начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Птп със средна телесна между кола и мотор

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Птп със средна телесна между кола и мотор

Мнениеот misho23 » 18 Авг 2010, 00:22

Карам в лява лента на път с две платна в мойта посока.Преди кръстовище има пешеходна пътека на която аз намалявам и в същия монет чувам удар отзад.Мотор ме ударя след задна дясна гума във бронята с неговата предна гума.При падането моториста е със средна телесна повреда.
Хванахме такси на човека който отиде в болница.След време дойдоха полицай който почнаха да мерят.Има отпечатак от неговия спирачен път който почва почти на маркировката между двете платна.
Понеже не ми взеха нито книжка ,нито талон,а давах показания и сега има разследване.Въпроса ми е евентуално ако ме изкарат виновен,като разбира се аз се чуствам невинен и ще претендирам за това,какви санкции мога да отнеса.
Благодаря на всички за мненията!
misho23
Нов потребител

Re: Птп със средна телесна между кола и мотор

Мнениеот andy70 » 18 Авг 2010, 00:38

ЗДвП-Чл. 23. (1) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.
Спи спокойно, човече!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот misho23 » 18 Авг 2010, 00:41

Лошото е ,че удара не е отзад ,а отстрани след задна дясня гума в бронята.Проблема идвам от там да не ме искарат ,че сам го засякъл ...
misho23
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 18 Авг 2010, 00:50

Докато паметта ви е прясна - запишете си възможно най-подробно какво сте говорили пред полицаите и какво сте подписвали. Намерете си адвокат, и без него оттук нататък нищо не подписвайте.
Докато не се видят показанията на пострадалия и заключението на инспекторите от КАТ, посетили ПТП-то, може само да се теоретизира за вината и степента на нарушение на всеки от водачите.

Наказанията по ЗДвП ще са нищо в сравнение с разправии със застрахователи (които ще направят всичко възможно да ви "отсвирят" при изплащането на евентуално обезщетение), съдилища и т.н.

Съгласно закона наистина моториста не е спазил дистанция, но ... винаги има едно "но", така че много внимателно със всички документи, които ви предлагат да подпишете. Вероятно едно посещение при застрахователя ви по ГО "просто да го информирате за случката" няма да е излишно. Желателно е писмено уведомяване...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот misho23 » 18 Авг 2010, 01:00

Мерси за отговора! .Въпроса е дали могат да ми вземат книжката,а един приятел ми каза,че може дори да ме осъдят и горе долу за каква парична санкция говориме.Иначе адвоката ми се прибира от чужбина тия дни и имаме среща...
misho23
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 18 Авг 2010, 07:49

ако се докаже, че имате вина направете среща с моториста и се разберете за някаква сума, която да покри лечението му, след това той ще отиде да заяви, че не желае да бъдете наказван и делото ще бъде прекратено на това основание ...
в противен случай най-веротно ще бъдете осъден ..
marek972
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 18 Авг 2010, 08:44

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
....
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) който не спазва сигналите на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
...
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

Чл. 4. (1) За нарушения на ЗДвП от водач на МПС се отнемат контролни точки, както следва:
...
7. за неспазване на сигналите на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението (чл. 179, ал. 1, т. 5 ЗДвП) - 5 к.т.;

Както казах, наказанията по ЗДвП са ви "бял кахър". Книжката няма да ви я вземат, освен ако в нея не са останали никакви точки. Вероятно са ви тествали с дрегер, който е показал "0.00", така че и там сте чист. Искрено се надявам, че сте с изрядна "гражданска отговорност", колата е минала техн. преглед навреме, и изобщо че нямате никакви нередности по документите за нея.
Сега остава да чакате и да видите каква ще е версията на пострадалия за инцидента. Не знам как можете да се доберете до заключението на КАТ, дали можете да искате препис от него. Ако имате "Каско", бихте могли спокойно да отидете в КАТ и да поискате копие от протокола, за да можете да го представите на вашия застраховател за покриване на щетите. В него трябва да е отразено заключението от огледа и степента на виновност на водачите. Даже ми е чудно, че такъв не ви е предоставен още на място веднага след огледа. Когато на мен една блейка ми влезна в багажника, на момента ми дадоха протокол, а на виновника - акт, въпреки че моето желание беше да минем само с двустранен протокол. "Не можело - щом КАТ е дошъл на мястото на ПТП-то, пише акт и протокол".
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот misho23 » 18 Авг 2010, 13:37

Мерси за отговорите! Значи не е чак толкова сериозно колкото си мислех.Ясно е ,че трябва да се вземат мерки,но дори и да ме обяват за виновен с пари ще се оправиме...
misho23
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 18 Авг 2010, 18:16

misho23 написа:...,но дори и да ме обяват за виновен с пари ще се оправиме...

За ваше съжаление и в мозъка на пострадалия се въртят същите мисли, така че не бързайте да правите такива заключения. Алчността на хората е безгранична, опита да се "разберете тихомълом" с човека може да доведе до последващи изнудвания, така че "ей ти тия ххх лева, да забравим случката" без никакъв документ не са добър ход. Примери в този форум има няколко вече, и идват да търсят съвет, когато е станало късно.
Дори и да има желание и от двете страни за решаване на проблема "на маса", е добре да присъства и юрист, който да подготви някакво споразумение, което да се подпише и от двама ви, за да си "вържете гащите".
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот tino76 » 18 Авг 2010, 20:14

Ей тука спецовете веднага почват да успокояват.
Според мен мотористът си е карал в дясната лента,а шофьора на колата е решил да се престрои в един момент, но вероятно не е подал светлинен сигнал за това. Мотористът в опита си да избегне катастрофата е набил спирачки и се е ударил в дясната врата след задната дясна гума. Ако беше зад колата и беше карал с несъобразена скорост мотористът щеше да се удари в задната броня, а не в страничната. В този случай нормата на чл.23 от ЗДвП мисля, че не е приложима. Имаме според мен причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост и отиваме тук - Чл. 133. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму по непредпазливост тежка или средна телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация във връзка с Чл. 161. ал.(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За престъпления по чл. 133, чл. 135, ал. 1, 3 и 4 и чл. 139 - 141 наказателното преследване от общ характер се възбужда по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане. Значи топката е в полето на моториста. С него може евентуално да се разберете да не подава тъжба до прокуратурата. Иначе възможно е да има съпричиняване, но пък за сметка на това чл.5, ал.2 от ЗДвП казва - Водачът на пътно превозно средство е длъжен: да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
Според мен положението ти хич не е много розово. Въпреки това ти пожелавам да си намериш кадърен адвокат.Успех.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот svettoslav » 18 Авг 2010, 22:13

Ей,Тино,ама и ти къртиш,човек.Това би било професионална непредпазливост в случая( 343,ал.1,б."б") като че ли
Чл. 342. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който при управляване на подвижен железопътен състав, въздухоплавателно средство, моторно превозно средство, плавателен съд, бойна или специална машина наруши правилата за движение, като допуска причиняването на телесна повреда или смърт на другиго, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Същото наказание се налага и на работник или служител по транспорта, който наруши правилата за експлоатация или изискванията за добро качество на ремонта на подвижния състав, на пътищата или на съоръженията, като допуска причиняването на телесна повреда или смърт на другиго.

(3) (Предишна ал. 2, изм., - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Ако с деяния по предходните алинеи умишлено са причинени смърт, телесна повреда или значителни имуществени вреди на другиго, наказанието е:

а) при причиняване на значителни имуществени вреди - лишаване от свобода от една до десет години;

б) при причиняване на средна или тежка телесна повреда на едно или повече лица със или без имуществени вреди - от три до дванадесет години;

в) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1998 г.) при причиняване на смърт на едно или повече лица със или без последиците по букви "а" и "б" - лишаване от свобода от десет до двадесет години, а в особено тежки случаи - от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) В случаите по алинея 3, букви "а" и "б" съдът лишава виновния от правата по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7. В случаите по буква "в" лишаването от тези права е завинаги.

Чл. 343. (Попр. - ДВ, бр. 29 от 1968 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 1978 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) Когато с деяния по предходния член по непредпазливост са причинени:

а) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) значителни имуществени вреди, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация;

б) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) тежка или средна телесна повреда, независимо дали са настъпили последиците по буква "а", наказанието е лишаване от свобода до четири години за тежка телесна повреда и до три години или пробация за средна телесна повреда;
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот tino76 » 18 Авг 2010, 22:48

професионалната непредпазливост доколкото си спомням е чл.123 НК.
А иначе си прав за 342 - този състав е специален по отношение на 133 и го поглъща. Значи положението на пича става още по-тегаво :)
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот street » 19 Авг 2010, 00:30

...
Последна промяна street на 24 Авг 2010, 11:32, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Мнениеот andy70 » 19 Авг 2010, 00:31

Естествено, че е за прекратяване. Нали затова в първия пост му казах да спи спокойно.
Тина, ако беше внимавала повече на лекциите, в които се обяснява що е то ОБЕКТЪТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО, нямаше да направиш тази груба грешка при квалифициране на деянието!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот street » 19 Авг 2010, 01:04

....
Последна промяна street на 24 Авг 2010, 11:32, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Мнениеот misho23 » 19 Авг 2010, 01:13

УДАРА ОТЗАД ЛИ Е - ОТДЗАД Е !!! ТОЛКОЗ

Мерси за отворите! Едно последно доуточнение просто да видя дали сте ме разбрали правилно.Значи ударът е от дясната страна на колата,след задна дясна гума,близо до нея на 10см да речеме.Това води ли се отзад,защото аз не виждам как ще го засека със задницата ама пак...
misho23
Нов потребител

Мнениеот street » 19 Авг 2010, 01:20

....
Последна промяна street на 24 Авг 2010, 11:33, променена общо 3 пъти
Аватар
street
Потребител

Мнениеот misho23 » 19 Авг 2010, 01:23

Мерси за отворите наистина ми помогнахте много! Да сте все така отзивчиви и да помагате на хората в нужда :)
misho23
Нов потребител

Мнениеот tino76 » 19 Авг 2010, 10:55

Защо непременно заемате страната на водача на колата? той как бил се чувствал ала бала. А водача на мотора как ли се чуватва в момента потрошен целия,а? И изобщо какво общо имат тука чувствата не разбрах. Било за прекратяване, кое е за прекратяване и на какво основание? Може ли да се потрошават хора по пътищата и да няма наказани? Това не е превишаване на скоростта или минаване на червено. Това е човек. Дайте да си блъскаме хора по пътищата щото нбякой си там дознател щл да го прекрати и не знам си кво.... дайте основание доводи не само празни приказки.
street пишеш пълни глупости и големите букви няма да придадат по голяма тежест на думите ти. Нищо не искам да изкарвам, чети малко не плямпай глупости той човека си го е казал - При падането моториста е със средна телесна повреда.
и още Понеже не ми взеха нито книжка ,нито талон,а давах показания и сега има разследване.. За какви актове говорим това си е престъпление вие искате да го отървете с административно по ЗДвП. Няма как да стане. Да е гледал. А това, че през соц-а сте ги прекратявали тия ми е през нали се сещате....
и удара не е отзад, кой каза че е отзад, на мен до задната дясна гума ми звучи като страничен удар.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот street » 19 Авг 2010, 11:07

....
Последна промяна street на 24 Авг 2010, 11:33, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право