Може и устна да е.То ако е писмена не е ДС. Така е за това,буквално го приех, права си sexy21.
lexy21 написа:Твърдейки в обясненията си, че подписът за обвиняем на тези протоколи от ДП не е негов, като знае, че е участвал в действията и се подписал, подсъдимият "създава" неистинско доказателство за извършени от следователя отсраними съществени нарушенияна процесуалните правила, които съдържат признаците на престъпен състав - документно престъпление
.
Не е съставомерно.Ако създава доказателства-кои са те? По-точно.Протокол от с.з. ли е,що е? Друго ли е,крава ли е ,магаре ли е?
Освен това НК говори за "представи".Само създаване не става,дори ида има такова. Или тука ги
представя пред съда.Представя ги и едновременно ги създава.Говорейки лъжи.
Ако имаме престъпление би било предл. първо-класическо "набеди".Е да,ама не.
Не го набеждава в абсолютно нищо,твърдейки,че е не е подписвал.Що пък точно следователя да е набедил.Само щракни за налудничавото набедяване на осем разследващи,вкл. и прокурора,ако различните протоколи те са съставяли по различно време.И още 4-5 постановления за привличане,докато се оправи квалификацията.Отегчаващо обстоятелство 100%.Но престъпление
То тогава и защитниците сме за там,щом твърдят,че протокола не е подписан от поемното лице,макар да знаят че това не е така(знае адв. Х че ПЛ Иван пияндурника се подписва как ли не..минали 10 г. никой не си спомня физиономии там и т.н. Иван умрял..И понеже няма какво да се губи(освен набедяване
) твърдиш ,че следователя навремето е съставил неистински документ като е
подписал умрелия. А може би набедяваш другите ПЛ? Кой набедяваш?Подписали са го "в съучастие"
И тук "Комиците" ряпа да ядат,ако искат може и настъргана с моркови върви...
Правилно е прието, че формата на вината, в случая тя е пряк умисъл и се предопределя от знанието, че набеденият не е извършил
приписваната му съставомерна дейност, е обективирана от установеното по делото поведение на дееца. Съобщавайки пред надлежен орган неверни фактически данни,
злепоставящи правата на друго лице деецът съзнателно е
създал неверни доказателства срещу него.
Какво значи "злепоставяне на правата",бе мааму стара?Кои по-точно права и къде ги злепоставя.И какво общо има с набедяването.Може би правото му да се счита за неизвършител на престъпление? Добре,това да е ,няма лошо.
А ако каже че е бил в неизбежна отбрана,като пострадалия пръв е посегнал?-пак набедяване.Ами то е ясно.Набедява го в опит за нанасяне на телесна повреда.Така излиза.Съгласен съм,че Обв./подс.
няма право,да върши престъпления.Всъщност никой "няма право" на това,нали?
Упражняването правото на защита действително не прави несъставомерно деянието,което се върши чрез "защитните действия".
Но никъде в случая подс. не е набедил следователя.Той не е казал,че конкретно лице е извършило престъпление.Няма тука някакви "аргументи от "полупротивното".
Като казал,че не е подписал,то никой друг,освен следователя не може "да го е подписал"?Кой може,кой не може-няма значение.
П.П. Ако обаче подс. ясно,
безусловно съзнава че няма
никаква друга възможност за съставянето на този документ,носещ неговия подпис,
освен от следователя,който единствен според обстоятелствата би могъл да положи неговия подпис-тогава набедяване.
Тогава наистина все едно казва-той го е съставил,
той ме е подписал.Защото знае,че няма никаква друга възможност друг,освен следователя, да го е подписал.И ако е така,според мен, е налице предл. първо все пак,а не "
представи" неистински доказателства.
Няма набедяване в случая обаче,пък дори и следователя да е привлечен към НО(да речем че първата СЕ установява,че подписа върху постановлението не е негов).Макар и краткото цитирано решение на ВКС,без да се знае делото, все пак,става ясно,че единствената му цел е да се измъкне,като същевременно липсва умисъл някой да бъде привлечен към НО(макар и пр. да знае кой е следователя,да знае,че и неговия подпис също стои в документа).В колко ли подбни случаи адвокатът не е подбудител по 286?
Оспорване то на завещание по Гр. дело? Не го е подписал завещателя,значи твърдиш че го еподписал този,който се ползува?
Оспорваш ведомости за заплати-несъм получавал такива-набедяваш касиера,счетоводителя,управителя..всеки който работи с тези документи,у когото се намират сега или после? (При нас това е следователя; ако разпита е пред съдия-него; ако е споразумение,ама при прокурора е обв. се подписал ей така,да има
-тогава набедил и адвоката си,защото противното значи че двамата с Пр. са го подписали...).
Твърди само,че "аз не съм го подписал".
А адвокатът в с.з твърди,че "създателят не го е подписал"(завещателят)Той също твърди,че работникът не се е подписвал.Той друго не твърди.
Макар че не съм се замислял над набедяване на неопределено лице.Все някой го е подписал,щом не съм аз
Друг ме е подписал.Срещу НИ ще го водим.
Набеди другиго,другиго-Х или У.