начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Тази горнооряховска история с бебето... нормално ли е?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тази горнооряховска история с бебето... нормално ли е?

Мнениеот prnedev » 03 Дек 2010, 21:19

Гледам и слушам това чудо:

http://www.btv.bg/videos/ekskluzivno-vi ... _bebe.html

И като пропусна цинизма в стенограмата на записа... нормално ли е да се вадят такива работи по телевизията?

Защото в момента какво се вижда -
1. Идват качулките и опандизват докторите
2. След 24 часа ги пускат
3. След 48 часа първо търновската прокуратура, а после ЦЦ пред парламента (или обратното) приказват за тези неща.

Вярно, в случая няма проблеми с чл.198 от НПК, ама... гризе ме нещо...
Пък и не ми е работа някак да ги мисля тези неща, но пък я какъв приятен повод да се смени ръководството на една болница и да се назначат правилните хора... А може би съм прекалено... хм... мнителен...
prnedev
Активен потребител

Re: Тази горнооряховска история с бебето... нормално ли е?

Мнениеот Гост. » 03 Дек 2010, 21:43

:roll: Да се смени ръководството, казваш...
http://bnt.bg/bg/news/view/42219/cvetan ... no_da_umre
При това са били с ясното съзнание, че вършат престъпление, но вместо да им извадим очета, да им изпишем вежди. 8)

Е, ако някога е имало морал в съдебни лекари, магистрати и адвокати - сега е наложително да го демонстрират и да се приложи цялата строгост на закона. Това не са изолирани случаи!

п.п. Пресли, ти си ми приятелче, но едва когато животът те ограби като човек с идентичен случай никога не би си позволил да наречеш "поводът- приятен"! 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 03 Дек 2010, 22:01

Поли.... друго си мисля.... Изключвам приказките им по телефона, защото като ги слушах... ами това ми приличат, сори за сравнението, ама на лафове как се точи ДДС по нощите... Това излезе преди малко:
http://www.blitz.bg/news/article/93801

Иначе питанката ми беше, нормално ли е да се вадят такива стенограми (доказателства?), събирани по друг случай. Доколкото става ясно събирали са ги за стопански престъпления. Ще видим дали и от него ще излезе нещо...
Пък и на ченгетата, и на прокуратурата им се чудя на акъла... да информират заподозрени, че ги подслушват, по телевизията :roll:

Иначе какво да говорим за докторите. Кариерата вече им е свършена. Дори и да се приеме този телефонен разговор за "професионален лекарски черен хумор", няма кой да го разбере.

Сигурно съм малко по-циничен от "нормалното"... Просто помня разговор между едни мои съученици, сега гинеколози... на какви гнусотии се смееха...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 03 Дек 2010, 23:00

Професията на гинеколога е натоварена с голяма доза професионален цинизъм. Как да има съчуствие към недоносеното с почти никакъв шанс за живот след като такъв лекар ежедневно извършва аборти по желание, натоварени със същия морален укор /защото всъщност представляват умишлено умъртвяване на плода по желание на майката и то срещу заплащане/. В един момент границите между позволеното и забраненото много изтъняват и могат да се слеят. Но всъщност не телефонните разговори ще решат този казус, а медицинските експертизи. Опасявам се обаче, че в България шансът да се намери вещо лице което да даде обективно заключение за неправомерни действия на своите колеги - лекари, е равен на нула.
iva_sh
Потребител

Мнениеот hidden » 03 Дек 2010, 23:58

Мен ме притеснява самият факт на подслушването. Били ги разследвали за стопански престъпления - значи ли това, че на практика всеки от нас може да бъде подслушван?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 04 Дек 2010, 11:07

hidden написа:Мен ме притеснява самият факт на подслушването. Били ги разследвали за стопански престъпления - значи ли това, че на практика всеки от нас може да бъде подслушван?

трудна работа, все пак трябва някак си да влезат в дома и да монтират бръмбарчета
докато при служебните телефони (както е в случая) е значително по-лесно ...
marek972
Потребител

Мнениеот prnedev » 04 Дек 2010, 15:07

Истинската история ще си излезе някой ден, да се надяваме. Както @iva_sh намеква, може да са вземани едни пари, за да се прикрие бременността, да се предизвика спонтанен аборт. Все пак момичето е на 17 години. За да се спести "срама" за пред комшиите, какви ли не глупости могат да насътворят някои хора.
И ето ти повод за разследване на други работи - как се въртят едни пари под масата, защото явно е изтърван момента за "нормален" аборт.

Това не е нещо невиждано и неправено. Не се съмнявам, че ченгетата и прокуратурата знаят доста повече отколкото може да се предположи от писаниците по вестниците. Но ме доядя на това четене на записи от телефонни разговори, и то по друго разследване.

Чудно ми е друго, примерно вие като възможни адвокати на лекарите... при никакви други доказателства освен този телефонен разговор не бихте ли потърсили някакво обезщетение от държавата?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 04 Дек 2010, 15:55

prnedev написа:Но ме доядя на това четене на записи от телефонни разговори, и то по друго разследване.

законно ли е ? законно е !
тогава ?
marek972
Потребител

Мнениеот dfani » 04 Дек 2010, 18:06

Чл. 32. ЗСРСРезултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления при условията и по реда, посочени в закона.
Чл. 33. Лицата, на които са станали известни факти и сведения за специални разузнавателни средства, използвани при условията и по реда на този закон, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват.

Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.)НПК Обвинението и присъдата не могат да се основават само на данните от специалните разузнавателни средства.

Чл. 145а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.)НК (1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

(3) В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
dfani
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 04 Дек 2010, 20:39

Чл. 198. (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

в случая Окръжна прокуратура бяха разгласили протоколите и едва тогава Цветанов
ги изчете (макар и прекалено драматично) в пленарната зала ..
marek972
Потребител

Мнениеот prnedev » 05 Дек 2010, 06:25

prnedev написа:Чудно ми е друго, примерно вие като възможни адвокати на лекарите... при никакви други доказателства освен този телефонен разговор не бихте ли потърсили някакво обезщетение от държавата?

marek972 написа:
prnedev написа:Но ме доядя на това четене на записи от телефонни разговори, и то по друго разследване.

законно ли е ? законно е !
тогава ?

http://lex.bg/laws/ldoc/2131785730

И ако чл.2 ал.1 т.2 не става, щото примерно няма и обвинение, що пък да не бъде т.7, пък и чл.4 ;-)
Ако мислим по "американски", едно такова четене колко милиона струва? :wink:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 11 Дек 2010, 19:34

В унисон с последната тенденция в наказателния процес бих Ви посъветвала да потърсите достоверна информация в медиите - напоследък не знам по-достоверен и необорим източник на информация. Чрез тях се повдигат обвинения, обсъждат се доказателства, издават се "присъди"...впрочем вече и в НС, то също сколаса с качественото законодателство и поема все повече неприсъщи му по Конституция функции.
Не го приемайте за черен хумор, защото за жалост не е хумор.

В този форум не очаквайте някой от колегите да Ви даде напътствия в търсената от Вас посока, мотивиран от медийните изяви на всички субекти, свързани със случая - не обсъждам въпроса за невинност или виновност на лекарите, това ще решим не тук и не ние.
Вашата позната очевидно е имала мотиви да си избере един или друг лекар за раждането - да ги обсъди внимателно и да си реши.
fani_i
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 12 Дек 2010, 16:08

Прокуратурата и полицията са се изходили професионално. Толкова професионално, колкото и лекарите... Българска работа!
Ще се опрамвим, ама .... друг път.
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот prnedev » 13 Дек 2010, 14:27

?! :?:
Това към кого беше насочено?

fani_i написа:В унисон с последната тенденция в наказателния процес бих Ви посъветвала да потърсите достоверна информация в медиите - напоследък не знам по-достоверен и необорим източник на информация. Чрез тях се повдигат обвинения, обсъждат се доказателства, издават се "присъди"...впрочем вече и в НС, то също сколаса с качественото законодателство и поема все повече неприсъщи му по Конституция функции.
Не го приемайте за черен хумор, защото за жалост не е хумор.

В този форум не очаквайте някой от колегите да Ви даде напътствия в търсената от Вас посока, мотивиран от медийните изяви на всички субекти, свързани със случая - не обсъждам въпроса за невинност или виновност на лекарите, това ще решим не тук и не ние.
Вашата позната очевидно е имала мотиви да си избере един или друг лекар за раждането - да ги обсъди внимателно и да си реши.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 13 Дек 2010, 22:31

Една дама, чието мнение е изтрито впоследствие, питаше какво да прави нейна близка, която си била избрала един от лекарите за раждане, с оглед на ситуацията.
Разбираемо тук не може да получи отговор по същество.
fani_i
Потребител

Мнениеот svettoslav » 21 Дек 2010, 13:40

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/ ... ahovica_e/

Ако е така,г-н Цветанов по-добре да се скрие за дълго след коледните празници някъде.
И не мога да разбера(вярно че не познавам ПОДНС) защо ще чете и той самия тези данни в НС ? Що не чете СРС-та,свързани с други престъпления на членове на ОПГ-та.Или прокуратурата решава " на умряло куче да вади ножове".
И честно казано,ако трябва да избираме,по-добре свестни министри и посланици бивши "агенти" на ДС(признавам,че не знам какво точно са правили),отколкото такива мунчовци,като тоя тиквеник. Доскоро не ми беше толкова отвратителен този образ..
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право