- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
АВТОТЕХНИЧЕСКА ЕКСПЕРТИЗА
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
АВТОТЕХНИЧЕСКА ЕКСПЕРТИЗА
инж. Ивайло Иванов
Експерт автомобилни катастрофи и технически експертизи. Вещо лице към ОС - гр. Стара Загора
Изготвя
Пълен експертен анализ на ПТП /Възпроизвеждане на ПТП/. Механизъм на ПТП. Изследване на механизъм при ПТП след задаване на скоростите на движение и анализиране на крайното положение след удара.
Оценъчни експертизи на ППС. Определяне на пазарна стойност.
Технически експертизи. Механизъм на причиняване на телесни увреждания и технически причини за възникване.
Пожаро-технически експертизи /засягащи само ППС /.
Консултации /адвокати, частни лица, разследващи органи и др./.
Гаранции
Пълен динамичен анализ за определяне на мястото на удара.
Анализ на ПТП, базиращ се на световно утвърдени методики.
Използване на няколко метода за определяне на скоростта на ППС.
За проверка се използва сложен механо-математичен модел, изграден в средата на MATLAB Simulink.
Пазарната стойност на нанесените по ППС щети се базира за световно признати източници за информация, както и на действащите към момента наредби.
За повече информация http://expertauto-bg.com
Експерт автомобилни катастрофи и технически експертизи. Вещо лице към ОС - гр. Стара Загора
Изготвя
Пълен експертен анализ на ПТП /Възпроизвеждане на ПТП/. Механизъм на ПТП. Изследване на механизъм при ПТП след задаване на скоростите на движение и анализиране на крайното положение след удара.
Технически експертизи. Механизъм на причиняване на телесни увреждания и технически причини за възникване.
Гаранции
За проверка се използва сложен механо-математичен модел, изграден в средата на MATLAB Simulink.
Пазарната стойност на нанесените по ППС щети се базира за световно признати източници за информация, както и на действащите към момента наредби.
- burnfire
- Младши потребител
Re: АВТОТЕХНИЧЕСКА ЕКСПЕРТИЗА
burnfire написа:инж. Ивайло Иванов
Изготвя
Гаранции
Това като реклма ли да го разбирам?
- lexiss
- Младши потребител
Съфорумецът пропуска същината- съгласно ЗСВ и ВЛ се определят чрез програмата за случаен избор на разпределение, което предпоставя развитието на темата му. Освен за частни експертизи, но пък всеки от нас познава работата на ВЛ в своя съдебен район....та: Весели празници.
- Гост.
- Старши потребител
Тези вещи лица стават все по-широки специалисти (ама с малко тесни възможности). Скоро на едно дело програмата на случаен принцип ми беше определила такова в.л. Същият изготвяше:
графологични, графически, дактилоскопни, трасологически, балистични, биометрични, инженерно-технически, инженерно-технологична, фоноскопна, видеоскопна и компютърно-техническа експертизи.
Направо мултифункционален специалист.
Интересно: как е отговорил на условията на т.1 и т.2 в чл.13 от Наредба №1 за вписване, квалификация и възнаграждение на в.л.
графологични, графически, дактилоскопни, трасологически, балистични, биометрични, инженерно-технически, инженерно-технологична, фоноскопна, видеоскопна и компютърно-техническа експертизи.
Интересно: как е отговорил на условията на т.1 и т.2 в чл.13 от Наредба №1 за вписване, квалификация и възнаграждение на в.л.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
УСЛОВИЯ, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ, УТВЪРДЕНИ ЗА ВЕЩИ ЛИЦА
Чл. 13. За вещо лице може да бъде утвърдено дееспособно лице, което отговаря на следните изисквания:
1. завършило професионално образование и притежава съответните специални научни знания в областта на определен вид съдебна експертиза съобразно приложение № 1;
2. има най-малко 5 години стаж по специалността;
Относно т.1 - Завършил съм подходящото образование и притежавам необходимата квалификация за всичко изброено по - горе. За повече информация може да посетите сайта.
Относно т.2 - Имам почти 9 год. стаж - Отново за повече информация може да посетите сайта.
Сега за улеснение добавих към сайта помагало, което ще бъде полезно на разследващите органи и заинтересованите лица. Ще им осигури бърза проверка и ще им спести време.
Чл. 13. За вещо лице може да бъде утвърдено дееспособно лице, което отговаря на следните изисквания:
1. завършило професионално образование и притежава съответните специални научни знания в областта на определен вид съдебна експертиза съобразно приложение № 1;
Относно т.1 - Завършил съм подходящото образование и притежавам необходимата квалификация за всичко изброено по - горе. За повече информация може да посетите сайта.
Относно т.2 - Имам почти 9 год. стаж - Отново за повече информация може да посетите сайта.
Сега за улеснение добавих към сайта помагало, което ще бъде полезно на разследващите органи и заинтересованите лица. Ще им осигури бърза проверка и ще им спести време.
- burnfire
- Младши потребител
burnfire написа:УСЛОВИЯ, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ, УТВЪРДЕНИ ЗА ВЕЩИ ЛИЦА
Само не ми е ясно какви са почти 9-те години стаж????
В каква област са?
а и това "помагало" са абсолютни глупости, които нямат никаква стойност, дори и за лица, които не разбират от тази материя!!!!!!!!!!!!!!!!!!
....
и какви специални научни знания притежавате в областта на АТЕ????
А колко години стаж имате в обастта на автомобилите( като цяло?)
Дипломата (свидетелството за професионална квалификация) не дава гаранция за това - за специални и научни знания!!!!!!!!!!!!!!
Диплома и аз мога да издам........
Последна промяна carexpert на 04 Яну 2011, 09:44, променена общо 1 път
Човек, който отстъпва, когато не е прав се нарича МЪДЪР!
Човек, който отстъпва, дори и когато е прав се нарича ЖЕНЕН (ОМЪЖЕНА)!!!
-
carexpert - Нов потребител
andy70 написа:Тези вещи лица стават все по-широки специалисти (ама с малко тесни възможности). Скоро на едно дело програмата на случаен принцип ми беше определила такова в.л. Същият изготвяше:
Е тук е момента в който Вие трябва да сте най-щастливия човек на света - паднал Ви се е "специалист по всичко" . Аз считам , че такива лица - като гореспоменатото трябва задължително да бъдат изключвани от списъците на В. Л., защото този ли нищо не разбира от НИЩО или е голям ВРЪЗКАР!!!!!
-
poli_g написа::) Съфорумецът пропуска същината- съгласно ЗСВ и ВЛ се определят чрез програмата за случаен избор на разпределение, което предпоставя развитието на темата му. Освен за частни експертизи, но пък всеки от нас познава работата на ВЛ в своя съдебен район....та: Весели празници.
Знаете ли че лошото е че всички адвокати познават работата на всички вещи лица в района си така както на тях им се иска.
Например в нашия съдебен район има едно вещо лице дето "е най-добрия" за адвокатите, ама като се разгледат експертизите му от хора вещи в занаята ( наистиан ЕКСПЕРТИ) просто се учудват ка може това лице да бъде наемано като консултант или да нму бъде възлагана частна експертиза, защото ако насреща муу застане образовано и достатъчно ерудирано вещо л ице подпомагащо адвоката на другата страна нещата ще се променят коренно ( като не забравяме и влиянието и позицията на МНОГОУВАЖАЕМИЯ СЪД!!!) ...
Така ,че винаги е хубаво да се има "едно на ум" за всяко дело свързано с престъпленията в транспорта. и "експертите" наети с този процес.
Защото аз като започнах да правя експертизи (първата ми експертиза) бях включен в петорна такава. Експертизата изготвих с моите скромни познания в областта, опровергавайки две предходни изготвени такива ( другите членове само се подписаха). Длото мина и пред апелативен ( като експертизата е потвърдена от едно от светилата в България по АТЕ) и през Касационен съд и на тези инстанции експертизата беше "кредитирана".
Така, че Винаги има момент на "изненада " особено в областа на АТЕ......
-
carexpert написа:burnfire написа:УСЛОВИЯ, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ, УТВЪРДЕНИ ЗА ВЕЩИ ЛИЦА
Само не ми е ясно какви са почти 9-те години стаж????
В каква област са?
а и това "помагало" са абсолютни глупости, които нямат никаква стойност, дори и за лица, които не разбират от тази материя!!!!!!!!!!!!!!!!!!
....
и какви специални научни знания притежавате в областта на АТЕ????
А колко години стаж имате в обастта на автомобилите( като цяло?)
Дипломата (свидетелството за професионална квалификация) не дава гаранция за това - за специални и научни знания!!!!!!!!!!!!!!
Диплома и аз мога да издам........
Вижте "колега" не мога да разбера какво целите с тези си постове. Относно този пост мога да Ви кажа, че в сайта съм описал извършваните от мен услуги. Тук сте прав, че дипломата няма никакво значение. Аз лично съм се убедил в това. Основно качеството на документа се котира. Именно аз и това предлагам. Ако искате да обменим опит телефоните, както и електронния ми адрес са написани в сайта. Относно липсата на стойност на помагалото не съм съгласен с Вас и бих Ви дал един елементарен пример. Много често се случва колеги да допущат грешки. Понеже разследващия орган не разбира или не достатъчно разбира от материята, колкото и елементарна да е тя, то това би му помогнало малко, а за в бъдеще повече. Няма ли да му е лесно например да сложи в един прекрасен ден колите в момента на удара и в крайното им положение и веднага след натискането на един бутон да изскочат скоростите на всяко МПС в момента на удара /това в по късна фаза на сайта/. Няма да коментирам какви неща съм виждал.
- burnfire
- Младши потребител
carexpert написа:andy70 написа:Тези вещи лица стават все по-широки специалисти (ама с малко тесни възможности). Скоро на едно дело програмата на случаен принцип ми беше определила такова в.л. Същият изготвяше:
Е тук е момента в който Вие трябва да сте най-щастливия човек на света - паднал Ви се е "специалист по всичко" . Аз считам , че такива лица - като гореспоменатото трябва задължително да бъдат изключвани от списъците на В. Л., защото този ли нищо не разбира от НИЩО или е голям ВРЪЗКАР!!!!!
От къде направихте токова заключение "колега"? Ако има нещо, което се налага допълнително да поясня относно техническата част на нещата бих помогнал.
- burnfire
- Младши потребител
carexpert написа:poli_g написа::) Съфорумецът пропуска същината- съгласно ЗСВ и ВЛ се определят чрез програмата за случаен избор на разпределение, което предпоставя развитието на темата му. Освен за частни експертизи, но пък всеки от нас познава работата на ВЛ в своя съдебен район....та: Весели празници.
Знаете ли че лошото е че всички адвокати познават работата на всички вещи лица в района си така както на тях им се иска.
Например в нашия съдебен район има едно вещо лице дето "е най-добрия" за адвокатите, ама като се разгледат експертизите му от хора вещи в занаята ( наистиан ЕКСПЕРТИ) просто се учудват ка може това лице да бъде наемано като консултант или да нму бъде възлагана частна експертиза, защото ако насреща муу застане образовано и достатъчно ерудирано вещо л ице подпомагащо адвоката на другата страна нещата ще се променят коренно ( като не забравяме и влиянието и позицията на МНОГОУВАЖАЕМИЯ СЪД!!!) ...
Така ,че винаги е хубаво да се има "едно на ум" за всяко дело свързано с престъпленията в транспорта. и "експертите" наети с този процес.
Защото аз като започнах да правя експертизи (първата ми експертиза) бях включен в петорна такава. Експертизата изготвих с моите скромни познания в областта, опровергавайки две предходни изготвени такива ( другите членове само се подписаха). Длото мина и пред апелативен ( като експертизата е потвърдена от едно от светилата в България по АТЕ) и през Касационен съд и на тези инстанции експертизата беше "кредитирана".
Така, че Винаги има момент на "изненада " особено в областа на АТЕ......
"Например в нашия съдебен район има едно вещо лице дето "е най-добрия" за адвокатите, ама като се разгледат експертизите му от хора вещи в занаята( наистиан ЕКСПЕРТИ)" - Кой е вашия съдебен район ? Кои според вас са наистина ЕКСПЕРТИ?
Защото аз като започнах да правя експертизи (първата ми експертиза) бях включен в петорна такава. Експертизата изготвих с моите скромни познания в областта, опровергавайки две предходни изготвени такива ( другите членове само се подписаха). Длото мина и пред апелативен ( като експертизата е потвърдена от едно от светилата в България по АТЕ) и през Касационен съд и на тези инстанции експертизата беше "кредитирана". Кога започнахте да правите експертизи ? Какъв бе казуса ? Кои бяха експертите - само вписани в списъка ли ? Това, че делото е минало и пред Апелативен какво значи -не разбирам ? Кажете кое е това светило, което Ви потвърди експертизата, може и да се познаваме ? -------Вижте колко въпроси мога да Ви задам, който не сте изяснили "колега", да не говорим, че ако не държах на добрия тон щяха да са доста повече, кой от кой по груби. Ако се смятате за велик ОК нека е така, но за в бъдеще конкретизирайте нещата.
Послепис: Моля придържайте се към добрия тон.
- burnfire
- Младши потребител
1. http://www.crashbg.com/
2. http://www.expertbg.net/
3. http://expertauto-bg.com/
4. http://crash-experts.hit.bg/
Открийте разликите в тези сайтове
Май там в онзи район сте здраво по афиширане на дейността на автоекспертите. Дипломите са Ви за "Автоексперти" и всички сте набори ( може би сте и колеги от Сливенския филиал на ТУ) и тогавашния доц. Карапетков ( сега вече професор)-Чест и почитание към него- Ви е запалил по тази материя, дал Ви е малко тема за размисъл и след завършен курс всички сте "Автоексперти". ОК .
Пожелавам Ви успех в тежката материя на анализа на пътно-транспортни произшествия.
Нищо против никой нямам, а и съм много далече от мисълта че съм "велик" в материята.
Всеки експерт си има своите познания, които прилага на практика и които го правят "известен" в позитивен или негативен аспект.
Дори и най-големия некадърник ( извинявам се за думата) при изготвяне на експертиза се е понапънал да вложи поне малко умствен труд. Какво е качеството на сътвореното от него в крайна сметка се вижда в последствие.
Май там в онзи район сте здраво по афиширане на дейността на автоекспертите. Дипломите са Ви за "Автоексперти" и всички сте набори ( може би сте и колеги от Сливенския филиал на ТУ) и тогавашния доц. Карапетков ( сега вече професор)-Чест и почитание към него- Ви е запалил по тази материя, дал Ви е малко тема за размисъл и след завършен курс всички сте "Автоексперти". ОК .
Пожелавам Ви успех в тежката материя на анализа на пътно-транспортни произшествия.
Нищо против никой нямам, а и съм много далече от мисълта че съм "велик" в материята.
Всеки експерт си има своите познания, които прилага на практика и които го правят "известен" в позитивен или негативен аспект.
Дори и най-големия некадърник ( извинявам се за думата) при изготвяне на експертиза се е понапънал да вложи поне малко умствен труд. Какво е качеството на сътвореното от него в крайна сметка се вижда в последствие.
-
carexpert написа:1. http://www.crashbg.com/
Вижте "колега" не разбрах смисъла на Вашите постове. Какво целите с тях? Коментирате какво са направили и постигнали другите, а Вие какво сте постигнали, покажете ни?Дайте нещо конкретно по темата. Изложете казус, споделете казус, коментирайте казус, нали твърдите, че сте експерт. Кажете кой сте, от къде сте, или се боите от това да го споделите във форума? Казвате, че анализа е тежка материя, да така е никой не го отрича, дайте да видим сега какво и е тежкото, къде срещате затруднения, може и да Ви помогна.
- burnfire
- Младши потребител
Уважаеми "КОЛЕГА" ( въпреки,че мисля, че Не сме....) burnfire, съгл.чл.2, т.6 от Наредбата за вещите лица, както и глава "5-та" от същата Наредба, считам, че е недопустимо да се предоставя на Вас и на когото и друг да било информация относно казуси, и информация за експертизи.
Работата е там, че се занимавайте с експертизи към Старозагорски Окръжен съд, изготвяйте си експертизи към РС гр. Гълъбово и не афиширайте неща, които и някои други лица знаят - не само Вие. Не мисля, че форума на най-добрия ПРАВЕН ПОРТАЛ В БЪЛГАРИЯ е място за реклама.
Тук е място за разискване на ЮРИДИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ!!!
а тази тема създадена от Вас НЯМА НИЩО ЮРИДИЧЕСКО В НЕЯ!!!!!
Работата е там, че се занимавайте с експертизи към Старозагорски Окръжен съд, изготвяйте си експертизи към РС гр. Гълъбово и не афиширайте неща, които и някои други лица знаят - не само Вие. Не мисля, че форума на най-добрия ПРАВЕН ПОРТАЛ В БЪЛГАРИЯ е място за реклама.
-
carexpert написа:Уважаеми "КОЛЕГА" ( въпреки,че мисля, че Не сме....) burnfire, съгл.чл.2, т.6 от Наредбата за вещите лица, както и глава "5-та" от същата Наредба, считам, че е недопустимо да се предоставя на Вас и на когото и друг да било информация относно казуси, и информация за експертизи.
Сега "колега" и наредбата започнахте да четете. По вашата логика защо го правите след като цитирам "някои други лица знаят - не само Вие"? Вие май не четете това което пиша, или умишлено го заобикаляте? И как точно ме назначихте в ОС - Стара Загора и РС - Гълъбово? Защо не ме назначите например към Севлиево/Не забравяйте че имате в компютъра едно нещо което се нарича IP/? Относно последното което казахте, никой не Ви кара да го четете, понеже вече си го знаете. Просто и елементарно е "колега" - НЕ ГО ЧЕТЕТЕ. Дайте възможност тези които не знаят да го научат. Моля Ви да само сезирате централното си управление /препоръчително още веднага/ и да спрете да пишете безсмислени неща по темата.
Успех
- burnfire
- Младши потребител
burnfire написа:Сега "колега" и наредбата започнахте да четете. По вашата логика защо го правите след като цитирам "някои други лица знаят - не само Вие"? Вие май не четете това което пиша, или умишлено го заобикаляте? И как точно ме назначихте в ОС - Стара Загора и РС - Гълъбово? Защо не ме назначите например към Севлиево/Не забравяйте че имате в компютъра едно нещо което се нарича IP/? Относно последното което казахте, никой не Ви кара да го четете, понеже вече си го знаете. Просто и елементарно е "колега" - НЕ ГО ЧЕТЕТЕ. Дайте възможност тези които не знаят да го научат. Моля Ви да само сезирате централното си управление /препоръчително още веднага/ и да спрете да пишете безсмислени неща по темата.
Успех
Приемам забележката. Спирам да ЧЕТА И ДА ПИША И ОСТАВАМ ДА СЕ РАЗВИВАТ САМО ЗНАЕЩИТЕ......
Моето "централно управление" това ми подсказа!
А Вие описвайте как е станал ПОЖАР!!!!!!!!!!!!!! а какво е "IP"? - това е непозната за мен дума??
Това май в АТЕ не се използва??????!!!!!!
-
Вече в Помагало и онлайн изчисляване на опасната зона за спиране на МПС. Следват и още помагала.....
- burnfire
- Младши потребител
Има ли вероятност,пътник в лек автомобил,който се движи със скорост над 100км.да се нарани вследствие на неправилно поставен предпазен колан (колана е закопчан но го е държал с едната ръка да му било по свободно на тялото),вследствие лекият автомобил се блъска челно в товарен автомобил (с обща маса-40000кг.)който се движи със скорост около 60-70км.-спирачният път на лекият автомобил е над 40метра-навлиза в лентата на тов.автомобил,и се удря челно в тов.автомобил,спирачния път на тов.автомобил е 7-8 метра???
- dracata
- Потребител
dracata написа:Има ли вероятност,пътник в лек автомобил,който се движи със скорост над 100км.да се нарани вследствие на неправилно поставен предпазен колан (колана е закопчан но го е държал с едната ръка да му било по свободно на тялото),вследствие лекият автомобил се блъска челно в товарен автомобил (с обща маса-40000кг.)който се движи със скорост около 60-70км.-спирачният път на лекият автомобил е над 40метра-навлиза в лентата на тов.автомобил,и се удря челно в тов.автомобил,спирачния път на тов.автомобил е 7-8 метра???
Здравейте
Не знам какъв е точно казуса, но относно написаното мога да кажа следното:
1. При спирачен път около 40 м от страна на лекия автомобил, при условие, че автомобила се установява до състояние на покой, скоростта му непосредствено преди това е не по малка от 95 км/ч.
2. За да се установи скоростта на лекия автомобил и товарния към момента на първоначалния контакт между двете МПС, трябват допълнителни данни относно крайните им положения.
3. Във всички случай при товарния автомобил с маса около 40 пъти по голяма от тази на лекия, последния по никакъв начин не е в състояние да промени количеството на движение на товарния при тази скорост и наличие на челен удар.
4. Относно травмите на пострадалия в лекия автомобил мога да кажа, че от решаваща роля е скоростта на двете МПС към момента на удара. При наличие на челен удар под въздействие на ударния импулс възниква инерционна сила, действаща на телата в автомобила с посока напред. Естествена /непринудена/ реакция на возещия се от дясната страна например е да протегне ръцете си напред с посока към арамтурното табло на автомобила, а на возещите се отзад към предните седалки. При наличие на обезопасителни колани и сработване на инерционния им механизъм тялата, като цяло запазват първоначалното си положение с малко изместване напред, като колана прониква и наранява меките тъкани на тялото, като оставя белези /най-често синини и/или червени петна/ по тялото. При придърпан напред колан и наличие на челен удар, травматичните увреждания по тялото биха били по големи, предвид на по голямото изместване напред и евентуалното реализиране на удар с твърдите и тъпи предмети в купето на автомобила. Все пак основно следва да се отбележи, че натоварването върху телата при наличие на удар между МПС трябва да бъде по малко от 6-7 пъти "же". По голямото натоварване в повечето случаи води до фатални последици, независимо от това, дали колана е поставен или не.
Надявам се да съм бил полезен.
- burnfire
- Младши потребител
Между другото към сайта съм приложил и още малко помагала за изчисляване на времето за изминаване на опасната зона за спиране и технически съобразената скорост с далечината на видимост онлайн, както и обяснителна записка за:
1. Времето за реакция на водачите
2. Времето за сработване на спирачната уредба
3. Времето за нарастване на спирачното закъснение от нула до максималната си стойност
4. Спирачно закъснение
Успех
1. Времето за реакция на водачите
2. Времето за сработване на спирачната уредба
3. Времето за нарастване на спирачното закъснение от нула до максималната си стойност
4. Спирачно закъснение
Успех
- burnfire
- Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|