начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Мога ли,след наказание чл.343б,ал.1

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли,след наказание чл.343б,ал.1

Мнениеот ni4ko164 » 17 Сеп 2010, 10:31

Въпросът ми е понеже сам в затруднено положение.Единствения съм си вкъщи и ми се налага да развозвам бабами и дядоми по болници.
Книжката ми е отнета вече 3 месеца,остава ми само един,но ето че ми се налага да наруша закона.Лесно е с такси,но по–малко от 20 лева няма да ми излизат тези разходки.Та ваптосът ми е ако ме хванат сега какви могат да бъдат последствията.Преди не съм осъждан...Имам и наложена пробация за 6 месеца

П.П.Имали го някаде в конституцията за отнемане на чужда книжка,т.е.моята беше испанска?И от случай в Испания знам,че там не можеха да ми отнемат българската
ni4ko164
Нов потребител

Re: Мога ли,след наказание чл.343б,ал.1

Мнениеот svettoslav » 17 Сеп 2010, 10:52

ni4ko164 написа:.Имали го някаде в конституцията за отнемане на чужда книжка,т.е.моята беше испанска?И от случай в Испания знам,че там не можеха да ми отнемат българската

Мисля,че го няма в Конституцията :)
Със санкцията се отнема правото,което има лицето,тоест възможността да шофирате законно,а не "книжката".Тя е доказателство за това Ви право,което в момента обаче нямате.Фактът,че правото Ви е дадено от друг международноправен субект,не се отразява на възможността(и задължението) на Съда да Ви отнеме правото.Лишавате се от правото,без значение кой Ви го е дал-Испания Франция,Заир,Бонго-Бонго или Източен Тимор.Пък и в крайна сметка правото Ви се дава от определена институция на дадена държава,но щом важи и другаде-може да бъде отнето и там.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ni4ko164 » 17 Сеп 2010, 14:23

Ами сега ако сме спрът с колата какви могат да бъдат последствията?
ni4ko164
Нов потребител

Мнениеот talibanin » 19 Сеп 2010, 20:37

Първия път, като те хванат носиш административна отговорност:
ЗДвП:
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с
глоба от 100 до 300 лв.:
1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право
по съдебен или административен ред;
2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното
свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;

Втория път си по НК:
Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) Същото наказание се налага и на този, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние.

За да минеш по НК трябва да си бил наказан, в момента на установяване на повторното нарушение. Демек - ако те хванат повторно преди да е влезло в сила НП-то от административното нарушение пак минаваш по административен ред.

Повечето пъти слагат максималната глоба от 300лв. Имам 3 такива последователни АУАН-а.

Вариантите са:
20лв. за такси
? лв. на ръка за КАТ-аджията, като те хванат
300лв. за АУАН

Ти решавай....
talibanin
Нов потребител

Мнениеот nuni_ganeva » 19 Сеп 2010, 22:45

Ако те хванат без книжка пак те чака пробация, но в по-голям размер и повече пробационни мерки, като една от тях може да е "Включване в програми за обществено въздействие". Ще има и глоба по адвинистративен ред. По-добре изчакай и бъди на чисто, защото във всички случаи последиците ще са тежки за теб и не си струва да рискуваш.
nuni_ganeva
Младши потребител

Мнениеот ni4ko164 » 20 Сеп 2010, 02:54

ще хварлям пари за таксита..
Последна промяна ni4ko164 на 24 Сеп 2010, 16:31, променена общо 2 пъти
ni4ko164
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 20 Сеп 2010, 21:03

ni4ko164 написа:А за манипулацията на кръвната проба не ми се и говори.

И как стана тая манипулация ?
marek972
Потребител

Мнениеот ni4ko164 » 22 Сеп 2010, 18:36

дълго е за обяснение.
Последна промяна ni4ko164 на 24 Сеп 2010, 16:30, променена общо 2 пъти
ni4ko164
Нов потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 22 Сеп 2010, 21:29

Липсата на въздАржане спрямо органите на реда едва ли е причината и дрегера и кръвната проба да покажат висока концентрация на алкохол.
Пък и интересното е защо някой ШУРОБАДЖАНАК ще си даде кръвта ..., за да получи някой с голяма уста само 6 месеца пробация.
По-скоро не...
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот ni4ko164 » 23 Сеп 2010, 19:19

nikolai.pachevski написа:някой с голяма уста само 6 месеца пробация.
По-скоро не...

САМО 6 месеца? Можеби затвор,трябваше? Ти май си вярваш,че има справедливост. Не се заяждам ама много пресилено се изказваш!
Дано не ти се случва на теб(без алкохол...),а ще ми е интересно как ще постъпиш.
Акъла който взех оттеб е да си мълчиш като пън,че дори и да си прав!!!
ni4ko164
Нов потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 23 Сеп 2010, 21:45

Това със затвора не ти го пожелавам, впрочем никому. Без значение колко му е голяма устата.
А какво значи без алкохол? Шуробаджанак духна на дрегера, после ШУРОБАДЖАНАК даде кръв вместо теб!? Някак си доста се вкарваш в конспирацията. Ако толкова са искали да те вкарат в затвора, що не са те "сгласили" с някое ДНК от доста по-сериозно престъпление примерно?
Това със справедливостта е много относително и кой в какво вярва е без особено значение, щото важното е тоя с черната тога в какво вярва, че той казва кой накъде.
Някой беше казал, че не е важно какво се е случило, а е важно какво ще се докаже в залата, колкото и да не ми харесва е така
Как щях да постъпя аз ли? Без да вземам акъл от теб и така като теб щях да направя, че да получа минималното по закон наказание(щото ти точно това си получил - минимума на минимума), даже и според теб това да не е спрадведливо.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот ni4ko164 » 24 Сеп 2010, 16:02

Ами глоба дали ще имам преди да си взема книжката? Вярно ли е,че пробацията замества глобата?И последния въпрос е остава ли пробацията като "реабилитиран" или там както се води,в досието? Нашлушах се на мнения и затова питам!
ni4ko164
Нов потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 24 Сеп 2010, 16:13

ni4ko164 написа:Ами глоба дали ще имам преди да си взема книжката? Вярно ли е,че пробацията замества глобата?И последния въпрос е остава ли пробацията като "реабилитиран" или там както се води,в досието? Нашлушах се на мнения и затова питам!

Глоба няма да имаш, освен ако в акта не е вписано и друго нарушение, за което да носиш административно-наказателна отгворност.
Реабилитиран ще си, ако не си осъждан за други престъпления, след изтичане на три години от изтърпяване на пробационните мерки.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот ni4ko164 » 24 Сеп 2010, 16:22

nikolai.pachevski написа:Реабилитиран ще си, ако не си осъждан за други престъпления, след изтичане на три години от изтърпяване на пробационните мерки.

Това найстина е много лошо!
Разликата проваци и условно е малка.В моя случай излиза,че ако бях условно щеше да е по-добре.
ni4ko164
Нов потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 24 Сеп 2010, 18:12

ni4ko164 написа:В моя случай излиза,че ако бях условно щеше да е по-добре.

Реабилитацията щеше да настъпи по-рано, но условното осъждане не мисля, че трябва да ти харесва повече.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Назад към Наказателно право