начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

моя близка е откраднала крем за 19лв. от хипермаркет ...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: моя близка е откраднала крем за 19лв. от хипермаркет ...

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 06 Дек 2010, 17:13

@vassilev: Ако беше платила в троен размер щеше неофициално да мине към хипотезата "стока внесена отвън и необявена се заплаща ...в троен размер" и всички те щяха да "забравят" че си е признала че я е откраднала...

Особено пред създалата се обективна възможност стоката да бъде върната на щанда, а охраната да си раздели трикратния размер на стойността й и да си подслади смяната не ви ли звучи ...хм... подобаващо...
но след като не могат да се запишат материални активи в размер на 57лв, могат да се запишат професионални, да се покаже колко ефективно се работи ида се извика полиция така че всички да видят колко добре охраната си върши работата...
Човешко е.. точно толкова колкото и да откраднеш...

@martynyy: ами ако не съм забравила да смятам тя е имала в себе си 15лв които е искала да даде като са я хванала, а крема е струвал 19лв. т.е. тя не е имала пари да го плати поначало...
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Дек 2010, 17:31

:roll: Органите на реда се викат само когато няма възможност да заплати и/или откаже заплащане на стоката. Тук има нюанси... можеше да не се стига до полиция, но вярвам е по заслуги( крясъци, викове, обиди... и прочие).
И няма такова нещо, като делбана на парични средства и професионално израстване...В повечето хипермаркети персонала отговаря солидарно за липсите. Когато с месеци не си взимаш заплатата в цялост май не си така алтруистично настроен.
.....

:roll: Не мога да разбера защо хвърляте вината върху охраната? За това, че си е свършила работата?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fafla » 06 Дек 2010, 17:32

Няколко пъти го написах,но явно четете м/у редовете.Не я оправдавам.Изобщо!Постъпила безкрайно глупаво,особено с това,че е въвлякла детето във всичко това.Предложила им е всичките пари,които е имала в момента,но те са отказали с мотива-или тройния размер или полиция.Тя е имала във себе си с около 15 лв. по-малко от тройния размер на продукта,мисля,че го писах по-нагоре.Те обаче не се почувствали достатъчно удовлетворени и си казали-дай сega тази да я смачкаме,защото как може да си позволява да вземе нещо и после да няма пари да плати тройния му размер.Не мога да зная със сигурност дали го е планирала или не.Тя твърди,че е станало импулсивно.Което разбира се не я оневинява,но ето факт-допусналa е грешка.От тук нататък и причината да продължавам да пиша е,че ми се ще някой да мисли като мен.Да е склонен да прости такава грешка.Особено когато не е извършена от системен крадец с досие,а от човек с чисто съдебно минало,в чиито думи врявам,че му е за първи и последен път.Не се очудвам вече,че куп хора са се държали ненужно лошо с тях,след като хора,които са абсолютно странични се изказват толкова крайно.
Преди години моя съученичка,която бях поканила вкъщи открадна пари от родителите ми.Хванах я,но тя така искрено съжаляваше за постъпката си,че приех да ми върне парите,без случката да става достояние на когото и да било.Сега с това момиче продължаваме да бъдем добри познати и съм убедена,че след този случай никога не е повторила опита си.Не винаги има рецидив и не мога да се съглася със статистиките на poli_g.
fafla
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 06 Дек 2010, 17:40

Вие какво точно целите с тази тема? :roll:
Аз съм последния човек, който има право да опрощава нечии грехове. Ако изобщо имам.

Що се отнася до емоционалното унижение- дадох ви насоки, някъде в началото, да се жалва... Което ще е чиста загуба на време, но вие си знаете. И когато не успее да докаже твърденията си ще установите, при едни доста упорити служители, че ще дойде миг в който тя ще плаща на тях...
Тоягата си има две страни. Нейната дума срещу техните.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 06 Дек 2010, 17:47

@ poli_g: Никой не хвърля вината върху охраната, още по-малко за това че си е свършила работата, само отбелязвам че всички са хора и никой не е ангел в случая. След като стоката е върната, в конкретния случай липсата е възстановена, на никога няма да удържат заради нея. Плащането на тройния размер на стойността на стоката е "отгоре" и честно казано не вярвам да се отчита на шефовете... ако не са там да си го приберат... и то не с цел да се предаде на свой ред и да се заприходи в касата на хипермаркета счетоводно. Мога да се обзаложа че няма да намерите счетоводител който е извършвал реално такава счетоводна операция...

Това дали и защо служителите плащат липсите е отделна тема, и тя е на ръба на закона, когато става дума за стоки изложени на щандове до които имат директен достъп клиентите. Това е оправдан стопански риск, който е поет от управителния орган на хипермаркета, не от служителите, които не са участвали във вземането на това решение. Даже следва да са предвидени провизии в бюджета на хипермаркета и за липси и за брак в по-голям размер спрямо стоките, които са на контролиран от персонала щанд. Не смятам че са защитими законово такива удръжки от заплатата, защото по същата логика служителите са солидарно отговорни не само помежду си, но и заедно с всички клиенти на хипермаркета. Законовата уредба на солидарната отговорност е по-различна и има други цел и предпоставки. Това че служителите се съгласяват да им удържат неправомерно пари от заплатата не им дава някакви привилегии, нито пък правото на един заловен крадец да си изкарват заради други и най-вече заради шефовете, които им удържат тези пари.
Нито е редно нито е справедливо, но е начин да бъдат ограничени кражбите от самите служители които са си едва ли не обичай за българите още от социализма и са много по- голям проблем.

За обжалването съм съгласна с вас - това е законова възможност,която няма да даде положителен резултат за "крадлата" независимо дали има превишаване на правата или не, дори и да твърдеше че не е откраднала а е внесла стоката отвън, но не пази бележката, т.е. да беше невинна, резултата щеше да е същия, какъвто предричате...
Последна промяна Anastassia.Terzieva на 06 Дек 2010, 17:58, променена общо 1 път
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот fafla » 06 Дек 2010, 17:51

poli_g,не прочетох някой да обвинява охраната за това,че си е свършила работа.Аз лично ги обвинявам за това,че след като са разбрали,че няма пари да плати тройния размер на крема са почнали да си коментират,сякаш тя не е там,че е циганка.Колкото и тъпо да си постъпил и виновно да се е чувстваш,когато почнат да те обиждат нещата ескалират.
Тя не е отвръщала на обидите им.
Какво целя с темата?!Написах го вече-щеше ми се да прочета нечие мнение,което не е така остро и крайно като вашето.Щеше ми се в повече мнения да прочета,че ДА,има грешка,но има и прошка,особено когато закона е написан така,че да прави разлика м/у видовете кражби.
fafla
Младши потребител

Мнениеот martynyy » 06 Дек 2010, 17:52

Anastassia.Terzieva написа:
@martynyy: ами ако не съм забравила да смятам тя е имала в себе си 15лв които е искала да даде като са я хванала, а крема е струвал 19лв. т.е. тя не е имала пари да го плати поначало...

А аз ако не съм забравила да чета, fafla е написала,че е имала в себе си с около 15лв. по-малко от тройния размер, което прави повече от 19лв. мисля!!!
martynyy
Нов потребител

Мнениеот dessys » 06 Дек 2010, 17:57

Не съм юрист, но смятам, че кражбата не бива да се третира като престъпление и като импулс при различните обстоятелства. Това, че е била с детето си, което се разридало неудържимо не променя в никакъв случай факта, че е присвоено или е направен опит да бъде присвоено нещо по начин, противоречащ на законите. Авторке от чисто хуманна гледна точка служителите са постъпили абсолютно нецивилизовано, но както сама казахте вие сте пристрастна, за това и толкова разпалено защитавате крадлата, ние сме странични наблюдатели и като такива можем само да се възмутим на подобна постъпка. И ние имаме деца, но не ходим да крадем. След като е имала достатъчно пари да го плати защо просто не го е направила?!
Г-жо Терзиева, научете се първо да четете, а след това да смятате.
dessys
Потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 06 Дек 2010, 18:04

@ dessys: Очевидно мога да чета..., намекът ви че съм неграмотна... е обида. И държа да получа извинение.
Хайде да си спестите личните нападки, че никак не ви отива и освен това написаното по мой адрес може да се квалифицира единствено като...спам.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот fafla » 06 Дек 2010, 18:11

Тя е имала около 40лв. в себе си,което малко над двийния размер на крема.Предложила им ги е и не че е важно за повечето от вас,но през сълзи е молела да ги вземат и да я пуснат да си отиде.
Пак ще го напиша-НЕ ОПРАВДАВАМ ПОСТЪКАТА Й.СЧИТАМ,ЧЕ Е ПОСТЪПИЛА БЕЗКРАЙНО ГЛУПАВО И НАИВНО.
Написах всичко това,защото продължавам да смятам,че служителите в магазина са се отнесли ненужно лошо с нея,особено предвид факта,че с нея е било детенцето.Всичко е могло да приключи много по-дискретно и цивилизовано.А също и за това,че органите на реда на свой ред са се държали откровено гадно като са я заплашвали и са и говорели неща от рода да не правела циркове,докато тя разстроена и уплашена е плачела.А после и няколкото часа в районното...Какво е обрала-банка ли?Заклет престъпник ли е,та е трябвало да се държат по този начин?!
fafla
Младши потребител

Мнениеот vassilev » 06 Дек 2010, 18:15

Anastassia.Terzieva написа: Човешко е.. точно толкова колкото и да откраднеш...

Абсолютно !
При все че да откраднеш, може да се дължи на болестно състояние, но да използваш службеното си положение, за да получиш облага, която не ти се следва си е съвсем осъзнато поведение и за това с по-висока степен на обществена опасност.

И стига вече сте се карали на момичето, нима на вас никога не се е случавало да свиете нещо което си харесате ? Някоя MP3-ка или филмче ? Ммм? :lol:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот martynyy » 06 Дек 2010, 18:17

Anastassia.Terzieva щом се говори за извинения маи на мен първо трябва да се извинете, а за това че немислите докато четете и обвиняване хората, че немогат да смятат, мисля никой не ви дължи извинение.
martynyy
Нов потребител

Мнениеот dessys » 06 Дек 2010, 18:22

Г-жо Терзиева,
очевидно, че можете да четете, но през ред. Нека сметнем заедно: 3x19=57 (тройният размер на крема), с 15 по-малко прави някъде между...42 и...42 лв., демек е можела да си плати крема без да си навлича излишни неприятности и да излага на подобен стрес детето. В този ред на мисли е редно първо вие да поднесете извиненията си на martynny, а след това бих направила същото на свои ред. От тук може да си направите сама извода кой НЕ СИ пести личните нападки към потребителите. Хайде малко по-спокойно.

Авторке,
а защо не си е платила крема през сълзи? Да разбрахме, че не я оправдавате, но е ясно и, че я защитавате прекалено. Една грешка е достатъчна, за да сринеш реномето си, това нали ви е ясно? И нали ви е ясно също, че е виновна и като такава е редно да не се опитва да си тръгне, а да изчака спокойно без да прави циркове? Моля, не използвайте импулса като оправдание, все пак и на мен ми идва да пребия съседа си по бюро. Това означава ли, че трябва да претендирам за отношение, все пак не съм закоравял престъпник, било е моментно състояние, а и не съм избила половината квартал? Или не, защото няма дете с мен по време на деянието?
dessys
Потребител

Мнениеот martynyy » 06 Дек 2010, 18:26

Извинавай fafla, ама ти с перце ли искаш да я галат :!: :!: Да било е крем, не банка, но утре и това може да й скимне ей така като минава покрай някоя. И факта, че допуска това да се случва в присъствието на детето й говори колко добра майка е!!!!!
martynyy
Нов потребител

Мнениеот fafla » 06 Дек 2010, 18:38

Моля Ви,примерите,които давате изобщо не са съотносими.С това,че е откраднала не е наранила физически никого.Незная защо не е заплатила крема.И тя не даде смислено обяснение.Но пак ще се повторя-това не е основание с нея да се държат като с мегапрестъпник.
Към martynyy:Повторих го няколко пъти,но пак ще го напиша.Могли са да се държат по-нормално.В такива ситуации вероятно нервите на всички са доста опънати,но когато си професионалист не бива да си ги изпускаш.Те са я обиждали и са се държали кофти в отношението си към нея.Както много пъти написах-жената ми е близка,познавам я добре-не е престъпник.Нормален човек,който е допуснал грешка.И накрая-добра майка е,в това съм убедена,защото съм свидетел на ежедневните й грижи към детето!
fafla
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Дек 2010, 18:44

vassilev написа:
poli_g написа:100.00лв. щото и е за първи път 8) , ала като чета тук май ще помоля Василев да каже къде живее, че да правим хора разни да си харесат нещо от тях. :lol:

хехехе
Ами дано са женски хората, че у нас-само аз ставам за харесване. :lol:

Аз прощавам на автора на темата и й пожелавам да забрави колкото се може по-бързо случая и да си вземе поука. Има грешка, има и прошка.

Я да попитам аз, като един цивилист (отдавна не съм се занимавал с нак.право), как точно е отнета от владението на хипермаркета тази вещ-щом като не е наупснала магазина-явно е, че май става дума за опит, който, при все че се наказва като за довършено престъпление си е опит. :lol:

+1.Опит е , ако приемем , че няма да се спори дали има кражба или грешка.Към питащата-ако иска да си търси някакви права , приятелката Ви да се обърне към адвокат.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Дек 2010, 19:47

:roll: Ама ти сериозно ли?
Ще отменят НП? :)
Ще санкционират служителите на магазина? 8)
Ще санкционират служителите на МВР? :lol:
.....
Сорка, но този път няма да те подкрепя. Защото просто ще хвърли пари на вятъра, а рекапитулацията ...е повече от възможно да е в нейна вреда.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 06 Дек 2010, 22:37

@ martynyy:
Веднага ще се извиня, ако ми обясните с какво ви обидих? Какво лошо казах за вас? Как точно си направихте извода че ви обвинявам че не можете да смятате?...
Да, запомнила съм нещо което се оказва неточно... и съм смятала на база на него: не сме в Народното събрание и не обсъждаме бюджета... какво от това?
Какво обидно има в репликата ми?!?
Даже не съм направила някакви изводи от коментара си - нито съм оправдала кражбата с липсата на пари да си го купи, нито обратното. Изобщо не съм коментирала темата която вие коментирате по същество...

Та аз дори съм използвала самоирония, именно защото не ми се ровеше назад в постинга за цифрите и то именно защото заприлича на бакалски сметки - как това може да обиди някой друг?
Да съм давала съвети да се научите нещо, което се предполага всеки нормален човек да владее ако е пълнолетен.. или да съм коментирала изобщо вас като личност, качествата, позицията или поведението ви?!?
Не, нали...
Последна промяна Anastassia.Terzieva на 06 Дек 2010, 23:50, променена общо 5 пъти
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 06 Дек 2010, 22:45

@ dessys:
В духа на горния ми коментар- не считам че съм отправяла нападка към някого.. за разлика от вас... а вие го направихте.
Не считам, че съм си позволила да давам язвителни или дори непоискани добронамерени съвети на някого в този форум от 2002г. насам, особено пък по начин да демонстрирам каквото и да е лично и оценъчно отношение към знанията и способностите му... а вие уви го направихте.

Както казах, ако martynyy или който и да е друг обоснове причинно-следствена връзка между написаното от мен и каквото и да е лично или пренебрежително отношение към нея, качествата й, позицията й и т.н., ще се извиня. Но не и преди това.

Много се извинявам на всички други, че оспамихме темата, и им изгубихме времето да четат спам, но смятам определено поведение за неприемливо и агресивно и не желая да го толерирам с мълчанието си. Имам усещането че някои хора просто не могат да приемат че има позиция различна от тяхната крайна и осъдителна такава и преминават границата на спора.
Ей така теоретично да попитам: Ами ако жената е станала клептоманка, тогава какво?!? Знаете ли че причина за клептоманията могат да бъдат мозъчни травми или свръх стресиращи периоди в живота. Ще се окаже че сте я разпънали на кръст задето е болна, няма ли да ви е гузно после?!? И знаете ли че клептоманията си е временна невменяемост- непреодолим за дееца импулс да вземе някаква вещ?
ЕЕх то морето където е до колене, там се пеняви най-много...

Моля модератора да изтрие горното след като заинтересованите си упражнят правото на отговор естествено.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Дек 2010, 03:00

Вдигам плахо ръка- може ли да съм трето, встъпило в процеса, лице? :lol: С ясното съзнание от риска да се удавя в плитчините.

Темата ескалира и се развива в неправилна посока. Не е новина за форумната история.

Възразявам по същество- при конкретните данни няма как да се установи е ли налице психилогическо заболяване, което да изключи наказателната отговорност ( още повече, че ако има данни в масивите на МВР за цикличност на идентични прояви от лицето следва да се приложи чл. 89). Знаете, че характерът на производството не позволява такова разточителство. А с оглед ниската стойност на инкриминираната вещ никой няма да образува ДП- за това е бил благосклонен самият законодател. Преценил е за уместно някои деяния, които осъществяват престъпен състав ( а в конкретиката на фактите- такъв е налице) поради своята малозначителност да не бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. Но въпреки това не се толерират, а се санкционират с глоба.

Дори и да обжалва издаденото НП, защото съмнения намаме вярвам, че ще и бъде издадено такова и ще се ангажира административнонаказателната отговорност, то в НАХД малко трудно, не невъзможно, да се слуша комплексна съдебно психологична и психиатрична експертиза, която да установи дали лицето има патологично влечение към отнемане на чужди вещи ( добър опит :) ), пък и защитата откровено споделя, че до сега такива признаци не са налице- деянието е инцидентно.
Което откровено не я ползва, освен евентуална отмяна на НП (субсидиарното прилагане на НК с оглед чл. 11 ЗАНН). Заради последиците от установяване на психиатрично заболяване, което неминуемо ще предизвика интересът на съответните служби, ангажирани с децата. Най-малко.
Тук, поне доколкото аз схванах, не се търси публичност, а дискретност при уреждане на "маловажния" проблем, но всичко изложено безспорно неминуемо ще доведе до нея.

Наясно сме, че по отношение обидата е въпрос на доказване. Въпреки, че личното ми мнение е да удари на камък, а след оправдателна повече от сигурно е самата тя да стане жертва на собственото си осъзнато поведение, което ще има паричен еквивалент в пъти по-голям.

Накратко- всичко може да се осчетоводи. :)
Ако е търсено компромисно решение- верния път е бил да се извика веднага някой от местното РУ "П". Но това ни връща в изходна позиция...
Дали органите са били в правотата си да не извикат някой от ЗД нямам право да ги съдя, по лично убеждение са и направили услуга, като не са.

п.п. Харесвам поезията ви, но това не би ме спряло да опонирам, когато наистина не съм съгласна с тезата ви.
:) Всъщност - за първи път ми се случва с вас.
Гост.
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право