начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

Мнениеот merlinski » 31 Авг 2010, 13:58

Здравейте! Накратко ситуацията е следната - лицето А има генерално пълномощно за лек автомобил, собственост на друг, съгласно което може да го продава, дарява и пр. както намери за добре /нотариално заверено/. Сключва предварителен договор за продажба на автомобила /писмена форма, с подпис между страните, без други заверки/. С подписване на договора получава 6000 лв. и с уговорката в деня на сключване на окончателния договор, да получи още 4000 лв. Срок обаче не е упоменат. И продавачът измисля различни причини, поради които отлага сключването на окончатения договор.
Какъв следва да е пътя оттук - насетне? Завеждане на дело за сключване на окончателен договор?

Благодаря на отзовалите се.
merlinski
Младши потребител

Re: Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

Мнениеот Pause » 31 Авг 2010, 15:48

Незнам дали генералното пълномощно е годно основание за прехвърляне на МПС ,доколкото знам трябва да е изрично и оттам дали сделката ще бъде относително недействителна.
Теоретично ми изглежда щом не е упоменат срок в предварителният договор,кредитора може да иска изпълнението веднага т.е. сумата но тя е под условие скл.на окончателен договор.И може например да се прати нот.покана да се сключи и вече ако не се осъществи по съдебен ред предв.договр да стане окончателен или развали предв.договор ако кредитора няма интерес от късното изпълнение.Може и да бъркам нещо. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот dobria » 31 Авг 2010, 19:45

Здравейте, занимавам се с продажба на автомобили / нови /

Кой Ви написа предварителния договор ? /вървете при него :oops: /
Трябвало е да отидете при юрист или търговец на нови автомобили за да Ви направят "читав" договор.
Съставянето на предварителен договор не е толкова "просто" колкото изглежда /макар да предлагат готови формуляри по разни кантори и др. всяка продажба е индивидуална/
Жалко, че трябваше да го научите по "трудния" начин
dobria
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 31 Авг 2010, 20:12

Т'ва пълномощно няма ли "срок на годност"? Мисля, че беше една година, или края на календарната година.... И като изтече срока, какво правим? Сделката е в "разкрачено" положение - започнали са я,а не може да я довършат... Може ли това да бъде повод сделката да бъде довършена или развалена преди изтичане срока на пълномощното?

офф/ Пия си биричката и си разсъждавам само...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Pause » 31 Авг 2010, 20:28

Аз не съм юрист ,ама това пълномощно става за най - елементарните работи,като оповестителен характер в институциите се ползва.Има риск тази сделка и ще трябва квалифицирана помощ.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот merlinski » 01 Сеп 2010, 16:22

В това пълномощно собственикът на автомобила е упълномощил своя пълномощник да го продава, заменя дарява и пр., както намери за добре. Както казах, пълномощното е нотариално заверено. Не е срочно, защото не е упоменат изричен срок. Разполагаме с копие и от него, и с предварителния договор. А предварителният договор е съставен от... мен :mrgreen:
Засега ще заплашим със съд продавача, ако продажбата не се осъществи, ще се срещнем с адвокат.
Благодаря ви.
merlinski
Младши потребител

Мнениеот capt_dreyfus » 01 Сеп 2010, 19:49

Успех.
capt_dreyfus
Младши потребител

Мнениеот Pause » 01 Сеп 2010, 20:24

merlinski нещо ме съмнява и затова питам тези 6000 като ги дадохте отразихте ли ги писмено в предварителният договор :?: !Понеже при спор вие трябва да докажете плащането.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот merlinski » 02 Сеп 2010, 13:33

capt_dreyfus , мерси!
Pause , да, отразили сме го.
poli_g, явно не ми е докрай ясен замисъла на секцията, предвид реакцията ти. "всеки да си наляга парцалите и да чете, че така и баба знае" - практичен съвет, още повече, че идва време за държавни изпити. :?

:D Хубав ден на всички! :D
merlinski
Младши потребител

Мнениеот merlinski » 03 Сеп 2010, 16:38

poli_g ,след хапливата Ви намеса се оказахте доста полезна - леко смигване ми беше достатъчно, за да се ориентирам и най-вече, да добия малко повече увереност в така създалата се ситуация. Не се усмихвам самодоволно, просто искрено благодаря.

И дано някой ден някой прочете нещо смислено от моя ник - такова, което да се окаже полезно или поне малко да го обогати душевно... Може би, когато придобия все пак някаква рутина и смелост.
merlinski
Младши потребител

Мнениеот stanimirpopov » 29 Сеп 2010, 16:31

Прочетох с интерес с темата и пожелавам успех на питащия!
Много ми стана интересно защо всяко от мненията на съфурумката ни poli_g е редактирано (от самата нея) до ".", какво се цели... да пишеш мнение и да си го триеш след това?
stanimirpopov
Младши потребител

Мнениеот merlinski » 30 Сеп 2010, 13:52

Хм, да, и аз сега забелязах, че Поли си е редактирала мненията... :?

Иначе - да продължа с развитието на нашия казус.
Ще пропусна излишните подробности, поводи и доводи и ще стигна до факта, че с пълномощника подписахме нотариално заверено спогодба, съгласно която развалихме договора, а дой се задължи да върне полученото капаро от 6000 лв. в срок, изтичащ днес. Е, все още не го е върнал и честно казано, особени надежди нямам, че това ще стане, но все пак да не се поддавам на чувства /хеле пък 6-ти :lol: /. В последната клауза е упоменато, че с изтичане на този срок, ще се дължи неустойка в размер на 0.5% върху сумата за всеки просрочен ден. Кредиторът има право да се снабди със заповед за изпълнение на основание чл. 417, т.3 от ГПК.
Някой минавал ли е по този път и има ли желание да сподели опит? Притеснявам се, че въпросната личност няма имущество на свое име, което да ни е от полза... :(
merlinski
Младши потребител

Мнениеот nikoafg » 23 Ное 2010, 10:41

"Aвтогол" така бих нарекъл случката .Ще попитате защо? Една от причините е какво общо ще има собственика на колата по талон спрямо вас?Вие имате отношение с пълномощника и на базата на това собственика си е собственик,когато предявите иск за тези 6000лв то май ще е към пълномощника а не към собственика.Следователно вие ще си съдите "сулю" -демек пълномощника а колата трябва да е върнете на собственика,защото вие май ще бъдете никои спрямо автомобила. Дано да греша тъй като не съм адвокат,надявам се и други съфорумци да се включат и да дадът съвет по въпроса.Не ме разбираите погрешно но съдеики се с пълномощника собствеността е висяща в смисъл че имайки претенции към парите колата остава на заден план
nikoafg
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба