начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Какво е престъпление от общ характер?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво е престъпление от общ характер?

Мнениеот nikolai1977 » 10 Сеп 2010, 16:27

Здравейте.
Мой клега претърпя ПТП в което той е потърпевш, в колата са били той и семейството му.След ПТП-то,той слязъл от колата и ударил няколко пъти виновният.Сега виновният е подал жалба и тече проверка.Виновният има лека телесна повреда от побоя,моят колега също от ПТП-то.Има свидетели които са видяли как колегата ми е удрял виновният шофиор.
Въпросът ми е: Може ли да окачествят побоя от колегата ми върху виновният шоиор като престъпление от общ характер?
Благодаря!
nikolai1977
Нов потребител

Re: Какво е престъпление от общ характер?

Мнениеот street » 10 Сеп 2010, 17:16

Според мен не .... нека и други колеги да кажат , мнение
Аватар
street
Потребител

Мнениеот marek972 » 10 Сеп 2010, 17:21

nikolai1977 написа:Здравейте.
Мой клега претърпя ПТП в което той е потърпевш, в колата са били той и семейството му.След ПТП-то,той слязъл от колата и ударил няколко пъти виновният.Сега виновният е подал жалба и тече проверка.Виновният има лека телесна повреда от побоя,моят колега също от ПТП-то.Има свидетели които са видяли как колегата ми е удрял виновният шофиор.
Въпросът ми е: Може ли да окачествят побоя от колегата ми върху виновният шоиор като престъпление от общ характер?
Благодаря!

пред колко "силно възмутени" граждани е станало това ?
marek972
Потребител

Мнениеот street » 10 Сеп 2010, 17:24

marek972 написа:
nikolai1977 написа:Здравейте.
Благодаря!

пред колко "силно възмутени" граждани е станало това ?

:) е тука може да стане лека по хулигански , ама ... просто много е постно казучето :)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Сеп 2010, 18:03

:D Има ПТП има и Насилие и кои по кой член е виновен
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот street » 10 Сеп 2010, 18:10

чакай де много бързаш с члена :lol:

ами ако на мястото е имало , няколко гражданина и се силно са се възмутили от поведението на въпросния водач , който е нанесъл лека телесна.... на другия ?

почти нищо не знем за случая ;) като гледам.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот nikolai1977 » 10 Сеп 2010, 19:02

Мисля,че има двама или повече свидетели.Единият свидетел писал , че колегата е бил шофиора като го ударил с юмрук в лицето 3-4 пъти, след това го ритал това всичко докато бил в колата,след това го изкарал от колата и го ритал отвън.Аз мисля че това е преувеличено, но......
Колегата каза че ударът в колата е бил доста силен и той много се уплашил за семейството си!
Това знам аз.Ако има нещо друго което той не ми е казал е друг въпрос.
Жена му е била в колата и тя казва че не е видяла как го удря.
Благодаря отново.
nikolai1977
Нов потребител

Мнениеот nikolai1977 » 10 Сеп 2010, 20:35

Забравих да кажа, че на човека му няма нищо, само тогава на мястото на ПТП-то имал малко кръв от носа.Освен това колегата мисли ,че дори не го уцелил с юмрук, но каза че е замахнал.
Благодаря на всички предварително!!!!!!!!!!!!!!
nikolai1977
Нов потребител

Мнениеот lexiss » 10 Сеп 2010, 21:59

Може и да му сътворят на твоя приятел едно обвинение за лека телесна повреда по хулигански подбуди, но според мен не би било съставомерно. Има достатъчно съдебна практика в тази посока. За това си мисля така. Около 95 % от образуваните по този член наказателни производства завършват с прекратяването им - кипи един безсмислен труд, та знае ли се! Дано твоят човек не стигне до това, което така или иначе, поне според мен, няма как да издържи в съда. Успех!
lexiss
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 11 Сеп 2010, 09:41

НК - Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.
НК - Чл. 131. (1) За причиняване телесна повреда:
12. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) по хулигански подбуди.
(Нов израз - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години при тежка телесна повреда; от две до десет години при средна телесна повреда; до три години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1 и до една година или пробация по чл. 130, ал. 2;
НК - Чл. 132. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) За телесна повреда, освен в случаите на чл. 131а, причинена другиму в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида, с клевета или с друго противозаконно действие, от което са настъпили или е било възможно да настъпят тежки последици за виновния или негови ближни, наказанието е:
3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) лишаване от свобода три месеца или пробация до шест месеца при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1;
4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) пробация до шест месеца или глоба от сто до триста лева по чл. 130, ал. 2.
(2) Наказанията по предходната алинея се налагат и в случаите на причиняване телесна повреда при превишаване пределите на неизбежната отбрана.
НК - Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишен текст на чл. 161 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.

:idea: :arrow: Престъпление от общ характер, е всяко престъпление извън тези, за които се търси отговорност - чрез подаване на частна тъжба.

:idea: :arrow: Определена категория престъпления, не се преследват по общия ред, а само при наличие на подадена от пострадалия молба – частна тъжба. С предявяването й в съда, се образува наказателно дело от частен характер, а подалото я лице (което е и пострадалият), се нарича частен тъжител.
Подаването на частна тъжба, трябва да е задължително - в срок от 6 месеца, от узнаването за престъплението.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот nikolai1977 » 11 Сеп 2010, 11:11

Подадена е тъжба от пострадалият в прокуратурата месец след инцидента,незнам дали това е важно.С две думи може да се окачестви като престъпление от общ характер.Правилно съм разбрал, така ли или не?
Последна промяна nikolai1977 на 11 Сеп 2010, 11:42, променена общо 1 път
nikolai1977
Нов потребител

Мнениеот Melly » 11 Сеп 2010, 11:23

nikolai1977 написа:Подадена е тъжба от пострадалият в прокуратурата и с две думи може да се окачестви като престъпление от общ характер.Правилно съм разбрал, така ли?

Хайде сега се върни в по-горния постинг на колегата и ВНИМАТЕЛНО го прочети отново. 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nikolai1977 » 11 Сеп 2010, 12:56

моя грешка, подадена е жалба.
nikolai1977
Нов потребител

Мнениеот vdiviq » 11 Сеп 2010, 13:58

lexiss написа:
nikolai1977 написа:Подадена е тъжба от пострадалият в прокуратурата месец след инцидента,незнам дали това е важно.С две думи може да се окачестви като престъпление от общ характер.Правилно съм разбрал, така ли или не?

Подаването на "тъжба" и продължението " прокуратурата" са две взаимоизключващи се понятия - или е тъжба, подадена до съда, както колегата по-горе ти е обяснил подробно, което автоматично означава, че се търси наказателна отговорност по частно правен ред, или е подадена жалба в прокуратурата за образуване на наказателно производство за извършено престъпление от общ характер, за което по-горе вече писах и което "цифрово изобразяване" колегата в по-горния пост също подробно е обяснил

Пишете глупости. С тъжба до прокуратурата се образува предварително производство при престъпления от частно-публичен характер. Вижте чл. 207, ал. 2-4 НПК, чл. 161 , ал. 2 НК.
vdiviq
Нов потребител

Мнениеот lexiss » 11 Сеп 2010, 14:39

vdiviq написа:
lexiss написа:
nikolai1977 написа:Подадена е тъжба от пострадалият в прокуратурата месец след инцидента,незнам дали това е важно.С две думи може да се окачестви като престъпление от общ характер.Правилно съм разбрал, така ли или не?

Подаването на "тъжба" и продължението " прокуратурата" са две взаимоизключващи се понятия - или е тъжба, подадена до съда, както колегата по-горе ти е обяснил подробно, което автоматично означава, че се търси наказателна отговорност по частно правен ред, или е подадена жалба в прокуратурата за образуване на наказателно производство за извършено престъпление от общ характер, за което по-горе вече писах и което "цифрово изобразяване" колегата в по-горния пост също подробно е обяснил

Пишете глупости. С тъжба до прокуратурата се образува предварително производство при престъпления от частно-публичен характер. Вижте чл. 207, ал. 2-4 НПК, чл. 161 , ал. 2 НК.

Тук си много прав!
lexiss
Младши потребител

Мнениеот nikolai1977 » 11 Сеп 2010, 15:53

Моля за извинение ,ако съм объркал някого,но аз не съм юрист и незнам имали разлика между жалба и тъжба.
Исках да поясня ,че въпросният шофиор е подал жалба в прокуратурата срещу моят колега за въпросният побой.
Извинете още веднъж и благодаря предварително!!!!!!!!!!!!!!
nikolai1977
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 11 Сеп 2010, 18:33

nikolai1977 написа:Моля за извинение ,ако съм объркал някого,но аз не съм юрист и незнам имали разлика между жалба и тъжба.
Исках да поясня ,че въпросният шофиор е подал жалба в прокуратурата срещу моят колега за въпросният побой.
Извинете още веднъж и благодаря предварително!!!!!!!!!!!!!!

Вариантите, от тук нататък, са 2 (най-общо казано и на кратко):
1. Образуване на досъдебно производство (наказателното преследване от общ характер).
2. В случай, че прокуратурата, откаже да образува досъдебно производство, "въпросният шофьор" (пострадалият), може да подаде тъжба в съда. С предявяването й в съда, се образува наказателно дело от частен характер (НЧХД).

...И не на последно място, независимо от всичко казано до тук, "въпросният шофьор", може да потърси правата си и по гражданско-правен ред.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот street » 12 Сеп 2010, 02:47

Лично според мен няма как да стане лека по хулигански....
1.Има мотив
2.Стрес
3.Не е умишлено поради т.2
4.Не виждам някой "възмутен"

само Часно Дело за обезщетение според мен, най ,много 1000 лева да му дадат на "шамаросания"....

Обачеееее

има много неща които тука се пропукскат ;)

ами ако Шамарителя е казал на шамаросания ще те убия бе , или ще видиш ти какво ще си се случи... хххе хопаааа чл.144

ама знам ,че ще ме плюете за това

хаха
ама зависи кой къде какво е подавал и писал.....
Аватар
street
Потребител

Мнениеот winnerbg » 15 Сеп 2010, 20:07

ДО nikolai1977!
Ако се докаже, че шофьорът на другия автомобил е виновен за ПТП-то Вашият приятел ще отговаря за престъпление по чл. 132, ал.1, т.3 или т.4 от НК - нарича се " причиняване на лека телесна повреда В СЪСТОЯНИЕ НА АФЕКТ!
Хулиганските подбуди са съвсем различно нещо!!! Тук въобще не може да става и дума за хулигански подбуди!!!

Чл. 132. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) За телесна повреда, освен в случаите на чл. 131а, причинена другиму в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида, с клевета или с друго противозаконно действие, от което са настъпили или е било възможно да настъпят тежки последици за виновния или негови ближни, наказанието е:

1. ....

2. ...

3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) лишаване от свобода три месеца или пробация до шест месеца при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1;

4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) пробация до шест месеца или глоба от сто до триста лева по чл. 130, ал. 2.

С тези престъпление прокуратурата не се занимава, те са престъпления от частен характер, а не от общ характер!
Последна промяна winnerbg на 16 Сеп 2010, 04:38, променена общо 3 пъти
Говори, за да те видя! - Сократ
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот street » 15 Сеп 2010, 20:44

пфууу айде пишете си 4-5 професора във форума .... аман от философи, няма просто смисъл изобщо да ви се говори тука .....
няма смисъл изобщо да пиша тук! само едно нещичко ще Ви кажа , имаше едно пребито момченце със счупен нос в една темичка ;) ама щото сте такива мнооооого големи разбирачи и всички викаха лекаааааа, частно делооо - ДА ДА ! аз му написах жалбата и вече има ДП за средна, ей така без пари само за удоволствие - точно за 20 минути ! тъй че ако може господин "адвокате" може да съм господин или по-точно бил "милиционер" ама питай си колегите и само се чукни по юридическата главица - кои са най-добрите адв. по НК и май са били в предния си живот "милиционери-дознатели", следователи, прокурори , съдии и прочее, а за горедя са това че съм бил "милицонер" да ти кажа чесно, защото аз знам много неща , които някой книжен плъх чел разни практики няма от къде да знае.... и да ти кажа че повечето от нещата по наказателните дела се решават на фаза - Досъдебно...
това ми е последното писане в тоя форум , щото тука има точно 4-5 човека , които се смятат за всевишни юристи и не обичат да им се противоречи.

А съдебното минало няма кой знае, какво значение , особено за птп , дори да е осъждан какво от това ?! при ПТП не съм чул да има рецидив... ;) Има значение справката КАТ ;) ама като не знаете аз, какво съм вновен

Айде успех ... аз си знам колко струвам и колко знам..... господин "не -милиционер" :)

просто няма нужда - да влизам дори тук ;)
Последна промяна street на 15 Сеп 2010, 21:02, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Назад към Наказателно право