начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

прекратяване на СИО и съсобственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на СИО и съсобственост

Мнениеот desi_antonova » 16 Юни 2009, 22:07

Баща ми почина през 2000г., като след смъртта му негови наследници останахме аз, съпругата от втория му брак и дъщеря му от същия. През 2001г. започнах да получавам съобщения от данъчните служби за плащане на данък на имот/апартамент/. Искам да уточня, че със съпругата на баща ми от втория му брак и сестра ми не поддържаме отношения. Независимо от това през всичките тези години плащах данъка. Тази година жената на баща ми пожела да се срещне с мен, като ми заяви, че смята да продаде апартамента, като ми заяви още, че смятала да докаже пред съда, че нямам право да претендирам за каквато и било част от него. Аз реших да заведа дело за делба. За целта отидох в данъчното, за да ми издадат удостоверение за данъчна оценка, но там ми отговориха, че първо трябва да представя документ за собственост/нотариален акт или договор за покупко-продажба/. Аз им обясних, че не разполагам с такъв документ, като от своя страна попитах на какво основание получавам съобщения за дължим данък и те ми отговориха-на основание представено от жената на баща ми удостоверение за наследници, въз основа на което съпругата на баща ми притежава 2/3, а ние със сестра ми по 1/6 ид. части. Оттам ме изпратиха в общината, тъй като по думите на жената на баща ми, някога, апартамента е бил даден на нея и баща ми като младо семейство от общината, а впоследствие са го купили с пари, дадени й от нейните родители. В общината намериха въпросния договор за покупко-продажба, който действително се оказа, че е сключен между нея и общината, но по време на брака й с баща ми, като това е станало през 1986г. Въпросът ми е, възможно ли е тя да ме изклюи като наследник в случая, ако успее да докаже, че средствата за апатамента са дадени само от нейните родители/които към момента са починали/. На второ място искам да попитам по какъв начин мога да разбера дали баща ми е имал и други имоти, влогове, дялове в търговски дружества?
desi_antonova
Нов потребител

Re: прекратяване на СИО и съсобственост

Мнениеот ivostef2 » 17 Юни 2009, 10:13

desi_antonova написа:Баща ми почина през 2000г., като след смъртта му негови наследници останахме аз, съпругата от втория му брак и дъщеря му от същия. През 2001г. започнах да получавам съобщения от данъчните служби за плащане на данък на имот/апартамент/. Искам да уточня, че със съпругата на баща ми от втория му брак и сестра ми не поддържаме отношения. Независимо от това през всичките тези години плащах данъка. Тази година жената на баща ми пожела да се срещне с мен, като ми заяви, че смята да продаде апартамента, като ми заяви още, че смятала да докаже пред съда, че нямам право да претендирам за каквато и било част от него. Аз реших да заведа дело за делба. За целта отидох в данъчното, за да ми издадат удостоверение за данъчна оценка, но там ми отговориха, че първо трябва да представя документ за собственост/нотариален акт или договор за покупко-продажба/. Аз им обясних, че не разполагам с такъв документ, като от своя страна попитах на какво основание получавам съобщения за дължим данък и те ми отговориха-на основание представено от жената на баща ми удостоверение за наследници, въз основа на което съпругата на баща ми притежава 2/3, а ние със сестра ми по 1/6 ид. части. Оттам ме изпратиха в общината, тъй като по думите на жената на баща ми, някога, апартамента е бил даден на нея и баща ми като младо семейство от общината, а впоследствие са го купили с пари, дадени й от нейните родители. В общината намериха въпросния договор за покупко-продажба, който действително се оказа, че е сключен между нея и общината, но по време на брака й с баща ми, като това е станало през 1986г. Въпросът ми е, възможно ли е тя да ме изклюи като наследник в случая, ако успее да докаже, че средствата за апатамента са дадени само от нейните родители/които към момента са починали/. На второ място искам да попитам по какъв начин мога да разбера дали баща ми е имал и други имоти, влогове, дялове в търговски дружества?

Консултирайте се с адвокат, но мой съвет ДОБЪР.
ivostef2
Нов потребител

Мнениеот finnan » 17 Юни 2009, 10:47

Интересно. Първо трябва специалист да погледне договора - но наистина специалист - по това време има едни договори, с които само се признава правото на собственост, а не възниква със самия договор - ако вашият е такъв, то датата на договора и да е по време на брака може да е без значение.
За придобиване по давност и дума не може да става, а ако не е имало иск за развод - увеличаване на дела след смъртта не виждам как може да се иска.
finnan
Младши потребител

Мнениеот street » 15 Авг 2010, 18:58

Е не е истина , сега уча за октомври месец за адвокатския и има точно подобен казус , и като виждам колегате е написал Добър Адвокат, е тея в колегията няма ли да се чукан малко по канчетата какви казуси дават - Нарочно ли го правите господа - За да има повече съкъсани май а ? точно нат такъв въпрос си блъскам главата сега и просто не ми идва наум какво да напиша .....
нямам думи направо!!!!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот Гост. » 15 Авг 2010, 21:01

Аз реших да заведа дело за делба

Правилен подход, като в иска не пропускайте да претендирате обезщетение за това, че сте била лишена от право на ползване. Размерът- колегата ще уточни.
Имотът е в режим на СИО( без колебание го заявявам, макар фактите да са малко)- квотите са тези, които са отразени в МДТ.
Да продаде без вашето съгласие- мисията почти невъзможна. Ако и да стане- защитени са ви правата от правна норма, но не бива да бездействате.
По-голям принос, лично имущество, и прочие - няма как да докаже. Времето е благословено в някои отношения.

За наследството на баща ви- отивате в АВ- служба по вписвания и по персоналната партида само с удостоверение за наследници и ЕГН на баща ви, ще ви изготвят справка за притежаваните недвижими имоти, вкл. ще се сдобиете с заверени преписи от нотариалните актове.
За апартамента, явяващ се ябълка на раздора- пак по същия начин, но ще се наложи да представите и удостоверение за скл. граждански брак.
Събиране на доказателства, относно размера на наследството, препоръчвам да възложите на адвокат.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот eurolinker » 17 Авг 2010, 11:22

street написа:Е не е истина , сега уча за октомври месец за адвокатския и има точно подобен казус , и като виждам колегате е написал Добър Адвокат, е тея в колегията няма ли да се чукан малко по канчетата какви казуси дават - Нарочно ли го правите господа - За да има повече съкъсани май а ? точно нат такъв въпрос си блъскам главата сега и просто не ми идва наум какво да напиша .....
нямам думи направо!!!!

Майко мила, друже, ти с ТОЗИ правопис и граматика ще се влееш в редиците на адвокатите (ако е рекъл Господ)?!? Ех, мъка, мъка. Най-много ми е мъчно, че си блъскаш главата. Желая много късмет на теб, но най-вече на бъдещите ти подзащитни...
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот street » 17 Авг 2010, 20:12

Само не ме подигравай , щото съм изписал толкова документи като бивш дознател , колкото коса нямаш на главата ......
"друже" не можеш да ми говориш така без да ме познаваш,
и знаеш ли колко ми пука, че съм направил някакви смешни правописни грешки във тъпия форум! На важни документи си ги поправям , ама като те гледам "друже" сигурно пишеш със скоростта на охлюв, за разлика от мен!
И съм сигурен,че ще го взема , а за бъдещите ми клиенти грижа не бери......
щото поне аз знам ,срещу какво ще работя за в бъдеще , а именно срещу дела които като такива аз съм създавал, така Че ! ако може без съркастични коментари ,към хора , които не познаваш!!!!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Авг 2010, 21:02

Отговорността на адвоката е ужасно тежка, не става въпрос само за сладката част от професията. Точно с такива дела, по-добре да се избягва лесно решение.

То пък и аз какво се разбъбрих, но тук е по-уместно да се започне с по-лека форма на дело - установителен иск, нека да го отхвърлят. Макар, че не е налице пряко оспорване, все пак. Другото е - стандартният констативен акт по проверка на документи. Където да е изписано кой, какво и колко има. Това е ново начало на собственост и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба