начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Грабеж или кражба

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Грабеж или кражба

Мнениеот RinTimTim » 25 Авг 2010, 00:08

svettoslav написа:За да е налице грабеж,след като се пирема че е съставно,нужно е лицето(пострадалия) да търпи нещо противно на волята,различно от отнемането (то също е противно на волята му).

Добре, тогава какво правим в случая, в който пострадалият не просто си държи телефона в ръката и говори по него, ами го е стиснал здраво и деецът му го изтръгва с много сила :wink: Не е ли грабеж според теб? Самото отнемане е със сила, не, че го е бил, за да му даде телефона си, за да изпадне в несвяст и да му вземе телефона и т.н. Не знам, според мен в случая, когато пострадалият си държи телефона в ръката, някакси отиват към грабеж нещата :D

Иначе си мисля, че не може да се даде някаква формула кога за отнемането е използвана сила, просто трябва да се изследва всеки конкретен случай.
RinTimTim
Потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Авг 2010, 10:26

RinTimTim написа:в случая, в който пострадалият не просто си държи телефона в ръката и говори по него, ами го е стиснал здраво и деецът му го изтръгва с много сила :wink: Не е ли грабеж според теб?

Грабеж е.Така - да,но ако само го измъкне от ръката му,без сериозно усилие(без "сила"),си е кражба.Въпросът е кога я имаме силата.Ясно какво еако е налице.
П.П. Сега остана да изисваме при кражбата да няма никакво проявено усилие от страна на дееца. :) Щом побаче оследното е по отношение на човек,тогава възникват въпросите.
Само по себе си отнемането от ръката му на телефона може да е и кражба в зависимост от обстоятелствата.Изхабяването на някаква физическа енергия за да отнеме вещта няма как винаги да мине за употребена "сила".
То "усилие" има и при джебчийството,но няма "сила".А ще има ли такава,ако джебчийката,като възприела,че пострадалата усеща,че и се бърка в чантата ,я ощипала ,за да я обърка и избяга?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Сеп 2010, 22:49

:D а защо не го тълкувате така човека е взел телефона да си свърши работа и понеже е бързал е избягал и после доброволно е потърсил жертвата да и го върне но нея я нямало
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 05 Сеп 2010, 09:05

toni_sf написа::D а защо не го тълкувате така човека е взел телефона да си свърши работа и понеже е бързал е избягал и после доброволно е потърсил жертвата да и го върне но нея я нямало

Да, да, и един мармот загъва шоколада в станиол! :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот j.k » 05 Сеп 2010, 18:07

Употребеното понятие "сила" в състава на грабежа визира физическа принуда върху владелеца на движимата вещ. Цитат от учебник за 5-ти клас: "силата е физична величина, показваща взаимодействието между телата. Прилагането на сила върху едно тяло предизвиква промяна в скоростта му, т.е. тялото получава някакво ускорение. Ако знаем това ускорение, както и масата на тялото, можем да намерим големината на силата". Следователно, за да е съставомерен грабежът, се изисква човешкото тяло, по отношение на което е приложена "силата", да е променило първоначалното си положение, т.е. дърпайки чантата, ръката, която я държи, рязко да промени положението си. Макар силата да не е употребена пряко върху човека, а върху чантата, то по силата на физиката, тя се отразява и върху него. Човекът усеща употребата на сила от страна на дееца "чрез чантата", макар от физично гледище да не се изисква усещане - достатъчно е създаденото движение на ръката, която държи чантата. Според мен е същински грабеж. :lol:
Послеслов: Така и Стойнов, Александър. "Престъпления против собствеността". 2009,стр.71
j.k
Младши потребител

Мнениеот j.k » 05 Сеп 2010, 18:25

Представете си, ако съставът на чл. 198 НК поставяше изискване за големината на силата - що изчисления щяха да падат, що експертизи! :shock:
j.k
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 05 Сеп 2010, 22:14

j.k написа:Следователно, за да е съставомерен грабежът, се изисква човешкото тяло, по отношение на което е приложена "силата", да е променило първоначалното си положение, т.е. дърпайки чантата, ръката, която я държи, рязко да промени положението си.

А ако джебчийката вместо да го ощипе по дупето,го хване там,където не трябва,какво се променя в "пакета му".Рязко ли ще промени той положението си?Може би ще е рязко,но от друга страна,самата промяна,като че ли не е нужно да е много голяма,може да е нищожна.Леко стискане там може да причини голяма болка,силата тогава променя ли физичното положение или води в случая до отрицателни психически преживявания.Така,че от страна на физиката не е съвсем точно да се определят нещата.Болка може да се причини по различни начини.Дали би било лека телесна повреда само по себе си-друг въпрос,без значение в случая,щом все пак силата е станала причина за отнемането.
В крайна сметка сила имаме и без промяна на "първоначалното положение"(болка може да се причини и без такова).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 10:37

до-andy70 не ми обяснявай адвокатски трикове :D на колко дела съм се явявал като свидетел :D отговори ми на един въпрос :D сутринта ставаш и гледаш няма ти я колата кажи ми открадната ли е или протовозаконно отнета
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 11:22

:!:
Последна промяна j.k на 06 Сеп 2010, 11:30, променена общо 1 път
j.k
Младши потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 11:29

.
Последна промяна j.k на 07 Сеп 2010, 10:03, променена общо 1 път
j.k
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 17:47

до- j.k ти си наясно с джебчийките като гледам :D но не си наясно че ако хванат някоя такава на място значи вече се е амортизирала и излиза в пенсия :D така че разговора за сила специялно за тях е излишен :D и знай едно джебчийка не прави грабеж тя краде
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот street » 06 Сеп 2010, 18:28

Тони напълно си прав за ПЗО -то това е голяма простотия чесно, незнам защо не е променен тоя текст. знаеш ли повдигал съм обинение за ПЗО в което присъства чл. 195 е кажи ми колега това не е ли пълна просотия ......
а пък дето ми говорят за джебчийки хехех знаете ли как извършват това ....
хехе
даже няма се усетиш ..
искам да кажа нещо на професорите :) тука:

Човешкото тяло в момент на допир, бутане или удар усеща , най силното - джебчиите действат по тоя начин бутат те " без да искат" в това време вече са ти бръкнали в джобето ;) така че освен юристи трябва да сте малко и психолози ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 18:59

:D не казвай така тук има много чуствителни на такива теми :wink: аз също съм много чуствителен защото не съм ти колега :wink: но ми харесва как се оправят хората реят се навсякъде макар че не им по специяноста и са готови със закона члена алинията :D и най хубавото е че не обичат истината а тя е само една
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 19:02

Най-интересното на правото е, че всеки има различни мисли в главата си, то затова си трябват две позиции-обвинителна и защитна. Ако всички мислеха еднакво, всичко щеше да е предварително решено, т.е. нямаше да има нужда от обвинител, защитник и решаващ. Е, случва се понякога да се стигне до единомислие.
j.k
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 19:16

до- j.k това не го оспорвам ,но закона е един нали а те питам защо когато има виновен по даден закон от 10 са 10 различни мнения :D или питане по даден закон от 10 поне 7-8 са различни :D това искам да разбера и смятам че тук не сме да правим свободно съчинение на дадена тема нали и цитати от кодекси от постановления и така нататък :D защото умрях от смях в една тема се почна спор и за малко до бой :D накрая се стигна до споразумение да се намери айпито на виновника за темата
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот street » 06 Сеп 2010, 19:19

хехе

аз не споря по принцип....
винаги каквото съм писал се е образувало...
практиката в смисъл си е за съда ;)
но практиката с хората - прокурори, следователи и Р.П. е съвсем друго нещо ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 19:23

Заради постоянните промени в съдебната практика, заради наличието на житейско многообразие, което винаги изпреварва правото, а то се опитва да се нагодява впоследствие...Та, и аз се дразнех защо трябва да има различни мнения, не може ли всичко да е ясно като бял ден, но свикнах с мисълта, че не всички сме еднакви, че не всички мислим еднакво, свикнах даже да уважавам противоположното мнение, щом е аргументирано, защото знам, че този, който го изразява, е положил точно толкова огромни усилия, колкото и аз.
Последна промяна j.k на 06 Окт 2010, 20:05, променена общо 1 път
j.k
Младши потребител

Мнениеот street » 06 Сеп 2010, 19:43

J.K.

:)

много добре казано ... но колега не е заради преподаването ;)
просто човешкия мозък е различен във всяка главица ;) за това се получава това..

едни вижда едно , друг второ и виско се върти около техните представи , ако се замилиш ще разбереш че съм прав.
Лично аз съм имал дело за използване на рег. табели за друго мпс ;) колегите щели бил да пращат за прекратяване ,докато бях в школата в мвр ,ама се върнах и го оплющях за съд адееее аз защо съм рабтил ;) еми осъдиха го така че всеки има различен поглед ;) ....
Аватар
street
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 19:56

до-j.k какви промени в съдебната практика нали съда е независим той се обосновава на доказателствата и там е виновен или невинен :D и какво означава житейско разнообразие как са живели хората преди и сега така живеят каква е разликата освен малко по динамичният живот :D е прав си не всички сме еднакви всеки си има мнение по даден въпрос :D и има едно правило всяка жаба да си знае гльола там където знае и може там да се перчи :wink:
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 20:09

Виртуалният разговор излиза от рамките на добрия тон, затова честит празник на всички, както и на тези, които са извън моя гьол, както се изразява toni_sf.
j.k
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право