начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Казус КАТ-ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус КАТ-ПТП

Мнениеот toni2266 » 18 Май 2010, 13:55

Колеги моля за съвет.Става въпрос за мой приятел,който претърпя ПТП миналата година и беше осъден на пробация 6 месеца и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 4 месеца.Веднага след постановяване на присъдата той отиде да предаде книжката си в КАТ София,но от там са му казали,че решението на ОС трябва да стигне при тях по служебен път и чак тогава могат да му отнемат книжката.Решението дойде при тях чак 3 месеца по късно.Въпросът ми е ,дали срокът за отнемане се счита от момента на постановяването на Съда или от момента на предаването на книжката в КАТ? Дали има правно основание според Вас да му бъде върната книжката след изтичане на 4 месечния срок след постановяването ? Благодаря предварително!
toni2266
Нов потребител

Re: Казаус КАТ-ПТП

Мнениеот Гост. » 18 Май 2010, 14:28

Да помислим....
Решението дойде при тях чак 3 месеца по късно

той управляваше ли МПС безпрепятствено в този срок? В смисъл- търпял ли е наложеното наказание ЛП изобщо?
Просто си отговорете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот toni2266 » 25 Май 2010, 10:41

Значи съда определи: -лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 /четири/ месеца,считано от влизане в сила на настоящето определение.
Определението е влязло в сила на 27.01.2010г. след споразумението подписано от прокурор,защитник,подсъдим,частен обвинител и защитник на частен обвинител и последвалото определение от председател, двама съдебни заседатели и секретар.
Не се ли счита ,че след като определението е влязло в сила на 27.01.2010 ,срока му изтича на 27.05.2010?
toni2266
Нов потребител

Мнениеот street » 25 Май 2010, 10:59

Значи съда определи: -лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 /четири/ месеца,считано от влизане в сила на настоящето определение.
Определението е влязло в сила на 27.01.2010г.

Отговора е тука ;), Върнал , не върнал - КАТ е по долу от съда. Според мен, като я върне , няма нужда да седи, 4 месеца в КАТ , ще трябва да му я върнат по-рано, тъй като срока почва да тече от 27.01.2010г. Трябва да му я върнат на 27.05.2010г. демек ;), нищо ,че ще седи по малко от 4 месеца в КАТ.
Трябва да се счита , от тази дата. Проблема си е техен ,че им се бавят документите по служебен ред ;).
Само дано да не е управлявал, в срока на лишаване, в смисъл дори и да е управлявал, да не е бил засичан и да му е съставян акт.
Това е моето мнение, но всеки юрист общо взето е с различно, ако ме питате мен ;). Най добре да отиде в КАТ с решението на съда и така да спори с тях, ако се запънат нещо ;).Те като видят съдебно решение ще дръпнат назад , там не смеят да се пънат.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот toni2266 » 25 Май 2010, 12:04

Благодаря колега ,още в в четвъртък(27ми) сме в КАТ и след това ще пиша за развоя на случая! :)
toni2266
Нов потребител

Мнениеот toni2266 » 29 Май 2010, 18:12

Колеги отказаха да върнат книжката ,като единственото обяснение е че наказанието не е било ефективно до като не е е била предадена книжката в КАТ и че такъв бил законът...
toni2266
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Май 2010, 00:04

toni2266 написа:Колеги отказаха да върнат книжката ,като единственото обяснение е че наказанието не е било ефективно до като не е е била предадена книжката в КАТ и че такъв бил законът...

Ако ви се занимава - отидете с адвокат и им обяснете, че закона изобщо не е такъв. Нека да ви отговорят на въпроса какво щеше да стане, ако бяха хванали приятеля ви да кара след датата на излизането на решението на съда? Щото тогава щяха да пеят съвсем друга песен - "Ами съда е наложил наказанието на еди-коя си дата, оттогава водача няма право да управлява МПС, независимо, че СУМПС е в него..."
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот street » 31 Май 2010, 22:04

