начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Въпрос относно сграда без акт 16

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно сграда без акт 16

Мнениеот migepa » 02 Дек 2010, 21:58

Може ли някой да ми обясни следната ситуация и какво следва Построена в грyб строеж преди 15 год. кооперация е изоставена от строителя които обявява фалит и изчезва. По голямата част от собствениците са си довършили апартаментите и живеят там. Няма акт 16 (може би няма и 15). Но е строена с всички разрешителни и хората са собственици на земята и съответно дяловете си в сградата. Сега обитават сградата нелегално и искат да се узакони тази сграда. Обаче господ знае кой какви промени си е направил в собственоста относно стени тераси инсталация и т.н. Отвън погледната има вид защото са останали много малко недовършени апартаменти. Става дума за сграда с един вход 6 етажа и 22 апартамента. Въпросът ми е ако това нещо може да се узакони то как ще стане. Благодаря предварително.
migepa
Нов потребител

Re: Въпрос относно сграда без акт 16

Мнениеот julyanvonemona » 03 Дек 2010, 13:41

Макар и някой да каже че роня крокодилски сълзи, искрено съжалявам за отсъствието на аnserk от форума. Той щеше да бъде изключително полезен в тази тема.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 03 Дек 2010, 15:05

migepa, мисля, че никой в този форум не би могъл да Ви помогне. Вариантите са толкова много, че да се гадае кога какво точно е станало и какви актове са оформяни досега е въпрос от компетенциите на професионална врачка.
Обърни се към специалист, който се занимава с оформяне на документацията по време на строителството, това са т.нар. консултантски (или познати като надзорни) фирми. Такава фирма трябва да се запознае с цялата документация на строежа досега и да Ви отговори какво следва да правите оттук нататък.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Дек 2010, 16:39

bgarch, аз за това имам предвид аnserk
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Дек 2010, 17:23

@migepa: "Това нещо" не следва да се узаконява, а просто да се въведе в експлоатация. Строежът Ви е четвърта или трета категория, и това упражнение се изпълнява или чрез общината (по документи), или чрез РДНСК (с приемателна комисия). Във Вашия случай може и да не е задължително да ползвате услугите на консултант, но е препоръчително (по-лесно ще станат нещата).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот migepa » 03 Дек 2010, 22:04

Много ви благодаря за отговорите ! Сградата е в Пловдив. Има ли някой който би ме ориентирал относно хонорара на консултантcка фирма за подобна услуга ? Или да почвам да им звъня по азбучен ред :D
migepa
Нов потребител

Мнениеот probcho » 03 Дек 2010, 23:07

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:34, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот migepa » 04 Дек 2010, 19:12

Ако е така значи новините са добри Де факто сред хората в сградата няма никoй с квалификация или желание да се справи с проблема. На по младите не им пука особено / нали никoй не ги закача / а другите просто ги е страх да не бъдат отново излъгани и да загубят още пари, Навремето достатъчно са потънали със вложените си пари и сега в кризата просто не са вече толкоз платежоспособни. А аз се явявам един вид съсобственик на апартамент и преди да вложа средства в него бих желала да знам дали не е напразно. Представете си че общината дръпне шалтера на тока и нареди на ВиК да спре водата докато не се вземе акт 16. Даже се чудя как са оставили толкоз време хората там без санкции.
migepa
Нов потребител

Мнениеот probcho » 04 Дек 2010, 20:03

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:35, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 04 Дек 2010, 22:45

Зависи много от категорията на строежа и от това, което е направено по сградата (имам предвид вече издадените актове по време на строителството). Ако сградата е четвърта категория, ще се въведе в експлоатация от общината, ако е трета, ще и бъде издадено разрешение за ползване от РДНСК Сектор Пловдив. Много важно е дали имате екзекутивния проект, както и присъединителни договори към ВиК и ЕВН. Без тия неща процедурата се усложнява допълнително и по спомен за 6 етажна сграда идваше около 18-20 хиляди лева цялата хамалогия. Интересно ми е каква точно е причината да желаете тази сграда да бъде въведена по реда си...
whiskey
Потребител

Мнениеот migepa » 05 Дек 2010, 00:15

Вече поне знам откъде да започна с документите и какво да търся в тях. Благодарение на Вас разбира се ' индията' не е толкова тъмна де :D Веднага щом се запозная по подробно ще пиша за положението. Сумата от 20 на хиляди между 17 -19 човека не е толкова страшна , но се съмнявам с това да се размине. Доколкото интереса ми да се узакони ' това нещо' то е , че моя дял в това положение е непродаваем на добра цена с две думи казано. Това от една страна , а от друга , че повечето от живущите там желаят да не нарушават закона и няма къде да отидат ако им дръпнат шалтера.
migepa
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 05 Дек 2010, 00:42

Ако може, да внеса лека корекция на сумата от 18-20 хиляди лева. За такава сума, вероятно става въпрос за провеждане на надзор по време на цялото времетраене на строителството на подобен обект. Само за подготовката на документите "справедливата пазарна цена" е в рамките на една десета от тази сума.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 05 Дек 2010, 02:11

Споменатата сума включва изготвянето на екзекутивни чертежи на сградата (ако такива липсват), договори с ВиК и ЕВН, където само таксата за включване си е солидна. Факт, че ако тези неща са оправени, може да се мине с около 2 до 3 хиляди лева. Точно затова казах, че трябва да се провери какво има и какво не :)
whiskey
Потребител

Мнениеот renetka85 » 11 Апр 2011, 16:05

на мен ми стана интересно, на какъв етап от строежа (може ли на груб строеж) да сключиш договор с ВИК и ЕНЕРГО да ти прекарат вода и ток легално
renetka85
Нов потребител

Мнениеот naughty » 11 Апр 2011, 17:08

предварителен договор може и на етап проекти, изискват ги за разрешението за строеж. Окончателен договор - след разрешението за строеж. След акт 16 минавате на "битов" ток ако става дума за жилищно строителство
naughty
Потребител

Мнениеот renetka85 » 12 Апр 2011, 09:33

значи ако сградата никога не получи разрешение за ползване или акт 16, си остава на временен ток завинаги
renetka85
Нов потребител

Мнениеот whiskey » 12 Апр 2011, 11:12

Това не е задължително, макар че така би трябвало да бъде. В повечето случаи подобни сгради биват свързвани към енергоразпределителната мрежа като един абонат и жителите на сградата с подотчетни електромери се оправят помежду си. Разбира се, това не е решение на проблема.
whiskey
Потребител

Мнениеот renetka85 » 12 Апр 2011, 13:48

лошото е че при обявяване на фалит от строителя, имат да се довършват самостоятелно много неща, най-вече общи части- асансиор, стълбища, парапети, фасада, озеленяване и премахване на оградата а поставяне на тротоар и 1000 още други неща не е лесна работа, докато се стигне до нанасянето
renetka85
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация