начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Пледиране за невменяемост при шофьор направил ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пледиране за невменяемост при шофьор направил ПТП

Мнениеот angel_kostov » 06 Окт 2010, 17:47

Какви са условията :?: Става дума за пиян шофьор с алкохол над нормата.
angel_kostov
Нов потребител

Re: Пледиране за невменяемост при шофьор направил ПТП

Мнениеот Pause » 06 Окт 2010, 20:13

По мое мнение преценката се прави от съда въз основа на експертизи.А относно самата невменяемост ако не е могло да разбира свойството и значението в интелектуален план, или волеви да ръководи постъпките си е невменяемо.Но пиян в общоупотребимо понятие не га прави невменяем,освен ако е засегнато едно от двете понятия. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот street » 08 Окт 2010, 07:38

Няма такова нещо, като невменяемост тук.
Още повече ,че сам се е привел в това състояние, ако разбира се не са го вързали и не са му наливали алкохола насила...
абсурд е да се пледира такова нещо, ако не искате да ядосате съдията все пак :)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот Pause » 08 Окт 2010, 08:38

Здравей, street относно невменямостта закона не се ли ,интересува от състоянието на деецът ,а не от причините довели до това състояние?Малко отклонявам въпроса на питащият ,например хипотеза на патологично опиване,което изключва вменяемостта. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Окт 2010, 17:54

Патологично опиващият се е необходимо да направи така, щото да не може вече патологично опил се, да употребява МПС-то. Примерно звъни на съседите, и оставя ключа от колата при тях с изрично разпореждане той да му се дава в следващите 24 часа. Или да пие само в компания на хора, на които им остава капка здрав разум след като се напият, и биха могли да го спрат.
Ако човек знае, че има склонност към злоупотреби, е необходимо да потърси медицинска помощ. Необходимо е също така и да се замисли дали наистина е правоспособен водач.
Ако пияницата надупчи 3-4 човека със законно притежавания си пистолет, пак ли трябва да се пледира невменяемост?
И невменяем ли е бил, когато е седнал на масата да се налива? ПТП-то следствие на кое е? На управлението на МПС-то, или на употребата на алкохол? Предполагам, сте съгласни, че виновника е втория. Ако не го беше сгазил с кола, а го беше пребил с бухалка, или го беше наръгал с нож, пак ли ще се търси невменяемост?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Окт 2010, 20:43

TheOldMan написа:И невменяем ли е бил, когато е седнал на масата да се налива? ПТП-то следствие на кое е? На управлението на МПС-то, или на употребата на алкохол? Предполагам, сте съгласни, че виновника е втория. Ако не го беше сгазил с кола, а го беше пребил с бухалка, или го беше наръгал с нож, пак ли ще се търси невменяемост?

А бе то ПТП тук няма,ама ако е праснал 6-7 големи,сигурно ще изглежда като "невменяем" зад волана. :)
Pause написа:Здравей, street относно невменямостта закона не се ли ,интересува от състоянието на деецът ,а не от причините довели до това състояние?

Не.Интересува се тъкмо от причините.Когато е налице т.нар. "actio libera in causa"("освободен от причина")-що за превод всъщност? :? деецът не се освобождава от отговорност.Всъщност налице е поведение,което го поставя в невъзможност да разбира какво дърши и/или да ръководи постъпките си.
Казва се,че със свое "виновно" поведение се е поставил в невъзможността.Както казва колегата щом има проблем-има лекар,да се лекува.Злоупотребата с алкохол,водеща до "невменяемост" не е позволена.Нормалната употреба на дадена алк. напитка(норм. количество,според човека всъщност) може и да доведе до неотговорност поради невменяемост,но само по изключение според мен.Такъв случай- примерно ако не знае,че има медицински проблем,случва му се за първи път,изпада в невменяемост и върши деянието.Колко ли такива случаи има?
Иначе интересния въпрос при "освободен от причина"(всъщност от нищо не е освободен,мен ако питат :) ) е каква е вината за престъплението.Ако е взел наркотици и изпаднал в абстиненция,от което станали белите,като той така и не е разбрал какво е направил,непредпазливост ли е налице? А може ли да е умишлено?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот lexiss » 08 Окт 2010, 22:17

Не съм чувала или срещала при делата за ПТП или управление след употреба на алкохол да се назначават съдебно-психиатрични експертизи за установявавен на това дали деецът е бил в състояние да ръководи постъпките си и да разбира свойството и значението на извършеното - това качество в случая не влияе на субективната страна на деянието, т.е. - не подлежи на преценка. И заявявам пълната си подкрепа в това отношение - пиян ли караш кола - никаква прошка. И нашите деца ходят по улиците ......
lexiss
Младши потребител

Мнениеот Pause » 08 Окт 2010, 23:29

Прилагането на закона по аналогия противоречи на принципа за законоустановеност на престъплението и наказанието, поради което то е недопустимо в наказателното право.Невменяемостта е наказателноправно, а не медицинско понятие. Тя не е тъждествена с психическа аномалия, душевна болест и психическо разстройство, макар че има определено отношение към тях. При определяне на невменяемостта се използват два критерия – психиатричен и юридически.Не съм адвокат на престъпникът,но въпросът може да стане спорен тъй като наказателната отговорност предполага вменяемост на извършителят.Но ако се пледира обратното и все пак обективната истина в процеса може да се докаже а не само да се твърди невменяемост.А пък гражданският иск ще бъде успешен предполагам ако са настъпили вреди.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот lexiss » 08 Окт 2010, 23:48

Pause написа:Прилагането на закона по аналогия противоречи на принципа за законоустановеност на престъплението и наказанието, поради което то е недопустимо в наказателното право.Невменяемостта е наказателноправно, а не медицинско понятие. Тя не е тъждествена с психическа аномалия, душевна болест и психическо разстройство, макар че има определено отношение към тях. При определяне на невменяемостта се използват два критерия – психиатричен и юридически.Не съм адвокат на престъпникът,но въпросът може да стане спорен тъй като наказателната отговорност предполага вменяемост на извършителят.Но ако се пледира обратното и все пак обективната истина в процеса може да се докаже а не само да се твърди невменяемост.А пък гражданският иск ще бъде успешен предполагам ако са настъпили вреди.

Прости блондинството ми, ама нещо не схванах идеята ти и въобще това, което си казал или искаш да кажеш в конкретния случай..... :oops:
При съзнателно поставяне в подобно състояние...... нещо не схващам..... :oops:
lexiss
Младши потребител

Мнениеот Pause » 09 Окт 2010, 00:32

При съзнателно поставяне в подобно състояние...... нещо не схващам.[quote][/quote]

Ами,несъм чел съдебна практика по такъв вид дела ,но ако трябва да тълкувам нормата наказателната логически.Говорим за невменяемост все пак,пак трябва деецът да е изпаднал в такова състояние което да изчлючи вменяемостта.Например при наркоманите изпада в абстиненция върши престъпление знае много добре и разбира последствията ,но във волеви аспект не може да се въздържи.И носи наказателна отговорност Чл. 92. (1) Когато престъплението е извършено от лице, което страда от алкохолизъм или от друга наркомания, съдът може наред с наказанието да постанови и принудително лекуване. Може да видите и следващите алиней.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот lexiss » 09 Окт 2010, 07:46

Хубави примери даваш, но наркотичната зависимост или абстиненцията, или какъвто и да било друг психически недостатък, който може да постави под въпрос наличието или ограничаването, или изключването на наказателната отговорност, не важи тук. В случая, за който е поставен въпросът, т.е. за престъпленията, извършени след употреба на алкохол, алкохолното опиване е елемент от състава на престъплението и въобще не се обсъжда въпросът за вменяемостта вледствие на него. Както се вижда не само това, ами и съставите са квалифицирани.
За уж аналагичните случаи съм съгласна, но само принципно, изключая престъпленията точно в тази глава от НК
lexiss
Младши потребител

Мнениеот fani_i » 09 Окт 2010, 13:33

Патологичното алкохолно опиване може да настъпи и от количества алкохол, които не биха довели до правнорелевантна концентрация над нормата. Случаите са редки наистина, не знам дали питащият има точно това състояние предвид.
От друга страна, медицински погледнато, изпадането в състояние на патологично (а не остро или тежко) алкохолно опиване, не зависи от това дали за пръв или пореден път се употребява алкохол, т.е. възможно е дадено лице години наред да е употребявало алкохол и въпреки това да не е изпадало в такова състояние. Също така е възможно да се случи само веднъж, след което продължаващата употреба на алкохол да не доведе до този ефект.
Аз самата съм виждала само веднъж такова състояние и смея да твърдя, че количеството алкохол, което го предизвика, беше минимално (не пия алкохол, така че субективната ми преценка за количество не е толкова разтеглива, както някой би го изтълкувал :D ) .
Състоянието наистина повдига въпроса за вменяемостта, по моето единствено наблюдение - в интелектуалния момент.
fani_i
Потребител

Мнениеот lexiss » 09 Окт 2010, 15:31

Спореден питащият има предвид дали състоянието му на алкохолно опиване в конкретния случай може да се яви смекчаващо вината обстоятелство, така ми се струва поне. :mrgreen:
lexiss
Младши потребител

Мнениеот Pause » 09 Окт 2010, 16:30

lexiss написа:Спореден питащият има предвид дали състоянието му на алкохолно опиване в конкретния случай може да се яви смекчаващо вината обстоятелство, така ми се струва поне. :mrgreen:

Отрицателен отговор.По принцип не са фиксирани в НК макар,че се споменават подбудите.И затова се определят строго индивидуално за всеки конкретен случай.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот lexiss » 09 Окт 2010, 20:15

Pause написа:
lexiss написа:Спореден питащият има предвид дали състоянието му на алкохолно опиване в конкретния случай може да се яви смекчаващо вината обстоятелство, така ми се струва поне. :mrgreen:

Отрицателен отговор.По принцип не са фиксирани в НК макар,че се споменават подбудите.И затова се определят строго индивидуално за всеки конкретен случай.

Нещо май с теб не можем да се разберем - заберязах го още снощи - дали ти не четеш това, което пиша в цялост, или аз за етен път се убеждавам, че съм блондинка.... не знам.
В последния си пост просто предположих какъв е казусът на питащия... нищо повече :lol:
lexiss
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 12 Окт 2010, 00:07

angel_kostov написа:Какви са условията :?: Става дума за пиян шофьор с алкохол над нормата.

Изображение
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право