Колега, що не пробваш да обжалваш тяхното решение - чрез техния началник до съда ;) издал присъдата. Според мен от съда никой не е по горе. И един акъл от мен, в жалбата приложи справка кат(за нарушенията) на човека, за да се види, че през това време не е бил наказван - демек, не е управлявал ;), щото те няма да си направят труда да я приложат, и на всяка цена в жалбата напиши , че има приложена таква справка, за да не бъде "изгубена" някъде в КАТ.Също подчертай ,че той не е управлявал в периода на наказанието, ама го подчертай дебело. Като няма ,черно на бяло че е управлявал - ше има да вземат. Поне аз за друго не се сещам.
Успех!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот toni2266 » 01 Юни 2010, 18:40

Говорихме с адвокат,който се е занимавал доста с подобни случай ,значи той каза ,че ако е наложено административно нарушение от КАТ за лишаване тогава срока започва да тече от момента в който е отнета или върната книжката ,а ако е наложено наказанието от СЪД-срока започва да тече от влизането на сила на решението,затова сега моя близък започва да се бори със системата с адвокати..благодаря Ви за мненията ! :)
toni2266
Нов потребител

Мнениеот stefi_go » 10 Юни 2010, 14:59

Здравейте,

А може ли да Ви попитам как стои въпроса с пробацията? Съпругът ми получи присъда за МПС 8 месеца пробация и 5 месеца лишаване от право на управление.
Предадох книжката му преди месец, но до ден днешен не сме получили копие от присъдата и никой не го търси за пробацията. Делото беше на 13,04,2010 в Търговище и досега по служебен път не е пристигнало във Варна, където живеем.
Моля, споделете дали периода за подписване (пробацията) би трябвало да се счита от датата на решението - 13,04,2010 г или от момента, в който ни известят от полицията във Варна.
Ще се радвам да ми отговорите, за което предварително благодаря.
Поздрави и успешен ден.
stefi_go
Нов потребител

Мнениеот bbbbbb » 21 Юли 2010, 15:24

Калеги,някой ще каже ли със сигурност от кога тече срока за отнета книжка за шофиране от съд.
Дали е от датата на решението/споразумението/ или от датата на предаване на книжката в кат.
Има ли хора с опит в такава ситуация?
bbbbbb
Нов потребител

Re: Казус КАТ-ПТП

Мнениеот keith_flint69 » 28 Сеп 2010, 23:55

ЗДвП:
Чл. 190. (2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.

:!:

Но интересното е, когато в решението, с което се потвърждава наказателното постановление (и когато същото е от Адм.съд т.е. окончателно), е записано, че се лишава от право да управлява МПС за срок от Х месеца считано от влизането на решението в сила. Тогава това противоречи на закона (чл. 190, ал. 2 ЗДвП), но пък е влязъл в сила, стабилен съдебен акт!
keith_flint69
Потребител

Re: Казус КАТ-ПТП

Мнениеот pala4inka6 » 18 Окт 2010, 18:49

Здравейте,
реших и аз да споделя мнението си.
Първо, влизането в сила на определението не инициира началото на изпълнение на самото адм.наказание.
Второ в чл.74 от ЗАНН 3-дневния срок касае предприемане на действия по изпълнение на наказанието, а както добре знаем сроковете за съда обикновено са инструктивни.
И трето, чл.82 от ЗАНН сочи началния момент от който започва да тече давността - влизане в сила на съответния акт, и също крайния - т.е. когато вече не може да бъде започнато изпълнение.
Освен това намерих в АПИС подобен казус и там пише : "Производството по изпълнение на наложеното административно наказание не е предмет на настоящото производство. Следва да се отбележи обаче, че датата, от която започва да се изпълнява наложеното наказание, винаги следва момента на влизане в сила на акта, с който е наложено - аргумент от чл. 74 и чл. 82 от ЗАНН. В този смисъл, твърдението на Н. П. в жалбата му до съда, че наложеното му наказание лишаване от право на ловуване изтича на 22.05.2008 г., не се потвърждава, т. е. явява се неоснователно.
"

От всичко дотук считам, че в КАТ са прави, друг е въпросът, за отговорността на държавата и т.н. за забавянето ..
pala4inka6
Младши потребител

Назад към Наказателно право