Например да кажа, че ако разследващия полицай не го бе предупредил за наказателната отговорност /каквото право той е нямал/, то свидетеля нямаше да каже това което е казал на досъдебното производство
И аз мисля като колегата Систем.На пръв поглед не е СПН, формално не е .Предупредили сме детето за нещо, което не може да му се случи.
По принцип целта е детето да схване на разбираем за него език, че e важно да каже истината, но не и да се страхува да говори въобще.
Приемаме априори, че на детето е направена СПЕ, както и че разпитът е в присъствие на педагог или психолог./ неучастието им е същ.процнарушение, но също не от «абсолютен характер» - зависи дали именно това показание е в основата на осъдителна присъда – т.р. 10 / 77 ОСНК/
Дали НПК съдържа сам по себе си достатъчните гаранции за най-добрия интерес на детето като водещо проц.начало.Особено когато детето –свидетел е и жертва на престъплението, или единствен свидетел....НПК изисква присъствие на специалист, но екс леге не и специалистът да участва във формулирането и задаването на въпросите като правило – ал.3 на 140 казва с разрешението на органа могат да задават въпроси.Стига ли присъствието. Стига ли подпис в протокола.Ако, примерно, свидетелят – жертва на сексуално насилие, е на 5 години.Вероятно не стига, макар НПК да си е спазен.
Два са основните въпроса които един проц.закон и процедирането по него трябва да решат, за да се осигури пълноценна доказателствена стойност на детско показание
1.възможност на детето да се изрази свободно, без никакъв страх и притеснение, когато разказва преживяното.
2.недискриминационно третиране на показанието / това, че го твърди дете, да не обезценява казаното/
Понеже на Вас Ви трябва обратното – мисля, че е вярна логиката на колегата Систем- да се установи дали детето е имало възможност да се изрази свободно и без страх
после предупреждението ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
.
В закона няма детайлни правила – гаранции, може би е и невъзможно да ги има, защото ще влязат в колизия с пр.за установяване на обективната истина и забраната за предустановена сила на док., но има и международни стандарти за разпит на дете- свидетел :
относно броят на изслушванията на детето/ колко пъти ще го тормозим, иначе казано- добро начало е възможността по чл.140, ал.5.По М стандарт е добре да е веднъж, да не се подлага на кръстосан разпит, да не се разпитва в присъствие на извършителя,
няма указания за помещенията за изслушване на детето/ наравно с другите свидетели, обвиняеми, подсъдими, в общия кюп ли трябва да се ситуира едно стресирано дете, има ли то място в обикновена съдебна зала, в РУП, целта на занятието не е детето да загуби ума и дума, нали,
използване на специални доказателствени средства за закрепване на показанията на дете -рисунки, играчки и пр., не ми се смейте
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
, но мисловният процес на децата не тече като при възрастните, нито изразните им средства са същите.../..и т.н.
и не на последно място - гарантиран съдебен контрол върху разбираемостта на въпросите към детето...
Преди да сте си помислили, че съм прекалила с американските криминални сериали по празниците
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
, основните ръководни начала за "разпитването на деца" се съдържат и в Резолюция 2005/20 на ИКОСОС на ООН, с която са приети "Насоки относно правораздаването по въпроси, свързани с деца, които са жертви или свидетели на престъпления".Би следвало да ни насочват и нас
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
, вижте ги, може и да Ви е полезно.Между другото, "насоките " не правят разлика в стандарта на закрила на децата / под 18г / според "съпричастността им " / нали това е модния термин
/ към престъплението /стига да са свидетели, може да са и от страната на лошите наказателнонеотговорни
/.
П.П. Само да уточня, че мисля разпитът на педагог / психолог , присъствали при разпит на детето в ДП, за недопустим в съдебна фаза, те не са свидетели.Единствено ако е в насока, както е писал Систем, само и единствено относно състоянието на детето по време на разпита в ДП, макар , според мен, това да са по –скоро „експертни възприятия”, без самите участници в разпита да имат качество на вещи лица по смисъла на НПК.
Другата насока за героична
съпротива би могла да бъде чл.281 , ал.8, във връзка с ал.4 , във връзка са ал.1 точка 1 или 2 .Ако осъдителната присъда се основе на тези показания .НПК казва "единствено".Практиката на ЕСПЧ по чл.6 борави с „преимуществено”, по "решаващ начин" .Единствено и преимуществено не винаги са едно и също нещо
.
Решения на ВКС изрично по въпроса / предупреден малолетен/ не съм срещала
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)