Здравейте , за първи път пиша тук и дано съм уцели правилния раздел.Искам да питам какви с процедурите при средна телесна повреда?
За какво става въпрос.
На 15 август 2010 при бой в дискотека има пострадал /за кратко Б.Б. паднал по стълбите/Бил и в безсъзнание за около 2-3 мин. Обвиняем/за кратко Д.М./ е мой приятел с които бяхме заедно в дискотеката.Никои от нас и в частност Д.М. не е бутал пострадалияНякои казват , че е паднал сам като е тръгнал да ни гони по стълбите навън /замахнал и паднал/Заедно с него или поотделно с паднали пак по стълбите и Д.М. и още 1 от приятелите ми явно бутнати от приятелите на Б.Б. Във същата вечер писахме обяснения на празни бели листа.Ние двамата и още трима наши приятели.Аз лично не видях как е паднал и така и съм писал в обясненията.Защо съм писал обяснения сигурно полицаите с видели скъсана ми тениска/скъсаха ми я след като пострадалия падна извън дискотеката при опит да ме набият - през цялото време аз не съм удрял никои исках да спрат да се бият/ и за това ме викнаха да пиша обяснения.След обясненията задържаха Д.М за 10 часа в полицията.Там му казали , че Б.Б има средна телесна повреда.
Взе си адвокат Д.М. и адвоката почна да "движи" нещата.Адвоката проверил обяснения или показания и каза ,че няма да има проблеми всичко ще се размине Б.Б нямал претенции и не подал жалба към Д.М. а и срока вече бил минал.Има ли такъв срок?Всичка било наред Д.М. му платил исканите 200лв. и край!Б.Б. напуснал болницата по собствено желание и не изчакал срока да се види дали му има нещо /2-3 дни/няма никакви здравословни проблеми ходи пие си напълно наред си е /
Но не днес трябваше да се срещнем с дознател.Така с казали местните полицаи на Д.М. трябвало и тези които писали обяснения да присъстват/да не изпращат призовки били казали на него/.Обадихме се на адвоката каза ще доите и той , но дознателя не беше на срещата колегата с които работят заедно не знаел за подобна среща.Изобщо никои не знае за подобна среща.какво следва от тук нататък?.Полицията ли прави разследване и иска да съди Д.М. или ....
Да не правя прекалено дълъг поста ми ще спра ако искате подробности ще отговоря.
Само да добавя преди 1 година на Д.М. му беше счупена ръката и има 7-8 болта в нея.При същия бой пак му беше счупена в момента е в гипс.Това може ли да се използва сега ?Той не знам от глупост ли от стрес , но като е питан във вечерта на инцидента дали rма нужда от лекар отказъл
- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпроси за Средна телесна повреда
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпроси за Средна телесна повреда
Телесната повреда се определя от компетенти органи.
Друг остава въпроса поради какви причини е имало такава.Това трябва да докажат следсвените органи или по точно дознанието.Т. е причинно-следствената връзка за телесната повреда.А за установяването са куп въпроси.Така, че по добре си кажете истината, защото показанията които давате могат с обратна сила да рефлектират върху вас, и то с много по-голяма наказателна отговорност.
Друг остава въпроса поради какви причини е имало такава.Това трябва да докажат следсвените органи или по точно дознанието.Т. е причинно-следствената връзка за телесната повреда.А за установяването са куп въпроси.Така, че по добре си кажете истината, защото показанията които давате могат с обратна сила да рефлектират върху вас, и то с много по-голяма наказателна отговорност.
- sisi19
- Потребител
Уцелил сте - сичуту - и раздела, и давача на савети...
- sunshine_75
- Потребител
sunshine_75 написа:Уцелил сте - сичуту - и раздела, и давача на савети...
Ха, ха.... , имах си аз...
Позната ситуация" Ама той случайно падна"........ нищо , че една съдебна експертиза доказва точно обратното, че нанесените травматични увреждания се получват /или са получени директен удар с юмрук нанесен.........
Ама те пък , как случайно не са го хванали да не падне...А?????
- sisi19
- Потребител
Благодаря Ви за отговорите макар ,че ни ми отговорихте на тях /те с в червено/!Не очаквах до получа подобни обидни и подигравателни отговори!При положение , че се опитах да покажа обективно случката /и мисля , че съм го направил/.Не виждам смисъл да ви лъжа с лъжи няма да получа обективно мнение и предложения.Но нищо това е въпрос на настроение
И все пак да повторя въпросите си ако някои желае да отговори
1.Има ли срок за подаване на жалба от пострадалия и каква е тя/питам за да сравня с отговора на адвоката/?
2.Какво следва ако държавата съди Д.М. ?
3.Има ли вариант да "ползва" счупената му ръка?
Само да добавя така и така не съм обективен.Не знам кога точно му е счупена ръката дали след като е бил паднал заедно с един друг мои приятел /т.е. общо трима с били паднали или бутнати от някои не знам / или след това като с ги настигнали отвън и почнали да ги бият.
И все пак да повторя въпросите си ако някои желае да отговори
1.Има ли срок за подаване на жалба от пострадалия и каква е тя/питам за да сравня с отговора на адвоката/?
2.Какво следва ако държавата съди Д.М. ?
3.Има ли вариант да "ползва" счупената му ръка?
Само да добавя така и така не съм обективен.Не знам кога точно му е счупена ръката дали след като е бил паднал заедно с един друг мои приятел /т.е. общо трима с били паднали или бутнати от някои не знам / или след това като с ги настигнали отвън и почнали да ги бият.
- sitalc
- Нов потребител
Нищо в отговора ми не е целяло да Ви обиди или засегне, Sitalk. "Закачката" е за друго и за друг човек. В случай, че съм Ви засегнала, моля да ме извините.
Причиняването на средна телесна повреда е престъпление от общ характер и преследването му от държавата не зависи от пострадалия в общи линии. Може дори да няма жалба от пострадал.. Това, че и друг участник в сбиването (евентуален обвиняем), е със счупена ръка, може да означава, че между двете средни телесни повреди има причинно-следствена връзка, т.е. да може нещата да се квалифицират по различен начин в правен смисъл, а оттук - да са по-леки последиците за Д.М.
Форумът е само мsсто за насоки. Ако не сте доволен, ако се съмнявате в адвоката/-ите си, по-добре си намерете друг, или и още един, освен сегашния. Но най-важното е да имате доверие в защитата си, за да се стигне до истината. Никой няма интерес виновни да се "измъкнат" или невинни да бъдат осъдени.
Причиняването на средна телесна повреда е престъпление от общ характер и преследването му от държавата не зависи от пострадалия в общи линии. Може дори да няма жалба от пострадал.. Това, че и друг участник в сбиването (евентуален обвиняем), е със счупена ръка, може да означава, че между двете средни телесни повреди има причинно-следствена връзка, т.е. да може нещата да се квалифицират по различен начин в правен смисъл, а оттук - да са по-леки последиците за Д.М.
Форумът е само мsсто за насоки. Ако не сте доволен, ако се съмнявате в адвоката/-ите си, по-добре си намерете друг, или и още един, освен сегашния. Но най-важното е да имате доверие в защитата си, за да се стигне до истината. Никой няма интерес виновни да се "измъкнат" или невинни да бъдат осъдени.
- sunshine_75
- Потребител
Явно е станало недоразумение за което и аз се извинявам.
Благодаря ви за отговорите.Адвоката на Д.М. му е казал , че е минал срока за подаване на жалба от Б.Б. И за това питах има ли срок.Според мен е логично да има някакви срокове понеже не е нормално да съдиш някои за случка преди 4-5 г. например , но вие знаете повече.
Просто ми се струва , че адвоката ги "върти" някакви странни.С изрази "Аз ще оправя всичко този няма да подаде жалба" "И от полицията няма да ви викат" "Вие си вършете работата аз ще се оправя" А съм почти сигурен , че не си е мръднал и пръста/мое мнение/ Не казва точно какво става или може и да не знае.Някак си поне на мен не ми вдъхва доверие/не че съм общувал много с него/.Платено му е исканата сума а вчера Д.М. е подписал и някакъв протокол.Какъв е този протокол?
Благодаря ви за отговорите.Адвоката на Д.М. му е казал , че е минал срока за подаване на жалба от Б.Б. И за това питах има ли срок.Според мен е логично да има някакви срокове понеже не е нормално да съдиш някои за случка преди 4-5 г. например , но вие знаете повече.
Просто ми се струва , че адвоката ги "върти" някакви странни.С изрази "Аз ще оправя всичко този няма да подаде жалба" "И от полицията няма да ви викат" "Вие си вършете работата аз ще се оправя" А съм почти сигурен , че не си е мръднал и пръста/мое мнение/ Не казва точно какво става или може и да не знае.Някак си поне на мен не ми вдъхва доверие/не че съм общувал много с него/.Платено му е исканата сума а вчера Д.М. е подписал и някакъв протокол.Какъв е този протокол?
- sitalc
- Нов потребител
...По зададените питания от инициатора на темата, най-общо казано и на кратко:
В какъв смисъл "за кратко"?!
НПК - Чл. 54. Обвиняем е лицето, което е привлечено в това качество при условията и по реда, предвидени в този кодекс.
НПК - Чл. 81. (1) Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса.
(2) Тъжбата трябва да бъде подписана от подателя.
(3) Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението, или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия.
6 месеца (за случаите, визирани в Чл.161 от НК)
НК - Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишен текст на чл. 161 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.
(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За престъпления по чл. 133, чл. 135, ал. 1, 3 и 4 и чл. 139 - 141 наказателното преследване от общ характер се възбужда по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане.
НК - Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.
(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.
НК - Чл. 129. (2) Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.
Едва ли, "всичко" е "наред"!
...Наказателно дело започва с внасяне на обвинителен акт в съда от прокуратурата. В този акт, подробно се описва престъплението, което е извършил обвиняемият. Чрез обвинителнлия акт, на съда, се предоставят всички събрани до момента доказателства за престъплението, както и обясненията на обвиняемия, дадени преди образуването на делото, т.е. по време на разследването на престъплението от полицията или следствието. Това, е дело от общ характер.
Наказателно дело, може да започне и с внасянето на тъжба от частно лице. Тези дела, се наричат наказателни от частен характер. (Виж Чл.161 - НК)
http://www.srs.justice.bg/45/page.html
НПК - Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Разследващи органи са:
1. следователите;
2. служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност "разследващ полицай";
3. (нова - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) полицейските органи в Министерството на вътрешните работи - в случаите, предвидени в този кодекс.
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) При извършване на разследването разследващите органи по ал. 1, т. 1 имат правата по чл. 46, ал. 2, т. 2.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Разследващите органи действат под ръководството и надзора на прокурор.
Чл.129, ал.(2) от НК!
...Вероятно, в момента, разследващите органи, установяват извършителя на деянието.
Този адвокат, от кого е избран и упълномощен, да го представлява?!
Задайте този въпрос на "Д.М."!
П.П. ...В крайна сметка, не ми стана ясно, Вие - каква "роля играете" в целия този "сериал"?!
Защо Вие, не си наемете собствен адвокат, в случай, че имате някакви лични притеснения?!
...И не на последно място, във връзка с темата, следва да сте наясно, че наказателната отговорност, не изключва търсенето на отговорност - по гражданскоправен ред!
sitalc написа:...Обвиняем/за кратко Д.М./ е мой приятел с които бяхме заедно в дискотеката. ...
В какъв смисъл "за кратко"?!
НПК - Чл. 54. Обвиняем е лицето, което е привлечено в това качество при условията и по реда, предвидени в този кодекс.
sitalc написа:...На 15 август 2010 при бой в дискотека има пострадал...Взе си адвокат Д.М. и адвоката почна да "движи" нещата.Адвоката проверил обяснения или показания и каза ,че няма да има проблеми всичко ще се размине Б.Б нямал претенции и не подал жалба към Д.М. а и срока вече бил минал.Има ли такъв срок?...
НПК - Чл. 81. (1) Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса.
(2) Тъжбата трябва да бъде подписана от подателя.
(3) Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението, или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия.
6 месеца (за случаите, визирани в Чл.161 от НК)
НК - Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишен текст на чл. 161 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.
(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За престъпления по чл. 133, чл. 135, ал. 1, 3 и 4 и чл. 139 - 141 наказателното преследване от общ характер се възбужда по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане.
НК - Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.
(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.
sitalc написа:...След обясненията задържаха Д.М за 10 часа в полицията.Там му казали , че Б.Б има средна телесна повреда. ...
НК - Чл. 129. (2) Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.
sitalc написа:...Всичка било наред Д.М. му платил исканите 200лв. и край!Б.Б. напуснал болницата по собствено желание и не изчакал срока да се види дали му има нещо /2-3 дни/няма никакви здравословни проблеми ходи пие си напълно наред си е /
...
Едва ли, "всичко" е "наред"!
...Наказателно дело започва с внасяне на обвинителен акт в съда от прокуратурата. В този акт, подробно се описва престъплението, което е извършил обвиняемият. Чрез обвинителнлия акт, на съда, се предоставят всички събрани до момента доказателства за престъплението, както и обясненията на обвиняемия, дадени преди образуването на делото, т.е. по време на разследването на престъплението от полицията или следствието. Това, е дело от общ характер.
Наказателно дело, може да започне и с внасянето на тъжба от частно лице. Тези дела, се наричат наказателни от частен характер. (Виж Чл.161 - НК)
http://www.srs.justice.bg/45/page.html
sitalc написа:...Но не днес трябваше да се срещнем с дознател.Така с казали местните полицаи на Д.М. трябвало и тези които писали обяснения да присъстват/да не изпращат призовки били казали на него/.Обадихме се на адвоката каза ще доите и той , но дознателя не беше на срещата колегата с които работят заедно не знаел за подобна среща.Изобщо никои не знае за подобна среща.какво следва от тук нататък?.Полицията ли прави разследване и иска да съди Д.М. или ....
...
НПК - Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Разследващи органи са:
1. следователите;
2. служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност "разследващ полицай";
3. (нова - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) полицейските органи в Министерството на вътрешните работи - в случаите, предвидени в този кодекс.
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) При извършване на разследването разследващите органи по ал. 1, т. 1 имат правата по чл. 46, ал. 2, т. 2.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Разследващите органи действат под ръководството и надзора на прокурор.
sitalc написа:...Само да добавя преди 1 година на Д.М. му беше счупена ръката и има 7-8 болта в нея.При същия бой пак му беше счупена в момента е в гипс.[color=red]...
Чл.129, ал.(2) от НК!
sitalc написа:...Не знам кога точно му е счупена ръката дали след като е бил паднал заедно с един друг мои приятел /т.е. общо трима с били паднали или бутнати от някои не знам / или след това като с ги настигнали отвън и почнали да ги бият.
...Вероятно, в момента, разследващите органи, установяват извършителя на деянието.
sitalc написа:...Просто ми се струва , че адвоката ги "върти" някакви странни. С изрази "Аз ще оправя всичко този няма да подаде жалба" "И от полицията няма да ви викат" "Вие си вършете работата аз ще се оправя" А съм почти сигурен , че не си е мръднал и пръста/мое мнение/ Не казва точно какво става или може и да не знае.Някак си поне на мен не ми вдъхва доверие/не че съм общувал много с него/. ...
Този адвокат, от кого е избран и упълномощен, да го представлява?!
sitalc написа:...Платено му е исканата сума а вчера Д.М. е подписал и някакъв протокол. Какъв е този протокол?
Задайте този въпрос на "Д.М."!
П.П. ...В крайна сметка, не ми стана ясно, Вие - каква "роля играете" в целия този "сериал"?!
Защо Вие, не си наемете собствен адвокат, в случай, че имате някакви лични притеснения?!
...И не на последно място, във връзка с темата, следва да сте наясно, че наказателната отговорност, не изключва търсенето на отговорност - по гражданскоправен ред!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Много Ви благодаря georgiev_sfbg !Мисля , че поне малко ми стана ясно какво става.
За кратка го наричам Д.М. не искам да пиша цялото му име или да пиша по-дългата дума обвиняем /а може и да не е обвиняем/.Не знам той си е как да го кажа малко "глупав"
Аз съм приятел на Д.М. и давах обяснения в полицията за това питам.Не мисля , че ми трябва адвокат.
Адвоката е нает от Д.М. да го представя.Какъв протокол е подписал?Естествено , че трябва да знае Д.М. , но точно от тук идва проблема не знае какво е подписал.Как го е подписал ,защо не го е прочел ,как така подписва нещо без да знае какво е ! Нямам думи просто може да направи невероятни глупости
Значи все пак има срок за подаване на тъжба - още едно доказателство , че адвоката на Д.М. или не знае какво става или лъже.Думите му бяха "Срока е минал " .Д.М. не пита нищо а пък адвоката и не казва и става Поне десетина пъти сам му говорел да пита адвоката какво става , средна или лека е телесната повреда /защото Б.Б. е напуснал болницата по свое желание значи би трябвало да не е толкова тежко положението или поне знам ли да не може да му издадат документ/медицинско /, кои с свидетелите и какво с писали.Има ли обвиняем или в момента търсят изобщо за всичко , но явно адвоката само го успокоява и не прави нищо.Може би и така всичко ще мине не знам , но е хубаво да си информиран.
Благодаря Ви на всички мисля , че темата е изчерпана ако има нещо да добавите за което трябва да знам е не съм попитал ще съм Ви признателен
За кратка го наричам Д.М. не искам да пиша цялото му име или да пиша по-дългата дума обвиняем /а може и да не е обвиняем/.Не знам той си е как да го кажа малко "глупав"
Аз съм приятел на Д.М. и давах обяснения в полицията за това питам.Не мисля , че ми трябва адвокат.
Адвоката е нает от Д.М. да го представя.Какъв протокол е подписал?Естествено , че трябва да знае Д.М. , но точно от тук идва проблема не знае какво е подписал.Как го е подписал ,защо не го е прочел ,как така подписва нещо без да знае какво е ! Нямам думи просто може да направи невероятни глупости
Значи все пак има срок за подаване на тъжба - още едно доказателство , че адвоката на Д.М. или не знае какво става или лъже.Думите му бяха "Срока е минал " .Д.М. не пита нищо а пък адвоката и не казва и става Поне десетина пъти сам му говорел да пита адвоката какво става , средна или лека е телесната повреда /защото Б.Б. е напуснал болницата по свое желание значи би трябвало да не е толкова тежко положението или поне знам ли да не може да му издадат документ/медицинско /, кои с свидетелите и какво с писали.Има ли обвиняем или в момента търсят изобщо за всичко , но явно адвоката само го успокоява и не прави нищо.Може би и така всичко ще мине не знам , но е хубаво да си информиран.
Благодаря Ви на всички мисля , че темата е изчерпана ако има нещо да добавите за което трябва да знам е не съм попитал ще съм Ви признателен
- sitalc
- Нов потребител
sitalc написа:...
Адвоката е нает от Д.М. да го представя.Какъв протокол е подписал?Естествено , че трябва да знае Д.М. , но точно от тук идва проблема не знае какво е подписал.Как го е подписал ,защо не го е прочел ,как така подписва нещо без да знае какво е ! Нямам думи просто може да направи невероятни глупости ...Д.М. не пита нищо а пък адвоката и не казва и става Поне десетина пъти сам му говорел да пита адвоката какво става
...
След като "адвоката е нает от Д.М. да го представя", то в такъв случай:
1. Това, не е Ваша работа!
2. Възможно е и да не желаят, да Ви дадат информация по случая, а и никой не е и длъжен!
sitalc написа:... Б.Б. е напуснал болницата по свое желание значи би трябвало да не е толкова тежко положението или поне знам ли да не може да му издадат документ/медицинско /
...
Съдебно-медицинско удостоверение, се издава от съдебен лекар!
sitalc написа:...
... кои с свидетелите и какво с писали.Има ли обвиняем или в момента търсят изобщо за всичко ...но е хубаво да си информиран.
...
Никой не е длъжен, да Ви дава подобна информация!
В хода на разследването, е възможно и Вие, да бъдете привлечен - като обвиняем.
П.П. ...В крайна сметка, не ми стана ясно, Вие - каква "роля играете" в целия този "сериал", освен, че сте "приятел" на "Д.М."?!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Имам един въпрос как трябва да бъдем извикан в полицията при дознател?Да обясня днес отново с дошли полицай при Д.М. и с му казали , че дознател иска да ни види в Петък.Казали на Д.М. да ни каже и на нас/тези които писахме обяснения/
Ходихме един път ,но дознателя го нямаше а адвоката каза тогава да не ходим без призовки втори път!И сега какво става няма призовки само устно и то на един от нас а пък адвоката не дава да ходим!?Ние искаме да отидем няма проблеми никои от нас не е направил нищо.Полицаите казали , че просто иска да ни разпита дознателя и да се приключи случая.
Ходихме един път ,но дознателя го нямаше а адвоката каза тогава да не ходим без призовки втори път!И сега какво става няма призовки само устно и то на един от нас а пък адвоката не дава да ходим!?Ние искаме да отидем няма проблеми никои от нас не е направил нищо.Полицаите казали , че просто иска да ни разпита дознателя и да се приключи случая.
- sitalc
- Нов потребител
sitalc написа:Имам един въпрос как трябва да бъдем извикан в полицията при дознател?Да обясня днес отново с дошли полицай при Д.М. и с му казали , че дознател иска да ни види в Петък.Казали на Д.М. да ни каже и на нас/тези които писахме обяснения/
Ние... Вие... Те...
...ТИ, моето момче, носиш персонална отговорност - за действията и постъпките си!
...Нали нямаше адвокат?! ...Този адвокат, каза, че "е нает от Д.М. да го представя".
...Какво те интересува кой какво е казал?! След като си с чиста съвест - отивай! Какво те притеснява? Или си гузен?!
...Ако имаш някакви тревоги, ти се обясни съвсем ясно - наеми си адвокат!
НПК - Чл. 178. (1) Връчването на призовки, съобщения и книжа се извършва от служител при съответния съд, орган на досъдебното производство, община или кметство.
(2) Когато връчването не може да стане съгласно ал. 1, то се извършва чрез службите на Министерството на вътрешните работи или службите на Министерството на правосъдието.
(3) Връчването на военнослужещи става чрез съответното поделение или учреждение.
(4) На служители и работници връчването може да стане чрез работодателя или негов служител, натоварен да приема книжа.
(5) Връчването на малолетни става чрез техните законни представители.
(6) На лишените от свобода и на задържаните под стража връчването става чрез съответните учреждения.
(7) На физически и юридически лица, както и на учреждения, които се намират в чужбина, връчването става съгласно договора за правна помощ със съответната държава, а когато няма договор - чрез Министерството на външните работи.
(8) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) В бързи случаи призоваването може да става по телефона, телекса или факса. Призоваването по телефона или факса се удостоверява писмено от длъжностното лице, което го е извършило, а по телекса - с писменото потвърждаване за получено съобщение.
В тази връзка, имаш ли актуална адресна регистрация? ...Случайно, на по-късен етап, да не се окаже, че си обявен за издирване!
И отивайки, се запознай между другото, с:
НК - Чл. 290. (1) Който пред съд или пред друг надлежен орган на властта като свидетел устно или писмено съзнателно потвърди неистина или затаи истина, се наказва за лъжесвидетелствуване с лишаване от свобода до пет години.
НК - Чл. 293. (1) (Предишен текст на чл. 293, доп. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който подбужда другиго към престъпление по чл. 290, 290а и 291, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.
(2) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Ако се подбуждат две или повече лица и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода до три години.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|