начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Дострояване на сграда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Дострояване на сграда

Мнениеот nk7702n » 14 Яну 2011, 10:47

Собственикът може да се снабди с КНА за постройките, но само ако те отговарят на изискванията за търпимост, след като не разполага с други документи за постройките. А иначе, може и да не му е необходимо да се снабдява с КНА, след като е приложим чл. 92 от ЗС и никой не оспорва собствеността му!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Яну 2011, 10:55

nk7702n да оставим въпроса с търпимостта на страна и да разгледаме случая при който собственика си е достроил сградата по предвидения в закона ред с всички строителни книжа и предположим че тоой иска да извърши продажба на цялата си собственост. Нотариусът който ще изповяда сделката ще ли състави нотариалния акт за продажбата на основание разрешението за строеж строителните книжа и удостоверението за въвежда обекта в експлоатация?. Би следвало, ама не го правят.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Яну 2011, 11:39

julyanvonemona написа:Нотариусът който ще изповяда сделката ще ли състави нотариалния акт за продажбата на основание разрешението за строеж строителните книжа и удостоверението за въвежда обекта в експлоатация?. Би следвало, ама не го правят.

А защо смятате, че не го правят?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Яну 2011, 12:08

Имам откъслечни наблюдения, но може и да греша.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Яну 2011, 18:59

Хайде да погледнем на нещата от друг ъгъл. Да речем, че съм придобил недвижим имот - дворно място, например, през 1980 г. След това съм заминал за Антарктида, да речем. Връщам се през 2010 г., и - що да видя - имотът ми е застроен с постройка, 45 кв. м, масивна, да кажем. Според Вас, мога ли, на основание чл. 92 от ЗС, да се снабдя с нотариален акт за нея - по приращение?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Яну 2011, 21:19

Не защото сте загубили собствеността в/у имота по давност.2010-1980=30 години.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Яну 2011, 21:51

Кой твърди такова нещо? Имот може да се придобие по давност, но да се загуби?! Може пък никой да не го е "намерил"...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Яну 2011, 00:07

Добре де! Кажете го както трябва уважаеми magodeoz. Имам предвид че построената сграда е на този който в 10 от всичките 30 години е засвоил вашия поземлен имот!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Яну 2011, 13:18

Хипотетично - "онзи, който" е заел имота ми, знаейки, че съм в Антарктида, построил е сградата, но, забивайки последния пирон в челната дъска на покрива, се е супурдисал отгоре, без да остави наследници. Няма документи (не може и да има, предвид това, че е строил в чужд имот). Не мога да установя със сигурност кога е строено - просто има сграда, и толкова! Ще ми състави ли някой нотариус КНА само на основание приращението?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Яну 2011, 17:11

Защо да не състави, ако строежа е законно построен.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Яну 2011, 20:33

Ако сградата е законно построена, няма да е "приращение".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Яну 2011, 21:04

Добре приемам, макар и да не съм убеден,че "приращението" е нещо, което се проявява само при претенция на несобственик на поземления имот.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот venetakirilova » 16 Яну 2011, 11:16

Ако все пак ви интересува имам нотариален акт и съм собственик на имота - единствен при това. Благодаря на всички, за мненията. Ясно е че няма да се мине без проект, чиято цена в моя град е към 7000лв.Четох за една фирма за строителство на сглобяеми къщи, EUROHOME или нещо такова офертата им за проект и построяване на сграда от 80кв.м е към 35000 евро с ДДС, с допълнителни разходи за транспорт към 1000лв. за моя град. Строежът става за около 4 месеца. Имат и условия за кредит до 35 години със собствено участие 20% от сумата. Може би това е по добрия вариант, поне за мен. Ако някой знае нещо за тази фирма нека да пише тук в мнения.
venetakirilova
Нов потребител

Мнениеот venetakirilova » 16 Яну 2011, 11:31

фирмата е EUROHOSE.
venetakirilova
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Яну 2011, 16:57

venetakirilova, със 99% сигурност мога да Ви заявя че въпросната фирма се е специализирала в повтаряеми къщи и едва ли ще е възможно да проектира и изпълни дострояването на вашата сграда. При всички случай ще и се наложи да прави индивидуален проект и да го одобрява при съответния общинарски главен архитект. Нали се сещате че такова решение едва ли ще е значително по-ефтино от това което проектантите от Вашия град предлагат. Освен това общият продукт - инжинеринга (проектиране +строителство) при всички случай ще бъде съобразен с технологичните възможности на фирмата, а това неминуемо води икономии от към качествени материали и качествено изпълнение. Така че съвкупният инженерингов продукт при всички случай ще Ви ощети. Съществува възможност и да не е така, но чисто теоритична и тя е да сключите такъв договор с фирмата, където да има клаузи да се намесвате в хода на проиктирането, по начин да изолирате възможностите на фирмата та прави въпросните икономии в качествои материали. Възможността е теоритична защото :
1 . Само ако сте професионалист ще можете да обвържете нещата по начин да Ви удовлетворят и;
2. Професионализма трябва да Ви е с двойна насоченост юридическа и архитектурна - в противен случай трябва да сформирате и ръководите екип, а дали няма в крайна сметка да Ви излезе по-скъпо да се заигравате в такава комбинация?
Моето мнение е да отидете на пазарлък с тези които Ви искат 7000 лева за проектиране и ако не ги огънете да търсите други и трети - пазар батенка! Отваряйте си очите на 14 правете си сметки и внимавайте да се не минете.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 17 Яну 2011, 19:38

venetakirilova написа:...офертата им за проект и построяване на сграда от 80кв.м е към 35000 евро с ДДС, с допълнителни разходи за транспорт към 1000лв. за моя град. Строежът става за около 4 месеца. Имат и условия за кредит до 35 години със собствено участие 20% от сумата. Може би това е по добрия вариант, поне за мен. Ако някой знае нещо за тази фирма нека да пише тук в мнения.

Нека направим няколко прости сметки. Къща от 80 кв. м. ще Ви струва в най- добрия случай 70 000 лева. Това прави 875 лева на м2 РЗП. Бъдете сигурна, че това не е всичко! Тук със сигурност не влизат доста неща, които просто не Ви казват, че не влизат- външно ВК, вертикална планировка, външно ЕЛ и други подобни "дреболии". Дано да влиза т.нар. "нулев цикъл" (макар че без изработен проект не виждам как той може да се остойности), защото ако и той не влиза, тогава сте "вътре с двата крака".
Като архитект от практиката Ви казвам, че това е много висока цена за продукта, който ще получите насреща. При това ще получите сглобяема къща със съмнителни качества (дано някой не се обиди).
Моят съвет е- опитайте варианта проект с подробна количествена сметка (по- скъп е от обикновените, предназначени само за пред Общината), с който да можете да преговаряте с различни строителни фирми и да получите оферти поне от пет такива фирми. Ще се очудите, че при такъв вариант сумата от разходите за проекта + строителната стойност за монолитна сграда ще бъдат значително под исканата от въпросната фирма цена за строителство на сглобяема къща, в която влизал и проекта. А и времето за строителство може би ще бъде съизмеримо с това, предложено от въпросната фирма. Разбира се при този вариант най- важното е качеството на проекта, затова там не правете никакви компромиси с качеството.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 17 Яну 2011, 19:52

bgarch написа:Като архитект от практиката Ви казвам, че това е много висока цена за продукта, което ще получите насреща. При това ще получите сглобяема къща със съмнителни качества (дано някой не се обиди).

Фирмата се казва EUROHOUSE. Висока е цената, щото желязото е скъпо! Хеле пък галванизираното. И да не се чуди после госпожата, що GSM-ът не "хваща" вътре.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Яну 2011, 20:16

Хеле пък галванизираното. И да не се чуди после госпожата, що GSM-ът не "хваща" вътре
.
Коя точно част от скритата картинка коментирате
а) че галванизираната стомана има по висока екранираща способнаст спрямо GSM честотите или;
б)че насинестта на арматура предполага стенни конструкцииот стоманобетон - дълбоко нехигиенични поради безкрайната капилярност на стоманобетона (влага топлинни мостове - ниски коефициенти на топлинна инерция и пр.). По т.а) мисля, че трябва да продължим във форум по телекомуникационни технологии, а по т. б)може би Вие magodeoz искате индиректно да ни съобщите че такова строителство е некачествено, ама се опасявате от иск от страна на EUROHOSE за обещетение поради правене на агресивна антиреклама?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 17 Яну 2011, 20:16

Понеже сме в юридически форум, как ще коментирате въпросната реклама на фирмата:
EUROHOUSE е единствената компания в страната произвеждаща ПРЕНОСИМИ ( ПРЕМЕСТВАЕМИ ) КЪЩИ. За поставянето на постройката не Ви е необходимо разрешение за строителство, Съгласувателни писма от Електрлоразпределение и ВиК ,изливане на фундамент, мястото може да е извън регулация
Тези постройки не изискват бетонов фундамент,не са ви необходими документи за строеж и дават възможност за многократно преместване.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 17 Яну 2011, 20:22

@julyanvonemona (да са живи и здрави администраторите на форума, барабар с новите им правила!):Нищо от двете. Просто тази фирма предлага традиционни фахверкови конструкции, само че изпълнени от галванизирана стомана. Много са популярни в Турция, не зная защо. Получава се нещо като Фарадеев кафез, който екранира външните електромагнитни полета. Затова мобилните телефони, както и ефирните радио- и телевизионни програми, не работят добре вътре.
Разбира се, това щеше да е бял кахър, ако цената и другите параметри бяха приемливи.
Последна промяна magodeoz на 17 Яну 2011, 20:31, променена общо 1 път
magodeoz
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация