците?

Четох в интернет едно тълкувано рещение, според което май излиза че не можело -

http://www.vks.bg/vks_p10_26.htm

(Затова следва да се приеме, че „укритите данъци”, предмет на визираните в искането престъпления, са именно и само данъците – данък върху добавената стойност, данък върху дохода, данък върху печалбата, акцизът като вид косвен данък, местните данъци.)

Писаното на тази страница, каква сила има, може ли да влезе в съда?

Колко е давността?До колкото знам давността по ДОПК е 5 гогини, но по НК е 10.Та какво би станало, ако да кажем това се разбере между 5-тата и 10-тата година.

Понеже разбрах, че можело да се вземат и лихвите към укритата сума, то до кога текат тези лихви?Ако се разбере до 5, до 10 или след 10 години, по някакви причини, то тези лихви биха ли се взели?В това решение пишеше, че лихвите текат до падежа на данъка, а какво е падеж?

Също различни мнения по въпроса има и по темата, от кога започва да тече тази давност по НК?От момента на укриване на данъците, от края на въпросната година.Има дела в които прокурорите са настоявали че започва да тече след реалното им плащане.Т.е ако те хванат след 4 години, плащаш си и от тогава още 10 години давност.

След много много четене в интернет намерих много дела които са се водили и след 5 годишна давност.Намерих суматии дела,
водени през 2009 и 2010 год, за укрити данъци от 1999 до 2005 година.Как става това при положение че данъчните проверяват само 5 години назад.Единственото което не намерих до сега (за мое голяма щастие) е някой да е бил съден за укрити осигуровки, но знае ли човек?

И на най най тежки въпорс, ако човек си плати данъците ако евентуално го хванат, може ли да влезе в затвора.До сега нямам никакви провинения по НК.А и в никое дело не намерих реални осъдителни присъди, всички за данъци в големи размери(3000 до 12 000) за били оправдани или по чл 78а, или по чл 66 от НК.Което наистина не ме успокоява много много, но все пак факт.

Имам ли вариант да отида да си призная доброволно и да платя всичко? Как и къде?Ако трябва да съм честна точно това искам, но май не можело да стане след няколко години.

Много благодарности ако някой може да помогне малко.Аз ще продължавам да не спя следващите няколко години
silvito79
Нов потребител

Re: Укриване на данъци

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Фев 2011, 15:55

Вие сте влезли в някакъв филм. Много трудно ще Ви подведат под отговорност, ако освен не сте накърнили честта на някой сицилианец и той не си отмъщава, като Ви натопи пред данъчните.

Трябва да сте луд да се забъркате с деклариране на данъци, които освен, че не са хванати и не може да ги прихванат, то не е ясно какво да се декларира.

Никой няма да си мръдне пръста. Всичко действа по сигнал.

Имал съм ревизии за 800 000 лева и нищо не се правеше по тях.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Фев 2011, 16:02

:roll: :lol: :lol: Ох, извинете ме за спама, но.... и аз спя малко( просто нямам нужда или нуждата ме притиска- все тази), но вие сте наистина първенец в очите ми- как успяхте последните 1200дни да не мигнете? :roll:

По темата... толкова много и разнообразни питания, смятам, че колегите са ви обяснили поне, че данъчното производство по начисляване ( плащането е съвсем друга бира) на съответните налози е съвсем отделно от наказателното, респективно давността и при двете е съвсем различна... а какъв е размерът на задълженията ще установите едва, когато ви издадат ДРА, пък и ако се образува наказателно- имате привилегирована норма, нали така.
За 300лв. и какви терзания имате, хората отнесоха милиони и си спят, като бебешори.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот silvito79 » 02 Фев 2011, 19:48

Първо големи благодарности че ми обръщате внимание.

Значи наистина въпросите ми бяха много, но всъщност основния е един.И той е дали укритите осигуровки са по НК, ако са в големи (или особено големи) размери.Ясно ми е ако ме хванат ще начислят всичко (осигуровки, данъци и лихви).И така получената сума може и да е под но може и да е малко над критичната стойност 3000.Иначе при тази ситуация укрития данък не може да стане 3000 лв и след 30 години да го олихвяват.

Би ли могло да се отговори еднозначно и категорично на този въпрос?Адвокати са ми казвали и да и не?Аз на кого да вярвам.А и осигуровкито по смисъла на КСО са си данъци.

За сигнала - това не ме успокоява.И аз като повечето от вас си имам конкуренция и кой знае на кой какво на кого ще му роди главата.Те се гърмят хората, а за един сигнал ли няма да се сетят.

И още един доста интересен въпрос, който всъщност ми е доста интересен.Сега си имам едно ЕООД, при което нещата са максимално чисти разбира се, в смисъл всичко се декларира и се плаща както трабва, никакви шашни не правя.Но оборотите нарастват вече са около 100 до 200 000 годишен (оборот, не печалба), та дали това би ми повлякло ревизия и по лични сметки?

Предварително благодаря.
silvito79
Нов потребител

Мнениеот silvito79 » 03 Фев 2011, 14:53

Някой поне може ли да каже колко се пазят пустите банкови архиви при физически лица, при условие че сметките са закрити вече, до колкото това би имало значение.
silvito79
Нов потребител

Мнениеот rts » 03 Фев 2011, 16:07

Едно нещо е неясно тук - поради каква причина сте стресирани толкова ?
Според мен гледате твърде много филми, или наистина имате реален проблем, който замазвате за пред форума.
В първия случай вземете успокоително и приемете, че може да се наложи да си платите дължимото пред държавата.
Във втория случай Ви е необходим конкретен адвокат, а може би и счетоводител, който да Ви помогне да излезете от кашата колкото може по-чист/а.
rts
Активен потребител

Мнениеот voltron » 03 Фев 2011, 17:26

И аз имам въпрос, дано некой компетентен ми отговори.
Трябва ли да се декларира имотче на луната или на марс. Примерно 2,3 декара :roll: .
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот inspectora » 03 Фев 2011, 17:36

voltron написа:И аз имам въпрос, дано некой компетентен ми отговори.
Трябва ли да се декларира имотче на луната или на марс. Примерно 2,3 декара :roll: .

Трябва, но в Македония! Нали знаете, че Луната и Марс са македонска територия :lol: :lol: :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот tipster » 03 Фев 2011, 17:53

Уважаема, silveto_79, надявам се с кратките си отговори да допринеса за спокойния Ви сън от днес нататък :)
1. За невнасяне на осигуровки наказателна отговорност НЕ се ангажира.
2. Лихвите върху невнесените данъци НЕ се калкулират при определяне на сумата /под-над 3 000 лева/, минимално изискуема за започване на наказателно производство по чл.255 и сл. от НК, но в случай, че се стигне до осъдителна присъда по подобно производство се дължат както невнесените данъци, така и лихвите по тях.
3. Твърдо подкрепям колегите по-горе, че единственият начин НАП да разбере за невнесените ви данъци е след "приятелски донос" или нещо подобно, така че горещо Ви препоръчвам да си мълчите.
tipster
Нов потребител

Назад към Наказателно право