...По зададените питания от инициатора на темата, най-общо казано и на кратко:sitalc написа:...Обвиняем/за кратко Д.М./ е мой приятел с които бяхме заедно в дискотеката. ...
В какъв смисъл "за кратко"?!
НПК - Чл. 54.
Обвиняем е лицето, което е привлечено в това качество при условията и по реда, предвидени в този кодекс.
sitalc написа:...На 15 август 2010 при бой в дискотека има пострадал...Взе си адвокат Д.М. и адвоката почна да "движи" нещата.Адвоката проверил обяснения или показания и каза ,че няма да има проблеми всичко ще се размине Б.Б нямал претенции и не подал жалба към Д.М. а и срока вече бил минал.Има ли такъв срок?...
НПК - Чл. 81. (1) Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса.
(2) Тъжбата трябва да бъде подписана от подателя.
(3) Тъжбата трябва да бъде подадена в
шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението, или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия.
![Arrow :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
6 месеца (за случаите, визирани в Чл.161 от НК)
НК - Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишен текст на чл. 161 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.
(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За престъпления по чл. 133, чл. 135, ал. 1, 3 и 4 и чл. 139 - 141 наказателното преследване от общ характер се възбужда по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане.
НК - Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за
лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.
(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.
sitalc написа:...След обясненията задържаха Д.М за 10 часа в полицията.Там му казали , че Б.Б има средна телесна повреда. ...
НК - Чл. 129. (2)
Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.
sitalc написа:...Всичка било наред Д.М. му платил исканите 200лв. и край!Б.Б. напуснал болницата по собствено желание и не изчакал срока да се види дали му има нещо /2-3 дни/няма никакви здравословни проблеми ходи пие си напълно наред си е
![Neutral :|](./images/smilies/icon_neutral.gif)
/
...
Едва ли, "всичко" е "наред"!
...Наказателно дело започва с внасяне на обвинителен акт в съда от прокуратурата. В този акт, подробно се описва престъплението, което е извършил обвиняемият. Чрез обвинителнлия акт, на съда, се предоставят всички събрани до момента доказателства за престъплението, както и обясненията на обвиняемия, дадени преди образуването на делото, т.е. по време на разследването на престъплението от полицията или следствието.
Това, е дело от общ характер.Наказателно дело, може да започне и с внасянето на тъжба от частно лице. Тези дела, се наричат наказателни от частен характер. (Виж Чл.161 - НК)
http://www.srs.justice.bg/45/page.htmlsitalc написа:...Но не днес трябваше да се срещнем с дознател.Така с казали местните полицаи на Д.М. трябвало и тези които писали обяснения да присъстват/да не изпращат призовки били казали на него/.Обадихме се на адвоката каза ще доите и той , но дознателя не беше на срещата колегата с които работят заедно не знаел за подобна среща.Изобщо никои не знае за подобна среща.какво следва от тук нататък?.Полицията ли прави разследване и иска да съди Д.М. или ....
...
НПК - Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Разследващи органи са:
1. следователите;
2. служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност "разследващ полицай";
3. (нова - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) полицейските органи в Министерството на вътрешните работи - в случаите, предвидени в този кодекс.
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) При извършване на разследването разследващите органи по ал. 1, т. 1 имат правата по чл. 46, ал. 2, т. 2.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Разследващите органи действат под ръководството и надзора на прокурор.
sitalc написа:...Само да добавя преди 1 година на Д.М. му беше счупена ръката и има 7-8 болта в нея.При същия бой пак му беше счупена в момента е в гипс.[color=red]...
Чл.129, ал.(2) от НК!
sitalc написа:...Не знам кога точно му е счупена ръката дали след като е бил паднал заедно с един друг мои приятел /т.е. общо трима с били паднали или бутнати от някои не знам / или след това като с ги настигнали отвън и почнали да ги бият.
...Вероятно, в момента, разследващите органи, установяват извършителя на деянието.
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
sitalc написа:...Просто ми се струва , че адвоката ги "върти" някакви странни. С изрази "Аз ще оправя всичко този няма да подаде жалба" "И от полицията няма да ви викат" "Вие си вършете работата аз ще се оправя" А съм почти сигурен , че не си е мръднал и пръста/мое мнение/ Не казва точно какво става или може и да не знае.Някак си поне на мен не ми вдъхва доверие/не че съм общувал много с него/. ...
Този адвокат, от кого е избран и упълномощен, да го представлява?!
sitalc написа:...Платено му е исканата сума а вчера Д.М. е подписал и някакъв протокол. Какъв е този протокол?
Задайте този въпрос на "Д.М."!
П.П. ...В крайна сметка, не ми стана ясно, Вие - каква "роля играете" в целия този "сериал"?!
Защо Вие, не си наемете собствен адвокат, в случай, че имате някакви лични притеснения?!
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
...И не на последно място, във връзка с темата, следва да сте наясно, че наказателната отговорност, не изключва търсенето на отговорност - по гражданскоправен ред!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.