Привет,
Ще бъда благодарна, ако някой може да ми разясни има ли някакъв юридически акт или ръководство с насоки за определяне размера на наказанията за сексуалните престъпления по чл.150 и чл.152 от НК ? Или определянето им зависи само от субективната преценка на съдията?
Имам предвид има ли някъде методически насоки за определяне къде точно между дефинираните минимални и максимални наказания следва да се постанови дадена присъда за различните под-видове на сексуалните престъпления. Защото разликите между минимално и максимално наказание са доста големи (например къде са 3 години, а къде са 10 години) и често се натъкнах на странни за мен размери на наказания, поне според моите разбирания за тежест на престъплението. Сравнявам присъди при т.нар. "равни други условия" - т.е. без рецидив, извършени само от едно лице, без нанасяне на побой и/или причиняване на телесни повреди или друг
вид утежняващи вината обстоятелства. Напоследък разглеждах примери от съдебната практика и определено останах озадачена от много от присъдите - може би има нещо което не знам или пропускам, не знам. Ще бъда благодарна ако някой по-опитен колега може да ме насочи към отговорите на следните въпроси:
1.) Относно чл.150 НК (Блудство)
Предвид доста широката дефиниция на "действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление" тук попадат редица действия, които обаче според мен нямат еднаква тежест и нанасят в различна степен на физическа и психическа болка на жертвите. В тази връзка не трябва ли да има дефинирани наказания около минималния размер за например опипване (само) на жертвата, по-високи за например орален секс и около максимума за например насилствен анален секс. Поне за мен последното представлява не само най-болезнения възможен акт, но и до голяма степен най-унизителен за жертвата от психологична гледна точка. Но в съдебната практика срещнах примери за определена по-висока присъда за мъж нападнал млада жена във входа на жилищен блок и блудствал с нея целувайки я и опипвайки я под полата и по-ниска присъда за аналогичен случай (отново посегателство извършено в жилищен вход) при който престъпникът е принудил жертвата си да го задоволи орално ? Не трябва ли втория случай да се брои за по-тежък и да води след себе си по-голяма присъда.
Още по-фрапиращи и неразбираеми за мен бяха произнесени присъди, които гледах, по две дела за блудство. В първия случай, в който беше наложено по-голямо наказание - по време на студентски купон, един от младежите замъква едно от момичетата в съседната стая и си иска секс - то му отказва, той отговаря че няма да я пусне докато не го задоволи и след заплахи, жертвата е принудена да го задоволи орално. Във втория случай (с по-малко наказание), престъпникът напада сервитьорка, замъква я в тоалетната на заведението, където по брутален начин я насилва анално...Е, могат ли според вас да се сравнят двете престъпления и физическата и психическа болка, които са изпитали двете жертви ? Според мен, първия случай е просто една излязла от контрол свалка (без да омаловажавам извършването на престъпление, което трябва да бъде наказано), при която подсъдимия все пак се е отказал от извършването на друго престъпление (изнасилване), но е принудил жертвата си да го задоволи по друг начин, който все пак не е толкова травмиращ. Докато във втория случай има явна агресия и грубо действие нараняващо и унижаващо жертвата, като според свидетелските показания на жертвата насилникът обяснил бруталния си акт е това, че от "много време искал да пробва хубавото й дупенце"... Наистина се чудя, как е възможно насилствения анален полов акт да е наказан с по-малка присъда ? (както казах в началото, и в двата случая няма утежняващи вината обстоятелства).
2.) Относно чл.152 НК (Изнасилване)
Тук пък ми е интересно, не следва ли да се прави разграничение дали насилникът е "свършил" т.е. дали е получил полово удовлетворение или не. При положение, че се стигне до проникване дори и престъпника да не еякулирал, закона класифицира това като изнасилване, а не като опит за такова. Но не следва ли все пак да се третира като някаква форма на намаляващо вината обстоятелство, ако по една или друга причина, нападателят не е довършил престъплението (уплашил се и избягал, смилил се над жертвата и т.н.) и така й е спестил повече болки. И като разширение на този въпрос - в случаите на завършен акт, не следва ли да се разграничава дали насилникът е свършил/еякулирал във или извън жертвата си ? Поне според мен, свършването в жената при насилствен полов акт е утежняващо вината обстоятелство, тъй като ако самия акт на насилствения секс е свързан с личното желание за полово удовлетворение на насилника, то еякулирането в жертвата е съзнателно унижение (имам предвид, че дори в доброволния секс избора на партньор и избора/или отказа от предпазване на жената са две различни неща).
Извинявам се ако питането ми се получи малко дълго, но исках да опиша точно неяснотите по прилагането на тези наказания, които ме интересуват. Надявам се да не съм ви отегчила с подробния въпрос.
Извинявам се ако питането ми се получи малко дълго, но исках да опиша точно неяснотите по прилагането на тези наказания, които ме интересуват. Надявам се да не съм ви отегчила с подробния въпрос.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Определяне на наказанията по чл.150 и чл.152 от НK ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Определяне на наказанията по чл.150 и чл.152 от НK ?
Основната цел, с която се налага едно наказание, е да се "поправи и превъзпита" осъденият, т.е. чрез наказването му върху него да се въздейства така, че да не извърши нещо такова отново. Съдът се стреми да реализира на първо място тази цел, когато определя наказанието, така че личността на дееца е от изключително значение. И не само тази страна на личността му, която се е проявила чрез извършване на престъплението, а и животът му преди и след него, както и цялостното му поведение по време на процеса. Неслучайно законът изисква непосредственост при разглеждането на наказателните дела - за да могат съдиите да видят лично какви хора са срещу тях.
Така че нищо необичайно не е, ако Пешо и Гошо са откраднали по пет едни и същи телевизори, да получат различни наказания.
"Ръководството с насоки за определяне на наказанията" е законът в частите му, където са посочените принципите при определяне на наказанието и където са посочени размерите му за конкретно извършеното престъпление.
Така че нищо необичайно не е, ако Пешо и Гошо са откраднали по пет едни и същи телевизори, да получат различни наказания.
"Ръководството с насоки за определяне на наказанията" е законът в частите му, където са посочените принципите при определяне на наказанието и където са посочени размерите му за конкретно извършеното престъпление.
- RinTimTim
- Потребител
Re: Определяне на наказанията по чл.150 и чл.152 от НK ?
gerganag написа:...
Ще бъда благодарна, ако някой може да ми разясни има ли някакъв юридически акт или ръководство с насоки за определяне размера на наказанията за сексуалните престъпления по чл.150 и чл.152 от НК ? ...
Имам предвид има ли някъде методически насоки за определяне къде точно между дефинираните минимални и максимални наказания следва да се постанови дадена присъда за различните под-видове на сексуалните престъпления. ...
Юридически факултет при ВУЗ!
Съдебна практика!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|