- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
сводничество
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
сводничество
Работя като таксиметров шофьор. Предната вечер в колата ми се качи клиент с молбата да му намеря момиче за компания. Реших да му помогна да задоволи нагона си, както биха сторили 80% от колегите ми, и започнах да звъня на различни телефони и да обикалям с него различни клубове(те са два в града ни). По пътя ме подпитваше разни неща за касовия ми апарат, дали има ченч бюро през ноща че имал само евро(накрая ми плати с левове) и др. неща които сметнах за дреболии. Човека не си хареса нищо и го оставих от където го взех. И след около 10 минути ми се обадиха от единия клуб и ми съобщиха че това било полицай и че тези дни се провежда акция на тази тема.
Въпросът ми е мога ли да бъда подведен под наказателна отговорност и ако е така, какво да направя за да излезя чист и без да опетня името на фирмата си.
Въпросът ми е мога ли да бъда подведен под наказателна отговорност и ако е така, какво да направя за да излезя чист и без да опетня името на фирмата си.
- simeonov_81
- Нов потребител
Re: сводничество
Има такава опасност.Надявайте се да Ви отмине.Ако Ви повикат в полицията,отидете там с адвокат!
- svettoslav
- Активен потребител
мдааа, идва краят на годината, трябват дела за съд ...
- marek972
- Потребител
Е ще се оправдаете ,че като извършвате такава услуга трябва да знаете забележителностите на града ВИ
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
simeonov_81 написа:Работя като таксиметров шофьор. Предната вечер в колата ми се качи клиент с молбата да му намеря момиче за компания. Реших да му помогна да задоволи нагона си, както биха сторили 80% от колегите ми, и започнах да звъня на различни телефони и да обикалям с него различни клубове(те са два в града ни). По пътя ме подпитваше разни неща за касовия ми апарат, дали има ченч бюро през ноща че имал само евро(накрая ми плати с левове) и др. неща които сметнах за дреболии. Човека не си хареса нищо и го оставих от където го взех. И след около 10 минути ми се обадиха от единия клуб и ми съобщиха че това било полицай и че тези дни се провежда акция на тази тема.
...На какъв процент, осигуряваш клиенти на тези "клубове" и транспортираш "служителките" им по адреси?
simeonov_81 написа:...какво да направя за да излезя чист и без да опетня името на фирмата си.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
eurolinker написа:Пълни самопризнания ще свършат работа.
Защо така смятате?
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:eurolinker написа:Пълни самопризнания ще свършат работа.
Защо така смятате?
Вижте, svettoslav, принципно самопризнанията са смекчаващо вината обстоятелство. Принципно. Конкретно - пошегувах се.
Сега пак принципно и сериозно - личното ми мнение е, че длъжностното лице (полицая) чрез действията си е извършило провокация към престъпление. А провокацията към престъпление е вид подбудителство. И щом е подбудителство следователно имаме престъпление. Укоримо е, когато органите използват такива методи, за да изобличат и накажат някого, защото се превръщат в съучастници.
Ще се радвам да прочета и други мнения (относно квалификацията "провокация").
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
eurolinker написа:Вижте, svettoslav, принципно самопризнанията са смекчаващо вината обстоятелство. Принципно. Конкретно - пошегувах се.
Сега пак принципно и сериозно - личното ми мнение е, че длъжностното лице (полицая) чрез действията си е извършило провокация към престъпление. А провокацията към престъпление е вид подбудителство. И щом е подбудителство следователно имаме престъпление. Укоримо е, когато органите използват такива методи, за да изобличат и накажат някого, защото се превръщат в съучастници.
Ще се радвам да прочета и други мнения (относно квалификацията "провокация").
Да,първо за смекчаването на вината.Такова ясно е,че няма.По-скоро отговорността. Само,че кой и защо да признава каквото и да било.Нито знаем как стоят нещата,нито ще бъде ли обвинен,за какво,какви са доказателствата и т.н.,че да говорим за признание.
Иначе като казус е интересен.Питащият казва , че го помолил :
simeonov_81 написа:Предната вечер в колата ми се качи клиент с молбата да му намеря момиче за компания. Реших да му помогна да задоволи нагона си, както биха сторили 80% от колегите ми, и започнах да звъня на различни телефони и да обикалям с него различни клубове(те са два в града ни).
Първо не знаем дали изобщо има ДП или са си някакви акции на МВР.Сигурно има производство,но пак трябва да предполагаме,което няма смисъл.Пък и това е друг въпрос.
"Провокира" го към нещо казвате.Дали е така?Моли го да му намери момиче за компания.А не за полово сношение,ако се концентрираме върху посоченото от питащия.За това казвам,че трябва да е ясно точно какви са думичките и контекста на разговора.Щото едно еда му каже да му "намери момиче",друго е"за компания",трето за нагазателно дело,ръйш ли .
Дори да е "провокация",за какво е тя?Да го свърже с момиче.Да приемем,че е за "дело",което макар и да не са си го казали(ако е така),се подразбира и двамата мислят точно за това.Примерно.
И няма смисъл да предполагаме дали шофьора е част от ОПГ,дали склонява някого и т.н.щото няма смисъл,т.к може да има разследване и за куп други престъпления.
Какво прави тогава водача-ами евентуално гравитира около чл.155,ал.1 НК :
"Който склонява друго лице към проституция или свожда към блудствени действия или съвкупление, се наказва.."
Другата му "гравитация" я виждам около помагачество по чл.329,ал.1 НК(щом това са фактите).
Какво прави "агентът" в случая? Ако това е СРС и няма доказателства за друго нещо,то питащия няма от какво да се тревожи,тъй като никоя от двете "гравитации" не е тежко умишлено престъпление,че да е възможно да се ползуват тия данни.
Иначе има "провокация" към подкуп като самостоятелно.Сметнали са навярно,че не е нужно и такава да има по повод престъпление по чл.155.Да речем,че го "подбужда да свожда".Въпросът е по-скоро дали е осъществено свождането(тоест подпомагането по 155 НК от нашия човек)Може да има подбудителство от полицая към такова по 155 НК,но започнало ли е последното?
Същото и с чл.329 НК.Но това са само хипотези,"гравитации"
- svettoslav
- Активен потребител
Иначе има и полицаи които си ходат в клубове,какъв е проблема?Както са казали "И Хасан хора,бе".
- svettoslav
- Активен потребител
Чл. 155. (1) Който склонява друго лице към проституция или свожда към блудствени действия или съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
Това е разпоредбата, която регламентира сводничеството в Наказателния кодекс. За да бъдете подведен под отговорност по този член трябва, Вие лично да сте склонявал някого да проституира, или да сте посредничел между мъж и жена за установяване от тях на сексуални действия или блудствени действия. А доколкото разбирам Вие не сте уговарял нито жената, нито мъжа към сексуални или блудствени действия.
Ако някой се качи в таксиметровия автомобил и каже:"Закарай ме до най-близкия магазин за оръжия" това означава ли, че му помагате да извърши намисленото от него убийство - НЕ разбира се - Вие просто си изпълнявате поръчката.
Бъдете спокоен, за други престъпления или нарушения не знам, но сводничество във вашия случай НЯМА!
Това е разпоредбата, която регламентира сводничеството в Наказателния кодекс. За да бъдете подведен под отговорност по този член трябва, Вие лично да сте склонявал някого да проституира, или да сте посредничел между мъж и жена за установяване от тях на сексуални действия или блудствени действия. А доколкото разбирам Вие не сте уговарял нито жената, нито мъжа към сексуални или блудствени действия.
Ако някой се качи в таксиметровия автомобил и каже:"Закарай ме до най-близкия магазин за оръжия" това означава ли, че му помагате да извърши намисленото от него убийство - НЕ разбира се - Вие просто си изпълнявате поръчката.
Бъдете спокоен, за други престъпления или нарушения не знам, но сводничество във вашия случай НЯМА!
Говори, за да те видя! - Сократ
- winnerbg
- Младши потребител
winnerbg написа:Бъдете спокоен, за други нарушения не знам, но сводничество във вашия случай НЯМА!
Ако това са фактите,защо да няма? "Свожда към съвкупление",което,защо е престъпление,не ми е ясно.
Иначе ако полицая точно това е казал или не е имало съмнение,защо да не е налице точно това "свождане".То означава "подпомагане".Въпросът е не дали,а кого е подпомогнал,по точно подпомага,не е нужно да има резултат."Някоя" от "клуба" или спътника си? Или и двамата
Иначе това деяние си е чисто безумие.То престъпление беше и склоняването на друго лице към съвкупление.Махнаха го,а това остана.
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:Другата му "гравитация" я виждам около помагачество по чл.329,ал.1 НК(щом това са фактите).
Имам предвид на водача.Иначе полицая гравитира около подбудителство към помагачество по тоя текст,но пък тук се изисква и доходи да се получени,пък такива питащия не сочи.Отказал се бил.
- svettoslav
- Активен потребител
Ако обаче нашите момичета са склонявани там и нашия юнак се е свързал точно с някой субект по 155,ал.1,предл първо(класическия сводник) възниква въпроса точно за помагачество по посоченото-155,ал.1 предл. 1.
А пък полицая-подбудител към точно такова помагачество.Само че пак възниква въпроса дали пък има склоняване от страна на "класическия сводник" или просто и съобщава,че има пореден клиент?Това е определящо за отговорността и на двамата,смятам.Навярно това са имали предвид при инкриминирането на "свождане към съвкупление",но пак си е "идиотско".Можеше да си има просто "свождане",т.е."подпомагане" към проституция,а не само "склоняване".
А пък полицая-подбудител към точно такова помагачество.Само че пак възниква въпроса дали пък има склоняване от страна на "класическия сводник" или просто и съобщава,че има пореден клиент?Това е определящо за отговорността и на двамата,смятам.Навярно това са имали предвид при инкриминирането на "свождане към съвкупление",но пак си е "идиотско".Можеше да си има просто "свождане",т.е."подпомагане" към проституция,а не само "склоняване".
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:Иначе ако полицая точно това е казал или не е имало съмнение,защо да не е налице точно това "свождане".То означава "подпомагане".
В теорията по чл.155, се говори за "посредничество", а не за " подпомагане". В съдебната практика пък се казва: " деецът с деянието си да създаде условия за блудство или съвокупление"
Таксиметровия шофьор от нашия казус, нито е създал условия, нито е посредничел (надявам се). Но ако е уговарял момичето от клуба да се съвкупи с полицая, тогава вече е друго - налице е съставомерност на деянието по чл.155 от НК
- winnerbg
- Младши потребител
svettoslav, имате много последователна и логична мисъл, за което Ви поздравявам! Но нека се придържаме към фактите такива каквито са ни дадени от питащия, защото можем да разиграем казуса по безброй начини и ако се захванем да ги разискваме със сигурност ще пропилеем много от Вашето и от моето време!
- winnerbg
- Младши потребител
избистряне
За да избистрим въпроса и да вървим към приключване, нека обобщим, че питащия няма за какво да се тревожи. Обективно към него не водят данни за престъпление по чл. 155. Agreed?
За мен казусът беше интересен при допускането, че:1/онзи е полицай, 2/ИСКАЛ Е да разбере какви ще са действията на питащия, след като му намери момиче за секс 3/ИСКАЛ Е да компрометира питащия, за да го подведе под наказателна отговорност.
Аз продължавам да твърдя, че бихме били изправени пред длъжностно престъпление във връзка с чл. 20 ал 3
За мен казусът беше интересен при допускането, че:1/онзи е полицай, 2/ИСКАЛ Е да разбере какви ще са действията на питащия, след като му намери момиче за секс 3/ИСКАЛ Е да компрометира питащия, за да го подведе под наказателна отговорност.
Аз продължавам да твърдя, че бихме били изправени пред длъжностно престъпление във връзка с чл. 20 ал 3
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Хипотезите могат да са много, защото питащият дава много обща информация за казуса. Да изчакаме по кои текстове ще е обвинението ако такова има разбира се- в което аз много се съмнявам.
- stefkobis
- Младши потребител
simeonov_81 написа:Работя като таксиметров шофьор. Предната вечер в колата ми се качи клиент с молбата да му намеря момиче за компания. Реших да му помогна да задоволи нагона си, както биха сторили 80% от колегите ми, и започнах да звъня на различни телефони и да обикалям с него различни клубове(те са два в града ни). По пътя ме подпитваше разни неща за касовия ми апарат, дали има ченч бюро през ноща че имал само евро(накрая ми плати с левове) и др. неща които сметнах за дреболии. Човека не си хареса нищо и го оставих от където го взех. И след около 10 минути ми се обадиха от единия клуб и ми съобщиха че това било полицай и че тези дни се провежда акция на тази тема.
...Хм!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Е как като е действал под прикритие и не е обществено опасно? 12б
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|